Sigortasız Olarak Çalışan İşçinin Kıdem Tazminatı Talebi

Üyelik
11 Mar 2006
Mesajlar
13
Merhaba
Bir işçi Sigortalı olarak başka bir yerde çalışır iken başka bir yerded sigortasız olarak çalışmaktadır. Bu işçi sigortasız olarak çalıştığı yerden ayrıldıktan sonra noter kanalı ile bir ihtarname çekerek, sigortasız olarak çalıştığı 15.09.2001 - 30.10.2006 tarihine kadar olan kıdem ve ihbar tazminatını istemektedir. Fakat işçi aynı süreler içerisinde farklı yerlerde eksiksiz her ayı 30 gün üzerinden sigortalı olarak gözükmekte ve halen sigortalı olara başka işyerinde çalışmaktadır. Benim sormak istediğim işçi mahkemeye müracaat ettiği takdirde istemiş olduğu kıdem ve ihbar tazminatını alabilirmi. Bu konu ile ilgili yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekür eder iyi çalışmalar dilerim.
 
İşcinin kıdem tazminatı istemesi en son aşamadır. öncelikle işci çalıştığı şirkette kendiisinin sigortasız olarak çalıştırıldığını isbat asamasına giderek bunu isbat etmelidir sonrasında kıdem vaya ihbar tazminatı hakkında talepte bulunabilir.

fakat işcinin farklı bir şirkette çalıştığı ve pirim ödeme gün sayısında herhangi bir eksiklik olmaksızın başka bir şirkette çalışması bunu zayıflatır bır durumdur.

fakat her halükarda sigorta müfettişi ile bu konuda bir inceleme ile karşı karşıya kalmanız kaçınılmaz , taki işcinin şikayeti dahilinde.

İyi çalışmalar
 
eskiden daha sık karşılaştığımız bu olaylar, şimdilerde ssk'nın sıkı denetimi ve de teknolojik gelişmeler sayesinde epey azaldı. ancak yine de karşımıza çıkmaya devam ediyor.

sn. mistik'in bahsettiği işçi 5 yıldan fazla sigortasız çalışmış. işçi ile ilgili davalarda, mahkemenin % 90'dan fazla ihtimalle işçinin yanında yer aldığı bilinen bir gerçek.

sn. mhmt79'un da dediği gibi, bu iş için mutlaka müfettiş gelecektir. bölge sigorta müdürlüğünce görevlendirilen bir baş iş müfettişi gelerek, durumu inceler ve bulgularını rapor haline döker.

işçinin başka yerde çalışması her ne kadar zayıflatan bir durum olsa da, 5 yıldan fazla sigortasız çalıştırılması neticesinde, ssk'nın vergi ziyaına uğratılmış olması, işverenin alyehinde en büyük etken.

diğer taraftan da, işverenin gelen iş müfettişinin aklını bir şekilde çelmesi sonucunda, düzenlenecek raporun objektifliği ve yararı da işçi aleyhine değişebilir. -ki hepiniz ne demek istediğimi anladınız-

ancak şahsi fikrim şudur ki, çok büyük ihtimalle işçi kıdem tazminatını alacaktır.
not: işçinin istifa etmediğini varsayarak yazdım, eğer istifa söz konusu ise zaten kıdem hakkı da, ihbar hakkı da yanmıştır.

saygılarımla
smmm ahmet balcı
 

Benzer konular

Üst