SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Özcan bey;

Siz dahil bu başlık altında tartışan arkadaşların hepsi olumlu katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Sayısı iki elin parmaklarını geçmeyen kişiler bağımsız denetim müessesesinin meslektaşlar arasında bilinçli ve doğru anlaşılması ve yapılmasına yönelik çalışmalar yapan bir topluluğuz.

Dolayısıyla katkılarınız en azından benim için önemli. Esas olan şu anda doğru zamanda doğru kişiye doğru uslupta taleplerimizi tek bir kanaldan iletmek. İnanıyorum ki sonuç alınacaktır.

Sevgi ve saygılarımla;
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Merhaba arkadaşlar,

Verdiğiniz çabaları çok takdir ediyorum, birlikte hareket etmek elbette işin doğasıdır.

Beni de aranızda bilmenizi istiyorum.

Daha önce mailleri gereken yerlere atmıştım, şimdi de faks çekiyorum ve KGK ya doğru yönleneceğim.

Saygı ve sevgilerimle...
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Tekrar Merhaba Özcan bey

Artık biz bu forumda birbirimizi tanıdığımız için Şahin bey yada eski forumdaşlar olarak adına konuşursam duygu ve düşüncelerimiz paralel olduğundan katılacaklarını tahmin edebiliyorum.
Sizin düşünceleriniz tabiki yapıcı ancak Deeper BLUE arkadaşın bahsettiği gibi hassas bir süreçten geçtiğimiz ve bir kaç spk lisanslı meslektaş olduğumuz için hamlelerimizin pratik ve etkili olması gerekiyor
Bu yüzden aramıza yeni katılan tanımadığımız kişilre karşı tepkisel olabiliyoruz. Bu yüzden kusura bakmayın
Artık sizi de bizden biri görüyoruz Yapıcı görüşlerinizi bekliyoruz
Gitarıst34 arkadaşı da daha önce katkılarından biliyoruz
Özcan beye ve Gitarist arkadaşa aramıza hoşgeldiniz diyorum
Saygılarımla
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Merhabalar,

Arkadaşlar 10 yıllık SMMM'lere sınavsız yetki verecek teklif komisyondan ve meclisten geçti mi bilgisi olan var mı ?

Saygılarımla,
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Arkadaşlar;

Linkedin de KOBİ-UFRS grubunda konu taşınmış olup platform üyesi SPK lisanslı meslektaşlarımızın da gayretleri mevcuttur. Grup olarak geçilen yazı metnin örneği ektedir.

T.C.
CUMHURBAŞKANLIĞI?NA

ANKARA
28.06.2012

Konu: Türk Ticaret Kanunu İle Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü Ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair 6335 sayılı Kanun hk.

TBMM de kabul edilen ve onaylanmak üzere makamınıza tevdi edilen ?Türk Ticaret Kanunu İle Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü Ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair 6335 sayılı Kanun? nun 37.maddesi (4) fıkrası aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

(4) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, 1.6.1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre yeminli mali müşavirlik hakkını kazanmış olan meslek mensupları ile mülga 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre ticaret şirketleri nezdinde denetim yetkisine en az on yıldır sahip olanlar, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca öngörülen eğitimi tamamlamış olmaları halinde sınav veya başkaca bir şart aranmaksızın bağımsız denetçi olarak yetkilendirilir."

AŞAĞIDA GÖSTERDİĞİMİZ GEREKÇELERLE (37. maddenin 4.fıkrasının) REDDEDİLEREK MECLİSE GERİ GÖNDERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ.

1- 6102 sayılı TTK da değişiklik yapan 6335 sayılı kanunun 19.maddesinin 1. fıkrasında; ?(1) Denetçi, bağımsız denetim yapmak üzere, 1.6.1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre ruhsat almış yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir unvanını taşıyan ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen kişiler ve/veya ortakları bu kişilerden oluşan sermaye şirketi olabilir? Bu fıkrada temel şart; 3568 sayılı kanuna göre yetki almış olmak ve Kamu Gözetimi Kurumu tarafından yetkilendirilmektir. 4. fıkra kanun maddesinin özüne aykırıdır.

