personel maaş programı

Muhasebe ve Denetim Mesleğimiz Açısından Dönüm Noktası Olan Düzenleme Yayınlandı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Önder68
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Muhasebe ve Denetim Mesleğimiz Açısından Dönüm Noktası Olan Düzenleme Yayınlandı

ikincil düzenleme , daha çok uygulamaya yönetik olacak diye düşünüyorum,sonuçta bir yandan SPK , bir yandan oda ipi çekiyordu, o kadar asıldılarki ip koptu şimdi ve araya devlet girdi.. ikincil uygulamada SPK nın göz ardı edileceğini zannetmiyorum ki SPK sınavlarını sürdürüyor...ayrıca bu belirsizlik dönemi içerisinde aralık ayında SPK sınavına girecek adaylar için soruların çok basit çıkacağını düşünüyorum , sonuçta bir rant meseleside var ortada..

Ynt: Muhasebe ve Denetim Mesleğimiz Açısından Dönüm Noktası Olan Düzenleme Yayınlandı

Verilen Hak geri alınamaz. Birine SPK enetim belgesi verildiyse o belge geçerlidir. Burda iç denetimden bahsedilmiyor UFRS ye göre denetimden bahsediliyor. SPK nın verdiği belgede SPK ve UFRS ye göre denetim belgesidir. Geçersiz sayarsa kurul kurulduğu gibi kendisini mahkeme kapılarında bulabilir. büyük şirketlerin denetçilerinin belgeleri geçersiz sayılır sistem tıkanır. Bu nedenle eski belgeleri iptal etmek demek zaten eksik olan eleman sayısını sıfıra indirmek demektir...

yasindeu ' Alıntı:
Verilen Hak geri alınamaz. Birine SPK enetim belgesi verildiyse o belge geçerlidir. Burda iç denetimden bahsedilmiyor UFRS ye göre denetimden bahsediliyor. SPK nın verdiği belgede SPK ve UFRS ye göre denetim belgesidir. Geçersiz sayarsa kurul kurulduğu gibi kendisini mahkeme kapılarında bulabilir. büyük şirketlerin denetçilerinin belgeleri geçersiz sayılır sistem tıkanır. Bu nedenle eski belgeleri iptal etmek demek zaten eksik olan eleman sayısını sıfıra indirmek demektir...

Benim kanaatimde iptal edilmeyip kabul edileceği yonundedir.
Zaten bağımsız denetim için iki mevzuat var demekte yanlış olmaz.
Söyle ki
Tam set Tfrs
Kobi Tfrs (kamuya hesap vermek zorunda olmayan işletmeler.)

Aslında spk belgesi olan arkadaslar Tfrs tam set ve spk bağımsız denetim Tebliği'ne vakıf.
Burada Khk ye göre sınav hangi konuları kapsayacak ve kac modülden oluşacak. Onu bilirsek yorumlar daha gercege yakın olabilir.
Zannim ca ya muafiyet olur. Olmasada geçiş süreci olabilir. Ornegin 2014 sonuna kadar yeni mevzuata göre modüllerin tamamının veya muaf olunmayanlarin sınavlarının verilmesi gibi.
Beklemek lazım.

Ayrıca pembe rüya görmeyenler, hayal kurmayanlar hedef sahibi olmakta coooook zorlananilirler.
Sanki 3-5 büyük firma kurduğu kadro ike neredeyse tüm firmaları denetleyebilecek gibi pembe rüya ötesi halisinasyonlar cokta gerçekleşebilecek seyler değiller gibime geliyor. Sunu göz ardı etmeyin. 4 büyükler full kurumsal olmayan işletmeleri denetleyemezler. Bilenler iyi bilir bunu. Onlar spk bddk denetimimlerinden de korkmazlar. Sadece ana ortak yurt dısı firmanın denetiminden tır tır titrerler. Bilenler bunuda iyi bilir.
İ?phonedan yazıyorum. Uzatamayacagim. Bilahare uzuuuunca yazarım.
Not: imla hatalarını düzeltten değerli meslektaşım mazur gördün. İphonemin düzelttikleri ile yetinsin :)

