Şirket Ortağı Şirket Adına Kesilen Faturayı Kendi Kredi Kartı İle Ödeyebilir mi ?

Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
29
merhaba arkadaşlar
vereceğiniz cevaplardan ötürü şimdiden teşekkür ederim.
şirket adına kesilen bir faturayı şirket oratklarından biri kendi kredi kartı ile ödeyebilir mi? bunu neden soruyorum diye merak eden olabilir. şu açıdan soruyorum. mevzuat açısından o faturanın sağlıklı olarak gerçekten o şirket adına ödenmiş olarak görülür mü? mevzuat açısından şirketin bu faturayı ödemiş olarak görmek istiyorum. şirket ben bu faturayı şu ortağın kredi kartı ile ödedim demesi yasal mı? umarım sorumu anlatabildim. teşekkürler
 
Ynt: şirket ortağı şirket adına kesilen faturayı kendi kredi kartı ile ödeyebili

Ortaklar hesabi bu noktada devreye giriyor
 
Ynt: şirket ortağı şirket adına kesilen faturayı kendi kredi kartı ile ödeyebilir mi?

bunları lütfen şirket sahiplerine sçyleyelim hatta biz yazılı olarak verdik.Şirketin ort veya müdürürün parası çeki kredi kartı kendine, yani şahıs ayrı şirket ayrı, çok istiyorsa şirkete çıkarsın kredi kartı çıkarsın bakın nasıl kafalar karışıyor bunu önelemek izah etmek gerekir biz yazı hazırladık bunları imzalatıyoruz , imzalattığımız için tırsıyorlar o nedenle daha dikkatliler.
 
Ynt: şirket ortağı şirket adına kesilen faturayı kendi kredi kartı ile ödeyebilir mi?

2013 de artık yapamayacalar..
 
Ynt: Şirket ortağı şirket adına kesilen faturayı kendi kredi kartı ile ödeyebilir mi?

Sayın Koyuncusan;
Şirket ortağı şirkete ait faturaları kendi kredi kartı ile ödeyemez.Mali idare bu tür ödeme şeklini kabul etmemekte,bu türden yapılmış ödemeleri tespit ettiği zamanda matrah farkı çıkarmaktadır.
Bilginize...
 
Ynt: Şirket ortağı şirket adına kesilen faturayı kendi kredi kartı ile ödeyebilir mi?

metyo ' Alıntı:
Sayın Koyuncusan;
Şirket ortağı şirkete ait faturaları kendi kredi kartı ile ödeyemez.Mali idare bu tür ödeme şeklini kabul etmemekte,bu türden yapılmış ödemeleri tespit ettiği zamanda matrah farkı çıkarmaktadır.
Bilginize...

Bunu nerden çıkardınız?
Ortak cari hesabında anormal bir durum varsa matrah farkı elbet çıkar. Ancak ortak şahsi kartıyla ödeme yapar , firma da daha sonra ortağa öderse ne mahzuru olabilir?
 
Ynt: Şirket ortağı şirket adına kesilen faturayı kendi kredi kartı ile ödeyebilir mi?

Şirket ortağının ödemiş olduğu kredi kartına banka yoluyla ödeme yaparsa sorun kalmaz.Ama böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için ortaklara şirket kredi kartı çıkartılması daha uygun olur.
 
Ynt: Şirket ortağı şirket adına kesilen faturayı kendi kredi kartı ile ödeyebilir mi?

Peki böyle bi durumda ödemeyi alan firma için herhangi bir aksaklık söz konusu olur mu sizce ? Örnek verecek olursak X şirketine fatura kesmişiz, faturanın parası Y şahsından geliyor. Burda da bir gariplik var herhalde ?
 
Ynt: Şirket ortağı şirket adına kesilen faturayı kendi kredi kartı ile ödeyebilir mi?

Kredi kartıyla yapılan tahsilat için makbuz düzenlenir ve makbuza kart numarası yazılır. Bunda bir gariplik yoktur. Çünkü makbuz kesilen fatura adına düzenlenmektedir.
 
Ynt: Şirket ortağı şirket adına kesilen faturayı kendi kredi kartı ile ödeyebilir mi?

Niye başkasından tahsil ettin bu parayı demezler mi ?
 
Ynt: Şirket ortağı şirket adına kesilen faturayı kendi kredi kartı ile ödeyebilir mi?

Demezler günümüzde çok yaygın şekilde uygulanıyor. Özellikle hizmet sektöründe, otellerde, restoranlarda çok uygulanıyor.
 
Ynt: Şirket ortağı şirket adına kesilen faturayı kendi kredi kartı ile ödeyebili

Arkadaslar kredi karti degil nakden odemis olsaydi ortak hangi kayidi yapacak isek burdada aynisi
 
Ynt: Şirket ortağı şirket adına kesilen faturayı kendi kredi kartı ile ödeyebilir mi?

