Son Dönem Geçici Vergi Zarar Olmasına Rağmen Vergi Ödemek İsteyen Şirketler Hk.

Üyelik
13 Ara 2012
Mesajlar
16
Konum
Mersin
Merhabalar.Son dönem geçici vergi beyanı zarar olmasına rağmen kurumlar vergisi beyanında 100.000 tl kar görünmesini ve çıkacak vergiyi ödemek istediğini beyan eden bir firma böyle bir talepte bulunursa ne yapmak gerekir.Biliyorum ki son dönem geçici ile kurumlar vergisi byn arasındaki fark %10 u geçemez ama burada kdv nin olmadığı ve 100.000 tl kara geçip çıkacak vergiyi ödemek isteyen bir firma var.Bu beyana göre beyanname düzenlemek ne kadar doğru olur, kabul edildiği var sayılırsa aşağıda yapılan yevmiye kaydı uygun mudur? Teşekkürler...

--------------/---------------------
131 Ortaklardan Alacaklar 100.000,00.-tl

590 Dönem Net Karı 100.000,00.-tl
-------------/------------------------

yada

--------------/-----------------------
131 Ortaklardan Alacaklar 100.000,00.-tl

602 Diğer Gelirler 100.000,00.-tl
-------------/-------------------------
 
Üstad firma mayıs/2012 kuruluşlu kuruluş ve örgütlenme giderleri var yani tam olarak faaliyetine nisan-2013 te başladı 2012 yılı zararı 8000 tl civarı.sordum karlı görünmek istiyoruz dediler.zannediyorum bankaya kredi başvurusu yapacaklar.ama benim handikapım müşaviri olarak böyle bir beyanda bulunmam başımı ağrıtır mı diğer tarafan gönüllü bir vergi ödeme durumu var sonuçta hazinenin faydasına bir beyan arada kaldım.Siz ne dersiniz??
 
Şimdi olaya farklı açılardan bakmaya çalışalım.

1-Evet hazine lehine bir durum var, vergi ziyaı değil tam tersine vergi kazancı var.

2-Diğer taraftan meslek mensubunun Sınırlı Uygunluk Denetimi açısından müteselsil sorumluluğu var VUK mük.md.227 uyarınca, ancak burada vergi ziyaı olmadığı için SUD vergi mevzuatı açısından her hangi bir zorluk yaratmayacaktır.

3-Tamam vergi mevzuatı açısından bir sıkıntı yok belki ama eğer bu işlem kredi almak için yapılacaksa ve de diyelim ki şirket alınan krediyi ödeyemez ise, krediyi veren banka hizmet kusurunuz nedeniyle size rücu edebilir en büyük risk bu. Bunun düşünün iyice, ben olsam böyle bir işlemi asla ama asla yapmazdım. Eğer mükellef çok ısrar ederse -biraz hariçten gazel okumak gibi olacak ama- o mükellefle çalışmayı sonlandırırdım. Zira kazanacağınız ücret aldığınız riske kesinlikle değmez.
 
Haklısınız.Doğrusu beni asıl endişelendiren VUK Hükümlerine göre sorumluluğumdu ki ilk iki madde de değindiniz gibi endişe etmemi gerektirecek bir durum yok.Bankanın rücu etmesi durumuna da beyin jimnastiği yapmak istiyorum şöyle ki mükellefin gönüllü vergi uyumu açısında bir beyanda bulundum bende beyan verme yetkimi hazinenin lehine bir durum olduğu için hazine lehine kullandım.Alacaklı banka olarak sadece benim düzenlediğim ve beyan ettiğim geliri esas kabul edip doğru istihbarat yapmayarak kullandırdığınız ve tahsil edemediğiniz kredi için kusuru öncelikli olarak kendinizde arayın çünkü ben meslek mensubu olarak öncelikle hazinenin lehine işlem yaparım sizin vereceğiniz kredi için beyanda bulunmam der isem ne kadar doğru bir savunma olur.Diğer taraftan yukarıdaki kayıtlardan sizce hangisi daha mantıklı veya sizce yapılması gereken muhasebe kaydı hangisi olmalı? Teşekkürler..
 
1-Banka elbette sadece sizin düzenlediğiniz mali tablolara göre kredi vermeyecektir, ama emin olun kredi batarsa suçu kendi eksik isthibaratlarında değil sizin düzenlediğiniz gelir tablosunda bulurlar ve sonuna kadar takip ederler, mahkemeyi biraz zor ikna ederseniz. Onun için tekrar söylüyorum böyle bir şey yapmayın, değmez kesinlikle.

2- Yapmayı düşündüğünüz şeyi çok riskli bulduğum ve ileride vicdani olarak sorumluluk hissetmemek için muhasebe kayıtları ile ilgili her hangi bir öneride bulunmamayı uygun görüyorum.
 
:) teşekkür ederim üstad ama bilmenizi isterim mükellef hangi amaca hizmet etmek için böyle bir yola başvurduğunu beyan etmedi.bu talebine ilişkin kredi düşüncesi sadece benim zannım. hoş bu devirde zor ama velevki gerçekten vergi ödemek isteyen biriyse ne yapmak lazım..:))
 
Velev ki gerçekten durup dururken vergi ödemek isteyen bir mükellef dünya yuvarlaktır dese inanmamak lazım:)
 
:) konuya dair düşüncelerinizi paylaştığınız ve bu yazılı sohbetiniz için teşekkürler..iyi geceler...
 
Sayın tanercelik,

Risk yorumlarına katılıyorum. 6455 sayılı yasayla gelen sorumlulukları da hatırlatmamda yarar var. Ancak daha önemli bir uyarım da sizin yapmayı öngördüğünüz madde ile ilgili.

--------------/---------------------
131 Ortaklardan Alacaklar 100.000,00.-tl

590 Dönem Net Karı 100.000,00.-tl
-------------/------------------------

veya diğeri.

1. Gelecekte bu hesabı nasıl kapatacağınızı da bir düşünün.
2. Ortağa borç veriyorsunuz. Bunun TTK kapsamında avans kar dağıtımı olduğunu varsayarsak bu kapsamdaki vergileme ve ödeyebilme şartlarını da gözönüne almak lazım.
3. Vergi matrahıyla leyhte veya aleyhte oynamak en büyük risk bana göre. Tekdüzen hesap planı uygulama şartları ve mali raporların düzenlenme şartları çerçevesinde de birhayli ceza görülebileceğini de düşünmek lazım. Koray'ın öneride bulunmama sebebi de bu tahmin ediyorum.

Saygılar,

Kevork
 
Sn.Tanercelik 2012 yılı zararının 8.000 TL.olduğunu söylüyorsunuz. Kara geçirmeyi bahsettiğiniz şekilde yapmaktansa, amortisman ayırmayabilirsiniz, üretim işletmesi iseniz genel yönetim giderlerinden stoklara pay verebilirsiniz, kuruluş giderlerini bu yıl itfa etmeyebilirsiniz... gibi.
 
Son düzenleme:
Üst