3-5 firmanın istihdam ettiği sayı ne kadar olduğu, burada çalışan personelin kalifiye ve meslektaşlar arasındaki çevresi ve en önemlisi bu firmaların marka değeri. kaldı ki bu firmalar kendi çatısı altında kobi denetim faaliyetlerini yürütmeyecekler (bir çoğunun bölge yapılanması başladı) halisinasyonları bize eğer;

1-) kurumsal bir yapı altında birleşmezsek,
2-) belirli sektör seçip bu sektörlerde deneyim bilgi ve tecrübeler edinmezsek,
3-) kendimizi geliştirmezsek,

göstereceğinden adım gibi eminim. pembe hayal kurup hedef sahibi olunacağını da ilk kez duyuyorum. hedeflere karar azim ileriyi görüme+ azimli çalışma sonucunda ulaşılır.

Funda hanım sanırım genç meslektaşlarımızdan ilerleyen yıllarda gerçekleri göreceğini umuyorum.

Sevgilerimle,

deeper_blue ' Alıntı:
3-5 firmanın istihdam ettiği sayı ne kadar olduğu, burada çalışan personelin kalifiye ve meslektaşlar arasındaki çevresi ve en önemlisi bu firmaların marka değeri. kaldı ki bu firmalar kendi çatısı altında kobi denetim faaliyetlerini yürütmeyecekler (bir çoğunun bölge yapılanması başladı) halisinasyonları bize eğer;

1-) kurumsal bir yapı altında birleşmezsek,
2-) belirli sektör seçip bu sektörlerde deneyim bilgi ve tecrübeler edinmezsek,
3-) kendimizi geliştirmezsek,

göstereceğinden adım gibi eminim. pembe hayal kurup hedef sahibi olunacağını da ilk kez duyuyorum. hedeflere karar azim ileriyi görüme+ azimli çalışma sonucunda ulaşılır.

Funda hanım sanırım genç meslektaşlarımızdan ilerleyen yıllarda gerçekleri göreceğini umuyorum.

Sevgilerimle,

Yazdıklarınıza öncekiler ve bu, çoğunlukla katıldığımın hal lisanı ile farkında oldugunuzu tahmin ediyorum.
3 maddenizi de sonuna kadar destekliyorum.
Hersey önce tatlı bir düş ile baslar bunu anlatmak istiyorum.
İnsanların hedefi olmadan bir şeyi başarmasının imkansızlığını tartismadigimizi düşünüyorum.
Forumdaki katkılarınıza teşekkür ediyorum. Tecrübeniz meslektaşlarımıza katkı sağlayacaktır, pembe rüyalarını karartmayacaktir diye ümit ediyorum.

Funda hanım, zaten gaye ve arzum forum dakilere mümkün olduğu kadar yardımcı ve destek olmak. zira mesleğimin ileriki yıllarına ait yatırım ve oluşumların ziyadesiyle içerisindeyim.

Ancak denetim başlığı altında denetim hadisesinin salt belge ye bağlanması ve bütün konuşmaların bu çerçevede toplanması inanın beni hem düşündürüyor hemde üzüyor (+birazcıkta kızdırıyor. kızmamın sebebi ise belli merhalelerden geçmiş ortalama zeka sahibi ciddi lisansa sahip kişiler nasıl olurda bu kadar sığ alanda kalabildikleri).

Bu arada sizi de kırıp üzdüysem kusura bakmayın.

