fonradar

Ne Zaman Emekli Olabilirim.?

Ynt: Ne zaman emekli olabilirim.?

arin oz ' Alıntı:
1968 dogumlu bayanim
1992den beri yurtdisindayim
turkiye'de sigortaliligim yok
yurtdisinda yasayan bayanlara turkiye'de sigortasi olmasa bile verilen bir emeklilik hakki varmis

*bu durumda ben kac yillik prim/ kac tl odeyerek turkiye'den emekli olabilirim?

*bir de soyle birsey duydum; bu primi hangi tarihte SGK'a yatirirsan o tarihten geriye dogru (15-20 yil tam bilmiyorum) gidip o tarihte gecerli olan kanuni emeklilik ya$ini esas aliyorlarmis. bu dogru mu?

tesekkurler
Bağ-Kur kapsamında ev kadınlarına yurtdışı borçlanma hakkı var. Ödeme tarihinden borçlanma süresi kadar başlangıç geriye gider. O tarihe göre de emeklilik tarihi hesap edilir. 20 yıl prim ödemeniz gerekir. En az, aylık asgari ücretin %32 tutarı prim tabanıdır.

Samsun1234 ' Alıntı:
Annem 1955 doğumlu ve 1983 yılında 1 aylık bağkur primi ödemiş şu ana güncel görünüm 76,97 borcu 54,37 cezası var acaba bugüne kadar olan süre borçlandırılıp emekli olabilirmi saygılar.
Borçlanma yapılamaz. Kuruma başvurup durumunu öğrenmenizde yarar var. Kayıt ne durumda, hangi tarihten itibaren sigortalılığı geçerli gibi bilgileri alın.

emelphlvn ' Alıntı:
07 02 1994 yılında şirket kuruldu 01 29 2008 de şirket kapatıldı

01 29 2008 yılında şahıs olarak iş yeri acıp bağkur numaram cıktı halan iş yeri devam etmektedir.

Geriye dönük olan şirket ortaklığımı resmi gazete ilanı ile ispatlıyabiliyorum.Eskiye dönük dönemi borçlanıp emekli

olabilme şansım varmı bugune kadar hic bir ödeme yapımadı.

04 09 1960 doğumlu bayan...nasıl bir yol izlememiz lazım emekli olunabilir mi ?
Bağ-Kur kaydınız madem var kuruma gidip durumunuzu öğrenmeniz lazım. Durum netleştikten sonra emeklilik hesabı için izlenecek yol belirlenir.

cetvel ' Alıntı:
Kısmı emeklilik ile ilgili yapmış olduğum hesaplamada bir problem varmıdır. cinsiyet : erkek
ssk da kısmı emeklilk şartı: 15 yıllık hizmet süresi ve 3600 günü 24.05.2011- 23.05.2014 tarihleri arasında tamamlayanlar 59 yaşında denilmektedir.

doğum tarihi :19.12.1951
ssk işe giriş :30.11.1971
ssk dan çıkış :1977 yılı
ssk toplam gün :1975

1978-1988 vergi mükellefiyet kaydı var ama bağkur kaydı yok.
07.11.2008 tarihinde bağkurlu oluyor ve halen devam ediyor.
ssk dan öncede askerliği var 20 ay henüz borçlanmadı.

bu kişi 3600 günü 15.09.2011 tarihinde dolduruyor. ( 1975 ssk+600 askerlik +1025 bağkur)
59 yaş şartını ve 15 yıllık sigortalılık şartınıda doldurmuş.

soru 1- bu kişinin ssk da fiili süresi fazla olduğu için ssk dan emekli olacak doğrumudur.
soru 2 bu kişi 15.09.2011 tarihinde emekli olabilir doğrumudur.
soru 3 bu kişi emeklilik müraacatını 15.09.2011 tarihinden sonra yapacak doğrumudur.
soru 4 hizmet birleştirmesini 15.09.2011 tarihinden önce yapmalıdır doğrumudur.
Bağ-Kur sigortalılığı devam ederken askerlik borçlanması yaparsa, borçlanma Bağ-Kur günlerine eklenir ve kısmi emeklilikten yararlanamaz. Bağ-Kur'u kapatıp bir işyerine giriş yaptıktan sonra çalışırken veya ayrıldıktan sonra borçlanma yapması şart. 3600 gün hesabı doğru yapılıp gün tamamlanınca başvurulur. Hizmet birleşmesi emeklilik başvurusunda kurum tarafından dikkate alınır.

