Ticaret Sicilden Resen Terk Olunarak Kaydı Silinen İştirakten Ticari Alacak

Şükrü ERGÜL

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
465
Konum
İstanbul
Arkadaşlar merhaba,

Bilindiği üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çeşitli nedenlerle tasfiyesini gerçekleştiremeyen gayrifaal şirketler için kolaylık getirmiştir. 6102 sayılı kanunun geçici 7.maddesinde sayılan durumlardan herhangi birisinin oluşması durumunda o şirketin kaydı sicilden silinecektir.

İştirak ettiğimiz firma Ticaret sicilden resen terk durumundadır. 2 ay içinde resen terk yazılarına cevap verilmediği durumda şirketin kaydı, 6102 sayılı kanunun geçici 7.maddesine istinaden sicilden silinecektir.

A) Bu şirketin;

1) Ticaret Sicilden alınacak şirketin Sicil' den kaydının silindiğine ilişkin belgenin 30 gün içerisinde Vergi Dairesi'ne verilmesi durumunda VUK' nun 160. maddesine göre işi bırakmanın bildirilmesi olarak kabul edilmesi gerekir diye düşünüyorum.

2) 30 gün içinde tasfiye sonu kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

B) İştirak ettiğimiz (A) bendindeki şirketten ticari alacağımız mevcuttur.

1) Ticaret Sicil' den şirketin sicil kaydının silindiğine dair belge VUK' nun 322. maddesindeki "kanaat getirici vesika" olarak değerlendirip değersiz alacak olarak görülebilir mi?

2) B/1.sorununun cevabı hayır ise; alacak için aciz vesikası çıkartıp şüpheli alacak karşılığı ayırmayı düşünüyorum.

Bu konudaki görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

Saygılar.
 
Arkadaşlar merhaba,

6102 sayılı kanunun geçici 7.maddesinde istinaden iştirak ettiğimiz firma Ticaret sicilden kaydı silinmiş bulunmaktadır.


Şirketin bağlı bulunduğu Vergi dairesine şifaen yaptığım başvuruda "şirketin ticaret sicil kaydının resen silinmesi bizi ilgilendirmez, normal tasfiye işlemlerini yaptıktan sonra kapanış işlemleri için vergi dairesine başvurabilirsiniz" cevabını aldım.

6102 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici maddesinde “GEÇİCİ MADDE 7 – Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde aşağıdaki hâlleri tespit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyarınca yapılır." denilmektedir.

Anılan madde uyarınca Vergi Dairesinin cevabı doğru mu?

Bu konudaki görüşleri ve işlem yapmış arkadaşların tecrübelerini aktarmalarını rica ediyorum.

iyi çalışmalar.
 
Bizdeki Ltd. şti. ise vergi dairesi tarafından Resen Terk yapıldı. Mükellefiyet yazısını v.dairesinden aldım. ''Terk Tarihi :31/12/2013 Terk Mükellef '' yazıyor yazıda. Bundan sonra ne yapmam gerekli ??
 
Bizdeki Ltd. şti. ise vergi dairesi tarafından Resen Terk yapıldı. Mükellefiyet yazısını v.dairesinden aldım. ''Terk Tarihi :31/12/2013 Terk Mükellef '' yazıyor yazıda. Bundan sonra ne yapmam gerekli ??