Sevgilerimle,

Katılıyorum,
forumun farklı yerlerinde bende benzer düşüncelerimi paylaştım.
Denetim zaten çoğunlukla tecrübe işidir. Aksini iddia etmek, tip fakültesinden mezun olan her partiysem hekim cerrahlik yapar demek gibi birsey.
Katkılarınız degerinin de farkındayım. Bu ve benzeri karşılıklı konuşmaların tüm forumdaslara katkı sağladığını düşünüyorum, bende faydalanıyorum.
Mesleğimizin ve meslektaşların denetim vasıtası ile ümit edilen yere ve standarta gelecegini düşünüyorum.
Diğer taraftan büyüklerin yapılanmalarının farkındayım,
Ben bu durumun kaliteyi ve rekabeti arttıracağını düşünüyorum.
Destekliyorum da.
Umarım her şey Guzel olur.

Merhaba Stajyerzade Arkadaş

Öncellikle 1000 bağımsız denetim şirketi belki kurulmuş olabilir. Ancak SPK tarafından yetkilendirilmiş son olarak 96 bağımsız denetim kuruluşu vardır Bu kuruluşlar Seri X No:22 tebliğdeki kriterlere uygun, borsa şirketlerinde UFRS borsa dışı şirketler için de SeriXI No:1'e göre denetim yapmaktadırlar 96 bağımsız denetim şirketi dışındaki kuruluşlar, neye göre nasıl hangi şirketleri denetlemektedirler bu belli değildir. Düzenleyici Kurum ve Kuruluşlar şuana kadar SPK'nın denetim standartlarını tanımışlardır Turmobun eğitim çalışmaları TTK'ya yönelikti Ancak bundan sonra yeni Kamu Gözetimi Kurulu eğitim çalışmaları konusunda nasıl bir strateji izleyecek bilemiyoruz
Bir de önemli konu ikincil düzenlemelerde Haksız Rekabet ile Bağımsız Denetçi ve Bağımsız Denetim Kuruluşlarının Sorumluluğu konusu bunlar iyi düzenlemezse yapı denetim kuruluşlarında olduğu gibi sistemin aksayacağı görüşündeyim
Saygılarımla
Önder Tunaboylu
Sorumlu Ortak Başdenetçi-SMMM

Tekrar Merhaba Stajyerzade Arkadaş

Kararname yayınlana kadar sizinle aynı fikirleri paylaşıyordum Ancak kararname yayınlanınca Ticaret Bakanlığı ve Turmob'tan başka tarafların olduğu anlaşıldı Olay çok boyutlu, birden çok parametre var Ben sadece içinde buluduğum için mevcut denetim şartlarını ortaya koymaya çalıştım Şu anki fotografı çekmeye uğraştım Şu anda konuşmak aslında erken Tabi bilgi hatta yorumlar sonuçta katkı Fakat sizin için söylemiyorum eski, yeni, söylenti, duyum, somut, somut olmayan her şey birbirine karışmış durumda Anlaşılan tek şey bağımsız denetimde en yetkili kurumun yeni kurulacak kurul olduğu, yetkilerinin alabildiğine geniş olduğu Hep birlikte izleyip göreceğiz

Bende meslek mensuplarının aralarında birleşmesinden ve kurumsallaşmasından yanayım. Hem denetim hem de mevcut şu andaki işleri konusunda. Ortaklık şartları her ortaklığın yapısına göre mutlaka farklılık gösterebilir ama birlikte hareket edilmezse küçük denizde küçük balık olunacak gibi geliyor.

Sanırım AVM 'ler buna en güzel örnek olabilir veya x, y, z marketlerin mahalle aralarında dahi mevcut markalarının önüne, mini, midi, "1M" "2M" "şok".. vb ünvanlar ile en ücra köşelerde dahi bulunduklarını hatırladım.

BIG FOUR ikinci örnekteki yapılanmayı mı yapıyor dersiniz.

Nasıl bir strateji izlemek lazım?