Sayın nguroy;
Öncelikle öyle bir uygulama yaptığınızda ortağın harcamayı kendisi için yaptırdığı ve faturasını şirkete kesitrdiği eleştirileri ile karşılaşıyorsunuz.Ispat etmek size düşüyor.Şayet şirket için harcamayı yaptırdığınızı ıspat edemezseniz matrah farkı çıkarıyorlar.Günümüzde artık şirketlerin kredi kartını rahatlıkla çıkardıkları bir durumda sizin ortağın kredi kartının kullanılmasını savunmanız bence mesleğimizin uygun icra edilmesi açısından doğru bir tavır değildir.Kaldı ki sizin savunduğunuz şekilde de değildir uygulama.Aşağıda verilen özelge dikkatle incelenirse ne demek istediğim anlaşılacaktır.
Kolay gelsin...
T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)





Sayı : B.07.1.GİB.4.06.18.02/

Konu : İşletmenin adına kesilen fatura için başka şahsın, ortağın kredi kartının kullanılıp kullanılmayacağı





İlgi : / /2005 tarihli ve sayılı dilekçeniz.



İlgide kayıtlı dilekçenizde;

- Vergi Dairesi Müdürlüğünün vergi numaralı mükellefi olarak ev aletleri satışı ve doğalgaz tesisatı montajı alanlarında faaliyet gösterdiğiniz, kredi kartı kullanımında;

-Fatura kesilen kişinin adına, başka bir şahsın kredi kartıyla ödeme yapılıp yapılmayacağı,

-Firmanız adına kesilen fatura karşılığında firmanız ortağının kredi kartının kullanılıp kullanılmayacağı,

-Firmanızın yaptığı tesisat için malzemelerin müşteriye irsaliye ile gönderilerek yedi gün içinde faturaya dönüştürüldüğü, kredi kartının kullanıldığı gün fatura kesme mecburiyetinin bulunup bulunmadığı, fatura ile kredi kartı slip tarihinin farklı olup olmayacağı,

-Müşterinizin iki ay önce faturası kesilen ve bir kısmını ödediği faturanın kalan kısmının ileriki bir tarihte kredi kartı ile ödenip ödenmeyeceği hususlarında tereddüte düşüldüğü belirtilerek konu hakkında görüş verilmesi istenilmiştir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde; ? Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.? hükmü yer almaktadır.

Anılan Kanunun 231? inci maddesinin beş numaralı bendinde ise; ? Fatura malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.? hükmü bulunmaktadır.

Kredi kartlarının genel işleyiş sisteminde, bankalar tarafından üye işyerlerine sözleşme karşılığı verilen pos ve imprenter cihazları, kredi kartı sahiplerinin üye işyerlerinden nakit kullanmaksızın mal ve hizmet alımını sağlamakta, bunun karşılığı olarak da üye işyerlerince kredi kartı hamillerine imprenter cihazları ile düzenlenen satış belgesi ve ödeme kaydedici cihazlar ile düzenlenen perakende satış vesikaları verilmektedir. İmprenter cihazları ile düzenlenen satış belgelerinde, alıcının (kredi kartı sahibinin) adı, soyadı, kart numarası gibi kredi kartı bilgilerinin yanı sıra alıcının bizzat imzasının yer alması zorunlu olup, bu belgeler, ödeme karşılığında bir mal tesliminin veya hizmet ifasının bulunduğunu tevsik etmektedir. Öte yandan bankalar ile üye işyerleri arasında yapılan sözleşmeler gereği, söz konusu satış belgeleri ibraz edilmeksizin, banka tarafından işyerine herhangi bir ödeme yapılması söz konusu değildir.

Ayrıca, bankalar tarafından kurulan ve ortak kararların uygulanması için yol gösterici mahiyette bir kuruluş olan Bankalararası Kart Merkezi A.Ş tarafından belirlenen ve bu bankaları bağlayıcı nitelikte olan ortak hükümlerde; kart hamiline tahsis edilen kredi kartlarının (bankalar ile aralarında üye işyeri sözleşmesi olan) üye işyerlerindeki pos/imprinter cihazlarında sadece alış veriş amaçlı olarak kullanılabileceği ve üye işyeri ortak ve çalışanlarının nakit kredi sağlamak amacıyla kredi kartlarını üye işyerlerindeki pos/imprinter cihazlarında kullanmalarının kurallara aykırı bir uygulama olduğu ile bankaların bu şekilde amaç dışı bir kullanımı saptamaları durumunda ise, üye işyeri sözleşmelerini iptal etmeleri gerektiği, düzenlemelerine yer verilmiştir. Bankalar ile üye işyerleri arasında yapılan üye işyeri sözleşmeleri ile de ?kredi kartlarının, üye işyeri ortak ve çalışanları veya üçüncü kişiler tarafından mal veya hizmet alımı dışındaki amaçlarla, üye işyerlerindeki pos/imprinter cihazlarında kullanımı? yasaklanmış bulunmaktadır.

