SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

  • Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

Arkadaşlar bende bagımsız denetimden girdim. 82,5 almam gerekiyordu 80 de kaldım. Fakat en-az 3-4 soruda yanlışlıklar var. Sınavlara; soruların (sonuçların değil) açıklandığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde itiraz edilmesi gerekiyor. Daha önce itiraz da bulunmuş arkadaşlar varsa bilgilerini paylaşabilirmi?
Yanlış olduğunu düşündüğünüz soruları burada tartışabilir ve ona göre itirazda bulunabiliriz.
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

Bağımsız Denetim 14. Soru?
bağımsız denetçinin ilgili dönem sonrasında yapılan nakit ödemelere bakarak seçtiği bir
hammadde satın alma işleminin bedelinin ticari borçlar hesabına dahil edilip
edilmediğine ilişkin inceleme hangi denetim tekniğine bir örnektir?
A) Gözlem
B) Maddi duran varlıkları inceleme
C) Stok sayımı
D) Bilgi toplama
E) Analitik inceleme
Soruda doğru cevap olarak E şıkkı verilmiş. Fakat kitaptan okuyan arkadaşlar bu tür incelemenin analitik inceleme olmadığını anlayacaklarını düşünüyorum. Zira analitik inceleme, sonuçlar arasındaki rasyonel karşılaştırılabilirlik, oran, analiz vb. gibi metodlardır. Görüşü olan arkadaşlar paylaşımlarınızı bekliyorum.
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

ortalamayı tutturmam için mevzuattan girdim..
30doğru lazımdı 27-28 arası gelecek..
ilk sınava 2008 I. dönem girdim
cok az calısmısıtm ve gecer not almıstım
sonra bariz zorlaştı sorular..
kolaya kaçmak değil amacımız tabi ama, biraZ Abartı sorular yok mu sizce de?
"sermaye piyasalarındaki son gelişmeler" konusundan cıkan soru şu;


Aşağıdakilerden hangisi operasyonel risk
için Basel Komitesi tarafından önerilen
Gelişmiş Ölçüm Yöntemlerinde kullanılan
yaklaşımlardan biri değildir?
A) İçsel ÖlçümYaklaşımı
B) Skor Kart Yaklaşımı
C) Yapay Sinir Ağı Yaklaşımı
D) Zarar Dağılımları Yaklaşımı
E) Senaryo Analizi Yaklaşımı
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

Ocak 2009 yılında spk lisansını almaya hak kazandım.sınava başvuru yapabilmek için deneyim şartı istemiyorlar.Sadece denetçi olduğunuz zaman lisansınızı aktif olarak kullanabiliyorsunuz.Sınavlara dört ya da beş yıl boyunca girme hakkınız var.Bu sürede lisansı alamazsanız, geçmiş olduğunuz derslerde de başarısız sayılıyorsunuz kısaca sil baştan başlıyorsunuz.Kaynak olarak da gazi yayınlarının kitabını aldım zaten başka bir alternatif de mevcut değil şimdilik.
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

Merhaba Arkadaşlar Çiğdem hanım öncellikle Gazi Yayınlarının dışında daha yeni Beta yayınlarının yazarları Davut Pehlivanlı Ebubekir Ayan Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim kitabı var 2 yıl sonunda almış olduğunuz notlar sıfırlanıyor diye biliyorum Sınav klavuzunda da 4-5 yıl girebiliyorsunuz sonra giremiyorsunuz diye bir hüküme rastlamadım Paylaşım her zaman gereklidir İyiçalışmalar
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

Merhaba arkadaşlar ben şuanda fillen denetim sahasında içinde bulunmama rağmaen sınav sürecini ve sınavdan sonraki yeni arkadaşların süreçlerini sınırlı olarak takip ediyorum Fakat son sınavlarda bağımsız denetim lisans belgesini almaya hak kazanan (Çiğdem hanım Mavi efe bey gibi) ve belgesini aldıktan sonra denetim şirketlerinde faaliyette bununan yada faaliyette bulınmak için başvuran arkadaşların deneyimlerini burada paylaşmaları şuanda sınava girecek ve giren arkadaşlar için faydalı olacaktır diye düşünüyorum Sınav deneyimlerinizi paylaşırsanız seviniriz sınav ve sınav sonrası getirsi ve götürüsü ile deneyimlerinizi paylaşmanızı bekliyoruz Paylaşım her zaman gereklidir. İyiçalışmalar
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

Merhaba Arkadaşlar,
iki dönem önce lisansı aldım. İlk sınav Denetim 83, Mevzuat 60. İkinci Sınav UFRS 70 şeklinde idi.

