Muhtasar Beyannameye Eklenen Yeni Değişiklik Hakkında

Rmuhasebe

Katkı Sunan Üye
Üyelik
21 Eyl 2012
Mesajlar
254
Konum
İstanbul
Arkadaşlar beyannameye eklenen bölüm hakkında detaylı bilgiye sahip olan varsa burada paylaşıp, birbirimize destek olalım.


03.02.2015 - MUH, MUH30 ve MUHGVK281 Beyannamelerinde Değişiklik

Muhtasar Beyannamesi MUH, MUH30 ve MUHGVK281 Beyannamelerinde değişiklik yapılmıştır. Ekler Kısmında İşyeri / İşçi Bilgileri kulakçığı eklenmiştir. Bu bölümde bulunan işyeri kodu bilgisine İnternet Vergi Dairesinden https://intvd.gib.gov.tr Sorgulamalar/Şube Bilgileri Sorgulama kısmından ulaşabilirsiniz. Bu beyannameleri vermesi gereken mükelleflerimizin güncel Beyanname Düzenleme Programı'nı "Gerekli Programlar" bölümünden indirip yeniden bilgisayarlarına kurmaları gerekmektedir.
 
Her ay aynı şey, bir yandan beyannameler değişiyor, diğer yandan kdv iade listeleri vs..
 
Hayır değiştiğini de geçtim neyi nasıl yapacağımız hususunda bir bilgi yok. Öyle mi böyle mi derken yorumlaya yorumlaya birşeyler yapmaya çalışıyoruz asıl büyük sorun da bu sanırım.
 
İşkura bildirime benzer bir ek koymuşlar. Önce int.vd -> sorgulamalar-> şube sorgulama ekranından kod öğreneceksiniz. (TC sorgulanamıyor illa eski vd nosu olacak) sonra kadın-erkek ayrımlı aü çalışan/aü üzeri çalışan/... vs detaylı kişi sayısı girilecek.
 
Peki normalde gelir verg.istisna teşvik bölümü vardı ve oraya kıdem / ihbar taz. - huzur hakkı ödenen kişi sayılarını yazıyorduk, şimdi o kısımda da değişiklik var. SGK muaf ve gelir vergisi muaf sayı istiyor. Zaten ekte de bununla ilgili birşeyler var . Şimdi o kısımlara gene tazminat - huzur hakkı vs ödenen kişi sayıları mı yazılacak? Örn.; kıdem tazminatı ödenen kişi gelir vergisi muafa - sgk muafa birlikte mi yazılacak? Huzur hakkı sgk muafa mı yazılacak? Takıldığım nokta budur.
 
Şu değişikliklerin planlaması ve bilgilendirilmesi uygulayıcıların üst kuruluşlarıyla görüşülerek yapılsa, borcunuz var la beraber bu değişikliklere ve uygulamaya ait bilgilendirme ve uyarı mailleri gelse, ne güzel olurdu değilmi, bu kadar kopukluk ve empati eksikliği başka bir ülkede varmıdır ?.
 
Bu ne, ne zaman çıktı, her ay her gün yeni bir şey çıkıyor.... :banghead:
 
Daha yeni çıktı sayılır şimdiden çözümlemek için uğraşalım diye düşündüm kii anca ayın 23 üne kadar çözerde göndeririz muhtasarları gibime geldi ....
 
Eskişehir'de mükellefi olanlar birkaç vd tek vd altına toplamışlar haberiniz olsun.
 
Arkadaşlarımdan aldığım duyumlara göre meslektaşlarımız bu hususa Türmob'a dilekçe ile itiraz ediyorlarmış. Kimse bu angaryayı yüklenmek istemiyor arkadaşlar ama umarım kaldırılır ya da açıklaması ile birlikte yol gösterirler bizlere.
 
Büyük ihtimal bu yıl sgk ile muhtasar tekleşecek. İşte o zaman karmakarışık bir beyan ortaya çıkacak.
 
Bu sakıncalı bir uygulama, sorgulamada şahısın ev de adresinde çıkıyor.
Bu ne saçmalık, madem mükellefin merkez ve şubesini biliyorsun bana niye tekrar beyannamede giriş yaptırıyorsun. İnternet Vergi Dairesinde yer alan sorgulama haricinde, programın java tabanıyla çalışan beyanname modülüne sorgulamayı eklemesi gerekiyor. SGK' ya zaten her ay bildirgede beyan yapıyoruz bir de muhtasar beyannamede bildirim yapacağız. Birleştirin şu iki beyannameyi kurtulalım bu dertten. Türkiye Cumhuriyetinde e-devlet anlayışı tam anlamıyla oturmuş değil. Her kurum kendisi ayrı ayrı beyan istiyor. Kurumlar arası entegrasyon' u bir türlü beceremediler. :banghead:

Geçenlerde mükellef bildirimini kaldırdılar diye sevindik, sevincimizi kursağımızda bıraktılar. :confused:
 
Son düzenleme:
SGK' ya zaten her ay bildirgede beyan yapıyoruz bir de muhtasar beyannamede bildirim yapacağız. Birleştirin şu iki beyannameyi kurtulalım bu dertten. Türkiye Cumhuriyetinde e-devlet anlayışı tam anlamıyla oturmuş değil. Her kurum kendisi ayrı ayrı beyan istiyor. Kurumlar arası entegrasyon' u bir türlü beceremediler.

Çok doğru neden çünkü: Yenilik, reform adı altında çıkarılan birçok unsur altyapı sağlanmadan gelişigüzel çıkarılıyor.
 
SGK bile her teşvik/teşviksiz bildirgeyi ayrı ayrı istiyor isteseler bunu bile tekleştirebilirler. (kanun no her kişi satırında yazılırsa)
 
bu işin iyice suyunu çıkarttılar..yazık bize de ya masa başından evrak işinden kafamızı kaldıramaz olduk..anca yeni angaryalar muhasebecinin sırtına yükler oldular ama kimse muhasebecinin alacağı paranın teminine yönelik bişey yapmıyor..anca vurun abalının üstüne...
 
Peki normalde gelir verg.istisna teşvik bölümü vardı ve oraya kıdem / ihbar taz. - huzur hakkı ödenen kişi sayılarını yazıyorduk, şimdi o kısımda da değişiklik var. SGK muaf ve gelir vergisi muaf sayı istiyor. Zaten ekte de bununla ilgili birşeyler var . Şimdi o kısımlara gene tazminat - huzur hakkı vs ödenen kişi sayıları mı yazılacak? Örn.; kıdem tazminatı ödenen kişi gelir vergisi muafa - sgk muafa birlikte mi yazılacak? Huzur hakkı sgk muafa mı yazılacak? Takıldığım nokta budur.

bu hususta açıklama yapabilecek var ise yardımcı olmanızı rica ederim
 

Benzer konular

Üst