Mersis'e Göre Oturulmayan Tek Evden Emlak Vergisi

neslisah

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Eki 2006
Mesajlar
458
Konum
izmir
merhaba..evli ve kocanın adına kayıtlı evde eşler beraber oturuyor..... diğer eşinde küçük ve kirada bir dairesi var..2008 de ikiside tek ev için vergiden muaf dilekçesine istinaden ikiside emlak vergisi ödememişler......emlak vergi dairesi bugün kirada evi olan eşin adına geçmişe dönük olarak vergi ve cezaları ile beraer güzel bir vergi çıkarmış......sebep olarakda mersise göre muafiyet istenen evde oturulmadığı bu nedenle geriye dönük emlak vergilerini ödemesi gerektiği yazıyor.ikiside emkeli ve başakca g.menkullai yok...bu durumda emlak vergisinin dayanak olarak gösterdiği sebep geçerlimi bu sebebin yazdığı yasa maddesini bulamadım...bununla ilgli yadımcı olursanız sevinirim..teşekkürler..
 


sorumun cevabını paylaşmak istedim.

EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:38)

I. İndirimli Bina Vergisi Oranı Uygulaması 3. İndirimli Vergi Oranının Uygulanması İle İlgili Diğer Hususlar
a) İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da diğer şartları taşımaları kaydıyla indirimli vergi oranından faydalanabileceklerdir.
b) 200m2’yi geçmeyen tek meskene hisse ile sahip olunması halinde indirimli vergi oranı, meskenin vergi değerinin hisseye isabet eden kısmına uygulanacaktır.
c) Birden fazla meskeni olanların veya birden fazla meskende hisseye sahip olanların meskenlerine indirimli vergi oranı uygulanmayacaktır.
d) Muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler için söz konusu indirimli vergi oranının uygulanması mümkün değildir.
e) Sosyal güvenlik kurumlarından emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığı alanların, bu aylıkları dışında başka gelirlerinin bulunması halinde, bunların meskenine indirimli vergi oranı uygulanmayacaktır. Mükelleflerin gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmaları, indirimli vergi oranından yararlanmalarına engel teşkil etmemektedir.
f) İndirimli vergi oranından yararlanan mükelleflerin, bu orandan yararlanma ile ilgili şartlardan herhangi birini kaybetmeleri halinde, bu durumu mükellefiyetlerinin bulunduğu belediyeye bildirmeleri gerekmektedir.
 
Merhaba,

Eşim yaklaşık son 6 yıldır ev hanımı. onun öncesinde sigortalı olarak çalışmaktaydı. Ben ise sigortalı olarak bir özel şirkette çalışmaktayım. Nette okuduğum kadarıyla ev hanımları emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyormuş. Ayrıca geçmiş dönem ödenenleri de alabiliyormuş. Bu durumda biz de faydalanabilirmiyiz. Ne yapmamız gerekiyor. Gerekli evraklar ve dilekçe örneği varsa paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler
 
Merhaba,

Eşim yaklaşık son 6 yıldır ev hanımı. onun öncesinde sigortalı olarak çalışmaktaydı. Ben ise sigortalı olarak bir özel şirkette çalışmaktayım. Nette okuduğum kadarıyla ev hanımları emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyormuş. Ayrıca geçmiş dönem ödenenleri de alabiliyormuş. Bu durumda biz de faydalanabilirmiyiz. Ne yapmamız gerekiyor. Gerekli evraklar ve dilekçe örneği varsa paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler


Böyle birşey yok. Sadece tek evi olan emekli kişiler emlak vergisi ödemez.
 
Nette şöyle bir şey yazıyor ama;

Emlak vergisi muafiyetleri ile ilgili yasal hükümler 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanunda yer alan hükümlere göre, hiçbir geliri olmayan ev hanımları emlak vergisinden muaf tutuluyor. Bu muafiyetten faydalanmak için bir dilekçe ile belediyeye başvuruda bulunarak "vergi mükellefi ve aktif sigortalı olmadığını" beyan etmeleri gerekiyor.

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu madde 8:
(Değişik: 8/1/2002-4736/4 md.) Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde ikidir. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.

(Değişik ikinci fıkra: 30/7/2003-4962/15 md.) Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²’yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Yeni inşa edilen bina veya binaların vergisi, arsasının (veya arsa payının) vergisinden az olamaz. (Ek cümle: 30/7/2003-4962/15 md.) Bu hüküm binaların inşalarının sona erdiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren dört yıl uygulanır.
 
Değişik ikinci fıkra: 30/7/2003-4962/15 md.) Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²’yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullair.
nılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilid




Hiçbir geliri olmadığını belgelerse evet. Ancak siz sigortalı çalışıyorsunuz.
 
::Mevzuat Display::

Diğer şartlar uygunsa,
sizin çalışıyor ve bir kazanç elde ediyor olmanız, eşinizin hiç bir geliri olmadığı gerçeğini değiştirmiyor(muş)

Tek meskene sahip hiçbir geliri olmayan kişinin, eşinin çalışması halinde bu meskeni için indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanıp yararlanmayacağı hk.
ic_title_cizgi.gif
ic_title_cizgi_uc.gif

Tarih22/03/2011
SayıB.07.1.GİB.4.34.18.01-006.01-185
Kapsam
ecblank.gif
T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞIİSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞIMükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü
Sayı
:
B.07.1.GİB.4.34.18.01-006.01-185
22/03/2011
Konu
:
Hiçbir geliri olmayana ait evin Emlak Vergisi hk.
İlgide kayıtlı dilekçenizde, tek meskene sahip olup hiçbir gelirinizin olmadığı, eşinizin çalıştığı gerekçesiyle ilgili belediyece emlak vergisi istendiği belirtilerek bu meskene ait indirimli bina vergisinden yararlanıp yararlanmayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında, "Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²'yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir." hükmü yer almaktadır. Bu hükmün verdiği yetkiye dayanılarak 1999-2006 yıllarında muhtelif tarihlerde çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararlarıyla, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmayanların Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²'yi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde (2004 yılından itibaren intifa hakkına sahip olunması hali dahil) söz konusu meskene ait bina vergisi oranı sıfır olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Konu ile ilgili olarak yayımlanan 44 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin (I) inci bölümünde, hiçbir geliri bulunmayan ve Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²'yi geçmeyen tek meskene sahip olan mükelleflerin bu Tebliğ ekinde yer alan taahhüt belgesini (Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi) ilgili belediyeye vermeleri halinde bu meskenleri için 2004 yılından itibaren indirimli bina vergisi oranının uygulanmasının uygun görüldüğü belirtilmiştir. Buna göre, hiçbir geliri olmayan mükelleflerin indirimli bina vergisi oranından yararlanabilmeleri için "Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi"ni doldurarak ilgili belediyeye vermeleri yeterli olup mükellefin eş ve çocuklarının gelir veya meskene sahip olması durumu indirimli vergi uygulanmasına engel teşkil etmemektedir. Bu nedenle yukarıda belirtilen diğer şartların varlığı halinde indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanmanız mümkün bulunmaktadır. Bilgi edinilmesini rica ederim.
Vergi Dairesi Başkanı a.Grup Müdürü
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
 
Son düzenleme:
E güzelmiş işte. ben yararlanan duymadım ama . Madem ki bu hak var yararlanın.
 
Üst