Mart 2011 Finansal Muhasebe !!!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sm³
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2011 Finansal Muhasebe !!!

arkadaşlar günaydın. bana yardımcı olur musunuz. temmuz 2010 sınavında biliyorsunuz 503 hesabının enflasyon düzeltmesini istemişti... enflasyon düzeltmeleri kayıtlarına çalışıyordum. 178 ve 350 nolu hesapları tekdüzen de ki açıklamalara göre yaptım ancak doğruluğunu bilemiyorum ve teyit etmek için sizlere sormak istedim. yardımcı olabilecek var mı acaba ?

temmuz sınavında enflasyon düzeltmesi sorduklarını hatırlamıyorum sadece bilançoda 502 nolu hesap vardı. enflasyon düzeltmesini soracağını sanmıyorum sadece kuyumcu işi yapan bir firma sorarsa enflasyonu içine sokabilirde bence düşük bir ihtimal

gencay teşekkür ederim. ancak riske atamayacak durumdayım. bilançoda 178 veya 350 hesaplarını kullanırsa ne yapmam gerektiğini bilmek istiyorum.

178 enflasyon düzeltmesi hesabı
350 hakediş hesabı siz de biliyorsunuz.

ben öncelikle size yıllara yaygın olan veya olmayan, inşaat işlerinin muhasebe kayıtlarını detaylı bir şekilde çalışmanızı öneririm. Bu konuda yazılmış güzel eserler mevcut.

Enflasyon muhasebesi konusuna gelecek olursak,

Hoca elbetteki enflasyon düzeltmesi yapılması gereken bütün hesapların enflasyon düzeltmesini isteyebilir.

Bunun içinse ayrı kaynaklar var, ayrıca ben internette de bir kaç hesap uzmanının yazdığı gayet güzel çalışmalara rastlamıştım. O kaynaklardan faydalanabilirsiniz.

Açıkçası insan kitabı incelediğinde bile bazen anlama zorluğu yaşayabiliyor. Bu tür hesapların bütün çalışma mantığını ve sistematiğini buradan aktarabilmek zannediyorum ki çok zor.

İnternetten bulunan makalelerin buraya kopyalanmasından öteye geçecek bir çalışma olamaz diye düşünüyorum.

saygılar

battıbalık teşekkür ederim. kitaplarım mevcut elimde. ruknettin kumkalenin tek düzeninden çalışıyorum ve çook faydasını görüyorum.. kitlendi beynim resmen geceden beri.. tebliği de okudum cümle aynen şöyle : 178 nolu hesabın açıklaması : 697 hesabının borç kalanı dönem sonlarında söz konusu hesabın alacağına karşılık bu hesabın borcuna alınarak geçici kabule kadar bekletilir. geçici kabulden sonra 658 hesabına aktarılır diyor....

eğer doğru ise benim bu cümleden anladığım şu;
178----------- b
697---------a

697----- b
658------a

kendimi yanıltmış da olabilirim. doğruluğunu teyit edebilir misin benim için ?

Yahu şu sonuçlar açıklanacaksa açıklansında kurtulalım arkadaş, ocak ayıda geldi ama bu ciddiyetsizler şubat başından önce sınav mınav açıklamazlar çünkü adamlarda ciddiyet namına hiçbirşey yok. Bir taraftan mart sınavı diğer taraftan kaldıkmı geçtikmi stresi sınav şubat başı açıklansa diğer sınava kalıyor 1 ay SMMM yeterlilik sınavı için hazırlanma süresi 1 ay tam anlamıyla rezalet.
Bari ilk defa bizi bir şaşırtsalarda şunu ocak ortası açıklasalar ama nerdeeeeee

stonhand ' Alıntı:
Yahu şu sonuçlar açıklanacaksa açıklansında kurtulalım arkadaş, ocak ayıda geldi ama bu ciddiyetsizler şubat başından önce sınav mınav açıklamazlar çünkü adamlarda ciddiyet namına hiçbirşey yok. Bir taraftan mart sınavı diğer taraftan kaldıkmı geçtikmi stresi sınav şubat başı açıklansa diğer sınava kalıyor 1 ay SMMM yeterlilik sınavı için hazırlanma süresi 1 ay tam anlamıyla rezalet.
Bari ilk defa bizi bir şaşırtsalarda şunu ocak ortası açıklasalar ama nerdeeeeee

2010 Mart sınavı 45 günde mi açıklanmıştı?

Hocam bir arkadaşda aslında son 3 yılınmı neydi komple sınav açıklanma tarihleri tam listesi vardı. Ortalama 53-55 günde açıklanıyordu hoş temmuz sınavı 70 gündemi ne açıklandı yani bunlar ciddiyeti olmayan kurumlar olduklarından günü gününü tutmuyor normalde ocak sonu yada ortası açıklamaları lazım ama biliyorum ki açıklamazlar.

alny ' Alıntı:
battıbalık teşekkür ederim. kitaplarım mevcut elimde. ruknettin kumkalenin tek düzeninden çalışıyorum ve çook faydasını görüyorum.. kitlendi beynim resmen geceden beri.. tebliği de okudum cümle aynen şöyle : 178 nolu hesabın açıklaması : 697 hesabının borç kalanı dönem sonlarında söz konusu hesabın alacağına karşılık bu hesabın borcuna alınarak geçici kabule kadar bekletilir. geçici kabulden sonra 658 hesabına aktarılır diyor....

eğer doğru ise benim bu cümleden anladığım şu;
178----------- b
697---------a

697----- b
658------a

kendimi yanıltmış da olabilirim. doğruluğunu teyit edebilir misin benim için ?

