Özel Lise Vergisel Soruları

Ertann

Tanınmış Üye
Üyelik
27 Kas 2010
Mesajlar
1,014
Konum
istanbul
Özel bir lise için
- Eğitim bedeli ve servis taşıma kdv oranı %8 midir?
- Bir yıllık eğitim bedeli örneğin 15.000 Tl ise öğrencinin bu ödemeleri kesinlikle banka yoluyla mı olmalı?
- 2012 Yılı eğitim dönemi için öğrenciler ile anlaşılıyor bu durumda öğrencilerin faturaları nasıl kesilmeli? dönem bittiğinde dönem (yıl) sonunda mı yoksa dönem başında mı? Yoksa her ay için ayrı ayrı fatura mı kesilmeli?
- Yetenekli öğrenciler için ücretsiz eğitim durumunda kdv ve vergi açısından durum nedir?
Saygılar
 
Ynt: Özel Lise Vergisel Soruları

1. KDV oranı %8 (Yeni açılan okullar için kurumlar teşviği vardı halen devam ediyormu bilmiyorum bakmak lazım.)
2. Tahsilatı nasıl yaptığınızın bir önemi yok, sizin işletme politikanıza kalmış. Bir çok bankanın paket uygulamaları var size ödemeyi peşin yapıp müşteriden taksitle alma. Yada müşterinin kredi kartı limitini bir defaya masus yükseltip tüm ücreti taksitli bir defada çekebilme gibi bankalarla görüşün.(Bank asya özellikle tavsiyemdir "OTS" sistemini sorun onlar anlayacaktır. Vakıfbankın, garantinin de benzer uygulamaları mevcut)
3. Dönemler 2012-2013 şeklinde tabir edilir, yeni bir şirketse kesinlikle özel hesap dönemi isteyin. Faturaları tahsilattan bağımsız olarak, hizmet teslimi olarak değerlendirerek, hizmeti verdikçe ay sonlarında, eylül ayında başlayıp haziranda bitecek şekilde 10 eşit taksite bölmenizi tavsiye ederim.(Zaten kanunun ruhuna uygun olanda budur). Peşin ödeme yapanlar isterlerse tüm faturayı kesmek zorundasınız tabiki. Bu şekilde faturalandırmanın işletme açısından bir çok faydası var KDV yükünün eşit dağıtılması, geçici vergilerin düzenli olması, ilerleyen aylarda okuldan ayrılan olursa iade faturası kesemeyeceği için uğraşmamış olursunuz vb.
4. Ücretsiz öğrenci okutma sınırı var kontenjanınızın %3'ü kadar, bakanlıktan izin alırsanız %10'u kadar ücretsiz okutabilirsiniz bu kontenjan dahilindeki öğrenciler için fatura kesmek zorunda değilsiniz.(Zaten MEB'e bilgi veriyorsnuz) ancak ücretsiz okuttuğunuz öğrencileriniz için indirdiğiniz kdv'yi çıkış yapmak zorundasınız.
Örnek:
İdare aylık olarak yapmanızı ister ancak dönemlik olarak yapsanızda problem olmaz.
%10 oranında ücretsiz öğrenci okutuyorsunuz.
Birinci dönem sonunda indirilecek KDV tutarınız diyelimki 50.000,00 TL oldu.
Bu tutardan sabit giderlere ait KDV'yi düşüyoruz. (Yani ücretsiz öğrenci okutmasaydınız da yapacağınız giderlere ait KDV bu tutardan düşülür. Demirbaş KDV'leri, özel maliyet KDV'leri, ısıtma KDV'leri gibi) Sabit harcamalara ait kdv toplamı diyelimki 20.000,00TL olsun.
50.000,00TL-20.000,00TL=30.000,00TL Bir dönemlik ind. kdv.
Bu 30.000,00TL'lik İnd.KDV'nin %10'u 3.000,00TL ilave edilecek kdv'ye eklenerek çıkışını yapmalısınız. Bu 3.000,00TL'yi gider olarak gösterebilirsiniz. %10'un üzerinde ücretsiz öğrenci okutuyorsanız bu fazlalık için emsal bedel üzerinden fatura düzenlemelisiniz. Bu faturaları hem gelir hem gider gösterebilirsiniz. (Başarılı öğrenciler okulun reklamını yapacağı için reklam gideri olabilir) yarım burslu, çeyrek burslu gibi indirimler birleştirerek tama ulaşılır ve okul kontenjanından düşülür. İndirimler için kurul oluşturulmalı belirli kriterleri olmalı zaten her yıl temmuz ayında ücret ilanı yaparken bu indirim kriterlerini de ilan etmelisiniz.
Aklıma gelenler bunlar takıldığınız yer olursa yardımcı olmaya çalışırım...
 