2- 660 sayılı KHK ile kurulan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun kuruluş amacı şöyledir: ? Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin amacı; uluslararası standartlarla uyumlu Türkiye Muhasebe Standartlarını oluşturmak ve yayımlamak, bağımsız denetimde uygulama birliğini, gerekli güveni ve kaliteyi sağlamak, denetim standartlarını belirlemek, bağımsız denetçi ve bağımsız denetim kuruluşlarını yetkilendirmek ve bunların faaliyetlerini denetlemek ve bağımsız denetim alanında kamu gözetimi yapmak yetkisini haiz Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun kuruluş, teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.?

Görüleceği üzere, ülkemizde henüz oluşturulacak denetim müessesesini evrensel bir geçerliliğe haiz olması bakımından özel bir kurum oluşturulmuş, denetçinin seçilmesine dair yetkide ilgili kuruma bırakılmıştır.

3- İlgili maddenin gerekçesinde "Yeminli mali müşavir olabilmek için en az on yıl serbest muhasebeci mali müşavir olarak çalışılması ve 1) İleri Düzeyde Finansal Muhasebe, 2) Finansal Yönetim, 3) Yönetim Muhasebesi, 4) Denetim, Raporlama ve Meslek Hukuku, 5)Revizyon, 6) Vergi Tekniği, 7) Gelir Üzerinden Alınan Vergiler, 8) Harcama ve Servet Üzerinden Alınan Vergiler, 9) Dış Ticaret ve Kambiyo Mevzuatı ile 10) Sermaye Piyasası Mevzuatı konularından oluşan sınavdan başarılı olunması gerekmektedir. Bu sınavlarda başarılı olan ve denetim konusunda da uzmanlık sahibi olan yeminli mali müşavirler ile denetim elemanlarının bağımsız denetçi olarak tekrar sınava girmelerine gerek olmadığından verilecek eğitim sonrasında bu kişilerin Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilmeleri sağlanmaya çalışılmıştır." ifadesi kullanılmıştır. Burada bağımsız denetim ile kastedilmek istenenin finansal tabloların uluslararası standartlarla birebir uyumlu Türkiye Finansal Raporlama Standartları'na uygun düzenlenip düzenlemediğinin Uluslararası Denetim Standartları doğrultusunda denetlenmesi olduğu gerçeği gözden kaçırılmaktadır. Yeminli mali müşavirlerin girdiği sınavların bu konuları içermediği ve esas uzmanlık alanlarının vergi mevzuatı (tam tasdik vb. işler) olduğu kolayca anlaşılabilecektir. Oysa uluslararası standart hükümleri ile Türk vergi mevzuatı hükümleri arasında birçok farklılık hatta zıtlıklar bulunmaktadır. Ayrıca TÜRMOB faaliyet raporlarından da kolayca anlaşılabileceği üzere Yeminli Mali Müşavirler'in yaklaşık 3/4'ü bu ünvanı herhangi bir sınava girmeden ,deneyim veya başka nedenlerden muaf tutularak, elde etmişlerdir. Dolayısıyla Yeminli Mali Müşavirler Uluslarası Finansal Raporlama Standartları ve Denetim Standartları hakkında herhangi bir uzmanlık sınavına girmediği için böyle bir muafiyete hak tanınmaları meslek mensupları arasında kıdeme göre ayrımcılık algısı yaratacak ve hakkaniyet ilkesiyle çelişecektir. Ayrıca ilgili maddede ticaret şirketleri nezdinde denetim yetkisine en az on yıldır sahip olanlar için muafiyet tanınması da öngörülmüş ve gerekçesinde bunun nedeni açıklanmamıştır.Bu kişilerin de yine ilgili standartlar hakkında herhangi bir uzmanlık sınavına girmemiş olduğu,bu alanlarda herhangi bir çalışmaları olmamış olduğu ve hatta İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu olma zorunluluğu bulunmadığını bilgilerinize sunarım.Oysa uluslararası standartlar bir denetçi için ilgili fakültelerden en az lisans düzeyinde mezun olunmasını şart koşmaktadır.