Yakın zamanda yaptığım bir işlemden bahsetmek isterim sayın tarkaniz72;
2010 yılında vergi dairesinden re'sen terk yapılmış bir şirketin ticaret odasından da kapatılması istenmiştir.
Öncelikle,Ttk'da geçen hükme göre,ticaret odasından da terk işleminin yapılabilmesi için,vergi dairesinde ki re'sen terk sebebinin "adreste bulunamama" sebebiyle olması gerekir.Eğer sebep buysa ticaret odası da terk işlemini (sicil kaydının silinmesi) yapmaktadır.
Öncelikle vergi dairesinden mükellefiyet yazısı alınması gerekmektedir.Bu yazıda re'sen terk tarihi yazmaktadır.Fakat bazı vergi daireleri bu yazıyı vermekten kaçınmaktadırlar.Örneğin ben,Ümraniye vergi dairesi'nden çok kolay almadım. :) Biraz boğuşmam icab etti....
Yazıyı aldıktan sonra,konuyu anlatan dilekçe ekinde ticaret odasına müracaatta bulunuyorsunuz.Akabinde oda'dan bir yazı gönderilmektedir.İşin hızına bağlı olarak bu yazının gelmesi 1-1,5 ay sürmektedir.Bu yazıda;
* 2 ay içinde işlemden vazgeçilmek istendiği taktirde,re'sen terk sebebinin ortadan kaldırılarak tekrar bilgi verilmesini;
* Şayet normal tasfiye sürecine girilecekse,bu işlemlerin başlatılamasını ve yine bilgi verilmesini;
* veya da kaydın silinmesinin kesin kabul edilmesi halinde,kaydın silineceğini fakat kaydın silindiği tarih itibariyle şirketteki tüm mal varlığının 10 içinde hazineye intikal ettirileceği
yazılıdır..
Bu nedenle böyle bir işleme kalkışmadan evvel şirket bilançosunun çok iyi incelenmesini,şirket üzerinde herhangi bir g.menkul,duran varlık vb.gibi varlıkların olmadığından emin olunması gerekir...Şunuda söylemeliyim ki (oda tarafından söylenen) varlıkların hazineye intikali konusu gündeme gelince,çoğu müracaatta geri çekilmiştir.Çünkü çoğu kişi bu hususu bilmemektedir.Öğrenince de vazgeçmektedirler.
Neyse,herhangi bir talep veya düzeltmede bulunulmadıkça şirket kaydınız da odadan silinebilecektir.
Saygılar
 
Sn Kurt teşekkür ederim.7 yıldır adresinde yok şirket. Vergi dairesi faturaları getir iptal ettir, bizimle işin kalmadı bitti '' dedi. Yani Tasfiyeye vs. girmeyeceğim. Tek merakım bilançodaki GEÇMİŞ yıllar karları ne olacak ?? uçtu gitti mi :)
 
Sn.Simkesyan , Kar yedeği=90.520 TL.-- geç.dönem karları= 686.000.-- Geç.dönem zararları=489.000 TL.-- Ancaaak 2011 de söyle bişi oldu : 2011 Kasa Affı çıktığında Kasa affı ve vergisini 689 hesaptan Olağan dışı gider ve zararlar a Gelir Tablosuna girince (305.000 TL) Dönem Net Zararı = 308.000 TL. diye yer aldı hesaplarda. bunu idare farkedemedi mi acaba ? Bunu farkemedi ise bu muhasebeci yanar , ortaklara kapatıyoruz vergi stopaj çıkmıyor dedim ??
 
bu kasa affı nedeni ile yok olan kasa ve çıkan vergi yi toplayıp 689 da göstermemelimiydim ? bu mu hatalı gösterdi yada yanılttı vergi dairesini ?
 
Selamlar
Bence bilançodaki hesap kalemleri üzer,nde fazla durmayın.Ticaret odası şirket üzerindeki g.menkullere ve duran varlıklara bakar.Kayıtlı emtea görünüyor mu ona bakarlar mı o kısmı bilemiyorum..Vergi dairesi zaten kapatmış,kimsenin de sizden bilançoyu isteyeceğini,hesaplara bakacağını sanmam..Fakat bu uygulama tabiki yeni..İleride nasıl bir inceleme olabileceği konusunda bir fikrim şu an için yok...
Saygılar
 
Evet daire kapatmış. terk 31/12/2012. O zaman 7 yıldır bu şirketin gayrifaal olması ile ortakların bu stopajdan yırttığı !!! anlamına mı geliyor ?? 1-2 yıl önce tasfiyeye girseydim 45.000 tl. kar dağıtımından stopaj çıkacaktı !! 7 yıldır talep etmediğim kapanınca alırım dediğim muhasebe ücretime zammı yapsam bu şirkete :)
 
Sayın tarkaniz72,

Konu aslında bu kadar basit değil. Tasfiye sisteminde resen sistem diyelim sizin durumunuza. ancak inceleme hakkı düşmüyor. Benim merak ettiğim bilançodaki maddi ve gayrımaddi varlıklardı. Bunların hiçbirinin olmadığına inanamadım pek. Ancak bu aşamada aktif pasifin en son hali geçerli kalacaktır. Ayrıca zamanaşımı süresinin 10 yıla çıktığını da hatırlayın. Birde inceleyin göreceksiniz bu durumda şirket varlıklarının tamamı Hazineye kalmış durumda. Ben Ticaret Odasını bir ziyaret etmenizi tavsiye eder ve öneririm. Sonucu bana da bildirirsiniz.
 
