Yeni soru cevaplar
40- Meslek mensubu olarak mükellefler için bilgi girişinde bulunacağız. 413 Nolu VUK Genel Tebliğine göre Haziran ayı içerisinde işe başlayan mükellefler içinde bildirimde bulunmamız gerekir mi? Yine haziran ayında işini terk eden mükellefler için bildirimde bulunmayacak mıyız?
413 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bildirim verme süresinin başladığı gün olan 1 Nisan tarihi itibariyle faal olan (tasfiye işlemi devam edenler dahil) tüm kurumlar vergisi, ticari kazanç (kazancı basit usulde tespit edilenler hariç), zirai kazanç ve serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi mükelleflerinin Mükellef Bilgileri Bildirimi verecekleri hükme bağlanmış olup bildirimin verilme süresi de 1 Nisan-31 Mayıs tarih aralığı olarak belirlenmiştir. 53 Numaralı Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile Mükellef Bilgileri Bildiriminin verilme süresi 29 Haziran 2012 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu tarihe kadar olan süre içerisinde 413 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca bildirim verme zorunluluğu bulunup yeni işe başlayan mükellefler Mükellef Bilgileri Bildirimi vereceklerdir. Bildirim verme süresinde terk işlemi tamamlanmış ve terk işleminin tamamlanmasından önce Mükellef Bilgileri Bildirimi verilememiş ise terk işlemi sonrası bu bildirimin verilmesine gerek yoktur.
41- Kurumlar vergisi mükellefi olan inşaat firmasıyım. Çeşitli illerde yol yapıyorum ve dağın yakınlarında şantiyem var. Şantiyelerdeki faaliyetlerim bazen 1 yıldan az bazen de 1 yıldan fazla sürebiliyor, bu şantiyelerin herhangi bir adresi yok ve irtibat büromda yok. Bu yerleri ayrı bir şube olarak bile görsem yine adresi yok .413 VUK tebliğine göre adres olarak nereyi yazmalıyım?
Geçici olarak faaliyet gösteren (1 yıldan az süreyle) şantiyeler, stopaj yönünden bağlı olunan şubenin veya merkezin içinde değerlendirilebilir. (Çalışan sayıları hangi şubede gösteriliyor ise o şube içinde değerlendirilebilir.)SGK numaraları da bu bildirimde yazılabilir. Bir yıldan fazla faaliyette bulunan şantiyeler ise ayrı bir şube olarak değerlendirilmeli ve mükellef bilgileri bildirimi düzenlemelidir. SGK numaraları da kendi bildirimleri içinde yer almalıdır. İnşaat taahhüt işlerinde, inşaat şantiyesi aynı ilde ve her an merkez veya şube tarafından işlerin takibinin ve işçi organizasyonunun yapılabileceği mesafede ise bu şantiyeler için merkez veya şubeler için düzenlenen Mükellef Bilgileri Bildiriminde ayrı SGK numarası olarak gösterilebilir. Ancak farklı illerde olan veya her an için işlerin takibinin yapılamayacağı uzaklıktaki şantiyeler için irtibat bürosu veya irtibatın sağlanması veya organizasyonun gerçekleştirilmesi amacıyla şube veya mükellefiyetsiz şube gibi görülen irtibat bürosu, ofis vb. sabit bir işyerinin olabileceği düşünüldüğünde o işyerine ait ayrı bildirim düzenlenmesi gerekmektedir. Örneğin, mükellefin merkezi İstanbul da şantiyesi Trabzon da ise Trabzon?da mutlaka işlerin yürütüldüğü, organizasyonun yapıldığı bir iş yerinin bulunduğu düşünülmektedir ve en azından şantiyenin Trabzon?daki vergi dairelerinden birinde mükellefiyetsiz de olsa şube kaydının olması gerekmektedir. Yapılan inşaatların her bir binası veya her bir dairesi için ayrı ayrı bildirim istenmemekte olup bu şantiyenin işlerinin yürütüldüğü işletmenin birimine ait bildirim istenmektedir.
42- ???. ayakkabı imalatı ile hayvan yemi ticareti faaliyetinde bulundum. 2011 yılında hayvan yemi ticareti yaptığım şubeyi kapattım. Şu an ayakkabı imalatı ve satışı yapmaktayım. Kapatmış olduğum hayvan yemi ticareti yaptığı şubeye ait brüt satışları Mükellef bilgileri bildiriminde gösterecek miyim?