Sınava girenlere önerim denetim dersine 22nolu tebliğden çok iyi çalışıp o dersle ortalamayı yükseltmeleridir.

Her geçen gün soruların zorlaştığını duyuyoruz. Ne yazık ki elimizde onlarca sınava hazırlık kitabı yok. Malumunuz 1 tane var. O sebeple SPK'nın tebliğleri hazırlanmada kullanılabilir.

Bir de ilk sınavda her üç dersi birlikte vercem diye uğraşmayın. Verseniz bile ortalama tutmaz. İlk sınavda denetimden iyi not alıp bir tane daha derse geçmek için çalışmak mantıklı olur diye düşünüyorum.

Denetim bu sınavın ortalama kaldıracıdır diye düşünüyorum.

Tabii ki kişiye göre farklılık da gösterebilir.
İyi çalışmalar.


Bu arada Sn.Önder68'in hep tekrar ettiği cümleyi ben de kullanmak isterim: Paylaşım her zaman gereklidir.
Saygılarımla,
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

Merhaba Maviefe ve bağımsız denetim başlığını takip eden arkadaşlar öncellikle Maviefe arkadaşa paylaşımı için teşekkür ederim Hem sınavdaki başarısı hem de paylaşım da gösterdiği iyiniyet kanımca taktire layıktır. Umarım genç arkadaşlar için faydalı olmuştur Arkadaşlar önümüzdeki dönemin için değişim ayak sesleri gelmekte Seminerlerde hocalarımızın dillendirdiği konu şu meslek belli bir süre sonra yol ayrımına gelecek Bu yol ayrımında bir tarafta kayıt girenler bir tarafta da o kayıtları denetleyenler olacak Ticaret kanununun gecikmesi Denetimin tek çatı altında toplayacak kurulun kurulması hakkında kanunun gecikmesi belki kısa vadeli süreci etkileyebilir Fakat orta ve uzun vadede değişimin olacağı büyük ihtimaldir Maliye sistemimizden finansal denetime kadar geniş kapsamlı değişikliğe hazır olmak için sadece genç arkadaşlarımızın değil şuanda denetim kadrolarında fiilen görev yapan denetçi arkadaşlarımızın da bilgilerini güncelleştirmeleri gerekmekte olduğunu hocalarımız söylemektedirler. Hatta bazı hocalarımız yapılacak değişiklikleri şöyle açıklamaktadırlar: Bundan 10 yıl önce beyannamelerin internetten verileceğini nasıl tahmin edemediysek bundan 10 yıl sonra da bağımsız denetimin katettiği mesafeyi tahmin bile edemeyiz demektedirler Yani değişim sırası denetimdedir. Kaanatimce ileride sadece denetim mali tabloların denetimi olmaktan çıkıp mali tabloların hazırlanmasında gerekli bilişim sistemleri dahil tüm etmenlerin denetimi olacaktır. Bizim düşüncemiz ise bağımsız denetimde sadece 4 büyüklerin ve ymmlerden oluşan şirketlerin olmadığı, smmmlerden oluşan bağımsız denetim şirketlerinin de denetim tekniklerini başarıyla uygulayarak mevzuata uyumlu bağımsız denetim yapabileceklerinin kanıtlanmasıdır. Genç arkadaşların ise 4 büyüklerde veya diğer firmalarda kendilerini yetiştirip pişerek daha sonra kendi firmalarını kurabilmeleridir. Bunların 8-10 yıl hatta daha öncesinde yapılması hayal değildir kaanatimce Tüm meslektaşlarıma başarılar dilerim Paylaşım her zaman gereklidir. Saygılarımla
Not: Bu arada Akara arkadaş ta İnşallah sınavını vermiştir.
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

önder bey alakasız mı olur bilmiyorum ama bilgi ve tecrübeleriniz konusunda beni aydınlatabilirsiniz diye düşündüm..
piyasada dikkatimi çeken "XXX bağımsız denetim ve smmm a.ş." ünvanlı çeşitli şirketlerin, ymm şirketlerinden farkı nedir?
yani ymm olmadan da denetim sirketi kurulabiliyor mu ?
bu firmalarda çalışan ymm' ler de var mesela ( örneğin Pwc, başaran nas bağ.den. smmm a.ş. diye geçiyor, ama burada calısan ymm' ler de var).. bu tip şirketlerdeki ymm ler maaşlı eleman olarak mı istihdam edilmiş?

bi de smmm a.ş. olunca aynı anda smmm faaliyetleri de yaptıkları anlamına gelmiyor mu? (defter tutma vs.)