4- Hali hazırda halka açık ve Sermaye Piyasası Kanununa tabi işletmelerde bağımsız denetim işlevi SMMM ve YMM unvanı ile birlikte Sermaye Piyasasında Bağımsız denetim lisansına sahip olan kişilerce denetlenmektedir. Dolayısıyla kanunun gerekçe fıkrasındaki ?geçiş dönemi? ifadesi yanıltıcı ve art niyetli olup bu lisans sahiplerinin Finansal Sistem, Sermaye Piyasaları ve Sermaye Piyasası Mevzuatı, Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim (birebir Uluslararası Denetim standartları ile uyumlu) ve Sermaye Piyasasında Muhasebe (Raporlama) Standartları (birebir Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile uyumlu) alanlarından sınava girerek başarılı oldukları ve başarılarını lisans ile belgeledikleri unutulmamalıdır. Eğer ki, geçiş dönemi ile ilgili endişeler söz konusu olacak ise ilgili ruhsat ve lisansa sahip yüzlerce meslek mensubu denetim işini yapabilecek bilgi,birikim,deneyim ve donanıma sahiptir.


5- Madde 2'de belirtilen hususu detaylandırabilmek adına, YMM unvanına sahip olan 4000 civarında meslek mensubunun sadece 1000 kadarı sınava girmek suretiyle belge almıştır, geri kalan kişilerin sınavla alınmış bir lisansları bulunmamaktadır, sadece kamu bürokrasisinden gelen güçleri vardır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı personelinin muhasebeyle, hesapla, denetimle hiçbir işleri olmamıştır, sadece şirket sözleşmelerinin kanuna uygunluğu ve AŞ genel kurullarına dair toplantılarda gözlemci olmuşlardır,

6- Yangından mal kaçırırcasına hazırlanan ve mecliste kabul edilen bu düzenleme ile sayıca az bir gurubun çoğunluğun hak ve hukukunu hiçe sayarak menfaat elde etmesi, hukukun genel prensiplerine uymadığı gibi ahlaki ilkelere de aykırıdır. Üstelik bu düzenleme ile TÜRMOB? a bağlı 71.869 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir? (SMMM) nin vicdanları yaralanmıştır. Zira bir uzmanlık sınavı söz konusu olacaksa SMMM-YMM ayrımı yapılmadan tüm meslek mensuplarını kapsamalı ve geçiş dönemi ile ilgili kaygılar için birebir ilgili konularda uzmanlaşarak Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim lisansını almaya hak kazanmış meslek mensuplarına muafiyet tanınması hakkaniyetli olacaktır. AB kriterlerine göre de denetçilerin hesaptan anlayan yani muhasebe alanında uzmanlığı olan, lisans eğitimini tamamlayan ve ilgili mevzuat/standartlar hakkında uzmanlaşmış kişiler olması esastır. Geçiş süreci kaygısıyla ilgili alanlarda uzmanlaşmamış kişilere sınav muafiyeti tanınması eşitlik ilkesine aykırılık teşkil edecek, uzmanlaşmamış kişilerin görevlerini kusurlu ifası nedeniyle kamu aleyhine telafisi mümkün olmayan zararların doğmasına ve denetçilerin dava edilebilmesi gibi durumlarla bizi karşı karşıya bırakabilecek, ve Kamu Gözetim Kurumu kurulmadan önce Sermaye Piyasası Kanunu'na göre denetim yetkisi almış olan meslek mesnsuplarını mağdur edecektir.

Tüm bu hususları dikkate alarak ilgili kanunun 37. maddesinin 4. fıkrası ile getirilen muafiyet düzenlemesini veto etmenizi ve ilgili düzenlemenin bu hususlar da dikkate alınarak değerlendirilmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeniden görüşülmesi yönünde görüş bildirmenizi sizden tüm kalbimle rica ediyor ve diliyorum.

