Temmuz 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Ynt: Temmuz 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

arkadaşlar bu tartışmanın hiçbir sonucu yok ve bize bir faydasıda yok tabiki biz yeni kuşaklar tecrübe edinmeden bu mesleğe girmek yahut yapmak istemeyiz.ama mezun olduktan sonra staj sınavı ayrı bir zaman alıyor kazandıktan sonra kapı kapı gezip stajımızı göstereceğimiz bir yer arıyoruz yine işi öğrenmek pahasına kendi adıma konuşayım aylarca boş boş oturup ne yaptıklarına baktım ve kimse birşey göstermedi sadece nasihat ve gittiğim yerden ayrıldım zaten ücret vermiyorlar şuan çalıştığım yere geldim eleman açığı vardı mecburen işi gösterdiler ve 1,5 yıl sonra sigortamı ödedi patronum tabi teşvikli görünüyordum.kısacası kendi adıma öğrenmek için çok fedakarlık yaptığımı düşünüyorum acımasız bir düzenin içinde olduğumuzu söyleyebilirim.

Evet tartışmanın kimseye yararı yok. Her sistemin eksikleri ve ayrı ayrı kişilere dokunan yararları ve zararları vardır.
Bu belgeyi almakla iş bitmiyor. Önemli olan ondan sonrası . Bırakın o alıyor ben bu kadar uğraştım. Önemliolan farkı yaratıp kendimizi geliştirip yararını görebilmek. Ama hem üniv mezunu hem sm den gelen için geçerli bu. İyi olan kendini geliştiren emek harcayan sonunda kazanır.
Ama şunu da kabul etmek gerekir, bende ticaret lisesi çıkışlı değilim bende üniv den sonra bu işe giriştim. Çok deneyimim yok, ilk iş yerim, çok iyi bir şirket ama ben yeni bir iş iş arıyorum neden deneyim kazanmak, bildiklerimi kullanıp sağlam temeller atmak, kariyer için. Biz geç başlıyoruz büroda çalışmadık diye deneyimsiz, üniv çıkışı ne yapsam ancak smmm olurum deyip girmedik eğer böyle düşünülüyorsa ticaret okuyanlarda o yaşlarda böyle düşündü anlamına gelir. 'Üniv okumak yerine muhasebeci olayım ,işsiz kalmaktansa bu işi yaparım mı dedi?' İster öyle ister böyle bu mesleğe emek veriyoruz aynı yoldayız. Nerden geldiğimiz değil ne yaptığımız önemli tabi nasıl yaptığımızda.
Yani bu tartışma kısır döngü yaratır. Yararsızdır. Bırakın tartışmayı kendini geliştirmektir aslolan. İnanmak ve güvenmektir aslolan.

murat özkan ' Alıntı:
hakid ' Alıntı:
Ben Sm ve Smmm arasındaki süreci anlattım. Sen ise benim kapasitem konusunda hakaret ediyorsun.Ayıp
arkadaşım ben sana hakaret etmiyorum bu aklımdanda geçmedi genel anlamda bir konuyu tartışıyoruz burada eski kuşak muhasebeciler zaten yeni çıkan uygulamalara adepte olmayıp piyasadan çekiliyorlar ama benim kızdığım yeni kuşaklarda pek umut vermiyor bunun sebebide ülkedeki işsizlik durumu meslek iş bulamadım mali müşavir olum diyenlerle dolmaya başladı bunlar hem hayel kırıklığıla kendilerine hemde mesleğe zarar veriyor bu meslek o kadar ucuzmu hakkaniyetle bu mesleği yapanlara yapacak olanlara sözüm yok ama kendi kafasında şaç olmadan başkasına kel diyenlerde var (genel söyledim alınma) sonra bu adamlara bakıyorum adam daha kendi defterini tutamıyor şaka değil gerçek geçtim zor işleri adam daha geçici vergi yapamıyor peşinde dolaşıyor kardeşim sen çalıştınmı muhasebede diyorum adam çalıştım 2 yıl staj yaptım bir tanıdık vardı onun yanında siğortamıda kendim ödedim diyor getir götür işlerine baktım diyor sınavı nasıl kazandın diyorum 5 defa girdim 1 yıl kursa gittim oturdum evde çalıştım diyor şaka gibi bu adam mali müşavir olmuş sonra bu adam bide isyan ediyor meslekle ilgili pes diyorum yani bu tip insanlar çoğaldı benim kızgınlığım ondan yoksa şahsına yönelik bi sey demiyorum çünkü seni tanımıyorum belki bendende iyi muhasebecisindir onun için lafım sana değil alınma

