uyumsoft

Şirket Ortağı Adına Alınmış Uçak Bileti Gider Yazılır mı ?

metintacer

Katkı Sunan Üye
Herkes kolay gelsin ;

Limited şirket ortağı kendi adına aldığı uçak biletini ayrıca faturaya gerek olmadan şirketine masraf kaydedebilirmi?Bununla ilgili herhangi bir tebliğ ya da bir örnek varmı acaba?

İyi çalışmalar.

Ynt: Şirket ortağı adına alınmış Uçak Bileti gider yazılırmı.?

Bence uçak biletleri,şirket adına dahi olsa faturaya bağlanmadığı sürece gider yazılmamalı.

Sayın Twolf;

Bu konu veya bu konuya yakın bir kanun maddesi veya herhangi bir tebliğ,mukteza varmıdır acaba?

uçak biletlerinin düzenlenmesi ve muhasebesi konusunda herhangi bir düzenleme maalesef yapılmamış,
ancak aşağıdaki link işinize yarayabilir.

Uçak Biletlerinin Muhasebeleştirilmesi

Açıklama gayet yerinde olmuş manasse.Kdv ve diğer ayrıntıları doğru görebilmek için fatura alınması yerinde olacaktır.

Sayın Manasse ;

Verdiğiniz linki daha önceden okumuştum.
Sonuç kısmında ise ;"İşletmelerin gider kaydında, fatura ve bileti birlikte işleme almaları ve faturada yolcu adı ile uçuş parkurunun belirtilmesi sağlanmalıdır." denmektedir.

Ben Ltd.şirket ortağı adına alınan bileti yanında fatura olmayınca işlemiyorum.Mükellef te buna itiraz etmekte.
Dolayısı ile bu konuda havada asılı kalmış gibi görünüyor.

Sayın Metintacer,maalesef mükellefiniz işine geldiği şekilde davranıyor.Eminim kendisini bu konuda çok uyarmışsınızdır.Hem faturayı şirket adına almamakta inat edecek hem de olaya itiraz edecek.Siz mükellefinizin isteğini değil,kuralı ve işin doğrusunu uygulamaya devam edin bence.Mükellefide fatura alma konusunda ikna etmeye devam edin.Karar sizin tabiki.

Vergi mevzuatımızda uçak biletlerinin ne şekilde gider yazılabileceği ile ilgili bir düzenleme yok.

Ancak bu gibi seyahat masrafları eğer fatura ile belgelendirilemiyorsa vede bilette şirket ortağının ismi geçiyorsa, öncelikle şu husus önemli; bu seyahat harcamasını ortak kendisi yapmasına rağmen; şirket adına mı yapılmış, yani şirketin faaliyeti ile ilgili bir seyahat gideri mi? Bu şekilde belgelemek daha iyi olur gider yazmak açısından.

Örneğin, uçak ile şirket ortağının gittiği bir şehirde işletmesi için bir fuara katılması.. bu fuar için davetiye gelmesi, uçak biletinin altına bu davetiyeyi iliştirip gider yazılabilinir.. bunun gibi

Arkadaşlar zaman ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

Anladığım kadarı ile bu konuda değişik görüşler ileri sürmek mümkün.(Herhangi bir düzenleme olmadığı için)

Doğru bildiğimiz yolda ilerlemeye devam...

Saygılarımla

Linke baktım. Hayretle gördüm ki birçok yanlış var. Bunu yazan üstad YMM olmasına rağmen bilet muhasebesi işine biraz yabancı galiba.
Bu neden pek dikkate almamanızı öneriyorum.
(Son 20 yıldır özellikle seyahat acentasi , ticketing, turizm konularında uygulamacıyım)

Özetle sorduklarınız cevaplıyayım. ;

1-Uçak biletleri diğer biletler gibi fatura yerine geçen belgeledendir. Yani faturaya gerek kalmaksızın
Tek başlarına gider olarak işlenebilirler.
2-Uçak bileti şirket ortağına ait ise , ve bu ortağın işle ilgili uçuşu olduğu net şekilde belirli ise gider yazılmasında sakınca yoktur.. Ancak fatura alınması elbette en doğru olanıdır.
3-Fatura şirket adına kesilecek, açıklamasında ise uçan kişinin adı ve uçuş güzergahı belirtilecektir.

Sayın NGUROY ;

Bende uygulamada sıkıntıya düşmemek için mükellefimden fatura istedim.Aldığım cevap "hiç şirket adına uçak bileti faturası olur mu? " şeklinde olmuştur.

Aynı mükellefimde (sıkıntılı bir mükellef :o) şöylede bir sorun daha var.Yorumlarınızı yazarsanız sevinirim.

Şirket ortağının 155.000.-TL sermaye taahhüt borcu var ve ödeme süreleri de geçmiş.

Şirket kredi alamadığı için bu ortak adına kredi kullandırıp şirkete aktarıyor.Bu kredinin şirkette kullanılacağı ve kredi faizlerininde şirkete finansman gideri olarak yazılacağı ile ilgili de bir karar almak istiyor.

Bu konudaki fikirleinizi de almak isterim.

metintacer ' Alıntı:
Sayın NGUROY ;

Bende uygulamada sıkıntıya düşmemek için mükellefimden fatura istedim.Aldığım cevap "hiç şirket adına uçak bileti faturası olur mu? " şeklinde olmuştur.