Saygılarımı sunuyorum.
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

yazınız güel olmuş ama ne fayda resmi gazetede yayınlandı. Arkadaşlar bu kgk ikincil düzenlemelerle bu spk belgesi almış smmm'leri hangi kanuna göre yetkilendirecek. ve ne zaman yapacak. çıldırmak üzereyim haksızlığa
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Sayın Deffo;

Yazının tarihi 28/06 kanun r. gazetede yayımlanmadan önce gönderilmişti. şahsi görüşüm yetkilendirme KGK tarafından belirlenecektir.
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Değerli arkadaşlarım SPK lisanslarımızın geçerli sayılması ve hakkımız olan Bağımsız Denetim lisansının alınması ile ilgili mücadelemizi destekliyorum Bununla ilgili yapılması gereken herhangi bir vazife var ise göreve hazır olduğumu şimdiden belirtmek istiyorum. Ben İstanbulda olduğum için SPK seviyesinde bir görüşme veya herhangi bir Kamu kurumunda vazife olursa şimdiden bunu yapabileceğimi belirtmek istiyorum .Bunun için önce iletişim bilgilerimi yazıyorum . Mücadelemizde başaılar temenni ediyorum.

SABRİ ORTA
SMMM SPK BAĞIMSIZ DENETİM LİSANSI SAHİBİ
0552 333 82 52
0212 435 72 00
[email protected]
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Meslektaşlar; ben mail atmıştım kamu gözetleme kurumuna cevap gelmiş aynen yazıyoru..



660 sayılı KHK uyarınca bağımsız denetçilerin ve bağımsız denetim kuruluşlarının kuruluş şartlarının ve çalışma esaslarının belirlenmesi, bu şartları taşıyan kuruluşlarını ve bağımsız denetim yapacak meslek mensuplarını yetkilendirerek listeler halinde ilan edilmesi Kurumumuz tarafından gerçekleştirilecektir. Halihazırda teşkilatlanma çalışmaları yürütülmekte olup konunun önemine istinaden detaylı çalışmalar devam etmektedir. Konuya ilişkin taslak önümüzdeki günlerde kamuoyunun görüşüne açılacaktır.

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Ben şu an mail atmak dışında bişey yapamıyorum...her arkadaşımız elinden geleni yapsın ve bizleri bilgilendirsin
saygılar
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Arkadaşlar

TBMM bugün çalışmalarına son veriyor. Şu anda yargı ile kanunlar görüşülüyor.
Devamında ise sağlık düzenlemeleri sırada var. Dolayısıyla 10 yıllık smmler yada başka önergelerin kabul edilmesi zor gözüküyor.
Eğer böyle sonuçlanırsa Türmob istediği 10 yıllık smmmlere denetim sınavından muafiyeti olmayacak. Daha sonrası Kamu Gözetimi Kurulunun yapacağı ikincil düzenlemelere kalacak. İkincil düzenlemelerin de Temmuz ilk haftası yada en geç ilk 10 gün içinde çıkacağı söyleniyor.

Sopnuç olarak Arkadaşlar Meclis dönemi kapanmıştır.
Tabiri caizse YMMler ve 10 yıllık bakanlık müfettişleri 1.lige çıkmışlardır.
2.lige ise 10 yıllık SMMMler ve SPK lisanslılar kalmışlardır.
Anayasal eşitliğe aykırı olduğundan 10 yıllık SMMMlerin ikincil düzenlemelerdeki muafiyetdurumu düşük oranlı gözükmektedir.
Gerek kazanılmış haklarının durumu gerekse devletin devamlılığı ilkesinden SPK lisanslıların muafiyeti 10 yıllık SMMMlerden daha fazla olduğu ifade edilmektedir.

Çalışmalarımıza 29 haziranda kısa bir zamanda başlamış olmamaıza rağmen Meclis Grup Başvekili Sayın Mehmet Akif Hamzaçebi haksızlığınız giderilecektir diye mesaj göndermiştir.

Şimdi son durumda yapılacak kanımca şudur:
Arkadaşlar 2-3 gün en az çarşamba dahil
Kamu Gözetim Kurulu ve üyelerine aşağıdaki metni faks ve e-posta atalım

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


PROTESTO METNİ


1 Temmuz?da yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu?nda yapılan değişiklik ile ?denetçi? olabilme hakkı sınav şartı olmaksızın Yeminli Mali Müşavirler ile mülga 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 6762 sayılı Kanun hükümlerine göre ticaret şirketleri nezdinde denetim yetkisine en az on yıldır sahip olanlara verilmiştir. Aynı şekilde 10 yıllık Serbest muhasebeci mali müşavirlerin de sınavsız bu haktan faydalanması söz konusudur.