Herkese selamlar. Valla kusura bakmayın ama bu meslekte ufak hesaplar yapanlar olduktan sonra yenilere şu an için pek yer yok. Bende çok koşturdum birileri bi şeyler göstersin diye ama nafile. Adama resmen sana iş göstermiyorum ne halin varsa gör der gibi yaklaşıyorlar. İşleri güçleri parasız pulsuz bir stajer bulmak ve onları ezmek. Öğrenmek istesende sana zaten gösteren yok ki arkadaşım. sen sanırım şanslı kesimlerdensin. Ama şunu da söyleyim yeni muhase düzenine ayak uyduramayanlar ne kadar tecrübesi olursa olsun bu işleri yapamayacaklar. İş sadece defter tutmaktan ibaret değil. Defter tutmak işin sadece hamallığı. Bunu meslek içi eğitim vermeye gelen hocalarımız,üstadlarımız söylüyor. Siz mesleğin nereye doğru gittiğini eğer kavrayamazsanız, tecrübemle bunun altından kalkarım diyemezsiniz UFRS, raporlama,yabancı dil, vb. konularında kendini geliştiremeyenler zaten gidecekler. Süreci iyi takip edenler ve iyi analiz edenler alıp başını gidecekler. Bu meslek defter tutmanın dışında da para kazanabileceğiniz bir meslek olma yoluna gidiyor. Son sözüm bilgilerini biz yenilerden gizleyenler yarın inanın sizlerin kapısını çalacaklardır. Umarım bilgilerin gizlenmediği şeffaf bir ortamın olduğu günleri bir gün görürüz.

murat arkadaşım yazdığın yorumu anlayamdım smmm yolundaki arkadaşlar sizce yeterikadar emek ve özveride bulunmuyolarmı... bir iki istisnayla genelleme yapmışsınız...
DAHA KAÇ YIL İŞİN İÇİNDEKİ BU ARKADAŞLAR NEKADAR EMEK OKADAR AŞ DEMİŞSİNİZ GARİP..

BUKADAR KISA SURE İÇİNDE ANCAK ŞUNLARI YAŞADIK VE EMINIM HERKEZDE BUNA BENZER ŞEYLER YAŞADI...

1) üniversiteden sonra aldığıM eğitimi KULLANABİLECEĞİ PROFESYONEL BİR MESLEK SEÇİM SÜRECİ VARDIR..
Kİ BUNUN İÇİN karakter envanter testi denen bir olak var K TESTİ ve kişisel beceri ve ilgi alanları dogrultusunda SMMM olmaya karar verdim.. (yanlız benim bankAcı olma imkanım varken sağlam yerden ;) )

22 haziran 2007 smmm staj başlatma sınavını 85 puanla Bulunduğum ilde de 30/300 başarı oranında ilk sıralardaydım.

