Temizlik İşlerinde Tevkifat

myardimli

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Ocak 2011
Mesajlar
171
Konum
Ankara
selamlar,

akşam akşam aklıma takıldı.

temizlik hizmeti veren firmalar faturaları tevkifatlı kesmek zorunda...

fakat bulunduğum işyerinde temizlik firması plazaya genel olarak temizlik hizmeti vermesine karşın,
bazı katlardaki firmalar ayrıca akşamları personel mesaisini bitirdikten sonra gece plazaya temizlik hizmeti veren firmadan ofis temizlik işlerini vermişler bu firma gecede plazanın genel temizliği dışında katlardaki şirketlere elemanlarını gönderip temizlik yaptırıyor.

plaza için verilen hizmetin tevkifatı 7/10 iken,

akşamları firmalar için yapılan işler 9/10 yani iş gücü temini kapsamında değerleniyor.

sevk ve idare firmalar üzerinde, peki iş gücü temini için alt işveren-asıl işveren ilişkisi gerekmektedir, bu durumda firma temizlik için gönderdiği elemanlarını bu asıl işverenin sgk numarası ile giriş yapması bir durum söz konusu oluyor. bir nevi geçici iş ilişkisi doğuyor anladığım kadarı ile... bu hususta bilgisi olan var mı ? hangi durumlarda personel asıl işverenin sgk siciline geçiş yapıyor ve bu durumda kdv tevfikatının uygulanışı nasıl bir biçim kazanıyor.

117 nolu tebliğde anlamadığım en çok kafamı karıştıran konu işgücü temini bir yardımcı olursanız sevinirim.

teşekkürler.
 
Şimdi gündüz yapılan temizlik hizmetlerinde KDV GT 117 bölüm 3.2.10'a göre her hangi bir problem yok, 7/10 oranında tevkifat doğru ancak gece olunca iş biraz karışıyor gördüğüm kadarıyla:)

Geceleri sevk ve idarenin temizlik firmasından hizmeti alan firmalara geçtiğini söylemişsiniz, peki bu sonuca nası vardınız? Bunu bilmemiz işgücü temin hizmeti mi yoksa temizlik hizmeti mi olduğunu ayırt etmek açısından çok önemli, hatta kesin bir cevap verebilmek için hizmeti alan firmalar ile temizlik şirketi arasındaki sözleşmenin tamamını okuyup analiz etmek bile gerekli. Ne yazık ki mevcut bilgiler ile cevaplanması mümkün olmayan bir soru sormuş bulunuyorsunuz.
 
Sayin myardimli,

Vermis olacagim cevap neden is gucu temin hizmetlerinde hizmeti temin eden sirket calisanlarinin hizmeti alan sirkette sigortali calisamayacagi hakkinda olacaktir.

Konuyu kisa ozetle aciklayacagim.

KDV kanunu 117 no'lu tebligde belirtilen is gucu temin bedeli tevkifatli duzenlenmesi aciklanmistir bu durumda temin edilen personellerin hizmeti alana ucret karsiligi hizmet akdi ile bagli olmamaai gerekir aksi takdirde tevkifat soz konusu olamaz. İs gucu temin hizmetinin olusmasi icin bazi karineler gerekir bunlar ise,

Hizmetin yerine getirilmesinde kullanilan personelin hizmeti veren sirkete hizmet akdi ile bagli olmasi hizmeti alanin sevk,idare ve kontrolu altinda calismasi gerekir.

Goruldugu gibi tebligde belirtilen hizmet alimina karsilik tevkifat olusmasi ve personellerin hizmeti alan degil hizmeti temin eden sirkete bagli olmasi gerekmektedir.

İyi Gunler.
 
Son düzenleme:
Sayın Demiral, sizi tebrik ederim güzel bir ekleme yaptınız. Şimdi burada işgörenler hizmet akdi ile temizlik firmasına bağlı, ancak -henüz neden tam olarak öyle olduğunu bilmesek de- geceleri hizmeti alan firmaların sevk ve idaresine geçiyorlar.

Belki de geceleri hizmet alan firmalar nöbetçi personel bırakarak temizlik işçilerini sevk ve idare ediyorlar. Ama sanki benim de şu ana kadar olan izlenimim burada her hangi bir iş gücü temin hizmeti olmadığı istikametinde.
 
Sayin koraykarakaya,

İltifatiniz icin oncelikle tesekkur ederim.

Benim dusuncemde sizinle ayni istikamette ben sadece soruyu soran arkadasa neden hizmeti veren sirket calisanlarinin hizmeti alan sirkette sigortali calisamayacagi yonundeydi.

Bu arada umarim bagis ve yardimlardaki %5 lik kisim icin bugun donus yaparlar bilgi gelince paylasacagim.