Ancak bağımsız denetim konusunda ülkemizde ve uluslararası standartlarda geçerli kabul edilen Sermaye Piyasası Bağımsız Denetim Lisansına sahip denetçiler bu kapsam dışı bırakılmışlardır.

Biz hem Sermaye Piyasası Bağımsız Denetim Lisansına hem de Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ruhsatına sahipiz. Şu anda bağımsız denetimi Halka Açık Şirketler dahil olmak üzere çeşitli alanlarda biz yapmaktayız. Eğer bir deneyimden bahsedilecekse bağımsız denetim deneyimi esas alınmalıdır.

Gerek basit olarak ifade ettiğimizde bir vergi denetimi olan Yeminli Mali Müşavirliği yapanlara , gerek denetim standartlarına göre mali tablo denetimi yapmayan 6762 sayılı Kanun hükümlerine göre ticaret şirketleri nezdinde denetim yetkisine en az on yıldır sahip olanlara ve gerekse 10 yıllık Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere sadece yıl şartından verilen denetim hakkı kanımızca anayasal eşitliğe aykırıdır.

Bu durum bir Devlet Kurumu ( Sermaye Piyasası Kurumu ) tarafından verilen bir yetkinin hiçe sayılmasıdır.
Aynı zamanda kazanılmış haklarımız ( bağımsız denetim yetkisi ) bakımından büyük bir haksızlıktır.


Bu haksızlığın giderilmesi için Yüksek makamlarınızın desteğini bekliyoruz


Saygılarımızla

Sermeya Piyasası Bağımsız Denetim Lisansı Sahibi


Ad......................... Soyad....................................

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arkadaşlar haydi gayret 2-3 gün destek verirseniz dişimizi sıkalım. Bütün göstergeler şu anda SPK lisanslıların ikincil düzenlemelerde muafiyet verileceği yönüne döndü Ancak bu işler belli olmuyor. Türmobun son anda devre dışı kaldığı gibi biz de devre dışı bırakılabiliriz. Bu yüzden son bir gayret gösterelim
Gönderen arkadaşlar göndermeyen arkadaşları lütfen yönlendşirsinler.

Önder bey Kamu Gözetimi Kurumu ve üyelerinin iletişim bilgilerini göndferecekti Onu bekliyoruz

Saygılarımızla
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Sayın İlgili, 660 sayılı KHK uyarınca bağımsız denetçilerin ve bağımsız denetim kuruluşlarının kuruluş şartlarının ve çalışma esaslarının belirlenmesi, bu şartları taşıyan kuruluşlarını ve bağımsız denetim yapacak meslek mensuplarını yetkilendirerek listeler halinde ilan edilmesi Kurumumuz tarafından gerçekleştirilecektir. Ancak son değişikliklerin etkisi değerlendirilmektedir. Halihazırda teşkilatlanma çalışmaları yürütülmekte olup konunun önemine istinaden detaylı çalışmalar devam etmektedir. SPK lisanslarına ilişkin durumunda göz önüne alındığı taslak kısa süre içerisinde kamuoyunun görüşüne açılacaktır. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu On Fri, 29 Jun 2012 06:41:52 +0000, Süleyman Üçkardeş wrote:>
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Bu güzel bir gelişme, zira içeriden şifahen duyumlar alıyorduk, bu yazışma ile ilk kez eti kemiğe büründüğünü dolayısıyla çalışmaların bir sonuç verdiğini görüyoruz.

Ancak Deffo nun belirttiği gibi üstadın görüşmesi faydalı olacaktır.

Saygılarımla;
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Merhabalar,

YMM'lere sınavsız muafiyet verilmesini bir nebze olsun anlıyorum da bu 10 yıllık SMMM'lere sınavsız

muafiyet verilmesi olayı içime asla sinmiyor. Böyle bir yasa çıktı mı bilmiyorum ama İnşallah akl-ı sleim galip gelir

de çıkmaz. SPK lisanslılarla ilgil KG Kurumunun somut bir mesaj yazması sevindirici.