2) Bulunduğum ilçedeki meslek oda temsilciliğinden tutunda bütün smmm lere staj için özgeçmiş bırakmama rağmem,ya memleket ayrımcılıgından ya dini inançtan ya tecrubesizlikte,maliyetten,mesleki kaygılardan hiçbirne giremedim...
3) şirketlere başvurduğumda çogu çoktan stajer almıştı ki ozaman staj yönetmeliği 1 kişi izin veriyordu,diğer şirketlerdeki smmm lerde pozisyon kaygısıyla oldugunu düşünüyorum.kabul edilmedim..
4) sonra bir meslek mensubuna yalvar yakar stajımı gösterdim.dosyamı açtırdım.ve butun masrafları kendim karşıladım.
yaklaşık 6 ay 2 farklı kıyafetle idare etmek zorunda kaldım...işyerinden gelirken yol parasından tasarruf için yürüme geliyiyorudum evime...öğlen leride yarım döner ekmek ve su...

5)sonra önce arada bir yemek ısmarladılar..sonra SSKMI ödemeye başladılar..sonra harçlık verdiler...sonra maaş almaya başladım..maaşıma zam yaptılar....yaklaşık 35-40 defterin sorumlugunu aldım....
6)derken mesleki donanım kazanmak mevzuat içinde daha çok bulunmak uğruna ymm firmasında "denetçi"
pozisyonunda çalışmaya başladık ki eski smmm bırakmak istemedi....
7) sonra yeterlilik sınavı geldi çattı sınava hazırlandık girdik ve
bir baktık ki zaten meslekte artık NİRVANAYA ULAŞMIŞ SM ABİLERİMİZE BASEL 2 gereği SMMM YOLU VAR..

kendim hakkında bu bilgileri yazmamın nedeni murat bey;
bu yola bahsettiğiniz gibi BANKACI YA DA DEVLER MEMURU YADA ÖZLE BİR FİRMADA ..... POZİSYONUNDA ÇALIŞMIŞ OLSAYDIK.. ki bu süreçte yaptığım masraflar DAĞ GİBİ ....varın siz düşünün..şimdiye kadar üsküdar'a atla geçmiştik herhalde... :)
ben işimi çok seviyorum...nekadar angarya nekadar tahsilat sorunları..gibi sıkıntılarda olsa bu yola baş koyduk....

hakid arkadaşım gibi bu konuda (bende dahil) serzenişte bulunan arkadaşkarın kaygıları....Mesleki bilgi ve emek ile ilgili değil.... özveriyle... ideallerle....fedakarlıkla.... ilgilidir...
SM BÜYÜKLERİMİZE SAYGIMIZ VARDIR..ANCAK TAM BU SÜREÇ İÇİNDE BULUNAN ÖĞRENCİ MODUNDAKİ BİZLERİNDE PSİKOLOJISINI ANLAMAK LAZIM..

NEYSE BU KONU UZAR GİDER.. :) BİZ SINAV SONUÇLARINA ODAKLANALIM... ..
AZ KALDI AZZ SABIR..... :) HERKEZE SAYGILAR.....

ernesto guevara ' Alıntı:
hakid arkadaşım gibi bu konuda (bende dahil) serzenişte bulunan arkadaşkarın kaygıları....Mesleki bilgi ve emek ile ilgili değil.... özveriyle... ideallerle....fedakarlıkla.... ilgilidir...
SM BÜYÜKLERİMİZE SAYGIMIZ VARDIR..ANCAK TAM BU SÜREÇ İÇİNDE BULUNAN ÖĞRENCİ MODUNDAKİ BİZLERİNDE PSİKOLOJISINI ANLAMAK LAZIM..

NEYSE BU KONU UZAR GİDER.. :) BİZ SINAV SONUÇLARINA ODAKLANALIM... ..
AZ KALDI AZZ SABIR..... :) HERKEZE SAYGILAR.....

