Şirketler arasındaki Kira Sözleşmesi

mursey2001

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Eki 2008
Mesajlar
118
Konum
istanbul
Arkadaşlar aynı büro altında 2 şirketimiz bulunmaktadır. A şirketimiz ev sahibiyle kontrat yapmış bulunmakta B şirketimiz A şirketiyle kontrat yapmıştır. Her ikiside stopajını ödemektedir.
A şirketi B şirketine ayrıca fatura kesmesi gerekirmi ? Eğer kesilecekse hangi hesaplar kullanılacak detaylı şekilde yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.
 
Ynt: Şirketler arasındaki Kira Sözleşmesi

Şirket şirkete kira öderken stopaj olmaz. Ft kesilir.
 
Ynt: Şirketler arasındaki Kira Sözleşmesi

Aynı işyerini paylaşan 2 ayrı şirkette ,işyeri sahibi ile kira kontratı düzenleyerek stopajlarını ödemelidirler.
B Şirketinin A şirketıyle kontrat düzenlemesi gibi bir uygulama yanlıştır.işyeri B Şirketinin değil ki.sonuçta oda kiracı.

Ama işyeri, A şirketinin kendi aktifinde kayıtlı olsaydı,o zaman B şirketine heray fatura kesecekti.o zaman stopaj olayı olmayacaktı.
 
Ynt: Şirketler arasındaki Kira Sözleşmesi

Doğru olanı şirketler kendi aralarında değilde her ikiside ev sahibiyle kontrat yapsın diyosunuz.Ama ikinci şirketin kirası gerçek değil banka aracılığıyla göndermek gerektiğini biliyorum artık kiraları ve ev sahibi kendiside beyan edeceği için bunu istemeyebilir. Başka bi alternatif yokmu
 
Ynt: Şirketler arasındaki Kira Sözleşmesi

1.11.2008 tarihinden itibaren işyerlerinde sınır olmaksızın ödenen tüm kira tutarları banka yada ptt aracılığıyla ödenmesi zorunluluğu getirildi.
ödemeyenlere ağır cezalar var.

işyeri sahibi bir işyerinde 2 ayrı kiracıyı kabul etmezse, yapacak birşey olmadığını düşünüyorum.

sonuçta tebliğle gelen bu uygulamanın özünde yatan belli.mükellefler açısından stopaj kaçağını önlemek,işyeri sahipleri açısından düşünürsek ödemeleri gereken gv varsa bunları yakalayıp tahsil etmektir.
 
Ynt: Şirketler arasındaki Kira Sözleşmesi

Aynı işyerini paylaşan iki farklı şirket toplam kira bedelini paylaşarak işyeri sahibi ile kontrat yapsın.Ancak bu şekilde bu karmaşa son bulur yoksa mevcut yeni uygulama ile birlikte (01/11/2008 trh.kiraların banka vs.aracılığı ile tahsili) bunun izahat açısından sıkıntı doğuracağı kesindir.

Kira bedelini paylaşmak süreti ile yapılacak yeni kontrat şirketlerin mevzuata uygun kira düzenini mümkün kılacağı gibi , işyeri sahibi açısından da tahsil edilen kira bedelinde değişmenin olmaması bana göre en uygun alternatif yoldur.

iyi çalışmalar
 
Ynt: Şirketler arasındaki Kira Sözleşmesi

Gerçek kişiyle kira kontratı yapan A şirketi, stopajın tamamını öder. Kiranın 1/2 sini de B şirketine fatura eder. Fatura açıklamasına da "kira iştirak payı" yazar. Her kesin işi görülmüş olur. Maliyenin de bir kaybı olmaz.
 
Üst