Prim ödemeleri hk.

batlı

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Kas 2008
Mesajlar
557
Konum
ANTALYA
Defterini tutmakta oldğum bir anonim şirket yönetimi mart ayı içerisinde personele prim ödemesine karar vermiş ve aynı anda da ödemesini gerçekleştirmiştir. bu prim ödemelerini yaparken dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir. geçen yılın karı ile ilişkilendirmek zorundamıyız. yani bunu sadece 2011 yılı karından mı düşmek zorundayım. Eğer öyle ise bunu şu anda nasıl gerçekleştirebilirim. Bu prim ödemelerini 2012 yılının gideri olarak düşünemezmiyim.
 
Ynt: prim ödeleri hk.

Mart/2012 de tahakkuk ettiriliyorsa bu zaten 2012 gideridir.
 
Ynt: prim ödeleri hk.

Diğer bir alterniatif yaklaşım olarak; eğer bahsettiğiniz primler 2011 yılı karından temettü ikramiyesi olarak veya 2011 yılı personel performansına bağlı olarak ödenecekse Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 11.11 bölümünde göre hareket edilmelidir.

"11.11. Kurumların yönetim kurulu başkan ve üyelerine verilen temettü ikramiyeleri

Öte yandan, kurum personeline ödenen temettü ikramiyeleri Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesine göre ücret sayıldığından bu ödemeler kurum kazancının tespitinde ücret gideri olarak dikkate alınmaya devam edilecektir. Söz konusu temettü ikramiyelerinin bilanço günü itibarıyla ödenecek toplam tutarı kesinleştiğinden, çalışanlara o yıla ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresinin sonuna kadar ödenecek temettü ikramiyeleri, ilgili olduğu yılın kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Aynı husus çalışanlara ödenen performans değerlemelerine bağlı olarak verilecek prim ve ikramiyeler için de geçerlidir. Diğer taraftan, ücret niteliğindeki bu ödemelerin nakden veya hesaben yapıldığı dönemde vergi kesintisine tabi tutulması gerekeceği tabiidir."


Dikkat edileceği üzere Tebliğde, temettülerde olduğu gibi prim ve ikramiyelerin ilgili olduğu hesap dönemi matrahının tespitinde dikkate alınması için tahakkuk yeterli görülmemiş, ödemenin beyanname verme süresi sonuna kadar yapılması öngörülmüştür.

Kısaca sizin durumunuzda 2011 veya 2012 gideri olarak dikkate alma seçeneklerinin her ikisi de var.
 
Ynt: prim ödeleri hk.

Prim ve ikramiyelerin tahakkukun yanısıra ödenmesi konusuna değinmeyi unuttum.
Bu hususta herhangi bir eleştriye maruz kalmamak için KVK Genel tebliğine göre hareket edilmesinde fayda vardır.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ancak diğer tarafdan, Koray bey, her ne kadar bir kısım vergi müfettişleri ödenmediği halde gider yazılan prim ve ikramiyeleri eleştri konusu yapsada bu husus sizinde bildiğiniz üzere tam dava konusudur . Kanun nelerin ödeme yapıldığında gider yazılabileceğini belirtmiştir. Sizinde bildiğiniz üzere Kanunlarda sayılı bulunan istisnai durumlar hariç olmak üzere Ticari kazancın tespitinde tahakkuk ve dönemsellik ilkeleri geçerlidir. Bu ilkeler uyarınca, gelir ve gider unsurlarının ilgili oldukları döneme kaydedilmesi gerektiği gibi gelir unsurlarının da mahiyet ve tutar itibariyle kesinleştikleri dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaları gerekir.
İş bu nedenle her ne kadar tebliğ'de primlerin giderleştirilmesi ödemeye bağlandıysa da, kanunda buna engel bir durumun olmaması tam tersine kanundaki istisnai haller hariç olmak üzere ticari kazanç hükümlerine göre tahakkuk etmiş olması yeterli görmesi nedeniyle, prim ve ikramiyelerin tahakkuk ettiği anda da gider yazılabileceği tabidir.

"Temettü dağıtma kararının beyanname verme süresinden sonra alınmasının, ödenen ikramiyenin dönemsellik ilkesi gereği ilgili dönem matrahının tespitinde dikkate alınmasına engel olmadığı belirtilmiştir.
Danıştay kararı (Malasef kararın tam metnini edinemedim)"
 
Ynt: prim ödeleri hk.

yani ben bunu 2012 yılı gideri olarak kabul edersem herhangi biri bana gelip hayır efendim sen bunu ancak 2011 yılı karı ile ilişkilendirip ancak o yıla ait prim olarak dağıtmalısın ve ancak 2011 yılı gideri olarak gösterebilirsin diye olumsuz bir eleştiride bulunabilir mi diye tereddütte kaldım..
 
Ynt: prim ödeleri hk.

Danıştay Kurumlar Vergisi Tebliğine uymak zorunda değil, ama Vergi Müfettişleri uymak zorunda.

Vergi Usul Kanunu madde 140/5;

" Vergi kanunlarıyla ilgili kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliğ ve sirkülere aykırı vergi inceleme raporu düzenleyemezler..

Ancak tebliğdeki mutlaka ödenmiş olma şartına ben de katılmıyorum, tahakkuk etmiş olması yeterlidir. Ne varki 6009 sayılı yasadan sonra Vergi Müfettişleri tebliğe göre hareket edecektir.
 
Ynt: prim ödeleri hk.

Bence sizin durumunuzda beyanname verme döneminden önce karar alındığı ve de fiilen ödeme yapıldığını göz önüne alarak 2011 gideri olarak dikkate alınmalı.
 
Ynt: prim ödeleri hk.

koraykarakaya ' Alıntı:
Kısaca sizin durumunuzda 2011 veya 2012 gideri olarak dikkate alma seçeneklerinin her ikisi de var.
Buna katılıyorum. İlgili tebliğ normalde 2012 yılına yazılabilen bir gideri 2011 yılına yazma şansı getirmiştir. Bu şekilde hareket edilmesinden maksat mükellefin vergi yükünü azaltmaktır. 2012 yılına gider yazabilirsiniz.
Tüm bu söylenenler ve yukarıda anlattıklarım ışığında ister 2011 ister 2012 gideri olarak dikkate alabilirsiniz.
 
Ynt: prim ödeleri hk.

Şirket çalışanlara temettü mü ödüyor yoksa prim mi?
 

Benzer konular

Üst