Yabancı ortaklı şirketler hepimizin malumu 4-5 büyükler denilen şirketleri artık kanıksamıştık. Şimdi kanımca yayınlanan kararname ile yabancı denetçi hatta mali müşavirin yolu açılmıştır Nasıl ki sağlık alanında yabancı doktordan bahsediliyorsa 4-5 yıl sonra farklı bir tabloyla karşılabiliriz Bence yapılacak iş eğitimlerle mesleki alanda geliştirmek Sonrasında da Kurumsallaşmak yani şirketleşmek Burada Turmoba görev düşüyor Zaten eğiticilerin eğitimi başlamıştı Tebliğ ve yönetmeliklerin hazırlanmasında danışılan üstadlarımızın da bu yolu yani ( yabancı denetçi - mali müşavir ) mümkün olduğu kadar daraltmaları olacaktır Yaşadığımız global dünyada tıpkı Funda hanımın dile getirdiği gibi bakkal - marketler zinciri örneği ile karşı karşıyayız Bu yüzden yapılabilecekler sınırlı

Saygılarımla

SPK denetim lisansı için;
1. SPK sınavını kazansanız bile hemen bir denetim şirketi kuramazsınız. Aşamalardan geçmedikçe şirket kuramazsınız. En az 10 yıllık bir süreç, hatta yeterli bilgi birikiminiz olmadığında 10 yıl çalışmanızda yetmiyor.
2. denetim lisansını aldınız 2 yıl bir fiil bu işi yapmadığınızda lisans ölüyor. Eğitim programına katılmanız gerekiyor.
3. Şu an Türkiyede 62 adet denetim şirketi mevcut. Lisans aldıktan sonra bu şirketlerden birine kendinizi kabul ettiremedikten sonra bu belge hiç bir işe yaramıyor. Tabi KAGÖMDESK bu lisans ile direk spk tabi olmayan bilanço usulü defter tutanlarda denetim yetkisi verir ise ne ala.

Dağ dağa kavuşur meslek mensubu diğerine kavuşmaz.

Burada özellikle meslek mensuplarının artık maalesef birazda gözü karartıp birleşmelerinin şekillerini konuşmak gerekiyor.

İsmmmonun yayımladığı dokumanı okudum. Bir birleşme yönteminden ziyade birleştikten sonra nasıl kurumsallaşılır onu ele alan, biraz kalite standartlarından anlayanların hemen kurabileceği bir sistem gibi görünüyor.

Bu birleşmelerde maalesef çok sınırlı kalacak gibi görünüyor zira konuştuğum 30dan fazla meslek mensubunun özellikle yaklaşımı şu oldu,

1- Benim düzenim kurulu bir başkası ile neden birleşeyim.
2- Yeni yeni mükellef topluyorum neden bölüşeyim.
3- Büro benim istediğim yerde olmalı
4- Tanımadığım kişiyle ortak olmam ama tanıdık da yok. Fakat toplantı yapsanız ona da gelemem.
5- Hele bir ikincil mevzuat yayımlansın herşey ortaya bir çıksın bakarız boşuna şirket kurmayalım.
6- Birleşme sonucu oluşacak kurallara uymak işime gelmeyebilir.
7- Şimdi birleşmenin getireceği maliyete katlanamam.
8- Ben bir yerde çalışıyorum nasıl olacak ki vb...

gibi uzayıp giden bir düşünceler silsilesi var. Fakat ben en nihayetinde bir araya gelmeyi düşünenlerin hele de çevresinde hazır ve nazır kimse olmayanların şimdiden toplantılara başlaması kanaatindeyim.

açıkçası bu süreç en nihayetinde bu işte tutunacak kişilerle tutunamayacak k işileri eleyecek. bir şiket kısa bir sürede kurulabilir mesele yöntem ve şekil üzerinde bir mutabakata varabilmek fakat henüz buna bile pek bir olumlu yaklaşım göremedim. Ancak elbette bilmediğim bir çok platformda başarılı işler mevcuttur saygı duyuyorum.

