Özel İnşaatlarda Çalışan İşçilerin Vergisi

heerdeem

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
614
Konum
istanbul
selamlar

özel inşaatlarda çalışan işçilerden diğer ücretli kabul edildiği ve de kesinti yapılmadığı için muhtasarda verilmediği durumlarda, o işçilerin nasıl vergileme sürecine tabi olduğu ve neleride gider sunabildiğine dair bilgi ve görüşlerinizi paylaşabilir miyiz... :!:

saygıyla
 
II- ÖZEL İNŞAAT İŞİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN VERGİLENDİRİLMESİ

A- VERGİNİN TARHI

1- Vergi Karnesi Alma Zorunluğu

Özel inşaat işinde çalışan işçilerin elde ettikleri ücretler GVK' nun 64. Maddesinin 3. Bendinde " Diğer Ücretler " başlığı altında düzenlenmiştir. Ücretleri bu şekilde belirlenen hizmet erbabı vergisini ödeyebilmek için vergi karnesi almak durumundadır.

Mükellef olan işçiler vergi karnelerinin kendileri tarafından yazılması gereken kısımlarını doldurduktan sonra, vergi bakımından durumlarını kayıt, tescil ve karneye işaret ettirmek üzere, bunları bağlı oldukları vergi dairesine ibraz ederler.

Mükelleflerin doldurdukları karneyi vergi dairesine ibraz etmeleri veya durumlarında ortaya çıkan bir değişikliği karneye işaret ettirmeleri süresi, işe başladıkları veya değişikliğin gerçekleştiği tarihten başlayarak bir ay olarak düzenlenmiştir. ( VUK Md. 248 )

2- Verginin Tarh Yeri

GVK' nun 106 Maddesi gereği diğer ücretler adı altında sayılan özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçilerinin ödeyecekleri vergilerin tarh yeri, bu ücret sahiplerinin ikametgahlarının bulunduğu yerin vergi dairesidir. Ancak ikametgahın bulunduğu vergi dairesi tarafından herhangi bir tarhiyat yapılmamış olması halinde tarhiyat faaliyetlerini icra ettikleri yerin vergi dairesi tarafından yapılacaktır. Tarhiyat yapıldıktan sonra takdir edilen matrah üzerinden vergi karneye işletilmek suretiyle tarhiyat gerçekleştirilmiş olmaktadır.

3- Verginin Hesaplanması

Özel inşaat işinde çalışan işçilerin safi ücretleri GVK' nun 64. Maddesinde açıkça belirlenmiştir. Buna göre; adı geçen hizmet erbabının safi ücretleri; takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yasından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin, yıllık brüt tutarının %25' i olarak belirlenmiştir. Bu düzenlemeden özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçilerinin ödeyecekleri verginin götürü olarak tesbit edildiği açıkça anlaşılmaktadır. Bu durumda ödenecek vergi açısından esas alınacak vergi matrahı bu şekilde tesbit edilen ücret tutarı olacaktır
 
selamlar

Sayın İçyer ilginiz için teşekkür ediyorum.

şimdide ödenecek vergi noktasına eğilmek istiyorum.

2006 yılı rakamlarıyla konuşacak olursak normal bir işçi 531,00 YTL brüt ücretinin %15 vergi(stopaj) olarak ödeyecekken bu işçi 531,00 YTL'nin %25 nin yanı 4/1 nin %20 sini mi vergi olarak ödeyecek????

saygıyla
 
sayın herdeem
istanbul valiliğinin bir yazısını iletiyorum.
İSTANBUL VALİLİĞİ

Defterdarlık Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü





Sayı : B.07.4.DEF.0.34.ll/GVK-64


Konu : Özel inşaat yapımında çalışan işçilerden

stopaj yapılıp yapılmayacağı hk.







İlgi : Tarihsiz dilekçeniz.



İlgide kayıtlı dilekçenizde, İstanbul Bağcılar İlçesinde şahsınıza ait bir arsa üzerinde ileride kiraya vererek GMSİ geliri elde etme amaçlı olarak işyeri inşa etmeye başladığınızdan söz konusu inşaatta çalıştıracağınız geçici işçilere ödenen ücretlerden stopaj yapılıp yapılmayacağı hususunu sormaktasınız.