Saygılarımla,
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Değerli meslektaşlarım 02.07.2012 tarih ve saat: 14.30 KGK yetkilisi Sayın Muharrem bey ile SPK lisans sahibi
SMMM arkadaşlarımızın durumunun ne olacağı ile ilgili telefon görüşmesi yaptım. Görüşme neticesinde tam olarak kesinlik kazanmasa bile SPK lisansların Bağımsız denetçi lisansı ile denklik kazanacağını ve TTK 400. madde de belirtilen eğitim şartının bile konulmayacağını söyledi. (Tabii kesin değil) Ancak tabii bu görüşmeler telefon görüşmesi olduğundan ve kesinlik kazanmadığından arkadaşlarımızın yine mücadeleye devam etmesinde fayda görüyorum. Hepinize saygılar sunarım

SMMM SPK LİSANS SAHİBİ
SABRİ ORTA
0552.333.82.52
[email protected]
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Kamu gözetimine gönderdiğim faks ve mail

KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMUNA
Türkiyede 1989 yılından beri SERMAYE PİYASASI KURULU gözetimi ve denetiminde bağımsız denetim faaliyetleri yapılmakta ve raporlar düzenlemektedir. Yine 2007 yılından beri de denetiçilerin sınavları yapılmakta, başarılı olanlarada lisansları verilip denetçi kütüğüne kaydedilip (tspakb) burdan gerekli olan gözetim yapılmakta. Yani kısaca demek istediğim bugüne kadar bağımsız denetim faaliyetlerinde sınavlama, lisanslama, eğitim, denetçi kütüğüne kayıt eden ve bunları gözeten ve denetleyen kurum idi. Bu tarihten itibaren tüm bu görevler 01 TEMMUZ 2012 den sonra KGMDK'nundur. Yani bu kurum kurulmadan önce bu kurumun görevini yapan kuruluş (spk ve tspakb) zaten vardı tıpkı tmsk gibi. Bu tarihten itibaren bu görev kamu gözetimi kurumunundur. Yukarıda dediğim glbi mademki 1989 yılından beri bu ülkede bağımsız denetim var ve bunuda lisanslı denetçiler yapıyorsa bunların hakkını vermek zorundasınız. Bu yapılmadığı takdir de 1989 yılından bu güne kadar yazılan tüm raporlar geçersiz olurki bunu kurumun göz ardı etmemesi gerekir. Aksi halde kanuni haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı kendimize bir borç biliyoruz. Bu konuyla ilgili düzenlemelerinizi bizim gibi tüm kamu oyu bekliyor. Saygılar.02.07.2012
SMMM ve SPK'unda Bağımsız Denetçi
İbrahim SEÇKİNER
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Bana gelen mail yoluyla cevap

Sayın İlgili,



660 sayılı KHK uyarınca bağımsız denetçilerin ve bağımsız denetim
kuruluşlarının kuruluş şartlarının ve çalışma esaslarının belirlenmesi,
bu şartları taşıyan kuruluşlarını ve bağımsız denetim yapacak meslek
mensuplarını yetkilendirerek listeler halinde ilan edilmesi Kurumumuz
tarafından gerçekleştirilecektir. Ancak son değişikliklerin etkisi
değerlendirilmektedir.

Halihazırda teşkilatlanma çalışmaları yürütülmekte olup konunun önemine
istinaden detaylı çalışmalar devam etmektedir. SPK lisanslarına ilişkin
durumunda göz önüne alındığı taslak kısa süre içerisinde kamuoyunun
görüşüne açılacaktır.



Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

KGK'dan gelen cevapta "SPK lisanslarına ilişkin durumun da göz önüne alındığının" belirtilmesi sevindirici bir gelişme.
Ama yine son dakikada gol yememek lazım.
Mail/faks göndermeyen arkadaşlar, lütfen desteğinizi esirgemeyin.
 
Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Bu noktada bir endişem var ki; SPK lisanslıların kanun yerine KGK'nın ikincil mevzuatıyla yeterlilik kazanması ileride sorun çıkartır mı ?
Yani kanun gibi asli bir dayanağın yerine, ikincil bir dayanak ne kadar kuvvetli olur veya ileride bertaraf edilmesi ne ölçüde kolay olur ?

Bir de; meclis gündeminde mevcut olan bir torba yasaya bizim durumumuzun ilave edilmesi ihtimali söz konusu idi. Bu konudaki gelişme ile ilgili bilgisi olan arkadaşımız var mı ?
 
Üst