Ynt: Özel Lise Vergisel Soruları

Üstadım anladığım kadarıyla özel okul konusunda bilginiz var peki bu hususlar dışında nelere dikkat edilmelidir? Sizin özellikle dikkat etmemiz gereken konularda uyarılaınız yada bilgileriniz nelerdir?
Saygılar
 
Ynt: Özel Lise Vergisel Soruları

Bir dönem özel okul muhasebesi tutmuşluğum var. En önemli konulardan birisi de personel mevzuu. Okul olduğunuz için eski hükümlü çalıştırma zorunluluğunuz yok (hatta çalıştırmamalısınız) ancak bunun için çalışma bakanlığından izin almalısınız. Tüm personellerin milli eğitime atamasını mutlaka yaptırın. SGk işe giriş çıkışlarla MEB atamaları arasında fark olmasın yoksa sgk canınızı yakar(1 yıl içinde size geri döner). Özel eğitim kanunua göre çalıştıracağınız öğretmenler MEB'deki emsal öğretmenlerden daha az maaş alamaz, zaten MEB size her altı ayda bir memur maaş katsayıları değiştikçe yazı gönderir bekar maaşı şu kadar, evli eşi çalışan, evli eşi çalışmayan diye maaşlar için bu rakamları baz alın, önceden derece kademe hesabı yapılırdı, artık zorunlu değil enaz maaş rakamının altında kalmayın yeterli. Özel eğitim kurumlarında bir avantaj var tüm sözleşmeler bir yıllık ve belirli süreli sözleşmedir, kaç defa tekrar ederse etsin kanundan gelen zorunluluk olduğu için belirsiz süreli sözleşmeye dönmez o yüzden neredeyse hiç bir zaman kıdem tazminatı ödemek zorunda kalmazsınız(Eğer çıkışlara dikkat ederseniz). Personel sözleşmelerini genel itibariyle ağustos ayında başlatmanızı tavsiye ederim. Öğretmen bordrolarını MEB'e uygun şekilde hazırlarsanız vergi ve SGK yönünden avantajınız çok fazla. Mebde bir bordro yaklaşık 10 civarında farklı kalemlerden oluşur ve bu kalemlerin bazıları vergiden muaftır.(özel hizmet eğitim tazminatı gibi bu kalem kesin olarak vergiden muaftır) Ek ödeme diye bir kalem var bu kalem devlette vergi, sosyal güvenlikten muaf ancak siz vergiden muaf tutmak için özelge isteyin, özelge almadan kesinlikle muafiyet uygulamayın, özelge talep dilekçesinde doğru kanunlara atıfta bulunursanız özelge sizin lehinize çıkar, SGK yönünden yapacak bişey yok mecbur sgk'ya tabi. Aile yardımı, çocuk yardımı, dil yardımı gibi yardımları mutlaka bordroya yansıtın. Taban aylık, eğitim tazminatı, aylık gösterge, kıdem aylığı, ek gösterge, iş güçlüğü, ek ödeme tazminatı gibi kalemler nedir öğrenin ve bire bir uygulayın. İlçe milli eğitim bordro servisleri var onlar MEB okullarının bordrosunu düzenlerler, onlardan yüz yüze yardım isteyin, onlar size bordro kalemlerini ve nasıl hesaplandığı konusunda bilgi verirler, ancak dikkat etmeniz gerekn konu SGK ve vergi yönünden 657'ler gibi işlem yapamayacağımız.
 
Ynt: Özel Lise Vergisel Soruları

İşletme yönüne de bakmak lazım. Her öğrenciye, her yıl mutlaka sözleşme düzenleyin, sözleşmede ceza hükümleri mutlaka olsun, kayıttan vazgeçerse belirli bir ödeme(Muhtemelen kitap ve tablet vereceksiniz onların sabit fiyatları gibi, belirli bir dönemden sonra ayrılsa bile tüm ücretin ödenmesi zorunlu gibi, avukata danışarak siz çeşitlendirin) her öğrencinin sabit bir dosyası olsun ve her yıl kayıt yenilendikçe bilgileri aynı dosyaya ekleyin, velilerden örnek imza kartı isteyin (Bankanın aldığına benzer bir imza kartı yaptırabilirsiniz. Ciddiyet katar ve ilerde hiç ummadığınız anlarda size yardıma koşar) Veli bilgilerini mutlaka alın kimlik fotokopisi gibi, mümkünse velilerden de fotoğraf isteyin. En güzeli web cam ile kendiniz çekmeniz, sisteminizi uygun hale getirtebilirsiniz. Gider bütçesi mutlaka oluşturun ve sapmamaya özen gösterin, çünkü kayıtlar tamamlandıktan sonra bir yıl boyunca gelir bütçenizde değişiklik olmayacak. Erken kayıt mutlaka yapın(her yıl mayıs gibi kayıtlara başlayın) çünkü veliler taksitleri sarkıtıyorlar, bu da işletme likiditesini bozuyor bunu hesaba katın. Kayıt mayısta başlarsa, taksitler normalde nisanda biter, ancak sarkmalar olacağı için en kötü ihtimalle haziran-temmuz gibi tahsilatlarınız sona erer ve okul döneminde dengeli likidite sağlarsınız. Aklıma gelmişken faturayı 3 nüsha olarak düzenlemenizi tavsiye ederim. Bir nüshası sizin arşiviniz zaten, bir nüshasını öğrencilere dağıtın. Bir nüshasını ayrıca saklayın. Öğrenciler çoğunlukla faturaları kaybeder ya da veliler saklamaz, sonra serbest meslekler, gelir vergisi verenler ocak-mart döneminde sizden tekrar fatura örneği isterler, arşivden fatura çıkar, fotokopi çek uğraşmadan, sakladığınız (ve aslında en başında vermeniz gereken) ikinci fatura örneğini veliye verirsiniz, vergi dönemi geçince elinizde kalan ayrıca sakladığınız 2. nüshaları imha edersiniz. Şimdilik bu kadar....
 