Ticaret odası sicil kaydı kapandıktan sonra, ticaret odası derki; bağlantınız bitti
 
Bu arada Kevork üstadımın yazdıklarına binaen bir hatırlatma ve ek yapmak lazım olacak..Aktif pasifin en son hali derken,vergi dairesinin uyguladığı re'sen terk tarihi anındaki değil,ticaret odasının kaydı sildiği son andaki durum baz alınacaktır.(Oda'nın söylediği bu şekildedir) Kaldı ki re'sen terk tarihinden bugüne kadar geçen zaman zarfında şirket aktifine bazı ilaveler yapılmış olabilir.Bunlarında dikkate alınması gerekecektir.
Saygılar
 
Sayın AYSE, Tahsin dostum,

Detaya girmedim iş çok uzar diye. Sicil Kaydınızı durdurur aslında silmez. Ancak tasfiye ve sona ermenin temeli TTK'dır. Yazılan prosedürün amacı ise 3. şahısların haklarını korumaktır. Ne sicil nede Vergi Dairesi bu kuralları göz ardı ederek işlem tamamlayamaz. Daha detayına girmeyeyim. Tasfiye süresi dahi itiraz edilmediği sürece bir yıldır ve tasfiye bilançosu (giriş) ve beyannamesi ister. O yüzden de "İşiniz bitti, bağlantınız bitti" diyemez. "HAZİNE". Benden söylemesi. Aksi halde miras hukuku da İntikal hukuku da allak bullak olur.
 
Ben bu durumdan sonra İNCELEME GEÇİRİRMİYİM. ?? Ticaret sicil kaydımı silermi ? sorun bu elbette. Az sonra Tic. sicile yola çıkıyorum. dilekcemi vereceğim. 6102 kanuna göre sicil kaydımın silinmesini talep edeceğim.
 
Sn.Kevork Simkeşyan , ticaret sicile dilekcem işleme konmuş. Aralık sonu listeler hazırlanır Ocak 15 gibi uğrayın dediler. Sonrada 3 ay süre geçince işim bitecekmiş sicilde. Ama ben asıl bu 2010 daki kasa affından olan 689- hesabımın ( 689-KKEG (305.000 TL) nasıl olurda geçmiş yıl karıma mahsup olup da dağıtılacak karı yok etmesi ? Muhasebe tekniği açısından öğrenmek isterim. Benmi yanlış yaptım ?
 
Sn.Kevork Simkeşyan , ticaret sicile dilekcem işleme konmuş. Aralık sonu listeler hazırlanır Ocak 15 gibi uğrayın dediler. Sonrada 3 ay süre geçince işim bitecekmiş sicilde. Ama ben asıl bu 2010 daki kasa affından olan 689- hesabımın ( 689-KKEG (305.000 TL) nasıl olurda geçmiş yıl karıma mahsup olup da dağıtılacak karı yok etmesi ? Muhasebe tekniği açısından öğrenmek isterim. Benmi yanlış yaptım ?

Sayın tarkaniz72,

Hayır yanlış yapmadınız. Bu soruyla o kadar çok muhatap oluyorum ki. Stok affı ve vergi afları teknik olarak iki yanlı işlem olduğu için sorun yoktur. Aslında yok gibi görünür. Ancak ilk kez uygulanan Kasa ve CH afları bunlardan farklıdır. Asında iki yanlıdır ancak böyle olduğunun farkına varılmaz. Bunu kısa ve öz anlatmaya çalışayım. Örneğin Kasa fazlanızın af ile yok edilmesinin mantığı şudur, "Sen bu kadar parayı kasadan almış cebine koymuşsun ama bunun için gerekli işlemleri yapmamışsın o zaman şimdi bunun bedelini öde bende seni affedeyim." İşte cebinize koyduğunuz bu para aslında daha önce elde ettiğiniz karların gayrıresmi cebinize konmasıdır. Öylesyse mademki daha önce bunu cebine koydun senin dağıtılmamış bukadar karın da olmamlıdır bunu şimdi ondan düş bakalım.

Anlatabildimmi ?
 
Muhasebecinin ısrarı ile yapılan kasa affı ödemesi demek ki baya işe yaradı ki 45.000 TL. lik vergiden deyim yerindeyse yırttılar :) teşekkür ederim ilginiz için. syg.
 
Ticaret odası kaydımı sildi. sıra Ticaret sicil memurluğunda. tic. sicil de 3 ay süresi var dedi. 1 ayda işlem sürer sen Mayısta gel bize dedi. bilginize
 
Üst