ERSU ' Alıntı:
sezer ' Alıntı:
ERSU ' Alıntı:
merhaba yanlış yere yazdıysam özür dilerim bilgilerinize ihtiyacım var

09/10/1962 doğumluyum
02/11/1983 tarihinde askere gittim
02/05/1985 tarihinde terhis oldum
01/10/1985 tarihinde ssk lı olarak işe girdim
31/03/1986 tarihinde ssk hizmetim bitip memuriyete naklen atanıp emekli sandığına geçtim
04/06/1996 tarihinde memuriyetten istifa edip ayrıldım
04/10/2000 yılında bağkurlu oldum ve halen bağkurluyum

ne zaman emekli olabilirim
Bundan sonra 4/b (Bağ-Kur) kapsamında prim ödemeye devam ederek, bütün kurumlara ait gün sayınızı toplam 9000 güne tamamlandığınızda emekli olursunuz. Yaklaşık 1350 gün eksiğiniz var.
Askerlik borçlanması yaparsanız, gün sayınızı 540 günlük eksiğinizi tamamlamış olursunuz. Kalan prim gün sayınız tamamlamak için avantaj sağlar ve 810 gün eksiğiniz kalır.
bişey daha soracaktım bizim şirketin kuruluşu 07/05/1998 yılı bağkura giriş tarihimde 04/10/2000 yılı arada 29 ay eksik bağkurluluğum var aftan yararlandığım için 04/10/2000 de giriş yaptılar geriye dönük 29 ayı saymadılar bunu saydırmam için mahkemeyemi başvurmam lazım hangi mahkemeye verebilirim kabul edilirse 29 ay da eklenirse ne zaman emekli olabilirim yaş itibariyle sürem dolmuşmu
Mahkemeye dava açabilirsiniz tabi. Sonuç alabileceğinize ihtimal vermiyorum. Davayı, sosyal güvenlik konusunda uzman bir avukat ile yürütmelisiniz.

sayın sezer ;
yukarıda en son bağkurlu iken askerliği borçlanırsa bağkurdan emekli olacağından bahsetmişsiniz. kanuni dayanağı varmıdır. çünkü kişinin fiili hizmet süresinde ssk lılık ağır basıyor.
birde aşağıdaki bilgiye ulaştım
askerlik borçlanması son 7 yılda en fazla hangi sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmiş ise oradan emekli olunur genel kuralının hesabına dahil edilmez. Bu nedenle tüm sigortalılarımız yönünden bu hususun özellikle önceden iyi bilinmesi gerekir. Emeklilikte sayıldığı düşünülerek yatırılan askerlik borçlanması tutarları daha sonra geri alınamamaktadır

yukarıda en son bağkurlu iken askerliği borçlanırsa bağkurdan emekli olacağından bahsetmişsiniz
Benim yanıtımda öyle bir cümle var mı? Dikkat edin.... Benim cümlem aynen şöyle: "Bağ-Kur sigortalılığı devam ederken askerlik borçlanması yaparsa, borçlanma Bağ-Kur günlerine eklenir."

ANNEM1958 DOĞUMLU.İLK SİGORTALI TARİHİ1987.1450 GÜN PİRİM ÖDEMESİ VAR.KAÇ YAŞINDA NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİR.TEŞEKKÜRLER

rica etsem ufak bir aciklamayla yazdiginizi tam olarak anlamama yardim eder misiniz?
boyle mi anlamaliyim: eger ben bu yaz gittigimde yurt disi evhanimligi emekliligi icin bas vurup bir miktar prim odersem borclanma tarihim 2011 agustostan 20 yil geriye dogru, yani
2001 yilindan itibaren baslar ve 2001 yilinda gecerli emeklilik yas sinirina geldigimde maas almaya baslarim.

*yani kac yasimda emekliligi hak ederim?

*o yasa kadar arasira bir miktar toplu para yatirarak borclanabilir miyim, yoksa illa ki tumunu birden bu yaz mi yatirmam gerekir?

*turkiye'de kaldigim sirada iki ay sskli olarak is bulup calissam ve sonra yurt disi emekliligi icin basvursam bu durumda yurtdisinda yasadigim halde sskli olarak mi emekli olurum? ve emeklilik yasim 2011 de gecerli olan emeklilik yasi mi olur? yoksa yine 20 yil oncesinin emeklilik yasi mi olur?