Kredi kartlarının üye işyerlerindeki pos/imprinter cihazlarında kullanımı sonucu düzenlenen ve üzerinde ?????. Tutarında mal veya hizmeti teslim aldım ? ibaresinin yeraldığı satış belgelerinin (slip-alışveriş belgesi) kredi kartı hamilleri tarafından imzalanması, üye işyerlerince bu belgelerde yazılı tutar kadar malın teslim edildiğini veya hizmetin ifa edildiğini gösterdiğinden, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1. maddesiyle düzenlenen, Türkiye?de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde ki teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabii olacağı, hükmüne istinaden teslim edilen malın veya yapılan hizmetin, katma değer vergisine tabi olması gerekmektedir. Eğer üye işyerleri tarafından satış belgelerinde gözüken durumun aksi , yani kredi kartlarının herhangi bir mal/hizmet teslimi/ifası olmadan üye işyerine veya kredi kartı hamillerine nakit temin etmek amacıyla işyerlerindeki pos/imprinter cihazlarında kullandırıldığı iddia ediliyorsa, bu iddianın; iktisadi,ticari ve teknik icaplara uymaması ve olayın özelliğine göre de normal ve mutat olmayan bir durum olması nedeniyle 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 3. maddesine göre iddia eden tarafından ispatlanması gerekmektedir.

Yukarıda yer alan açıklamalar doğrultusunda;

-Kredi kartları, kredi kartı sahiplerinin üye işyerlerinden nakit kullanmaksızın mal ve hizmet alımını sağlamak amacıyla verilmiş olması nedeniyle, şirketiniz tarafından mal teslimi ve hizmet ifası karşılığında düzenlenen fatura tutarının, kredi kartı (gerek şahsınıza, gerekse de başkasına ait kartla ) kullanarak tahsil edilmesi durumunda yeni bir mal teslimi ve hizmet ifası olarak kabul edilerek slip tutarı kadar tekrar fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

-Şirketinize yapılan mal teslimi ve hizmet ifaları sonucunda firmanız adına düzenlenen fatura tutarına ilişkin ödemenin, şirket ortaklarının şahsi kredi kartlarının kullanılması suretiyle yapılması durumunda yeni bir mal teslimi ve hizmet ifası olarak kabul edilerek slip tutarı kadar şahsınıza tekrar fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

-Firmanız tarafından müşteriye gönderilen malzemeler için sevk irsaliyesinin düzenlenmesi, sevk irsaliyesinin düzenlenme tarihinden itibaren yedi gün içerisinde faturaya dönüştürülmesi gerekmekte olup, fatura düzenlenme tarihinden sonraki bir tarihte kredi kartı ile bedelin ödenmesi durumunda slip tutarı kadar tekrar fatura düzenleneceğinden fatura tarihi ile kredi kartı slip tarihinin farklı olmaması gerekmektedir.

-Firmanızın yaptığı mal teslimi ve hizmet ifaları karşılığında faturası önceden düzenlenen ve bedelin bir kısmı ödenmiş olan faturanın kalan kısmının daha sonra müşterilerinize ait kredi kartlarından tahsil edilmesi durumunda yapılan bu işlemin yeni bir mal teslimi veya hizmet ifası olarak kabul edilerek pos/imprinter cihazlarından alınan (slip) veya alış veriş tutanağında yazılı miktar kadar 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 ve müteakip maddelerinde yazılı belgelerin düzenlenmesi gerekmektedir.



Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Ynt: Şirket ortağı şirket adına kesilen faturayı kendi kredi kartı ile ödeyebilir mi?

Öncelikle şunu söylim. Ben de bu işlemin usulsuz olduğu görüşündeyim yanlış anlaşılma olmasın.
Ortağı şahsi malını şirkete fatura ettirdiği eleştiris olabilir. Zaten vergi inceleme elemanı herşeyi eleştirebilir. Örneklerini çok görüyoruz.
Verdiğiniz özelge daha çok kredi kartı kullanarak finansman sağlama işlemlerini önlemeye yöneliktir ve adı üstünde " özelge" dir yani sadece soranı bağlar.
Burda faturası kesilmiş mala kredi kartıyla ödeme yapılırsa tekrar mal ve hizmet satılmış gibi kabul edilir denmektedir. Bunu sizin aklınız ve mantığınız alıyor mu.
Diyelim ki 30,000 tl mal veya hizmet satıp X şirketine fatura ettiniz. Bunun 18.000 tl sini banka havalaesi 5000 tl çek 2000 müşteri senedi aldınız kalanı da kredi kartından çektirdiniz . Şimdi bu durumda 5000 için yeniden mi fatura kesilecek?
Ayrıca siz hiç lüks restoranlara veya otellere gitmediniz mi orda bütün ödemeler şahsi kartlarla yapılır faturalar firma adına kestirilir.
Kimse de bunu niye yaptın demez çünkü düzgün bir muhasebe sistemi bu ikisinin illiyet bağını kurar açıklamasını net şekilde yapar. :)
 
Bir soru sormak istiyorum. Konu biraz benzer.

