Muhtasar beyanname değişikliği

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Muhtasar beyanname değişikliği

Kaldıki GVK 96.madde çok açık;
"Vergi tevkifatı, 94'üncü madde kapsamına giren nakten veya hesaben yapılan ödemelere uygulanır. Bu maddede geçen hesaben ödeme deyimi, vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratları ödeyenleri istihkak sahiplerine karşı borçlu durumda gösteren her türlü kayıt ve işlemleri ifade eder. "
Beni şaşırtan görüşlerinde ısar etmeleri.Halbuki kendi sitelerinde yayınlanan derginin 2009-93 sayılı nushasında yazılı makalede de durum bizim dediğimiz şekilde anlatılmış.Özelge ile desteklenmiş.
Kaldıki özelgeye gerek yok zira kanun çok açık diyorki istihkak sahiplerine karşı borçlu durumda gösteren her türlü kayıt.
Ismmo Takakkukla boçlu gösteriyor ama ödenmezse hesaben ödeme olmaz diyor.İlginç...

Sayın Metyo çok haklısınız, İSMMO'nun hali ortada işte. Daha önce de Danışma Biriminin(!!) böyle garip cevaplar verdiğini görmüştüm, ama bu sefer kendilerini aşmış durumdalar.

Ödemey Ait Düzenlenen Belgenin Türü
- Yok
- S.M.M Makbuz
- M. Makbuz
- Gider Pusulası
- Fatura
- Diğer

Arkadaşlar bu belge türleri ile ne demek istiyorlar?

S.M.M Makbuzu ve M. Makbuz' u ne demek?

Diğerin içine neler girer?

Anlayan biri bana anlatsın lütfen?

ZİNDAN ' Alıntı:
...
S.M.M Makbuzu ve M. Makbuz' u ne demek?
...
Bende çok düşünmüştüm M.Makbuz nedir diye. Sonuç birincisi serbest meslek diğeri müstahsil mk olsa gerek.

Selamlar
M'nin müstahsil olduğu doğrudur.SMM'de ise bir M fazlalık.Sadece serbest meslek makbuzu (S.M.Makbuzu) denmeliydi. Netice avukatlık makbuzuda serbest meslek makbuzudur.Çift M mali müşavirlik anlamına gelir ki,gereksiz soru kalabalığı doğurur.çok aceleyle hazırlanmış bir düzenleme.
Ayrıca "Yok" seçeneğini seçtiği halde beyanı kayıt edemeyenler ebyn sürümünü yeniden indirip yüklesinler.Sorun düzeliyor.
Saygılar

Kendimizle dalga geçeyim. (Sinirden) Bizi kasdederek SMM Makbuzu -> Serbest meslek merkeplerinin makbuzu. :P :'(

;D Bunları tek garip bulan ben değilmişim, sevindim. 8)

Kolaylık olması açısından belge bilgi girişi istediği kodlar şunlar arkadaşlar.
Kira ödemeleri için bilgi gireceğiz diye uğraşmayın, yoku kabul ediyor.

021-022-031-032-091-092-093-094-095-096-221-231-232-241-242

Kolay gelsin.

Yoku kabul etmeye başlamış olabilirde, bir kaç yıl sonra vd "yok seçmişsin nedenini açıkla vs" diye bir yazı veya "yok seçmişsin düzeltme ver." diye karşımıza çıkabilirler. O nedenle varsa girmek tahakkuk esası nedeni ile yok seçildi isede beyan çıktısına elle not düşmekte (ilerde hatırlayabilmek için) fayda var.

Anlaşılan güncelleme yapılmış, birileri hatırlatmış olsa gerek kanunen kira ödemelerinin 3 aylık veya topluca yapılabilmesinde bir sakınca olmadığını.

arkadaşlar avukatın kesmiş olduğu serbest meslek makbuzu 2 nolu kdv nin konusuna girmeye mi başladı. yoksa GVK 18. MADDEYİ gören avukatlık işlemlerinidemi dahil ediyor.

Belirlenmiş alıcılar kısmını biraz daha açabilirmisiniz

5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,

- Yukarıda sayılanlar dışındaki, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları,

- Döner sermayeli kuruluşlar,

- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

- Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,

- Bankalar,

- Kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri),

- Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,

- Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar,

- Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler,

- Payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören şirketler,