Ynt: Muhasebe ve Denetim Mesleğimiz Açısından Dönüm Noktası Olan Düzenleme Yayınlandı
Bizim için fark etmiyor, daha önce ilgi alanımıza girmeyen sınavlara nasıl hem karşı çıkıp sonra başvuru yaptıysak buna da gireriz

...
Şimdi eminim kanun gücündeki kararnameyi herkes tekrar okuyodur...
Genel bir değerlendirme yapacak olursak Kanun gücünde kararnamenin,
-1. maddesinde amacının Türkiye Muhasebe Standartlarını yayımlamak, bağımsız denetçi ve bağımsız denetim kuruluşlarını yetkilendirip denetlemek, bağımsız denetim alanında Kamu gözetimi yapmak olduğu,
-2 ğ bendinde Kamu yararını ilgilendiren kuruluşların sayıldığı, (Genişletilerek, Büyük Şirketler de dahil edilmiş.)
-23. maddede KAmu yararını ilgilendiren kuruluşlarda denetimin bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılacağı belirtilmiş olup Kamu yararını ilgilendirmeyen işletmelerin denetimi hakkında bir hüküm kurmamış....
- 31. madde de ise bu kararnamede bulunmayan hükümler için TTK' nın uygulanacağı açıkça yazıyor.
Türk Ticaret Kanunu'nun
-397.maddesinde A.Ş lerin ve diğer sermaye şirketlerinin Türkiye Denetim Standartlarına göre denetleneceği,
-400. maddesinde Denetçinin sadece ortakları 3568 e tabi kişelerden oluşan şirketler olabileceği, küçük ve orta ölçekli şirketlerin Smm ya da Ymm tarafından denetlenebileceği, Büyük işletmelerin bağımsız denetim kurulunca denetleneceği bağımsız denetleme kuruluşlarının niteliklerinin ise Ticaret bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirleneceği söylenmiş,
- Geçici 3. maddesinde Kamu adına düzenleyici denetleyici üst kurumun öngörülen denetçilerin demiş sanayi ticaret bakanlığınca denetleneceği.... ifade edilmiş.
Denetçi tabirinden Ticaret Kanununun şirketi anladığı ve Kanun gücündeki kararnamenin hüküm bulunmayan kısımlarını TTK ya atıf yaptığı için sanırım ve korkarım ki küçük ve orta büyüklükte işletmelerin denetiminin denetimi şu an muallakta durmakta. İkincil düzenlemelere de bakmak gerekmekle birlikte Smm ve Ymm atanan denetçiler kısmen de olsa bu kurum tarafından denetlenebilir. Aksi halde denetim raporları ben yaptım oldu haline gelir mi diye bir soru geliyor hemen aklıma..