Ynt: Şirketin kendine fatura kesmesi
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Usul Gelir Müdürlüğü
TARİH :15.09.2003
SAYI : B.07.4.DEF.0.34.20./VUK-229
KONU : İşletmeye ait bir malın işletme İhtiyaçları için kullanılmasında Belge düzeni hk.
...
İLGİ: tarihli dilekçeniz.
İlgi dilekçenizde;
Firmanızın tıbbi malzeme ithalatı yaptığı, stoklarınızda yer alan bazı cihazların kendi işletmenizde kullanıldığı belirtilerek bu cihazların stoktan çıkarılıp demirbaş olarak fatura edilip edilemeyeceği,
Satış elemanlarının demo çalışması yaparken bazı malların hasar gördüğü ve bu malların parça değişimi için kullanılan stoklarınızdaki yedek parçaların şirketiniz adına fatura edilip edilemeyeceği hususlarında tereddüte düşüldüğü belirtilmektedir.
Konu ile ilgili olarak, Katma Değer Vergisi Gelir Müdürlüğünden alınan tarih, sayılı yazıda; "3065 Sayılı KDV Kanunu'nun 1/1. maddesi gereğince, Türkiye'de ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi bulunduğu, aynı Kanunun 2/1. maddesinde de, teslimin bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce alıcıya veya hareket edenlere devredilmesi olarak tanımlandığı, 3/a maddesinde de vergiye tabi malların her ne suretle olursa olsun vergiye tabi işlemler dışındaki amaçlarla işletmeden çekilmesinin teslim hükmünde sayıldığı, bu nedenle, işletmenin ticari faaliyeti ile ilgili olarak stoklarında bulunan emtiayı işletme bünyesinde kullanmasının ?teslim sayılan hal? kapsamında değerlendirilemeyeceği ve bu işlemler için katma değer vergisi hesaplanmayacağı, ancak söz konusu firma tarafından satışa konu edilmeyecek olan bu mallar için yüklenilen katma değer vergisinin indirim hesaplarından çıkarılarak gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması gerekeceği belirtilmektedir.
Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde, fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır şeklinde tanımlanmıştır.
Buna göre, işletmenin stoklarında yer alan emtianın çeşitli nedenlerle işletme bünyesinde kullanılması durumunda, emtia bedellerinin şirket adına düzenlenecek fatura ile tevsik edilerek, kayıtlara gelir ve aynı değer üzerinden kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkündür.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
-/-
Ft kesildiğine göre kdv de yazılır.