Hayirli Geceler.
 
Tabi bir de olayın diğer yönü var, hizmet akdi ile temizlik hizmetine alan firmaya bağlı olmama. Tabi bütün işçiler geceleri çalışmak için ikinci işverenleri olarak kısmi süreli iş sözleşmesi ile temizlik hizmetini alan firmalar ile hizmet akdi imzalamıyolarsa.

Gerçi böyle bir durumda da işgücü temini hiç ama hiç olmaz ya, neyse.:)
 
Olamaz cunku tevkifatta sadece kendi sirketine bagimli hizmet akdi ile calisan personellerini hizmete alan sirkete gonderdiginde tevkifat olusur yani hizmet veren sirket baska bir sirketten personel temin etse ve bu personelleri disarida farkli bir sirkete hizmet karsiligi gonderse bu personeller icin duzenleyecegi faturada tevkifat soz konusu bile olamaz bence bir yerde duralim biz yazdikca daha cok detay cikacak bu gece tum sorulmasi gereken sorulari sanirim sorulmadan cevaplayacagiz goruldugu gibi tevkifat konusu hatalara meyilli bir uygulamadir bu nedenle cok dikkat ve ozen gosterilmesi bir durumdur.

İyi Gunler.
 
Değerli Demiral ve Karakaya,

saat 17.30'da plazadaki şirketlerin mesaisi bitiyor,
gündüz plazanın yönetimi ile genel temizlik yapması için sözleşmesi olan
şu güvenlik, temizlik, ilaçlama firmalarından bir tanesi katlardaki şirketler
ile sözleşme yapmış yada yapmamış biz çalışmadığımız için detayları bilmiyorum ama
lobide faturaları görünce :) hemen dikkatimi çekti.

şimdi iş şu şekilde işliyor, akşam ofisteki bir idari işler personeli şirkette
temizlik işçilerinin başında duruyor, temizlik malzemeleri, ekipmanlar, elektrik süpürgesi gibi araçlar kattaki ofis tarafından karşılanıyor.
saat 17.30'dan 20.00'ye kadar 3-4 çalışan o kattaki ofisin temizliğini bitiriyor.

Bu durumda tevkifat oranı ne olacak ?

Bir ekleme daha yapalım, bizim ofise gelen firma cmt-pz çalışıyor başlarında kendi ekip şefleri var, bizim firmadan ise her departmanın odacısı şirkette oluyor sadece, firma cihaz, ekipman, malzemeyi kendi getiriyor (malzemeli ft. kesildiği için o toplama tevkifat uygulanıyor...) bu durumda tevk.oranı 7/10 olması gerekmektedir.

sayın Demiral çok güzel temas etmiş hizmet akdi ile bağlı olmayacak...

temizlikten girdik bu iş uzayacak :) fakat sayın Karakaya'nın deyimi ile çok faydalı bir tartışmaya başlıyoruz.

iş kanununa göre ve sgk mevzuatında iş gücü temini edimini ifa ettiğiniz takdirde
bu işi icra eden iş sahibi alt işveren olarak kabul ediliyor, işi yaptıran firma asıl işveren, ve asıl işveren için çalışan kişi kıdem tazminatından sigorta primine, ücretine kadar asıl işverene gidebiliyor halbuki aralarında ne hizmet sözleşmesi ne de iş akdi var.

bu noktada, bir örnek verebilirim, çalıştığım şirkette fabrika, tesis, baraj, santral vs. kurumlara elektrik-elektronik altyapı tesis edilmesi işi ile uğraşıyoruz.Mühendis ve İşçiler elektrik altyapıyı daha sonra elektronik sistemi kuruyordu. İşyerleri ücra yerlerde olduğu ve işin mahiyeti pek detaylı ve büyük olduğu için çoğu zaman bizden eğitim ve destek isteniyordu, ortadoğu ana distribütörü biz olduğumuz içinde sırf bu işte uzmanlaşan ekipler vardı.

bu destek ekibi bazen bir-iki hatta altı-sekiz aylığına fabrika, tesise gider orada o şirketin personeli gibi çalışıyorlar ekip dediğim 15-20 kişiden bahsediyorum.

117 düzenlemesinden sonra aklıma bu durum geldi, bu personeli biz iş yaptığımız şirkete kiralıyoruz iş gücü temin ediyoruz, bu durumda biz alt işveren konumuna geçtiğimizde sgk bildirimlerinin asıl işverene bağlı sicil kodundan girilmesi gerektiğini bazı kaynak kitaplarda okuyorum. (bu konuyu aslında sgk seçmesine de taşımalıyım)

sizce buradaki tevkifat oranı ne olmalıdır ?

teşekkürler.
 

Benzer konular

Üst