* bagkur'lu emekli oldugumda saglik sigortasindan da faydalanabiliyor muyum? ssk ve bagkurlular arasinda saglik sisteminden yararlanma konusunda bir esitsizlik mevcut mu?

kisaca aciklar misiniz dedim ama bir dolu daha soru sordum degil mi? :) degerli zamaninizi sgk sistemininin labirentlerinde kaybolmus bizler icin gonullu olarak harcadiginizi icin en icten tesekkurlerimi iletmek istiyorum. aslinda bu isi bir devlet kurumunun sizler kadar etkin bir sekilde yapiyor olmasi gerek ama maalesef biz sizin zamaninizi calmak zorunda kaliyoruz.:(

sezer ' Alıntı:
arin oz ' Alıntı:
1968 dogumlu bayanim
yurtdisinda yasayan bayanlara turkiye'de sigortasi olmasa bile verilen bir emeklilik hakki varmis

*bir de soyle birsey duydum; bu primi hangi tarihte SGK'a yatirirsan o tarihten geriye dogru (15-20 yil tam bilmiyorum) gidip o tarihte gecerli olan kanuni emeklilik ya$ini esas aliyorlarmis. bu dogru mu?

tesekkurler
Bağ-Kur kapsamında ev kadınlarına yurtdışı borçlanma hakkı var. Ödeme tarihinden borçlanma süresi kadar başlangıç geriye gider. O tarihe göre de emeklilik tarihi hesap edilir. 20 yıl prim ödemeniz gerekir. En az, aylık asgari ücretin %32 tutarı prim tabanıdır.

arin oz ' Alıntı:
rica etsem ufak bir aciklamayla yazdiginizi tam olarak anlamama yardim eder misiniz?
boyle mi anlamaliyim: eger ben bu yaz gittigimde yurt disi evhanimligi emekliligi icin bas vurup bir miktar prim odersem borclanma tarihim 2011 agustostan 20 yil geriye dogru, yani
2001 yilindan itibaren baslar ve 2001 yilinda gecerli emeklilik yas sinirina geldigimde maas almaya baslarim.

*o yasa kadar arasira bir miktar toplu para yatirarak borclanabilir miyim, yoksa illa ki tumunu birden bu yaz mi yatirmam gerekir?

*turkiye'de kaldigim sirada iki ay sskli olarak is bulup calissam ve sonra yurt disi emekliligi icin basvursam bu durumda yurtdisinda yasadigim halde sskli olarak mi emekli olurum? ve emeklilik yasim 2011 de gecerli olan emeklilik yasi mi olur? yoksa yine 20 yil oncesinin emeklilik yasi mi olur?

* bagkur'lu emekli oldugumda saglik sigortasindan da faydalanabiliyor muyum? ssk ve bagkurlular arasinda saglik sisteminden yararlanma konusunda bir esitsizlik mevcut mu?

kisaca aciklar misiniz dedim ama bir dolu daha soru sordum degil mi? :) degerli zamaninizi sgk sistemininin labirentlerinde kaybolmus bizler icin gonullu olarak harcadiginizi icin en icten tesekkurlerimi iletmek istiyorum. aslinda bu isi bir devlet kurumunun sizler kadar etkin bir sekilde yapiyor olmasi gerek ama maalesef biz sizin zamaninizi calmak zorunda kaliyoruz.:(

sezer ' Alıntı:
arin oz ' Alıntı:
1968 dogumlu bayanim

tesekkurler
Öncelikle güzel sözlerinize minnet duygularımı sunarım. Bu forumda, ?İnsanların hak kaybına uğramaması için? genellikle ?Emeklilik? sorularına yanıt vermeye gayret ediyorum?
Sorularınıza sıra ile yanıt vermeye çalışayım.
- Başlangıç tarihini 2001 yazmışınız, herhalde 1991 olacaktı. Siz 1992 yılından beri yurtdışında olduğunuzdan ancak bu tarihi başlangıç olarak kazanabilirsiniz.
- Bir miktar prim ödeyerek borçlanma yapamazsınız. Aralıklarla da ödeme yapılamıyor.
- Primin tamamı en geç borçlanma tarihinden itibaren 3 ayda ödenmelidir. Başlangıç tarihi de bu ödeme tarihinizden geriye hesaplanır.
- Türkiye?de bir süre SSK?lı olarak çalışıp borçlanırsanız SSK?dan emekli olamazsınız. Zira SSK?dan emekli olmak için yurtdışında çalışmanızın olması gerekir.
- Bağ-Kur?dan emekli olduğunuzda sağlık yardımının tamamından yararlanırsınız. SSK ile bir fark yok.
- Yurtdışındaki belgeleyeceğiniz başlangıç tarihi üzerine 20 yıl ekleyin. Çıkan tarihte veya sonrasında borçlanma için başvurun. Başlangıç tarihinizi tam olarak belirtmediğiniz için kesin emeklilik hesabı yapamam. Ancak 48-49 yaşlarından birini tamamlayarak emekli olursunuz. Yurtdışı başlangıç tarihinizi tam olarak (gün, ay, yıl) bildirirseniz kesin emeklilik yaşınızı hesaplarım.
- Emeklilik yaşınızı tamamlamadan kısa bir süre önce de başvuru yapabilirsiniz.