Gelir Vergisi Kanunu’nun “Ücretin Tarifi” başlıklı 61.maddesinde, “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.



Ücretin, ödenek, tazminat, kasa tazminatı, (mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş olması onun mahiyetini değiştirmez” denilmektedir.



Öte yandan, aynı Kanun’un 64.maddesinde, “Aşağıda yazılı hizmet erbabının safi ücretleri takvim yılı başından geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının % 25’idir.



1- Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanlar,



2- Özel hizmetlerde çalışan şoförler,



3- Özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdıkları inşaat işçileri,



4- Gayrimenkul sermaye iradı sahibi yanında çalışanlar,



5- Gerçek ücretlerinin tespitine imkan olmaması sebebiyle, Danıştay’ın müspet mütaalasıyla, Maliye Bakanlığı’nca bu kapsama alınanlar.



Diğer ücretler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de bunlar beyannameye ithal edilmez” hükmü yer almaktadır.



Yine Gelir Vergisi Kanunu’nun 108.maddesinde “Gelir vergisinde vergilendirme dönemi, geçmiş takvim yılıdır. Şu kadar ki;



1- Mükellefiyetin takvim yılı içinde kalkması halinde vergilendirme dönemi takvim yılı başından mükellefiyetin kalkması tarihine kadar geçen süreye inhisar eder.



3- Diğer ücretlerde vergilendirme dönemi hizmetin ifa olunduğu takvim yılıdır.



.............................” denilmektedir.



Gelir Vergisi Kanunu’nun 109.maddesinin 2.bendinde ise “Diğer ücretlerde hizmetin ifa olunduğu takvim yılının ikinci ayında, takvim yılı içinde işe başlanması halinde, işe başlama tarihinden itibaren bir ay içinde Gelir Vergisi tarh edilir” hükmü yer almaktadır.



Bu hükümlere göre, özel inşaatınızdan dolayı Gelir Vergisi mükellefiyetinin tesisine gerek bulunmayıp, özel inşaatınızda çalıştırmış olduğunuz personel ücretlerinin diğer ücret olarak vergilendirilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan, söz konusu personelin vergi karnesiyle hizmetin ifa olunduğu takvim yılının ikinci ayında; takvim yılı içinde işe başlamış iseler işe başlama tarihinden itibaren bir ay içinde vergi dairesine başvurarak vergilerini tarh ettirmesi gerekeceği de tabiidir.

Ayrıca diğer ücretlerden tevkifat yapılmayacağından ödemiş olduğunuz ücretlerden herhangi bir tevkifat yapmanıza gerek bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
selamlar

hesaplamayla ilgili bir makaleye denk geldim.

"......16 yaşından büyük işçiler için belirlenen asgari ücreti dikkate alınacağından, bunu yıllık tutarı (488,70X12=)5.864,40., YTL olacak ve bununda %25'i olan (5.684,40X%25=) 1.466,10,- YTL diğer ücretlilerin safi ücretleri ve dolayısıyla vergi matrahları olacaktır.Bu tutar üzerinden Gelir Vergisi Kanunun 103'üncü maddesinde belirlenen oranların uygulanması suretiyle vergi hesaplanacak ve buda 12'ye bölünmek suretiyle her bir aya isabet eden vergi tutarı bulunacaktır."

KAYNAK: M.S.Y. Dergisi 1 Ekim 2005 Sayı 449
Cemali OKTAY, Gelirler Kontrolörü Sh:132

saygıyla...
 
Değerli arkadaşlar ,
her yıl bir sürü özel bina inşaat dosyası ssk ya tescil ettirmekteyim ve o inşaatta çalışanlara herhangi bir şekilde ne vergi karnesi aldırmaktayım nede vergi tahakkuku yaptırmaktayım.
Benim gözlemlediğim kadarıylada hiçbir özel bina inşaat sahibi veya basit usule tabi vergi mükellefi bu işleri yaptırmamaktadır.

Sizce bunların sonucu ne olur?
 

Benzer konular

Üst