Ynt: Özel Lise Vergisel Soruları

Ertann ' Alıntı:
???
Bu ne ayrıntı böyle!

Sordun söyledim :)
Dışarıdan ilgilenecekseniz bunları tabiki yapamazsınız. Ancak vergisel ve sgk avantajları seçeneğini değerlendirmenizi tavsiye ederim. Yada ücretinizi ona göre belirleyin. Eğer dışarıdan defter tutuyorsanız, ilk yıl normal bordro yapın, sonraki yıl teklif götürün kanuni yoldan sizin vergi ve sgk yükünüzü azaltayım 1 yıllık farkını bana verin diyebilirsiniz. Ortalama 100 öğretmen varsa 1 yıllık fark size İstanbuldan ev aldırır benden söylemesi...
 
Ynt: Özel Lise Vergisel Soruları

Üstadım ayrıntı için teşekkürler sadece bu kadar ayrıntı olduğunu hiç tahmin etmemiştim
Dışarıdan tutmaya başladım
Yine bazı konularda sizden yardım isteyebilirim Teşekkürler
 
Ynt: Özel Lise Vergisel Soruları

Sayın Redice, yazdıklarınızdan konu hakkında ciddi bir tecrübeniz olduğunu görüyorum. Ancak hala öğretmenlerin ücretleri üzerindeki vergi yükünün nasıl azaltılacağını anlayamadım? Bu konuyu açıklamanızı rica ediyorum.
 
Ynt: Özel Lise Vergisel Soruları

koraykarakaya ' Alıntı:
Sayın Redice, yazdıklarınızdan konu hakkında ciddi bir tecrübeniz olduğunu görüyorum. Ancak hala öğretmenlerin ücretleri üzerindeki vergi yükünün nasıl azaltılacağını anlayamadım? Bu konuyu açıklamanızı rica ediyorum.
4-5 yıldır konudan uzağım ancak basit olarak izah etmeye çalışayım ve bordro kalemlerinden 2 örnek vereyim. Öncelikle dersane öğretmenlerine uygulanamayacağını belirteyim. Özel öğretim kanununda özel okul öğretmen maaşlarının MEB'deki emsal maaşından düşük olamayacağı tabidir ve bu rakam brüt tutarı ifade eder. MEB nezdinde, özel okulda görev yapanla, MEB okulunda görev yapan öğretmen arasında özünde fark bulunmamaktadır, buradan hareketle kazanılmış hakları bulunmaktadır. Öğretmen bordrolarını bire bir olarak MEB'e uygun yapabiliriz(Bordro kalemleri bazında). Bu kalemlerden hangi kesintilerin yapılacağı gelir, damga ve SGK kanununa bakılır. SGk konusunda çok fazla seçenek yok malesef ancak gelir vergisi yönünden hem MEB, hem de Özel okul öğretmenleri aynı kanuna tabiler bunun sonucu olarak yukarıdaki bahsettiğim 2 örnekten 1. kalem "Eğitim Tazminatı" kalemi ve şu anda en düşük "Eğitim Tazminatı" 578,08 TL. Siz bordroda böyle bir kalem ayırıp gelir vergisinden muaf tutabilirsiniz. 2000'nin başlarında bazı özel okulda görev yapan öğretmenler konuyu yargıya taşıdılar ve bu kalemi özel okullar için gelir vergisinden muaf olması yönünde davaları kazandılar (şu anda yargı kararı örneklerine bakamadım) ve idarede bu kalemi gelir vergisinden muaf olması konusunda mutabık olundu(Görev yaptığım yıllarda 4-5 kez denetimden geçtik hiç bir zaman problem oluşturmadı). 2. kalem "Ek Ödeme" malum devlet memur maaşlarını artırmak için bir çok farklı memur kesimlerine "Ek Ödeme Tazminatı" adı altında ödeme yapıyor ve gelir vergisinden muaf. Ancak konu yeni bir olay olduğu için henüz uygulama konusunda birlik oluşmadı ve idarenin farklı görüşleri olabilir o yüzden biz mükteza alarak gelir vergisinden muaf tutabileceğimiz yazısını alana kadar gelir vergisi kesintisi uygulamıştık. Şu anda öğretmenler için bu kalem 347,85 TL. 1. kalem 578,08+ 2. kalem 347,85 = 925,93TL gelir vergisinden muafiyet. Gelir vergisi oranı %15 olsa adam başı net 138,89TL vergi yükü azalır. 100 öğretmen olsa yılda 170 bin TL'ye yakın bir rakam ediyor. Daha aile zammı kalemi var çocuk zammı kalemi var malum bu yardımların bir kısmı SGK'dan muaf. Çocuk zammı bir kısmı gelir vergisinden muaf gibi. Umarım yeterli olmuştur.


