Şirket devirlerinde verilmeyen beyanlar nedeniyle sonradan gelen cezalar

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,717
Konum
İstanbul
Selamlar.
Öncelikle herkese kolay gelsin.
Biraz önce ofis içinde arkadaşlarla bir konuyu tartışıyorduk :) sizlerden de fikir almak istedim.
Olay kısaca şöyle.
Tuzla serbest bölgede bulunan bir firma 1 ay önce bir müşterimiz tarafından devralınıyor.Bu firma kdv ve muhtasar yönünden muaf.Sadece geçici vergi ve kurumlar beyanı veriyor.Geçen ay beyanları verirken B formlarının da hiç verilmediğini öğrendim.ve geçen aydan başlayarak B formlarını vermeye başladım.(Tebliğde serbest bölgelerde B formu yönünden yükümlüdürler diyor)
Sabah vergi dairesindeydim.Bu konuyu memur arkadaşlarla görüştüm.2007 ye kadar olan beyanlar takdire gidilmiş ve tüm borçlar ödenmiş.2008 ve sonrası aylar için hiç B formu verilmemiş.Bunlarında takdire muhakkak gideceği söylendi.Şimdi asıl soru burada geliyor.
Şirketi devir alırken o anki bütün borçlar ödeniyor ve borçsuz şekilde şirket devralınıyor.Fakat sonrasında bu beyanlar için mutlaka yüklü bir ceza gelecektir.Bu ceza mantık olarak eski ortaklara aittir.Her ne kadar şirket tüm aktif ve pasifiyle devralınsada devir alma esnasında geçmiş borçları olmadığı öğrenilmiş ve yeni kişilerde gönül rahatlığıyla şirketi devralmışlardır.Sonradan verilmeyen bu beyanlar için çıkacak olan cezada eski ortaklar artık bizi bağlamaz diyebilirler mi? Normalde diyemezler,çünkü dönem onlara ait ama şirket devirlerinde malum kanunlar dönemlere çokta fazla bakmıyorlar.Eski ortaklar "şirketi alırken beyanlarıda kontrolk etseydiniz" gibi bir savunma yapabilir mi?
Bugün yarın bu beyanlar yüzünden cezalar yağmaya başladığında haliyle ben kendi ortaklarımı savunacağım.
Sizlerin bu konuda görüşleri ne olabilir.
Teşekkürler,saygılar.
 
Ynt: Şirket devirlerinde verilmeyen beyanlar nedeniyle sonradan gelen cezalar

Anladığım kadarı ile şirket limited. Devir aslanla eden arasındaki ilişki özel hukuka bağlıdır.Ancak diğer yandan vergi ile alacaklar kamu hukukudur. AATUK bu nedenle siz ne anlaşma yaparsanız yapın devlet ticaret sicilindeki devir tarihine bakar ve o tarihten önceki alacakları eski hissedardan sonrakileri de yeniden ister.

Tabi bu arada eski ortaklar yenilere özel hukuk davası açabilirler.
 
Ynt: Şirket devirlerinde verilmeyen beyanlar nedeniyle sonradan gelen cezalar

Üstadım tşk.ederim.
eski ortalar açıkcası işi bu kadar yokuşa süreceklerini sanmıyorum,tanıdğım kadarıyla iyi niyetliler.Ama işin içine para girince işin rengi değişir,malum.İnşallah sorun çıkarmazlar diyelim ve şimdilik beklemede kalalım.
Tekrar teşekkürler.
Saygılar
 
Üst