:)+++++

Evet arkadaşlar bencede tartışmayı bir kenara bırakalım şunun şurasında sınav sonuçlarının açıklanmasına ne kaldı ki önümüzdeki hafta çok heyecanlı geçecek gibi..

değerli arkadaşlarım gerçekten sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz bir de sızın bu sıkımntılı muhabetinizden bıktık diyebiliriz burası sm veya smmm lerin farklarını tartışmak için açılan bir forum değildir. bunlar çok derin ve bizi aşan meseleler bu konuyu artık kapatsak iyi olur diye düşünüyorum. ancak şu bir gerçek ki eskiler alacağını aldı ve bu geride kaldı ister sm olsun ister de smmm olsun fark etmez. bundan sonra işi bilen ve işte uzmanlaşan kişiler bu pastadan payını alacaklar ve kendini güncelleştirmeyenler piyasadan kayıp olacaklar. yanı iktisadi düşünürsek iyi para kötü parayı piyasadan kovacaktır bundan herkesin emin olsun. bizim dağ gibi sorunlarımız varken birbirimize girip kalplerimizi kırmak hiçbirimize bir yarar sağlamaz. eeee nerde kalmıştık şafak 8 değil mi? itirazı olan var mı?

arkadaşlar tahminime göre sınavlar açıklanana kadad sayıfa sayısı 180 i bulur. ha gayret bakalım

@rk ' Alıntı:
değerli arkadaşlarım gerçekten sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz bir de sızın bu sıkımntılı muhabetinizden bıktık diyebiliriz burası sm veya smmm lerin farklarını tartışmak için açılan bir forum değildir. bunlar çok derin ve bizi aşan meseleler bu konuyu artık kapatsak iyi olur diye düşünüyorum. ancak şu bir gerçek ki eskiler alacağını aldı ve bu geride kaldı ister sm olsun ister de smmm olsun fark etmez. bundan sonra işi bilen ve işte uzmanlaşan kişiler bu pastadan payını alacaklar ve kendini güncelleştirmeyenler piyasadan kayıp olacaklar. yanı iktisadi düşünürsek iyi para kötü parayı piyasadan kovacaktır bundan herkesin emin olsun. bizim dağ gibi sorunlarımız varken birbirimize girip kalplerimizi kırmak hiçbirimize bir yarar sağlamaz. eeee nerde kalmıştık şafak 8 değil mi? itirazı olan var mı?

gresham yasası "kötü para iyi parayı kovar" umarım bu olmaz:) sen iyi para kötü parayı kovar yazmışsın da düzeltmek istedim.

28 Ağustos açıklanır bence arkadaşlar.

biz böyle gidersek bulmaz 180i merak etme yönetim darbe yaparak çökertir bu bölümü haklı olarak tabii. Konu başlığına bakıyorum bir de son yazılanlara hiç bi rabıta kuramıyorum :)

sakin olmak sabırlı olmak el verip yardımlaşmak lazım. boşverin ötesini...

iyice gerildik birbirimize sataşıyoruz,artık açıkla tesmer yoksa bakırköye taşınacaz,bakarmısınız psikolojimiz bozuluyor,
arkadaşlar bu meslekte sabırlı olmayıda öğrenmemiz gerekir,bekleme aşamasında gene normal günlerdeki gibi hayatımıza devam etmek gerek,hayatımızda hangi gün geçmediki sınav sonuçlarının açıklanacağı günde gelip geçmesin,

inanın bende hiç gerginlik yoktu bu foruma bakınca gerildim,mart 2009 sınavının açıklandığını arkadas söylemişti merak bile etmiyordum bile,şimdi devamlı bakıyorum,bence buradan hoş bişeyler yazıpta gergin havayı dağıtmak gerekir,

şafak vermeden edemicem 1 inşallah

Şafak "8" 28/08/2009 ya doğan güneş :D ya batan güneş >:(

Benim tahminimde 28/08/2009 tarihinde açıklanacak. Hayırlı olur inş.

hala kendim bile inanmamakla birlikte israr ediyorum 2009/09/11 diye. şafak karanlık yani :)

ben korkmaya başladım bence açıklamasınlar.kalbim dayanmayacak.

bence 04.09.2009 da açıklanır.ama gönlüm 28.08.2009 tabiki

Kazanıpta ne yapacaksınız, ha bi gün önce ha bi gün sonra biraz da heyacan iyidir.