Oto Tamir Muhasebesi

Sevgili formdaslarim

Buradaki konu yani oto tamirhne isi bir hizmet uretim isidir. Burada tamirciler bu parcalari genelde hizmet uretiminde kullanmak icin alirlar. Yani bu aldiklari parcalari hizmet icin kullanilirlarsa bu kesinlikle 150 olur. Bunu bir ornekle aciklamak gerekirse;

Yag degistirmek icin gelen musteriye abi yap filitreni de degistirmek lazim dediginde eger bunu kendisinde bulunan yada , daha onceden aldigi pompalardan kullaniyorsa bu 150 hesap olur.

Diger ornegimizde diyelim ki yan tarafindaki ayni tamirci olsun mahmut abi yag filitresi var mi dediginde oda ona tutup verirse buda satis olacagindan bunun da stok hesabi 153 hesap olur.

Ucuncu ornegimizde diyelim ki satis icin aldi ama hizmet uretiminde kullandi Evet o zamanda 153 hesaptan 150 hesaba alacak. Cunku isletmeden 153 hesaptan stoktan cikis var. 153 hesaptan cikan stok kalemi 150 hesap vasitasiyla Hizmet uretim maliyetine gidiyor ( Stok sayimindan ceza yemeyen mukellefler ve mali musavirler bunu bilmez. )

Burada sayin Tundura ve Sayin Mete hakli.

Musait bir zamanda ksimkesyan kardesimede anlatacagim.:):)
@ferhat

Olur anlat bana, bari sen yapma. Hizmet üretiminde 150 hesap. Konuşuruz. 151 / 152 de kullanacaksın değilmi. 😂😂
 
üstadım üretim dediğimiz şey; sadece domatesi alıp salça yaparak yeni bir ürün yapmak değil ki, siz neticede kendi maharetinizi ve mesleğinizi kullanarak bir parçayı başka işlevler yerine getirmeye hazır hale getiriyorsunuz bu da üretmektir.bence o kavramı oturttuduğunuz yer nedeniyle hesap kodunu bağdaştıramıyorsunuz.
 
Eğer kesilecek faturada kullanılan malzeme;
1- belirtilmiyorsa
2- belirtilmesine rağmen üzerine bir kar konulmadan gösteriliyorsa,

150 hesapta takip edilmesi daha uygun olur.

Ama satış faturasında detaylı bir şekilde gösteriliyor, satış fiyatı da alış maliyeti değilse; 153 hesapta takip edilmesi daha uygun olur.

Sayın Ksimkesyan bu işletmede kullanılan malzeme herhangi bir dönüşüme/değişime tabi tutulmadan olduğu gibi kullanıldığı için 153 hesap olmalıdır diyor. Fire dahi yok.

Soru şu olmalı. Bu işletme satış faturasında kullandığı malzemeleri göstermesi zorunlu mu? Zorunlu ise hangi fiyattan göstermeli?
Alış maliyetinden gösterdiği vakit bir sorun olur mu?

Kullanılan malzemeleri göstermesi bir denetim zamanında başının ağrımamasını sağlayabilir.
Alış fiyatından gösteriyorsa, ilgili malzemeleri 150 hesapta takip etmesi de başının ağrımamasını sağlayabilir. Çünkü
153 hesapta takip ettiğinde bu stokların çıkışı faturaya dayanmalı ve bir kar konularak satış yapılmalı.

Eğer satış faturasında detaylı bir şekilde gösteriliyor ve bir kar konularak satışı yapılıyorsa, işletme de bu stokları 153 hesapta takip
ediyorsa bu durumla ilgili herhangi bir ceza alabilir mi?
 
üstadım üretim dediğimiz şey; sadece domatesi alıp salça yaparak yeni bir ürün yapmak değil ki, siz neticede kendi maharetinizi ve mesleğinizi kullanarak bir parçayı başka işlevler yerine getirmeye hazır hale getiriyorsunuz bu da üretmektir.bence o kavramı oturttuduğunuz yer nedeniyle hesap kodunu bağdaştıramıyorsunuz.
@mete54

Üretim ile ilgili bahsettiğiniz domates/salça ilişkisi ile ilgili örneğinizi önceki yorumlarda geniş açıklama yaptım. Tamir için buji,yağ,V kayışı, fren balatası, radyatör gibi birçok parçayı kullanırsınız. Tamrhanede yapılan tek şey bu parçaları arızalıyı çıkarıp doğru şekilde yerine takmaktır. Örneğin eski bujiyi çıkarıp yerine yenisini takmak (diğer parçalar da öyle) asla üretim kapsamında ve 150 hesapta olamaz. Çünkü bujiyi olduğu gibi kullanıyorsunuz. O yüzden bakışım keskin 150 olamaz. Hizmet üretim kapsamında herhangi bir 150 hesapla ilgili ürün de olamaz. ( Bunun istisnaları var ama bu konunun dışında olduğu için özel istisnalar hariç ). Genellikle yazmam ama bu konuda Türkiyenin çok ünlü ve büyük bir firmasında uygulamış biri olarak yazıyorum.

@Aquatim

Kullanıln malzemeleri göstermek önemlidir, özellikle (tamirci yaptığı işe garanti veriyorsa, servislerde böyledir) neyi kullanıp değiştirdiği açık olarak belirtilir. Stoklar açısından da önemlidir. Ayrıca ürünler faturada tereddüt göstermeyecek şekilde adlandırılarak yazılmalıdır. Ciddi bir servis faturasını elinize alırsanız orada da parçaların tek tek yazıldığını ve her biri için ayrı ayrı ne kadar süre için fiatlandırıldıklarını da görürsünüz.
 
Sevgili formdaslarim

Tamam baska konuda analatayim. Bende Turkiye'nin buyuk bir firmasinda uygulama yapan biri olarak yaziyorum, Hem de YMM Zihni Kartal denetiminde herhalde Zihni Kartal'in kim oldugunu anlatmama gerek yok.

Simdi konumuz tamirhaneler degil mi ? Birinci sinif tamirhaneler.

1- Bunlar Hizmet uretirler yani arac tamir ederler Iscilik faturasi duzenlerler
2- Hem hizmet uretenler hemde parca satanlar ( Yapilan isle beraber)


1- Hizmet uretenler

Bunlar araci tamir ederler. Eger aracin degisik parcasi olursa, yag degisecekse yag alacaksan seni arac parcasi satan yere gondeririler alir gelirsin aracin islemi tamamlanir. Sana iscilik faturasi duzenlrler.

2- Hem hizmet uretenler hemde parca satanlar ( Yapilan isle beraber)

Bu tip tamirciler yedek parcalari stoklarlar arac geldiginde tamir ederken bu parcalardan kullaniilarsa onu da fatura ederken ''iscilik ve yedek parca'' olarak fatura ederler.

Tekrar ediyorum. Eger bu tamirci 150 hesaptaki parcasini yandaki baska bir tamirciye satarsa o zaman 153 hesap olur. Onda da 150 hesaptan 153 hesaba alirsin.

Konuya soyle bakalim. Simdi kagit degerli Firmamiz diyelim ucuz kagit buldu bunu aldi. Hangi hesaba alacagiz, 153 hesaba mi ? :) :)

Tabiki 150 hesaba alacagiz. Harcadikca oradan 740 Hizmet uretim maliyetine atacagiz yada 760 hesaba. Yok ben bu kagitlari huni yapip delilere satacagim kafasina takip gezsinler yada ucak yapip satayim dersen o zamanda bu mamul olur.
 
Üst