Şirketin Gayrimenkulünü Satması

Üyelik
28 Nis 2007
Mesajlar
9
Konum
BURSA
Selamlar

Şirketin aktifine kayıtlı 2006/6 ayda edinilmiş bir arsa var. Şirket üzerine bina yapıyor. İnşaatın bittiğine dair dilekçesi mevcut fakat borcu olduğundan borcu yoktur yazısını vede belediyeden bina ruhsatını alamıyor. Borcu kapatırsak vede arsayı binaya dönüştürürsek acaba bu yeni bir edim olarak düşünülebilirmi. Binayı satmak istiyoruz. 2 yıl aktifte kalma süremiz arsa aldığımız tarih düşünülürse dolmuş oluyor. Kdv muafiyetinden faydalanabilirmiyiz.
 
Ynt: Şirketin Gayrimenkulünü Satması

Sayın İbrahim Bey,

2006 yılının 6. ayında alınan arsa üzerine yapılan inşaat için büyük bir olasılıkla ruhsata istinaden kat irtifakı tesis edilmiştir.Yani şu an tapuda bu arsa vasıf oarak kat irtifaklı arsa payına dönüşmüştür.Bu durumda yapacağınız satış işlemi kat irtifaklı arsa payı satışı olacaktır.
Eğer işlemleri tamamlayıp kat mülkiyeti tapusunu alısanız mesken olan kısımlar için net kullanım alanı 150 m2 den küçük olanlar için % 1,
150 m2 den büyük olan meskenler için % 18 KDV hesaplamanız gerekmektedir.
Ayrıca işyeri olarak tapusu düzenlenecek kısımlar için zaten % 18 KDV hesaplayacaksınız.
İki yıl aktifte kalan gayrimenkullerin elden çıkartılması durumunda uygulanan muafiyet gelir/kurumlar vergisi kapsamındadır.
Bu nedenle KDV muafiyetinden neyi kastettiğinizi biraz açıklar mısınız?
 
Ynt: Şirketin Gayrimenkulünü Satması

Selam

Sayın mnazif forumda bu konu hakkında biraz araştırma yapmıştım. Sizin sorduğunuz bir soruda aşağıdaki gibi yazıyordu.
KDV Kanununun 17/r bendi aşağıdaki gibidir.
r) (5615 sayılı Kanunun 13'üncü maddesiyle değişen bent)(4.4.2007 tarihinden geçerli olmak üzere) Kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile gayrimenkullerin satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık gayrimenkul ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara devir ve teslimleri.
İstisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapan kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları gayrimenkul ve iştirak hisselerinin teslimleri istisna kapsamı dışındadır.
İstisna kapsamında teslim edilen kıymetlerin iktisabında yüklenilen ve teslimin yapıldığı döneme kadar indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi, teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınır."
denmektedir.

Ben soruyu biraz eksik sormuşum bina kendi faaliyetinde kullanılmak üzere yapılmış bir işyeri. Sıkıntılardan dolayı satışı yapılacak ve kiracı olarak aynı yerde faaliyet sürdürülecek. Yukardaki yazıdan anlaşıldığına göre sadece bankalara olan devir ve teslimlermi istisna kapsamında oluyor. Başka bir firmaya ve şahısa yapılan devir ve teslimlerde bundan yararlanamazmıyız. Kurumlar vergisi açısından sanırım %70 ti bundanda yararlanabilecekmiyiz.
 
Ynt: Şirketin Gayrimenkulünü Satması

Sayın İbrahim Bey,
Konu ile ilgili bir kaç makale örneği linklerde mevcut.Umarım aydınlatıcı olur.


http://.....com/h20937-gayrimenkul-satislarinda-kdv-istisnasi.html


ayrıca http://....com dan alıntı bir açıklama
ŞİRKETLERİN GAYRİMENKUL SATIŞLARINDA VERGİ AVANTAJLARI
Anonim ve limited şirketler, aktifte kayıtlı gayrimenkullerini sattıklarında, satıştan doğan kazanç nedeniyle "kurumlar vergisi" öderler. Bu satış aynı zamanda KDV?ne tabi olup alıcı, gayrimenkul bedeli ile birlikte ayrıca %18 KDV ödemesi gerekir.
KURUMLAR VERGİSİ VE KDV?NE TABİ OLMADAN SATIŞ
Anonim ve limited şirketlerin, Kurumlar Vergisi ve KDV?ne tabi olmadan gayrimenkul satabilmeleri için, aşağıdaki koşulların oluşması gerekir.
Gayrimenkulün en az iki tam yıl aktifte kayıtlı olması gerekir.
İstisnadan, kurumlar vergisi mükellefleri yararlanabilir. Anonim veya limited şirket, belirtilen istisnadan yararlanabilir.
Gayrimenkul ticareti yapanlar, istisnadan yararlanamaz.
Satış dışındaki devir ve teslimler istisnadan yararlanamaz. Örnek vermek gerekirse, bağışlama şeklinde teslim istisnadan yararlanamaz.
Kurumlar Vergisi istisnası, satışın yapıldığı dönemde uygulanır. Satış kazancının istisnadan yararlanan kısmı, satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar, pasifte ÖZEL BİR FON hesabında tutulmalıdır.
6- Satış bedelinin, satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar tahsil edilmesi şarttır. İkinci takvim yılı sonuna kadar tahsil edilmeyen satış bedeline isabet eden istisna nedeniyle, zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler kayıp işlemine tabi olur. Bu vergiler cezası ve faizi ile birlikte idarece tahsil edilir.
İstisna edilen kazancın, "sermayeye ilave" dışında, BEŞ yıl süre ile işletmeden çekilmesi ya da başka bir hesaba aktarılması mümkün değildir. Bu koşulların sağlanması durumunda, gayrimenkulün satışından doğan kazancın, yüzde 75?i kurumlar vergisinden müstesna olur.

KANUN ADI: KURUMLAR VERGİSİ
MADDE NO: 5
İSTİSNALAR
e) Kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların % 75'lik kısmı.
Bu istisna, satışın yapıldığı dönemde uygulanır ve satış kazancının istisnadan yararlanan kısmı satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesabında tutulur. Ancak satış bedelinin, satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar tahsil edilmesi şarttır. Bu süre içinde tahsil edilmeyen satış bedeline isabet eden istisna nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılır.
İstisna edilen kazançtan beş yıl içinde sermayeye ilave dışında herhangi bir şekilde başka bir hesaba nakledilen veya işletmeden çekilen ya da dar mükellef kurumlarca ana merkeze aktarılan kısım için uygulanan istisna dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılır. Aynı süre içinde işletmenin tasfiyesi (bu Kanuna göre yapılan devir ve bölünmeler hariç) halinde de bu hüküm uygulanır.
Bedelsiz olarak veya rüçhan hakkı kullanılmak suretiyle itibarî değeriyle elde edilen hisse senetlerinin elde edilme tarihi olarak, sahip olunan eski hisse senetlerinin elde edilme tarihi esas alınır.
Devir veya bölünme suretiyle devralınan taşınmazlar, iştirak hisseleri, kurucu senetleri ve intifa senetleri ile rüçhan haklarının satışında iki yıllık sürenin hesabında, devir olunan veya bölünen kurumda geçen süreler de dikkate alınır.
Menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ve kiralanmasıyla uğraşan kurumların bu amaçla ellerinde bulundurdukları değerlerin satışından elde ettikleri kazançlar istisna kapsamı dışındadır.




Link vermek kurallara aykırıdır.
 
Üst