Denetim pazarının büyüklüğü yabancıların iştahını kabartıyor. Hali hazırdaki en büyük 10 denetim firmasının ve hatta sonra gelenlerin yabancı denetim firmaları ile ilişkileri var. Yanlız bu ilişki ortaklık değil ancak genelde ortak olarak biliniyor bu ilişki üyelik ilişkisi... Karşılığında yurt dışı tecrübesiyle birlikte üye firmanın ünvanı kullanılmaktadır. Bu ünvanın yurt dışındaki şirkete ortak olmadan reklam yapılmasının meslek hukuğu, etik yönetmeliği ve rekabet hukuğu açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu firmaların finansal performansı hakkında da en ufak bilgimiz bulunmamakta... zira şeffaflık adına çok az sorumlulukları var.

Benim endişem yerli şirketlerin pazarda pay alabilecek duruma gelmelerine kadar geçecek sürede pazarın yabancılar tarafından adeta talan edilmesi...Şuanda bile Kobi pazarına çok agresif olarak girmekteler. Altyapı ve gerekli donanımları mevcut, denetim geldiği an tek yapacakları boşta olan meslek mensuplarını ilk etapta ucuz fiyat ve tatlı vaadlerle işe alıp gece yarılarına kadar çalıştırarak emek istismarı yapmaları. Bunuda yaşanmışlıklara dayanarak söylüyorum.

Ayrıca bu yapılanma biçimi hakkında daha net bilgisi olanların cevap vermesini rica ederim.

Selamlar.
Gökhan CEFER

Aşağıdaki yazıyı yorumlarınıza bırakıyorum. Ben söyleyecek soz bulamıyorum.

İstanbul SMMM Odası Başkanı Sn. Yahya Arıkan 11.11.2011 tarihinde yapılan Yeni TTK Seminerinde yaptığı konuşmada çıkan KHK'nin sadece Kamuya Hesap Verme Yükümlülüğü Bulunan SPK, BDDK, EPDK ve Hazine kapsamındaki şirketlerin Bağımsız Denetimini yapacak denetçilerin gözetimi ve düzenini oluşturmak üzere çıkarıldığını,

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Kapsamında tüm KOBİ'lere yapılacak bağımsız denetim işlemlerini yapacak denetçilerin SMMM ve YMM olmalarının yeterli olduğunu TÜRMOB'un yapacağı üçlü eğitim (TTK, KOBİTFRS, Bağımsız Denetim)sürecinden geçenlerinbu denetimi yapacaklarını söyledi.

TAXTOTAX ' Alıntı:
Aşağıdaki yazıyı yorumlarınıza bırakıyorum. Ben söyleyecek soz bulamıyorum.

İstanbul SMMM Odası Başkanı Sn. Yahya Arıkan 11.11.2011 tarihinde yapılan Yeni TTK Seminerinde yaptığı konuşmada çıkan KHK'nin sadece Kamuya Hesap Verme Yükümlülüğü Bulunan SPK, BDDK, EPDK ve Hazine kapsamındaki şirketlerin Bağımsız Denetimini yapacak denetçilerin gözetimi ve düzenini oluşturmak üzere çıkarıldığını,

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Kapsamında tüm KOBİ'lere yapılacak bağımsız denetim işlemlerini yapacak denetçilerin SMMM ve YMM olmalarının yeterli olduğunu TÜRMOB'un yapacağı üçlü eğitim (TTK, KOBİTFRS, Bağımsız Denetim)sürecinden geçenlerinbu denetimi yapacaklarını söyledi.

Sayın başkan doğru söylemiş, KHK ile yanlızca büyük ölçekli firmalar denetim kapsamına giriyor. Onlarda zaten bağımsız denetim yaptırıyorlar. Asıl soru TTK'ya göre her şirkete bağımsız denetim zorunlu olacak mı? Zorunluk olmayacağından ders alan herkes denetçi sayılır bir anlamda.

Bizim için fark etmiyor, daha önce ilgi alanımıza girmeyen sınavlara nasıl hem karşı çıkıp sonra başvuru yaptıysak buna da gireriz :)...

Şimdi eminim kanun gücündeki kararnameyi herkes tekrar okuyodur...