697 hesap borc bakiyesi veriyorsa 178 e
alacak bakiyesi veriyorsa 358 e kaydedilerek kapatılır 697 diye bir şey ortada kalmaz.

658 ve 648 nolu hesaplara kaydedilecek olan hesaplar 178 ve 358 nolu hesaplar 697 değil.

yukarıda kopyaladığım makalenin en son kısmında güzelce izah etmiş bir mali müşavir.

saygılar

Öncelikle komisyondaki hocanın tarzına bakılırsa, Tek Düzen Hesap Planındaki günümüz uygulamasında çok fazla yer bulmayan hesapların işleyişiyle ilgili sorular sorduğunu anlamışızdır.

Bence bu sınavda "26.Maddi Olmayan Duran Varlıklar" ve "29.Diğer Duran Varlıklar" hesap grubundaki hesapların işleyişlerini çok iyi çalışmak gerekir.

Bir de bu sınavda, 18,28,38,48. hesap gruplarına da dikkat etmek gerekir. GAAGid. ve Gelir Tah. veya GAAGel. ve Gider Tah.'dan biraz karışık bir soru(mesela sigorta) ile ilgili bir soru gelebilir.

Konsinye konusuna her dönem olduğu gibi bu sınavda da dikkat edilmelidir.

Değeri düşen stokların takdir komisyonu kararı alınması, karşılık ayrılması ve değeri düşmeyen kısmının bir sonraki dönemde satılmasıyla ilgili karışık bir soru da bekliyorum

Arkadaşlar, sanki Sürmen hoca VUK'nun elverdiği ölçüde UFRS tarzı gibi ne dersiniz?

finansal muhasebe kaynak önerisinde bahsedilen mavi kitabın yazarının adı nedir?

arkadaşlar günaydın. çalıştıkça ya bunu da sorarsa diye bir çok hesap oluştu kafamda.. hesap planı o kadar geniş ki. canlı varlıklar adı altında başlıklar da mevcut.
sürmen hocanın kitabında bir soru var. diyor ki; işletmemiz 472tl ( kdv dahil) ödeyerek bir adet çelik masa almış ve kullanmaya başlamıştır. çelik masanın alımını 689 hesabında izlemiş.

hemen arkasında başka bir soru da : çelik masa almış ve kullanmaya başladıktan sonra bu masayı ... tl ya satmıştır... bu örnekte sıkıntı yok. 255 den çıkış yapmış çelik masayı..

ama ilk örnekte niçin 689 da takip etmiş çelik masa alımını. onda da 255 kullansak yanlış mı olur ?

689 garip geldi anlamadım,sorunun tamamını görmeden konuşmak anlamsız olur daha doğrusu..

e işletmesi, 30.08.2010 tarihinde 472 tl kdv dahil ödeyerek bir adet çelik masa satın almış ve kullanmaya başlamıştır.

-------------/------------
689 diğ. olğd. g/z 400
191 ind kdv 72
100 kasa 472
------------/-------------

ok ..süper kitaplar alınmış

bende cok ayrıntılı olarak kitabı çalıştım

ttk ya göre böyle, vuk na göre böyle ,bana göre bu şekilde olmalı gibi yorumları var

bunun paralelinde kitabında hesap planının tümünden de bahsetmemiş.

şimdi soruyorum ..niye böyle bir tartışmalı konudan soru geldiginde ne yapıcaz ..

Y.Sürmen diyince hep aklıma Şener Şen'in Kabadayı filminde Rasim Öztekinin canlandırdığı "Sürmeli" karakteri geliyor. :) Ne alakaysa :P. Bıyıklardan olsa gerek :)

alny ' Alıntı:
e işletmesi, 30.08.2010 tarihinde 472 tl kdv dahil ödeyerek bir adet çelik masa satın almış ve kullanmaya başlamıştır.

-------------/------------
689 diğ. olğd. g/z 400
191 ind kdv 72
100 kasa 472
------------/-------------

Sorunun nesi karışık
Amortisman sınırını geçmediği için giderleştirmiş.
Arızi bir durum olarak değerlendirmiş ve 689 hesaba kaydetmiş.

tamam da 770 varken neden 689 a atmış ???