teşekkürler şimdiden
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

Öncelikle ilk girişte spk lisansını alanan arkadaş varsa tebrik etmek istiyorum.Lisansı almak için biraz çaba harcadım.Bana göre en zor ders mevzuattı nerden nasıl soracakları belli olmuyor.Bağımsız denetim kolay çıkıyor, kitapta (gazi yayınlarının kitabı) ne varsa ondan çıkıyor.ufrs için de kitaptan çalıştığınızda örnek bulamıyorsunuz ancak soru gelebilecek yerler çok belli.Çıkan sorulara bakarsanız da bunu görebilirsiniz.Uygulamaya yönelik soruyorlar ve gerçekten de kolay oluyor. sadece konuyu özümsemek lazım.Düz metin gibi çalışmamak gerekiyor.Yoksa okuduklarınız pek bir işe yaramıyor.
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

Merhaba Özkan.ank arkadaş Sorunuz alakasız değil hatta gündemle ilgili güzel bir soru Fakat müsadenizle ben bu soruyu her zamanki gibi teknik değil herkesin anlayabişleceği gibi konuşma diliyle cevaplayayım Şimdi durum şöyle Spk mevzuatına göre bağımsız denetçi olabilme koşullarında ymm ve smmm ruhsatını da kabul ediliyor Yani ymmler ve smmmler bağımsız denetim şirketlerinde denetçi olarak yer alabilirler Şimdi buradaki püf nokta şöyle spk diyorki ben denetçilerin ymm veya smmm olmasına prensip olarak karışmam diyor yani tavrı böyle fakat 3568den ve turmobtan kaynaklı ymm ile smmmlerin beraber ortak olamaması şirket kuramaması söz konusu Yani ymmlerle smmlerin beraber şirket kurmasına karşı çıkıyor Bu durumda smmmler ayrı smmler ayrı şirket kurmak zorunda Bu yüzden smmlerin kurdukları şirketlerle ymmlerin kurdukları şirketler ayrılıyor Yani smmlerle ymmler ortak olamıyor Fakat bazı çevreler olayı şöyle yorumluyor diyorki ortakları olan ymm şirketlerinde smmmler personel olarak çalışabilirler denetim kadrosunda yer alabilirler Ya da tersi yani smmmlerin kurdukları şirkette ymm personel denetçi olabilir deniliyor Diğer soruya geçelim smmm şirketi eğer bağımsız denetim şirketi ise defter tutamaz sadece bağımsız denetim yapar benim bildiğim fakat ymm şirketlerinde aynı zamanda tam tasdik yapılabiliyor Umarım konuyu anlatabilmişimdir Anlaşılmayan yer varsa tekrar açıklayabilirim Paylaşım her zaman gereklidir Özkan.ank ve Çiğdem arkadaşlar ve bağımsız denetime gönül veren ilgilenen diğer arkadaşlar bağımsız denetim ile ilgili diğer başlıklarda değişik konular var Örneğin sınav konusu ayrı takip edebiliriz Bağımsız denetimle ilgili diğer konuları ayrı şekilde takip edersek daha iyi olur kaanatindeyim Paylaşım her zaman gereklidir İyiçalışmalar
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

SPK lisanlama sınavlarının sancılı bir süreç olduğu aşikar. Allah yardımcımız olsun ileri için bu yolları geçmek şart.
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

SMMM stajerleri bu sınava girebilirmi bilgisi olan aydınlatırsa sevinirim.
smmm olmak şartmı.
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

arkadaşlar spk sınavları ile ilgili süreci bilen arkadaşlar anlatabilir mi , bu sınav için denetim firmasında çalışmak gerekiyor mu. smmm belgesini almaya hak kazanmış durumdayım.
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

FERCEY ' Alıntı:
arkadaşlar spk sınavları ile ilgili süreci bilen arkadaşlar anlatabilir mi , bu sınav için denetim firmasında çalışmak gerekiyor mu. smmm belgesini almaya hak kazanmış durumdayım.

Bu konuyu baştan sona okursan soruna cevap bulabilirsin.
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

meraba arkadaşlar bağımsız denetim lisanslama sınavlarına neden girmeliyiz. Lisans belgesini aldıktan sonra 2 yılda bir yeniletmeyince kurulca iptal ediliyormuş. yenileme eğitimlerine katılmak gerekiyormuş. Yani bağımsız denetim alanında faaliyet gösterirmiyim bilmiyorum ama eğer göstermezsem aldığım lisansda iptal olacak yeniletmezsem eğer bu konuda bilgisi olanlar varmı
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