Aynı mükellefimde (sıkıntılı bir mükellef :o) şöylede bir sorun daha var.Yorumlarınızı yazarsanız sevinirim.

Şirket ortağının 155.000.-TL sermaye taahhüt borcu var ve ödeme süreleri de geçmiş.

Şirket kredi alamadığı için bu ortak adına kredi kullandırıp şirkete aktarıyor.Bu kredinin şirkette kullanılacağı ve kredi faizlerininde şirkete finansman gideri olarak yazılacağı ile ilgili de bir karar almak istiyor.

Milyonlarca var :) :) Fax verirseniz bir tane faxlayabilirim.
Ortağın yaptığı olmaz Şirket ancak kendi kredi kullanırsa faizini gider yazabilir.

Bu mükellef de baya uyanıkmış. O zaman muhasebsini kendi tutsun.

metintacer ' Alıntı:
Sayın NGUROY ;

Merhaba;

"hiç şirket adına uçak bileti faturası olur mu? " mantığıyla şirketin arabada kiralayamaması lazım!!

Sermaye taahhüt borcuyla ilgili olarak bu bakiyeyi adatlandırıp şirket ortağına fatura kesmeniz gerekiyor. İlgili tutar kadar ortağınızı finanse etmiş durumdasınız...

Ortağın kendi adına alıp şirkete yansıtığı kredi ile ilgili olarak benim yorumum , şirket ile ortak arasında bir sözleşme düzenleyip (damga vergisi) örtülü sermaye hükümleri çerçevesinde gider yazabilirsiniz diye düşünüyorum ama bu durumda da ödünç para verme işlemi gibi sayılıp BSMV yönünden (belkide kdv) eleştiri gelebilir.

arkadaşlar a.ş de şirket ortağı ilk öğretime giden ortağın özel okul eğitim faturaları gider olarak işlenebilir mi?

Hayır tabiki işlenemez. :)

a-ce ' Alıntı:
arkadaşlar a.ş de şirket ortağı ilk öğretime giden ortağın özel okul eğitim faturaları gider olarak işlenebilir mi?
Böyle soruları görünce üzülüyorum.Kişisel giderlerle, şirketin ne ilgisi var. Hiç mi kanun, tebliğ vs. okunmuyor, araştırma yapılmıyor.

:) :)

Malesef hiç okuma araştırma yok günümüzde

ttoraman ' Alıntı:
metintacer ' Alıntı:
Sayın NGUROY ;

Merhaba;

"hiç şirket adına uçak bileti faturası olur mu? " mantığıyla şirketin arabada kiralayamaması lazım!!

Sermaye taahhüt borcuyla ilgili olarak bu bakiyeyi adatlandırıp şirket ortağına fatura kesmeniz gerekiyor. İlgili tutar kadar ortağınızı finanse etmiş durumdasınız...

Ortağın kendi adına alıp şirkete yansıtığı kredi ile ilgili olarak benim yorumum , şirket ile ortak arasında bir sözleşme düzenleyip (damga vergisi) örtülü sermaye hükümleri çerçevesinde gider yazabilirsiniz diye düşünüyorum ama bu durumda da ödünç para verme işlemi gibi sayılıp BSMV yönünden (belkide kdv) eleştiri gelebilir.

ilave olarak ortak bankadan hangi şartlarda (faiz oranı) kredi kullandıysa firmaya aktarırkende aynı şartlarda aktarılması gerekiyo

Merhaba;
Ortakların şirkete kullandırdıkları paralarla ilgili yürütülecek faizler KKEG dir.
GVK 41.madde kanunen kabul edilmeyen giderleri saymış.
Buna göre 4.bentte "Teşebbüs sahibinin, eşinin ve küçük çocuklarının işletmede cari hesap veya diğer şekillerdeki alacakları üzerinden yürütülecek faizler; "
Demektedir.

Sayım METYO,GVK 41/1'de öyle denmektedir de o ticari kazanç elde eden gelir vergisi mükellefleri için.Oysa oratada sanırım bir sermaye şirketi var,yani Kurumlar Vergisi mükellefi,yani inidirlemeyecek giderler KVK md.11'de yazıyor,GVK md.41'e bakmayacağız.Kurumlar vergisi mükellefleri için kullanılabilecek ortak madde GVK 40'tır.O da indirilebilecek giderleri anlatır.
Ortak bankadan kredi aldı,şirkete aktardı,şirket ortağa faiz öder aldığı borç para için,KVK md.12 uyarınca örtülü sermaye oluşmazsa hiç bir sıkıntı olmaz,şirket faizleri gider yazar.Gelelim ortağa,eğer ortak şirkete borç verme faaliyetini birden fazla dönemde yürütürse,devamlılık ve ticari organizasyon unsurlarının varlığını kabul etmek gerekir.Bu durumda ortak ödünç para vermek suretiyle ticari faaliyette bulunmuş olur,hem gelir vergisi mükellefi olacak,hem de BSMV mükellefiyeti tesis edecek.Bankaya ödediği faizleri de ticari kazancın tespitinde gider olarak yazacak.Ne varki bu neviden bir faaliyet 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 90 sayılı KHK uyarınca "tefecilik" suçunu oluşturacağı için olası bir vergi incelemesinde olay ceza mahkemesine de yansıyabilecektir.