Söz konusu mükellef, hayvan yemi ticareti yapmış olduğu şubeyi kapatmış (terk etmiş) olması nedeniyle bu şubesi için Mükellef Bilgileri Bildirimi düzenlemeyeceği için bu şubeye ait brüt satışları da göstermeyecektir. Bununla birlikte ayakkabı imalatı ile ayakkabı satışını farklı adreslerde yapıyorsa iki ayrı Mükellef Bilgileri Bildirimi düzenlemesi gerekmektedir. Ayakkabı imalatı ile ayakkabı satışını aynı adreste yapması durumunda ise, 1 adet Mükellef Bilgileri Bildirimi düzenleyecektir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, satışını yaptığı ayakkabıların içinde sadece kendi imalatına ait ayakkabılar mı olduğu yoksa bunlarla birlikte dışarıdan hazır aldığı ayakkabılar da olup olmadığıdır. Satışını yaptığı ayakkabılar sadece kendi imalatı ise ayakkabı imalatı ile ilgili uygun olan faaliyet kodunu belirleyerek buna ilişkin brüt satışlar/gayrisafi hasılat yazılacak, kendi imal ettiği ayakkabılarla birlikte dışarıdan hazır aldığı ayakkabıları da satıyorsa aynı bildirimde hem ayakkabı imalatı ile ilgili uygun olan faaliyet kodunu belirleyerek buna ilişkin brüt satışlar/gayrisafi hasılat bilgisi hem de ayakkabı satışı ile ilgili uygun olan faaliyet kodunu belirleyerek buna ilişkin elde ettiği brüt satışlar/gayrisafi hasılat bilgisi ayrı ayrı yazılacaktır.
43- ???. İli ?.Vergi Dairesinde firma merkezime ait kaydım var şubem ise başka vergi dairesi sınırları içinde. Şubem için Mükellef Bilgileri Bildirimi düzenlerken hangi vergi dairesini seçeceğim?
Mükellef bilgileri Bildirimini düzenlerken vergi dairesinin seçileceği listede kayıtlarımızda mükellefin faal olduğu merkez ve şubelere (mükellefiyetsiz şubeler dahil) ait vergi daireleri listelenmektedir. Firma merkezi için düzenlenecek Mükellef Bilgileri Bildiriminde merkezin faal kaydının bulunduğu vergi dairesi seçilmeli, şube veya mükellefiyetsiz şube için düzenlenecek Mükellef Bilgileri Bildiriminde şube veya mükellefiyetsiz şubenin faal kaydının bulunduğu vergi dairesi seçilmelidir.
44- ???. Apartman yönetimi olarak ?.Vergi Dairesinde stopaj yönünden mükellefiyet kaydımız var. Mükellef Bilgileri Bildirimi düzenleyecek miyiz?
Apartman, site v.b. yönetimi sözleşmeye dayalı olarak kazanç elde etmeye yönelik apartman veya site yönetim hizmeti veren şirketler tarafından yapılıyorsa bu şirket için Mükellef Bilgileri Bildirimi düzenlenmelidir. Ancak apartman, site vb. yönetimi işleri; apartman, site vb. sakinlerinin kendi aralarında ticari amaç taşımayan bir yönetim oluşturulması suretiyle yapılıyorsa bunun için Mükellef Bilgileri Bildirimi düzenlenmesine gerek yoktur.
45- Vergi dairesi kayıtlarındaki faaliyet kodu ???. olmasına rağmen, ?.. Odasında faaliyet kodu ???. dır. Her iki faaliyet kodu da benim yaptığım faaliyete karşılık gelmiyor. Faaliyet kodu olarak ne yazmalıyım?
İşletmeler için faaliyeti veya faaliyetleri belirlenirken vergi dairesi veya bağlı bulunulan odaya ait kayıtlarda belirtilen faaliyet koduna bağlı kalmaksızın, Mükellef Bilgileri Bildirimi düzenlenecek işyerine ait güncel olan faaliyet veya faaliyetler hangisi ise o faaliyete uygun olan faaliyet kodu belirlenerek giriş yapılmalıdır. Bununla birlikte, merkez ve şubelerde aynı faaliyet olabileceği gibi farklı faaliyetler de olabilir.