Sgk Adres Değişikliği Bildirimi

Üyelik
18 Tem 2023
Mesajlar
16
Konum
Antalya
Merhaba, şirket merkezinin adresi aynı ilçe içinde başka bir yere taşındı. Acaba sigortaya gitmeden adres değişikliğini sigortaya nasıl bildirebiliriz?
 
Merhaba
Geçen ay yaptım,ne yazık ki elden dilekçe ile alıyorlar halen.Veya iadeli taahhütlü posta.Özellikle memura sordum,bu şekilde devam ediyoruz dedi.
 
SGK Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

İşveren yeni iş yeri adresini SGK’ye 10 gün içinde bildirmelidir. Bildirimi en geç, sigortalı çalışan işe alındığı gün yapmak zorundadır. İlk bildirim sonrası yeniden bu iletişim ve adres bilgilerinde değişiklik olması durumunda yeniden adres değişikliği bildirimi yapılmalıdır. SGK adres değişiklikleri arasında yer alan şehir içi ve şehir dışı adres değişiklikleri için hazırlanması gereken bir adet dilekçe bulunur. Ancak e-SGK sistemi ile de SGK’ye gitmeye gerek olmaksızın başvuru yapılması mümkündür. E-SGK sisteminden adres değişikliği bildirimi giriş ekranında sizden istenen bilgiler şunlardır:

Kullanıcı adı

Şifre

İşyeri şifresi

Güvenlik kodu bilgilerini karşınızdaki ekrana yazarak sisteme giriş yapabilirsiniz.
 
Kurum değişmiyorsa belli bir süresi yok,geç bildirimin herhangi bir cezası da yok.Ancak tabi denetim veya tebligatlar için bir an evvel bildirmekte fayda var.
 
Şirketlerin İl içerisinde veya il değişikliği gerektiren adres değişikliklerini sgk ya bildirim süresi kaç gündür ve geç bildirim cezası var mıdır?

İşyerinin Devri, Nakli veya İntikali İşyeri bildirgesi, sigortalı çalıştırılan bir işin veya işyerinin devri halinde, yeni işveren tarafından, en geç işin veya işyerinin devralındığı tarihi takip eden on gün içinde işyerinin işlem gördüğü Kurumun ilgili ünitesine verilecektir.

İşyeri bildirgesi, gerçek kişi olan işverenin ölümü halinde ise, mirasçılarınca, ölüm tarihinden itibaren en geç üç ay içinde işyerinin işlem gördüğü Kurumun ilgili ünitesine verilecektir.

Devir veya intikal nedeniyle düzenlenen işyeri bildirgesine istinaden ayrıca işyeri dosyası tescil edilmeyecek, işlemlerin eski işyeri numarasından devam ettirilebilmesi için, devir veya intikale ilişkin gerekli değişiklikler tescil kütüklerine kaydedilecektir.

İşyerinin faaliyette bulunduğu ilden başka bir ile nakledilmesi halinde, işyeri bildirgesi, işyerinin nakledildiği adresin bağlı bulunduğu üniteye, en geç işyerinin nakledildiği tarihi takip eden on gün içinde verilecektir.

İşyerinin, aynı il içinde olmakla birlikte, başka bir ünitenin görev alanına giren bir adrese nakledilmesi halinde, işyeri bildirgesi verilmeyecek, ancak nakil tarihini takip eden tarihten itibaren on gün içinde nakledilen işyerinin sicil numarasını içerir yazı ile durum eski ve yeni üniteye bildirilecektir. Bu durumda, yeni ünite, nakil bilgilerine dayanarak işverene işyeri sicil numarasını bildirir.

Eski ünitede bulunan işyeri dosyasındaki tescile esas bilgi ve belgelerin birer örneği yeni ünitedeki dosyasına konulur.

İşyerinin, gerek başka bir ildeki adrese nakledilmesi nedeniyle düzenlenen işyeri bildirgesine istinaden, gerekse aynı il içinde olmakla birlikte başka bir ünitenin görev alanındaki adrese nakledilmesi nedeniyle yapılan yazılı bildirim üzerine yeni işyeri dosyası tescil edilecektir.

İşyerinin başka bir ünitenin görev alanına giren adrese nakledilmesi halinde, durum yeni ünite tarafından bildirimin kendisine yapıldığı tarihten itibaren onbeş gün içinde eski işyeri dosyasının bulunduğu üniteye yazılı olarak bildirilecek ve yapılan bildirim üzerine eski işyeri dosyası Kanun kapsamından çıkartılacaktır.

İşyerinin aynı ünitenin görev alanına giren başka bir adrese nakledilmesi halinde, yeni adres, işyerinin nakledildiği tarihten itibaren on gün içinde işyerinin işlem gördüğü üniteye yazı ile bildirilecektir. Bu durumda yeni işyeri dosyası tescil edilmeyecektir. Ortaklığa giriş ve ortaklıktan ayrılış hükümleri SGK 2009/37 sayılı genelgede açıklanmıştır.

  • Bu düzenleme çerçevesinde, aynı il içindeki adres değişiklikleri nedeniyle yeni bir işyeri tescili ve dolayısıyla işyeri bildirgesi verilmeyecek, sadece durum bir yazılı dilekçe ile ilgili SGK Ünitesine bildirilecektir. Bu bildirim nedeniyle 5510 sayılı Kanun açısından herhangi bir idari para cezası söz konusu olmayacaktır.
 

Benzer konular

Üst