Ödenmeyen Sgk Primleri

Aşkın'ın böyle fevri çııkışları vardır :) Sinirlendirmeyin adamı :)

Sayın URUM79 vergi oranından ötürü kayıp var mıdır yok mudur bilmem ama,uygulamada böyle.
Ben,işletme defterlerinde zaten ücret tahakkuk kaydı mantığıyla gidere alınacak kalemi hesaplayıp deftere kaydediyorum.Haliyle bunun içinde ssk primide var.Sonra da ödenmeyen primi kkeg sayarak matraha ilave ediyorum.Öyle işçi payı işveren payı ayırımınıda yapmıyorum.Sistemde ne kadar borç varsa o kadar.
Daha sonra ödemeler yapıldığında (eğer mükellefinde gerçekten bu indirime ihtiyacı varsa) geçici vergiyi hazırlarken matrah kısmını normal yazıyorum,indirimler bölümünde de "diğer indirimler" satırında ödediği primleri düşüyorum.
vergi oranından zarara uğrar mı uğramaz mı,açıkcası o kısımla hiç ilgilenmiyorum :)
 
Sayın Arkadaşlar,
Ferhat ve Tahsin dostlarım,

"Sayın Arkadaşlar,

Bilindiği üzere Vergi Sistemimiz tamamen "Tahakkuk" esası ve "Elde Etme Prensibi" üzerine kurulmuştur. Ancak bazı yasal düzenlemeler hem bu esasa hem de bazı sistemlere aykırı düzenlemelere yer vermiştir. Bunlardan biri de SGK primleridir. GVK 40/2 maddesi ve SGK 80 maddesinin son fıkrası gereğince ödenmeden giderleştirilemez. Yasanın bu hükmüne göre giderleştirilmesi ( bu bir kamu alacağıdır dikkat ) ödemeye bağlandığına göre artık ödendiği anda gider yazılır hükmündedir. Tek istisna Aralık ayı primleri içindir ki ona da GVK 174 sayılı Genel Tebliği ile esneklik tanınmıştır, ocak ayında ödendiği takdirde önceki yıl giderlerine alınmasına imkan tanınmıştır.

Muhasebe tekniğine gelince bu gibi durumlarda KKEG yazılması önerilsede ben buna katılmıyorum. Bu sanki hiç kabul edilmeyen bir gideri o yıl beyanname düzenlemesine uygun hale getirme şeklini alıyor. Bu şartlar altında yaptığınız ödemeleri de artık ve ancak beyanname üzerinde indirebilirsiniz. Bu bana göre anı kaydı ve kayıt bütünlüğü açısından uygun değildir. Bunun yerine ödenmeyen primlerin 280 hesaplara aktarılması gerekir. Her yapılan ödemede de ilgili kısım gider hesaplarına aktarılır."


Nekadar uğraşsak da bunu anlatamayacağız. # 10 da anlatmıştım daha sonra yine # 10'a bakın dedim ama olmuyor, yukarya alıntıladım. Şimdi birşey daha ekleyelim.

Geçici vergi son dönemde çalışmayı yapan arkadaşlar aralık ayını KKEG yapıyorlarsa yine büyük hata. ( KKEG uygulaması zaten yanlış da). Düzenleme diyorki "Sen KV beyannameni verirken, Geçici buna dahildir, ocak ayına bak eğer ödemeyi yapmışsan Aralık ayını da gider yazmanda bir mahsur yok. Bu bir.

Çok dönem ödeme yapmadınsa zaten 361 hesaptan da dışarı alman lazım oda ayrı. Ancak 700 hesaplardan İşçi ve İşveren hisselerini 280 hesaplara taşıman gerekir. Bunu yapmazsan gider olmamasına rağmen maliyet hesaplarına da eklemiş olur ve vergi matrahını yeniden etkilemiş olursun. ( KKEG olarak meseleyi çözdüğünü zannedersin sadece ) Şimdi, bu adam ne anlatıyor ? diye okuyanlar da vardır ama biraz düşünün. Bu düzenleme saçmasapan olmasına rağmen maalesef böyle, ama bu tür hataya başka hatalarla da devam edilmez. Ödendiğinde gider olacak bir maliyet unsurunun ise ertesi yılın işçilik gideri olabilmesi ise ayrı bir garabettir oda ayrı, ama yasa izin vermiş.

Kısacası karmaşık bir iş ancak hesap aktarımlarını da ödeme kontrollerini de dikkatle yapın, Geçici beyanname ve KV beyannamesine kadar işlemlerinizi iyi ve doğru bakış açısıyla kontrol edin.
 
Ödenmeyen sgk için beyannamede her ne kadar kkeg satırı açılmış ise de benim düşüncem bunun kkeg olmadığıdır.Ertelenmiş gider olarak düşünebiliriz.Örneğin özel işlem vergisi kkeg'dir ve niteliği hiç değişmez.Ancak ödenmeyen sgk'yı kkeg deyip ödendiğinde bu sefer kan.kab.edilen gider yazmak çelişkidir.
 
Ödenmeyen sgk için beyannamede her ne kadar kkeg satırı açılmış ise de benim düşüncem bunun kkeg olmadığıdır.Ertelenmiş gider olarak düşünebiliriz.Örneğin özel işlem vergisi kkeg'dir ve niteliği hiç değişmez.Ancak ödenmeyen sgk'yı kkeg deyip ödendiğinde bu sefer kan.kab.edilen gider yazmak çelişkidir.

Söylediklerinize katılmak ile birlikte sizinde söylediğiniz gibi kurumlar vergisine tabi mükellef için beyannamede 5510 88.maddeye göre KKEG açılımına rakam yazmadığımız taktirde sonrasında ki muhtemel bir denetimde izah güçlüğü çekilmezmi?
 
Onda şüphe yok zaten Sayın Urum79. İtiraz, ödenmeyen sgk primlerine karşı Maliye Bakanlığı'nın mali tabloları alt üst eden kural tanımaz uygulamalarıdır.
 

Benzer konular

Üst