Ertann ' Alıntı:
Üstadım ayrıntı için teşekkürler sadece bu kadar ayrıntı olduğunu hiç tahmin etmemiştim
Dışarıdan tutmaya başladım
Yine bazı konularda sizden yardım isteyebilirim Teşekkürler
Sayın Ertann rica ederim ve Allah kolaylık versin, ayrıntılı bir mesele olduğu doğru ve bir konu daha var aslında o konuya girersek gözünüz korkar; "ek ders" meselesi. Aslında çok önemli bir konu çünkü bizim bildiğimiz mesai kavramının çok üstünde bir konu. Konuya biraz alışın ilerleyen zamanda o konuda da destek verebilirim iyi çalışmalar...
 
Sayın redice...Bu konu ile ilgili henüz başlangıçtayım... Ancak Mali müşavirimiz ek ödeme ve ve eğitim Tazminatı adı altında verilen ücretlerden muafiyet olmayacağı yönünde görüş bildirdi... Ancak incelemelerim ve kanaatim sadece sosyal yardım kapsamında yapılan ödemeler değil MEB te olduğu gibi ek ödeme ve Eğitim öğretim Tazminatlarından da gelir vergisi muafiyeti uygulanması gerektiğidir. Bahsettiğiniz Yargıtay kararlarına ulaşmamaız mümkün mü acaba...
teşekkür ederim.
 
Kusura bakmayın bir süredir foruma girmiyordum. Yeni gördüm şu altaki link yeterlidir sanıyorum.

LİNK

15/04/2003
B.07.0.GEL.0.42/4234-20/016250
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

SAYI : B.07.0.GEL.0.42/4234-20
KONU :

GELİR VERGİSİ KANUNU İÇ GENELGESİ
SERİ NO:2003/2

..............................

2) 625 sayılı Özel Öğretim Kurumlarında çalışan öğretmen ve personele ödenen eğitim-öğretim tazminatı ile yabancı dil tazminatı ve öğretim yılına hazırlık ödeneğinin resmi okul öğretmen ve personeline yapılan tutarı kadar kısmının gelir vergisine tabi tutulmaması,

3) Sosyal haklar ve yardımlar niteliğindeki 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümlerine göre gelir vergisinden istisna edilerek ödenen aile ve çocuk (657 sayılı Kanun Madde 203), doğum (657 sayılı Kanun Madde 207), ölüm (657 sayılı Kanun Madde 208), tedavi (657 sayılı Kanun Madde 209), giyecek (657 sayılı Kanun Madde 211) ve yiyecek (657 sayılı Kanun Madde 212) yardımlarının, özel öğretim kurumlarında da ödenmesi halinde, bu ödemelerin, Devletçe verilen tutarı kadar olan kısmının gelir vergisinden istisna edilmesi,

gerektiği sonucuna varılmıştır.

Bu konu ile ilgili 17.6.1997 tarihli ve 1997/4 Sıra No.lu Gelir Vergisi Kanunu İç Genelgesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.



 
Merhaba,
Özel okullarla ilgili vergi ve sgk avantajları konusunda daha detaylı bilgiyi nereden alabiliriz ? Ya da şöyle sorayım,uygulamayı nasıl yaparız,hata yapmadan bu kadar ayrıntının içinden nasıl çıkarız :( Bu uygulamaları yapmadan önce ilgili resmi kurumlardan izin almamız ya da bilgi vermemiz gerekir mi ? Sayın Redice,bu konuda eğitmen olmayı düşündünüz mü :D
 
Üst