sezer ' Alıntı:
yukarıda en son bağkurlu iken askerliği borçlanırsa bağkurdan emekli olacağından bahsetmişsiniz
Benim yanıtımda öyle bir cümle var mı? Dikkat edin.... Benim cümlem aynen şöyle: "Bağ-Kur sigortalılığı devam ederken askerlik borçlanması yaparsa, borçlanma Bağ-Kur günlerine eklenir."

bağkur sigortalılığı devam ederken askerlik borçlanması yapması ile en son bağkurlu iken askerlik borçlanması yapmasının arasındaki fark nedir sonuçta askerlik borçlanmasının son 7 yıllık süreye dahil edilmediği yazıyor.

merhabalar, herkese mutlu yarınlar diliyorum. sorularıma cevap verenlerede şimdiden teşekkür ederim.
22 nisan 2011 de bir büro açtım ve dolayısıyla bağkur lu oldum. daha prim ödemem olmadı ve fatura kesmedim. büroyu kapatmamın nasıl katkısı yada zararı olur ? primleri ödedikten sonra bağkur luluğum düşecek mi ?

evet evet 2001 yerine 1991 demem gerekirdi.
o zaman zaten seneye kadar emeklilige basvuramiyorum. (1992 mayis 2012mayis 20 yil oluyor.)
hepsini birden odeyeceksek de loto kazanmayi beklemem gerekiyor anlasilan. :))

bu durumda ne zaman o parayi denklestirirsem o gunden geriye dogru 20 yil sayacaklar ve yasa bakmadan(ya da bakarak) aninda emekli edecekler oyle mi? (burada ayda 500 euro'dan fazla para kazanmamak sartiyla da turkiye'den emekli maasi alabilecegim yani)

benim oradan buradan yalan yanlis ogrendiklerim icinde bugun itibariyla odeyecegim para 61bin civari birseydi!

emeklilik yasini ve odeyecegim prim miktarini hesaplayabilmeniz icin

detay1: 2mayis1992 yurtdisina cikis.
detay2: burada calisiyorum ama hizmetleri birbirine karistirmak istemiyorum.
detay3: bu parayi en erken 2016da falan odeyebilirim (o zaman 1996 dan baslar ve emeklilik yasim degisir degil mi?)

datay4: yine coooook tesekkur ederim sezer!

sezer ' Alıntı:
arin oz ' Alıntı:

sezer ' Alıntı:
arin oz ' Alıntı:
1968 dogumlu bayanim

tesekkurler
Öncelikle güzel sözlerinize minnet duygularımı sunarım. Bu forumda, ?İnsanların hak kaybına uğramaması için? genellikle ?Emeklilik? sorularına yanıt vermeye gayret ediyorum?
Sorularınıza sıra ile yanıt vermeye çalışayım.
- Başlangıç tarihini 2001 yazmışınız, herhalde 1991 olacaktı. Siz 1992 yılından beri yurtdışında olduğunuzdan ancak bu tarihi başlangıç olarak kazanabilirsiniz.
- Bir miktar prim ödeyerek borçlanma yapamazsınız. Aralıklarla da ödeme yapılamıyor.
- Primin tamamı en geç borçlanma tarihinden itibaren 3 ayda ödenmelidir. Başlangıç tarihi de bu ödeme tarihinizden geriye hesaplanır.
- Türkiye?de bir süre SSK?lı olarak çalışıp borçlanırsanız SSK?dan emekli olamazsınız. Zira SSK?dan emekli olmak için yurtdışında çalışmanızın olması gerekir.
- Bağ-Kur?dan emekli olduğunuzda sağlık yardımının tamamından yararlanırsınız. SSK ile bir fark yok.
- Yurtdışındaki belgeleyeceğiniz başlangıç tarihi üzerine 20 yıl ekleyin. Çıkan tarihte veya sonrasında borçlanma için başvurun. Başlangıç tarihinizi tam olarak belirtmediğiniz için kesin emeklilik hesabı yapamam. Ancak 48-49 yaşlarından birini tamamlayarak emekli olursunuz. Yurtdışı başlangıç tarihinizi tam olarak (gün, ay, yıl) bildirirseniz kesin emeklilik yaşınızı hesaplarım.
- Emeklilik yaşınızı tamamlamadan kısa bir süre önce de başvuru yapabilirsiniz.

