arin oz ' Alıntı:
rica etsem ufak bir aciklamayla yazdiginizi tam olarak anlamama yardim eder misiniz?
boyle mi anlamaliyim: eger ben bu yaz gittigimde yurt disi evhanimligi emekliligi icin bas vurup bir miktar prim odersem borclanma tarihim 2011 agustostan 20 yil geriye dogru, yani
2001 yilindan itibaren baslar ve 2001 yilinda gecerli emeklilik yas sinirina geldigimde maas almaya baslarim.
*yani kac yasimda emekliligi hak ederim?
*o yasa kadar arasira bir miktar toplu para yatirarak borclanabilir miyim, yoksa illa ki tumunu birden bu yaz mi yatirmam gerekir?
*turkiye'de kaldigim sirada iki ay sskli olarak is bulup calissam ve sonra yurt disi emekliligi icin basvursam bu durumda yurtdisinda yasadigim halde sskli olarak mi emekli olurum? ve emeklilik yasim 2011 de gecerli olan emeklilik yasi mi olur? yoksa yine 20 yil oncesinin emeklilik yasi mi olur?
* bagkur'lu emekli oldugumda saglik sigortasindan da faydalanabiliyor muyum? ssk ve bagkurlular arasinda saglik sisteminden yararlanma konusunda bir esitsizlik mevcut mu?
kisaca aciklar misiniz dedim ama bir dolu daha soru sordum degil mi?
degerli zamaninizi sgk sistemininin labirentlerinde kaybolmus bizler icin gonullu olarak harcadiginizi icin en icten tesekkurlerimi iletmek istiyorum. aslinda bu isi bir devlet kurumunun sizler kadar etkin bir sekilde yapiyor olmasi gerek ama maalesef biz sizin zamaninizi calmak zorunda kaliyoruz.
sezer ' Alıntı:
arin oz ' Alıntı:
1968 dogumlu bayanim
1992den beri yurtdisindayim
turkiye'de sigortaliligim yok
yurtdisinda yasayan bayanlara turkiye'de sigortasi olmasa bile verilen bir emeklilik hakki varmis
*bu durumda ben kac yillik prim/ kac tl odeyerek turkiye'den emekli olabilirim?
*bir de soyle birsey duydum; bu primi hangi tarihte SGK'a yatirirsan o tarihten geriye dogru (15-20 yil tam bilmiyorum) gidip o tarihte gecerli olan kanuni emeklilik ya$ini esas aliyorlarmis. bu dogru mu?
tesekkurler
Bağ-Kur kapsamında ev kadınlarına yurtdışı borçlanma hakkı var. Ödeme tarihinden borçlanma süresi kadar başlangıç geriye gider. O tarihe göre de emeklilik tarihi hesap edilir. 20 yıl prim ödemeniz gerekir. En az, aylık asgari ücretin %32 tutarı prim tabanıdır.
Öncelikle güzel sözlerinize minnet duygularımı sunarım. Bu forumda, ?İnsanların hak kaybına uğramaması için? genellikle ?Emeklilik? sorularına yanıt vermeye gayret ediyorum?
Sorularınıza sıra ile yanıt vermeye çalışayım.
- Başlangıç tarihini 2001 yazmışınız, herhalde 1991 olacaktı. Siz 1992 yılından beri yurtdışında olduğunuzdan ancak bu tarihi başlangıç olarak kazanabilirsiniz.
- Bir miktar prim ödeyerek borçlanma yapamazsınız. Aralıklarla da ödeme yapılamıyor.
- Primin tamamı en geç borçlanma tarihinden itibaren 3 ayda ödenmelidir. Başlangıç tarihi de bu ödeme tarihinizden geriye hesaplanır.
- Türkiye?de bir süre SSK?lı olarak çalışıp borçlanırsanız SSK?dan emekli olamazsınız. Zira SSK?dan emekli olmak için yurtdışında çalışmanızın olması gerekir.
- Bağ-Kur?dan emekli olduğunuzda sağlık yardımının tamamından yararlanırsınız. SSK ile bir fark yok.
- Yurtdışındaki belgeleyeceğiniz başlangıç tarihi üzerine 20 yıl ekleyin. Çıkan tarihte veya sonrasında borçlanma için başvurun. Başlangıç tarihinizi tam olarak belirtmediğiniz için kesin emeklilik hesabı yapamam. Ancak 48-49 yaşlarından birini tamamlayarak emekli olursunuz. Yurtdışı başlangıç tarihinizi tam olarak (gün, ay, yıl) bildirirseniz kesin emeklilik yaşınızı hesaplarım.
- Emeklilik yaşınızı tamamlamadan kısa bir süre önce de başvuru yapabilirsiniz.