Özel İnşaat Muhasebesi Hk.

AFA

Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
46
İYİ AKŞAMLAR ARKADAŞLAR

arsa sahibi olarak bir bina yapmak istiyorum. binanın mütahhidide arsa sahibi olacak. bu durumda vergi dairesinde açılış işlemi olacakmı , sigorta da hangi işlemler yapılacak , ticaret odasına kayıt yapılacak mı, bu işlemleri etraflıca anlatırsanız çok memnun olacağım

ilginiz için teşekkürler

Not: Bu Başlık Forum Kurallarına Uygun Olmadığı İçin Forum Yönetimi Tarafından Düzeltilmiştir. (Ebru Şener)
 
özür dilerim. yanlışlıkla yazdım . değerli forumdaşlardan cevap bekliyorum.
 
Gelir Vergisi Kanunu

Hakkındaki Mukteza Örnekleri

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
ANTALYA DEFTERDARLIĞI
Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü


SAYI :B.07.4.DEF.0.07.11/GVK.ÖZELGE/02.29/
KONU :Özel Bina inşaatı sahiplerinin gelir vergisi mükel.
Bulunup bulunmadığı, İnşaatta çalıştırılan işçilerden gelir
vergisi stopajı yapılıp yapılmayacağı.


İLGİ:12.11.2002 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçeniz ile sahibi bulunduğunuz arsa üzerine yapacağınız özel inşaat için Yapı Denetim Kurulunca proje işlemleri için vergi kaydınızın istendiği için özel inşaattan dolayı gelir vergisi mükellefi olup olmayacağınız ve inşaatta çalıştırdığınız işçilere ait gelir vergisi stopajı yapıp yapmayacağınız sorulmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda ticari kazanca ilişkin hükümlere yer verilmiş, gayrimenkul alım-satımı ve inşaa işiyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerinden elde ettikleri kazancın ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirileceği belirtilmiştir.

Vergi mükellefi olma zorunluluğu, yukarıda belirtildiği şekilde faaliyette bulunanlar için söz konusu olup, şahsi ihtiyaca yönelik özel inşaat yapanlardan ise vergi mükellefiyeti aranılmasına gerek bulunmamaktadır.

Konu, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığı’na bildirilmiş olup, uygulamanın ilgili bakanlıkça yönlendirilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Diğer Ücretleri” başlığını taşıyan 64/3’üncü maddesinde “özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçileri”nin safi ücretlerinin takvim yılı başında geçerli ve sanayi kesimin de çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarlarının %25’i olduğu hükme bağlanmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 247 nci maddesinin 1 numaralı bendine göre, Gelir Vergisi Kanunu hükümleri gereği diğer ücret kapsamında vergilendirilenlerin vergi karnesi almaları hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, özel inşaat sahipleri Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki tevkifat yapmak zorunda olanlar arasında yer almadığından, özel inşaat işçilerine ödenen ücretlerden gelir vergisi tevkifatı yapmaları söz konusu değildir.

Bu itibarla, özel inşaatınızda çalışan işçilerin 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 247 nci maddesi uyarınca ikametlerinin bağlı bulunduğu yer vergi dairesine müracaat ederek vergi karnesi almaları ve adlarına tarh ve tahakkuk edecek vergileri ödemeleri gerekmektedir. Ancak özel bina inşaatınız ile ilgili yapı müteahhidi olarak vergi mükellefi olmanız halinde inşaatınızda çalıştırılacak inşaat işçilerine yapılacak ücret ödemelerinden gelir vergisi tevkifatı yapmanız ve muhtasar beyanname ile bağlı bulunduğunuz vergi dairesine beyan etmeniz gerekmektedir.

Bilgi edinilmesi rica ederim.
 
Ayrıca pek tabiiki, ssk ya da işyeri açılışı bildirmek ve inşaatta çalışacak işçilerin sigortayua girişlerini de yapmak zorundasınız
 
sayın hannibal

arsa sahibi binanın müteahhidi olduğu zaman yapı müteahhidimi olmuş oluyor. eğer oluyorsa vergi dairesi açılışı yapılacak mı, stopaj vergi dairesine mi yatıracak.

mükellef ticari amaçla yapmıyor, sadece kendisi ve ailesi için yapıyor. bu durumda vergi karnesi ile mi ödenecek.

soruları saçma bulabilirsin ama aşağıdakiler sorular hakkında kapsamlıca bilgi verirmisin.

1- ticaret odası kaydı gerekiyor mu

2- vergi dairesine kaydı gerekiyormu

3- işci stopajları ne şekilde ödenecek
 
Rica ederim sayın afa.sorularınızı saçma bulmadım:)
Cevaplamaya çalışayım:

Ticaret sicili kaydı gerekmiyor.Vergi Dairesi kaydı da gerekmiyor.Dolayısıyla işçilerin ücretlerinden staopaj kesintisi de yapılmıyor.İşçiler ikametgahlarının bağlı olduğu vergi dairesinden vergi karnesi alıyorlar ve bu şekilde vergilerini ödüyorlar.
 

Benzer konular

Üst