Ortak Şirketin Döviz Borcunu Ödedi

ortak ödüyor demekle , yani ortak şirketin hesabına euro yada tl. yatırıyor , kredi taksidi oradan ödeniyor.

sayın ksimkesyan hisse alım satımı yapmadık biz. a şirketi kredi çekti %10 ortak olduğu yurtdışı b şirketine borç yolladı. 9 ay Sonra ise iş yapılamayınca aynı para geri geldi.

Ortak şirket hesaplarına TL ve EURO yatırıyor. Bu euro yu geri alırken kur farkı uygulayacakmıyım ?

sn.ksimkesyan bu parayı yurt dışında ortak olduğumuz şirkete yolladığım için 242 hesapta izledim, tavsiyeniz başka hangi hesap olabilridi ?

12.2.2. Banka ve finans kurumlarından temin edilerek kullandırılan borçlar
Ortaklar vasıtasıyla kurumların iştiraklerinin, ortaklarının veya ortaklarla ilişkili kişilerin, banka ve finans kurumlarından ya da sermaye piyasalarından temin ederek aynı şartlarla kısmen veya tamamen kullandırdığı borçlanmalar örtülü sermaye sayılmaz.
Buna göre, kurumların iştiraklerinin, ortaklarının veya ortaklarla ilişkili kişilerin banka veya finans kurumlarından ya da sermaye piyasalarından temin ederek aynı şartlarla, yani kredi sözleşmesinin içerdiği vade, faiz oranı ve benzeri kullandırılma şartlarında herhangi bir değişiklik yapılmadan kısmen veya tamamen kullandırdığı borçlanmalar, örtülü sermaye kapsamı dışında tutulmuştur. Buna göre, kredibilitesi olan grup şirketinin, anılan kaynaklardan temin edip ihtiyacı olan diğer grup şirketlerine aynı şartlarla kısmen veya tamamen aktardığı krediler örtülü sermaye tutarının tespitinde borç olarak dikkate alınmayacaktır. Dolayısıyla, grup şirketinin finans kuruluşlarından temin etmiş olduğu krediyi, aynı faiz ve vade ile birden fazla şirkete paylaştırması durumunda örtülü sermayeden söz edilemeyecek

12.2.2. Banka ve finans kurumlarından temin edilerek kullandırılan borçlar
Ortaklar vasıtasıyla kurumların iştiraklerinin, ortaklarının veya ortaklarla ilişkili kişilerin, banka ve finans kurumlarından ya da sermaye piyasalarından temin ederek aynı şartlarla kısmen veya tamamen kullandırdığı borçlanmalar örtülü sermaye sayılmaz.
Buna göre, kurumların iştiraklerinin, ortaklarının veya ortaklarla ilişkili kişilerin banka veya finans kurumlarından ya da sermaye piyasalarından temin ederek aynı şartlarla, yani kredi sözleşmesinin içerdiği vade, faiz oranı ve benzeri kullandırılma şartlarında herhangi bir değişiklik yapılmadan kısmen veya tamamen kullandırdığı borçlanmalar, örtülü sermaye kapsamı dışında tutulmuştur. Buna göre, kredibilitesi olan grup şirketinin, anılan kaynaklardan temin edip ihtiyacı olan diğer grup şirketlerine aynı şartlarla kısmen veya tamamen aktardığı krediler örtülü sermaye tutarının tespitinde borç olarak dikkate alınmayacaktır. Dolayısıyla, grup şirketinin finans kuruluşlarından temin etmiş olduğu krediyi, aynı faiz ve vade ile birden fazla şirkete paylaştırması durumunda örtülü sermayeden söz edilemeyecek
Sn.Tarkan yazınızın son cümlesinde belirttiğiniz gibi aldığınız kredinin faizini borç verdiğiniz yurtdışı ortağınıza yansıttınız mı? Yansıttığınızı sanmıyorum. Benim daha önce açılan konuya verdiğim cevaptaki gibi alınan kredinin faizinin, kur farkı gelir giderinin hiç bir şekilde şirket kazancıyla ilgilendirilmemesi gereğidir.

Son düzenleme:
Sayın bulent249 teşekkür ederim.
-Evet yurtdışı şirkete birşey Yansıtmadım, yansıtsamda o şirket bize bundan dolayı ödeme yapmayacak ki.
-Zaten kredi 2013 de alındı Ancak taksitleri 2014 ocakta ödemeye başladık bankaya.
-Yalnız ben 2013 de alınan krediyi ve kredi masraflarını 242-iştirakler hesabına attım(bu paranın tekrar 242 deki şirketten geleceği varsayımı ile.)

sayın nguroy , şirket ortağının şahsi kefaleti ile bu borç alındı zaten , bu çözüm mantıklı geldi banada. (kredi faizlerini gidere atsam , kur farkını gelire atsam , faiz fazla olduğu için Zarar çıkacak , bunuda istemiyoruz )

sayın tarkaniz72,

Cevapda biraz geciktim özür dilerim. Yine birkaç şey düzelteyim. 242 hesaba kaydetmek için hissenin satın alınmış olması gerekir, bunun prosedüre bağlı olduğunu biliyorsunuz yurtiçinde de yurtdışında da. Bunu yapmadan passcredit mümkün değil. Yani "12.2.2. Banka ve finans kurumlarından temin edilerek kullandırılan borçlar" bölümünden yaptığınız alıntı bloku sizin için değil. Ancak bu olmadan 242 hesaba yazmanız TDHP ve TTK açısından hata. Olmayan birşeyi var göstermek; Özün Önceliğine ve Aleniyet ve Gerçeklik prensiplerine de aykırı.

Bu banka faizlerini borcu alan şirketin giderlerine kaydedeceksiniz bunda bir engel yok. Ancak borcun ortak tarafından ödeniyor olması bir noktada bitecek çünkü para geri geliyor. Krediyi erken ödeme şartıyla açsaydınız cayma bedeli ödemezdiniz. Bu süre içinde geri gelen parayı bir vadeli hesaba alın ve faiz geliri de elde etsin firma böylece aradaki gelen/giden faiz farkı kadar bir zarar doğar ve izah edilebilir bir durum çıkar. Diğer seçenek ve öneriler herbiri ayrı ayrı sorundur.