Meksikadan Serbest Meslek Faaliyeti Kapsamında Hizmet Almak

Aquatim

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Ara 2012
Mesajlar
402
Konum
İzmir
Değerli Forum üyeleri yardımlarınızı bekliyorum:)

Meksikada faaliyet gösteren bir veterinerden hizmet satın alıyoruz. 3 ayda bir dolar karşılığı bir ödememiz var. Aldığımız hizmet bilgi alışverişinde bulunmak.

Hizmet Meksika'dan veriliyor. Veterinerin Türkiye'de sabit bir yeri yok ve 12 aylık kesintisiz bir dönemde 183 gün ve daha uzun bir süre kalması söz konusu değil.

01.01.2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Meksika ile Türkiye arasında ÇVÖA anlaşması yürürlüğe girdi.

Anladığım kadarıyla bu sözleşmenin bizi ilgilendiren kısmı Serbest Meslek Faaliyetleri kapsamını anlatan 14.maddesi özetle;

Ancak, söz konusu ÇVÖA uyarınca aşağıdaki durumların varlığı halinde söz konusu ödemeler Türkiye’de stopaja tabi olmayacaktır:

• Söz konusu faaliyetler Türkiye’de sabit bir işyeri veya daimi temsilci vasıtasıyla gerçekleştirilmiyorsa veya;
• Bu faaliyetler Türkiye’de 12 aylık kesintisiz bir dönemde 183 gün ve daha uzun bir süre kalmasını gerektirmiyorsa.

1)- Bu maddeye göre, biz stopaj hesaplaması yapmayacağız, doğru mu anlıyorum.

2)- 2 nolu KDV ile, sorumlu sıfatıyla KDV beyanım olacak mı? Olacaksa;
2a)- 3 ayda bir ödeme olduğu için, 3 ayda 1' mi beyan olacak, yoksa her ay mı?
2b)- 2 nolu beyannamede ödeme türüne, "Yurtdışına yapılan ödemeler" şıkkı mı, "KDV genel uygulama tebliği gereği yapılan ödemeler" şıkkı mı seçilecek.

Teşekkür ederim. Saygılarımla,
 
Sayın Aquatim,

Hizmet ithalinde KDV ve Stopaj sorumluluğu doğmakta. Konu ülkenin ÇVA' nı göremediğimden stopaj konusunda idarenin görüşünü almanızı öneririm.


Firmadan aladağınız belge, fatura tutarı üzerinden KDV hesaplayıp (danışmanlık olduğunu varsayarsak %18) 2' nolu KDV bey. ile ödeyeceksiniz.
Bu ödemeyi indiirm hakkınız bulunmakta. Bunu da 1'Nolu KDV beyannamesi ile yapıyorzunuz. Size kesilen fatura tarihindeki Merkez bankası alış kurunu kullanmalısınız. Meksika pezosu kullanıyorsanız bugünlerdeki kur değişimlerine ayrıca dikkat edin :)
2'nolu beyannamede tam istisna kapsamına giren işlemlerde 101 kod ile bildireceksiniz.

770B 100,00
191B 18,00
320A 100,00
360A 18,00
 
Teşekkür ederim, Yunus bey.

Meksika ile ilgili ÇVÖA, yukarıda yazdığım gibi.

KDV 2 nolu beyannamede, Kesinti Yapılan Satıcılar penceresinde, Ödeme Türü sütununu sormuştum. "Yurtdışına yapılan ödemeler", "117 seri nolu teb.göre ödemeler" mi diye.

Son olarak 3 ayda bir ödeme yapıyoruz. Ama KDV ödemesini aylık olarak mı yapmalıyım?

İyi çalışmalar,
 
Hayır, yurtdışına yapılan ödemeler'i seçmelisiniz. Hizmet şeklindeki işlemlerde KDV'yi doğuran olay, hizmetin tamamlanmasıdır. Dolayısıyla KDV sorumluluğunun hizmetin tamamlandığı veya gider veya maliyet olarak kayıtlara alındığı tarih itibariyle yerine getirilmesi gerekir. Yani 3 ayda bir.
 
Sayın Aquatim,

Verdiğiniz bilgiler çerçevesinde keskin bir yorumda bulunmak pek doğru değil. Konu için ÇVÖA var/yok yorumu sadece hiç kapsam dahilinde değil. Yazdıklarınızdan yararlanmanın nerede olduğu konusu da tartışmalı. Meksikadaki bir veterinerden yaptığınız bilgi alışverişinin sebebi, gerekçesi gibi bilgileri de paylaşmanız gerekir. Kısaca Ülkede bu bilgileri alabileceğiniz veteriner yokmuydu da taaa Meksikada birini buldunuz ? gibi bir soru geliyor akla. Bence biraz daha detaya ihtiyaç var.
 
:) Türk Veterinerlerin hakkını savunmanız takdir edilecek bir davranış. Umarım herkes sadece bu konuda değil, her türlü mal ve hizmet kapsamında ülkemizde üretilen ürünleri/hizmetleri seçer.

Türkiye'de yararlanılıyor. Çünkü tesisimiz Türkiye'de. Veteriner, Meksika'da. Hizmetin konusu bilgi alışverişi. Türkiyedeki veterinerlerden yeterli destek alınamadığı için bu hizmet satın alınıyor.
 
Yararlanma Türkiye de olduğuna göre hizmet ithali kapsamında KDV ye tabidir. 2 nolu beyanname ile beyan edilir.
 
Teşekkür ederim, Nizam Bey. Peki stopaj:) ÇVÖA, ilk sorumda yazdığım gibi.
 
Onaları serbest meslek kazancı açısından incelemek lazım. Tabi bir de ikili anlaşmalar için. Maddeye bakmadım ama yazdığınız gibi ise stopaj da gerekmez.
 
Son düzenleme:
Sayın Aquatim,

KDV uygulaması var. Ancak Kurumlar Vergisi Md 24'e göre stopaja tabidir, bu konu daha önce de yazdığım gibi ÇVÖA kapsamında değil. Tavsiyem yaptığınız ödemeyi brütleştirmek yoluyla stopaja tabi tutmanızdır. KV Md.24'e göre dar mükellefiyet sayılır.
 
Sayın Aquatim,

KDV uygulaması var. Ancak Kurumlar Vergisi Md 24'e göre stopaja tabidir, bu konu daha önce de yazdığım gibi ÇVÖA kapsamında değil. Tavsiyem yaptığınız ödemeyi brütleştirmek yoluyla stopaja tabi tutmanızdır. KV Md.24'e göre dar mükellefiyet sayılır.

İlginiz için teşekkür ederim. Bu noktada aklıma takılan, peki ÇVÖA kapsamında olan serbest meslek faaliyetlerinin , sizin tespit ettiğiniz Kurumlar Vergisi MD 24 göre stopaja tabi olma koşulu, hizmetin Türkiye'de yararlanıyor oluşu mu?
Veteriner'in bir şirket değil, şahıs oluşu Kurumlar Vergisi açısından dar mükellefiyet sayılmasını gerektiriyor mu?

Soru, soruyu doğuruyor kusuruma bakmayın. Size inanmadığımdan değil, stopajdan yırtmak değil, tüm soruların netleşmesi adına soruyorum. Teşekkür ederim.
 
Sayın Aquatim,

Evet. Çünkü Gelir Vergisine atfen KV uygulanıyor. ( Bu arada bir hatamı düzelteyim Yeni KV kanununda ilgili madde 30 oldu, ben eski yasa maddesini yazmışım ancak sonuç aynı ) Stopaj bilgisini girerken KV md.30 açıklamalarında Serbest......... olarak göreceksiniz.
 
Üst