Sn.Hakan1972 cevap verenleri itham etmeden önce verdiğim cevabı tekrar okumanızı rica ederim.
Sn Bülent 249
Sizde dahil hiçbir meslektaşımı itham etmedim ki meslektaşlarımı suçlamak ne haddime.Satılan mal iade olduğunda 153'e maliyetinden girer bunu hepimiz biliriz.Lakin bir kişi çıkıpta maliyete satış fiyatından girer derse meslek mensubu olarak bu tezi çürütmemiz icap ederdi. Dönem sonu olduğundan başımızı kaldıracak fırsatımızın olmadığından dolayı konu yeterince ilgi görmedi.Bu serzeniş size değildi.
Sevgili meslektaşım.
Forumda açmış olduğum bu konuyu bugün fiilen uygulama fırsatı buldum ve sonuca ulaştım.
Ayrıntılı olarak yazıp konuyu kapatacağım.
2014 yılı içinde yaklaşık 20.000.000 tl ve 450.000 kg civarında ithat edilen maldan Aralık ayında 1.500 kg'lık buda yaklaşık 50.000tl'ye tahakkuk ediyor.İade faturası geldi.
Eta7 programından bu faturayı işlediğimde malın satış fiyatından girdiğini farkedince vede
daha öncede belittiğim gibi vergi dairesine verilen belgeler içerinde bulunan kar zarar cetvelinin
bozulduğunu farkedince ki, gerek malın birim maliyeti dolayısıyla stokta kalan maliyeti ve buna bağlı olarak stmm ,bendeki 153 621 hesaplarla farklı çıkınca şaşırdım.
Sonuç olarak.
İade konusuda gelirsek doğru olan satıştan iadenin satıldığı tarihteki maliyet fiyatından girmesi.
Eta7 programının burada hatası var. Lakin bu hata Zeynep hanım'ın yazdığı gibi manuel olarak
girildiğinde çözülebiliyor.Lakin iadeyi manuel olarak girmekle işimiz bitmiyor.
Hangi değerden girerse girsin ister alıştan ister satıştan 153 hesabı bu değer kadar borçlandırıp
621'den de aynı değer kadar alacaklandırdığımız zaman
Envanter Tablosundaki değerleri bulmuş oluyoruz.Zaten benim için önemli olan bu tabloyu kesin mizanla kuruşuna kadar tutturmak.
Burada Satıştan iadeyi satıştan girdiğimiz zaman maliyet artıyor karda azalıyor.
Alıştan girdiğimiz zaman maliyetin azaldığını karın arttığını görüyoruz.
Benim işleminde brüt 2.000 tl'lik bir fark çıktı.2 değer arasında.
Farkettiğim diğer bir konuda.
Malın iade olduğu tarihte malın satıldığı tarihteki alış maliyettinden girildiğinde ortalama maliyet yöntemine göre bütün girenlerin ortalaması alındığından ortalama maliyet azalıyor daha önce satılan örneğin Ocak ayında satılan bu malın karını arttırıyor.
Örneğin benim malımın maliyeti iade olmasaydı 39 tl idi.Alıştan İade oldu maliyet 38.80 tl'ye düştü.
Eğer satış fiyatından girseydim bu seferde 39,30 tl olacaktı.
Bence Sn Sarkisyanın bahsettiği buradaki fark.
.Enteresan olanda benin fiilen yaptığım işlemde 1500 kg
mal satışından yaklaşık 2.000 tl kar var.Maliyeti artırdığız zamanda stmm nin hemen hemen aynı tutarda arttığını farkettim.Bu şekilde birbirini sıfırlıyor. Ama ben uygulamadım.iadenin satıştan girmesi mantıksız geldi.
Netice'de Eta7 kullanan meslektaşlarımın eğer farketmedilerse onların dikkatini çekmişimdir umarım.
Konuya cevap veren herkeze teşekkür ederim.
Saygılar.