Merhaba arkadaşım...Benim okuduğum kadarıyla lisans yenileme eğitimlerine 2 yılda bir katılmaz isen, lisansın iptal ediliyor ancak tekrar lisans yenileme eğitimlerine katılarak lisansın geçerliliğini sürdürebilirsin. Spk sitesinden anladığım bilgi bu şekilde, farklı görüşleri olan arkadaşlar varsa bizler bilgilendirmesi sağlıklı olur.Özellikle bu konuyla yakından ilgilenen maviefe arkadaşımızın bilgisi varsa paylaşırsa sevinrim. Bilgi paylaşıldıkça güzeldir...
İyi çalışmalar
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

Merhaba stajyer 2007 lisansınızı aldınız diyelim fakat bir bağımsız denetim şirketinde yer alarak bir spk'ya tabi bağımsız denetim katılmadınız yani denetimde fiilen yer almadınız o zaman 2 sene sonunda eğitimlere katılmak zorundasınız fakat diyelim ki denetimde yer aldınız o zaman 4 yıl sonunda bu eğitimlere katılmak zorundasınız benim bildiğim kadarıyla konu bundan ibaret
Konuyu mevzuattaki yer aldığı şekilyle net olarak ele alırsak;
Lisans sahibi olanlardan, Kanun?da belirtilen sermaye piyasası kurumlarında lisansa tabi bir görevde çalışan kişilerin her 4 yılda bir, lisansı olduğu halde ilgili lisansın görev alanında çalışmayanların ise her 2 yılda bir lisans yenileme eğitimlerine katılmaları gerekir. Lisansın yenilenmemesi veya lisansın kapsadığı görev alanlarında aralıksız olarak 2 yıl süreyle faaliyette bulunulmaması hallerinde, lisans Kurul tarafından süreli olarak iptal edilir. Lisansın iptal edildiği durumlarda, yenileme eğitimlerine katılarak lisansların geçerli hale getirilmesi gerekmektedir. Paylaşım her zaman gereklidir. (Fakat somut bilgi ve mevzuata dayandığında) İyi çalışmalar Saygılarımla
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

Önder Bey bu Lisans Yenileme Eğitimlerinin kapsamı nedir? Nasıl oluyor.? Sınavmı.? Kursmu.?
Bu konuda bir bilginiz varmı.?

Ayrıca;
Lisans sahibi olanlardan, Kanun?da belirtilen sermaye piyasası kurumlarında lisansa tabi bir görevde çalışan kişilerin her 4 yılda bir, lisansı olduğu halde ilgili lisansın görev alanında çalışmayanların ise her 2 yılda bir lisans yenileme eğitimlerine katılmaları gerekir. Lisansın yenilenmemesi veya lisansın kapsadığı görev alanlarında aralıksız olarak 2 yıl süreyle faaliyette bulunulmaması hallerinde, lisans Kurul tarafından süreli olarak iptal edilir. Lisansın iptal edildiği durumlarda, yenileme eğitimlerine katılarak lisansların geçerli hale getirilmesi gerekmektedir.
Yukarıdaki cümleden de şunu anlamak mümkünmü.?
Ben bağımsız denetim işinde çalışmayacağım ama belgemi alacağım.2 yıl da bir yenileme eğitimine girmesem bile, atıyorum 10 yıl sonra yine bu yenileme eğitiminemi girmem lazım, yoksa tekrar Spk B.Denetim sınavınamı.?


Teşekkürler.
 
Ynt: SPK Lisanslama Sınavlarına Yönelik..

Merhaba Sn Zindan
Şimdi diğer lisanslama dallarında temel düzey ileri düzey gayrimenkul vb bunlarda yenileme eğitimleri yapıldığını duyuyoruz fakat bağımsız denetim lisanslama sınavları daha yeni olduğundan yenileme eğitimlerini yapıldığına dair bir duyum almadık Ancak mevzuatta var yani eninde sonunda diğer dallarda olduğu gibi yapılacak nasıl yapılacağına dair tahminler var fakat kesin bilgi şuan için yok 10 yıl sonraki sorunuza gelince benim kişisel düşüncem "Lisansın iptal edildiği durumlarda, yenileme eğitimlerine katılarak lisansların geçerli hale getirilmesi gerekmektedir." cümlesine dayanarak tekrar sınava girmenizin gerekmediği sadece yenileme eğitimlerine girmenizin yeterli olacağı yönünde.
Ancak arkadaşlar geçiş dönemi olduğundan bazı noktalar kaanatimce belirsizliğini koruyor 1 yıla kadar her şeyin daha oturacağını bağımsız denetimde fiilen görev yapan biri olarak tahmin ediyoruz Mevzuat bakımından spk'nın resmi sitesine lisanslama sınavını kazandıktan sonra lisansın nasıl alınacağı ile ilgili tspakbnin resmi sitesinden faydanılması yararlı olacaktır diye düşünüyorum Paylaşım her zaman gereklidir İyiçalışmalar
 
Üst