evet evet 2001 yerine 1991 demem gerekirdi.
o zaman zaten seneye kadar emeklilige basvuramiyorum. (1992 mayis 2012mayis 20 yil oluyor.)
hepsini birden odeyeceksek de loto kazanmayi beklemem gerekiyor anlasilan. )

bu durumda ne zaman o parayi denklestirirsem o gunden geriye dogru 20 yil sayacaklar ve yasa bakmadan(ya da bakarak) aninda emekli edecekler oyle mi? (burada ayda 500 euro'dan fazla para kazanmamak sartiyla da turkiye'den emekli maasi alabilecegim yani)

benim oradan buradan yalan yanlis ogrendiklerim icinde bugun itibariyla odeyecegim para 61bin civari birseydi!

emeklilik yasini ve odeyecegim prim miktarini hesaplayabilmeniz icin

detay1: 2mayis1992 yurtdisina cikis.
detay2: burada calisiyorum ama hizmetleri birbirine karistirmak istemiyorum.
detay3: bu parayi en erken 2016da falan odeyebilirim (o zaman 1996 dan baslar ve emeklilik yasim degisir degil mi?)

datay4: yine coooook tesekkur ederim sezer!
2012 yılında, geriye doğru 20 yıl borçlandığınızda ve hemen ödeme yaptığınızda 48 yaşınızı tamamladığınız tarihte emekliliği hak edersiniz.
Borçlanma hakkınız kaybolmaz. Yaş doldurduktan sonraki yıllarda da borçlanabilirsiniz. Fakat borçlanma süresi ödeme tarihinden geriye doğru işlediği için 48 yaşından sonraki yaş kademesinden emekli olabilirsiniz. 2016 yılında ödeme yaparsanız 52 yaşını tamamlayarak emekli olabilirsiniz. Yaşa tabi olmadan emeklilik söz konusu değil.Yaş her aşamada karşınıza çıkacaktır.
61.000.- TL. dolayındaki prim bugün itibariyle doğru. Aylık primin en düşük miktarı, asgari ücretin aylık tutarının %32 sidir. Asgari ücret arttıkça bu prim de artar.

Merhaba

Doğum tarihim11/04/1963

29.04.1993 bağkur başlangıç tarihim toplamda 15 yıl 10 ay 11 gün bağkurum var
1418 gün ise SSK var

acabana ne zaman emekli olabilirim ??

Ra_eM ' Alıntı:
Merhaba

Doğum tarihim11/04/1963

1418 gün ise SSK var

Kadın? Erkek?

Ra_eM ' Alıntı:
Merhaba

Doğum tarihim11/04/1963

1418 gün ise SSK var

SSK?lı çalışmalarınızın son 3.5 yılı kapsamadığını varsayarak. Bağ-kur şartları ile, SSK'lı günleriniz dahil 9000 günü doldurarak emekli olursunuz.

Merhabalar ,

28.04.1980 ilk giriş (işe)
11.04.1964 doğum tarihi

3269 gün toplam çalışma

doğum borçlanması yaparak veya emeklılıgım ıcın ne yapabilirim, bilgilendirirmisiniz . ilginiz için şimdiden teşekkürler..

gokhanmert1 ' Alıntı:
Merhabalar ,

28.04.1980 ilk giriş (işe)
11.04.1964 doğum tarihi

3269 gün toplam çalışma

doğum borçlanması yaparak veya emeklılıgım ıcın ne yapabilirim, bilgilendirirmisiniz . ilginiz için şimdiden teşekkürler..
5000 gün sayısı ile SSK kapsamında emekli olursunuz. Kaç doğum yaptınız belirtmemişiniz. SSK?lı çalıştığınız tarihte veya daha sonra doğum yaptıysanız, doğum sonrası günleriniz boş geçti ise 2 doğum için 1440 gün borçlanabilirsiniz. Gün sayınıza doğum borçlanmasını ekleyip eksik kalan günleriniz 1260 günden az ise ?İsteğe Bağlı? ödeyip günlerinizi tamamlayabilirsiniz. Önce borçlanma sonra isteğe bağlı ödeme yapmalısınız. İsteğe bağlı ödeme yaparken doğum borçlanması yapmayınız.
Doğum borçlanması yapmadan eksik günleri ?İsteğe Bağlı? ödemeler ile tamamlamayınız.