Şirketin kredi kartı ile alınan perakende fişler şirkete gider olarak gösterilebilir mi? Alınan fişin şirket kredi kartına ait olduğunu gösteren kredi kartı slibi ve kredi kartına ait ekstre de mevcut.

Cevaplayan arkadaşa şimdiden teşekkürler.
 
Bir soru sormak istiyorum. Konu biraz benzer.

Şirketin kredi kartı ile alınan perakende fişler şirkete gider olarak gösterilebilir mi? Alınan fişin şirket kredi kartına ait olduğunu gösteren kredi kartı slibi ve kredi kartına ait ekstre de mevcut.

Cevaplayan arkadaşa şimdiden teşekkürler.


Yapılan harcama şirketin ticari faaliyeti ile ilgili ise , evet gösterilir.
 
V.U.K.Tebliğ 204 ve 206/G'ye göre perakente satış fişleri gider kabul edilemezler. (Sadece Kırtasiye,büro temizlik malzemeleri hariç.)

Son derece yanlış bir yorum. Bahse konu 204 Nolu VUK GT'de "kırtasiye, büro,temizlik malzemeleri gibi." denilmektedir. Bu gibi sözcüğü tahdidi değil, tadadi bir anlam ifade etmektedir. Yani söz konusu tebliğdeki gider çeşitleri örnek olarak verilmiştir, sınırlayıcı değildir. Perakende satış fişine ile gider tevsik etmek için 3 kriter vardır.

- Yapılan giderin işle ilgili olması
-Tutarın fatura düzenleme sınırının altında olması
-PSV ile satın alınan mal veya hizmetin nihai tüketicisinin gider yazan mükellef olması
 
Son derece yanlış bir yorum. Bahse konu 204 Nolu VUK GT'de "kırtasiye, büro,temizlik malzemeleri gibi." denilmektedir. Bu gibi sözcüğü tahdidi değil, tadadi bir anlam ifade etmektedir. Yani söz konusu tebliğdeki gider çeşitleri örnek olarak verilmiştir, sınırlayıcı değildir. Perakende satış fişine ile gider tevsik etmek için 3 kriter vardır.

- Yapılan giderin işle ilgili olması
-Tutarın fatura düzenleme sınırının altında olması
-PSV ile satın alınan mal veya hizmetin nihai tüketicisinin gider yazan mükellef olması
Tebliğ sadece "kırtasiye gibi" şeklinde bırakılmamış bunun yanında özellikle iki işlemden bahsetmiştir.Sadece "Ticari Faaliyetle ilgili "de diyebilirdi.GİBİ'nin açılımı,yemek,tamirat,konaklama v.s.mi,dir.?Konuya ilginiz için teşekkür ederim.
 
Tebliğ sadece "kırtasiye gibi" şeklinde bırakılmamış bunun yanında özellikle iki işlemden bahsetmiştir.Sadece "Ticari Faaliyetle ilgili "de diyebilirdi.GİBİ'nin açılımı,yemek,tamirat,konaklama v.s.mi,dir.?Konuya ilginiz için teşekkür ederim.

Genel tebliğin ilgili bölümü tam olarak şöyle aslında.

"Ancak, mükelleflerin ticari faaliyetlerine ilişkin olarak; işyerlerinde kullanılmak ve tüketilmek amacıyla satın aldıkları (Kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi) ve bedeli fatura düzenleme mecburiyetini belirleyen Kanuni haddi aşmayan diğer bir anlatımla perakende satış fişi (veya yazar kasa fişi) düzenleme sınırları içinde kalan mal ve hizmet bedelleri için düzenlenen perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kabul edilmesi 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak uygun görülmüştür.

İşletmenin tüketimi dışında satışa konu olacak mal ve hizmetlerin alımlarında ise bedeli ne olursa olsun fatura düzenlenmesi defterlere faturalara dayanılarak kayıt yapılması gerekmektedir."

Özellikle bold yaptığım yerlere dikkat ederseniz işletme bünyesinde tüketilmesi şartı her türlü mal ve hizmet bu kapsama girmektedir. Yeter ki tekrar satıma konu edilmesin. Bu bir yemek gideri de olabilir, taksi fişi de olabilir, eczaneden alınan ilaca ilişkin ÖKC fişi de olabilir.
 
Üst