Genel bir değerlendirme yapacak olursak Kanun gücünde kararnamenin,

-1. maddesinde amacının Türkiye Muhasebe Standartlarını yayımlamak, bağımsız denetçi ve bağımsız denetim kuruluşlarını yetkilendirip denetlemek, bağımsız denetim alanında Kamu gözetimi yapmak olduğu,
-2 ğ bendinde Kamu yararını ilgilendiren kuruluşların sayıldığı, (Genişletilerek, Büyük Şirketler de dahil edilmiş.)
-23. maddede KAmu yararını ilgilendiren kuruluşlarda denetimin bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılacağı belirtilmiş olup Kamu yararını ilgilendirmeyen işletmelerin denetimi hakkında bir hüküm kurmamış....
- 31. madde de ise bu kararnamede bulunmayan hükümler için TTK' nın uygulanacağı açıkça yazıyor.

Türk Ticaret Kanunu'nun
-397.maddesinde A.Ş lerin ve diğer sermaye şirketlerinin Türkiye Denetim Standartlarına göre denetleneceği,
-400. maddesinde Denetçinin sadece ortakları 3568 e tabi kişelerden oluşan şirketler olabileceği, küçük ve orta ölçekli şirketlerin Smm ya da Ymm tarafından denetlenebileceği, Büyük işletmelerin bağımsız denetim kurulunca denetleneceği bağımsız denetleme kuruluşlarının niteliklerinin ise Ticaret bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirleneceği söylenmiş,
- Geçici 3. maddesinde Kamu adına düzenleyici denetleyici üst kurumun öngörülen denetçilerin demiş sanayi ticaret bakanlığınca denetleneceği.... ifade edilmiş.

Denetçi tabirinden Ticaret Kanununun şirketi anladığı ve Kanun gücündeki kararnamenin hüküm bulunmayan kısımlarını TTK ya atıf yaptığı için sanırım ve korkarım ki küçük ve orta büyüklükte işletmelerin denetiminin denetimi şu an muallakta durmakta. İkincil düzenlemelere de bakmak gerekmekle birlikte Smm ve Ymm atanan denetçiler kısmen de olsa bu kurum tarafından denetlenebilir. Aksi halde denetim raporları ben yaptım oldu haline gelir mi diye bir soru geliyor hemen aklıma..

Ayrıca KHK'nın 25. maddesini okuduktan sonra Başkanın dediklerine (demişse şayet) katılma oranım çok azalmış durumda,

Kurumca yapılacak incelemeler

MADDE 25 ? (1) Kurumca yapılacak seçilmiş denetim dosyalarının yeterli testini içeren kalite güvence sistemi incelemeleri; bağımsız denetim kuruluşlarınca gerçekleştirilmiş denetim çalışmalarının Kurum standart ve düzenlemeleri çerçevesinde gözden geçirilmesi ve bu kuruluşların faaliyetlerinin Kurum düzenlemelerine uygunluğunun denetimi ile harcanan kaynakların nitelik ve niceliği, alınan denetim ücreti ve bağımsız denetim kuruluşunun iç kontrol sistemi ile ilgili değerlendirmesini kapsar. İncelemeler, kamu yararını ilgilendiren kuruluşları denetleyen bağımsız denetim kuruluşları için asgari üç yılda bir, diğerleri için ise asgari altı yılda bir yapılır. Kurumun; planlanmış bu incelemeler yanında ihbar, şikayet, bildirim gibi durumlarda ve gerekli görülen diğer hallerde inceleme yapma ve yaptırma yetkisi saklıdır.

Kamu yararını ilgilendiren kuruluşları biliyoruz, bunlara Büyük şirketlerin dahil edildiklerini de.
Bağımsız denetçinin de 3568 e göre Kurum tarafından yetki alan kişi (sermaye şirketi değil) olduklarını da biliyoruz.

"diğerleri" ifadesi yerine "Kamu yararını ilgilendirmeyen kuruluşları denetleyen Bağımsız denetim kuruluşları" deseydi anlam farklı olacaktı.

Bakalım ikincil mevzuata kaç dava açılacak.