Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında

ogün bey teşekkür ederim böyle bir durumda tarnsfer fiyatlandırması formunu dolduracazmı

firma burda faiz ve kur farkı hesaplanmadığı için firmanın avantajı olmuştur kar düşmemiştir budurumda transfer fiyatlandırması formunu dolduracaz mı

5510
.............
Madde 13 - (1) Kurumlar, ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunursa, kazanç tamamen veya kısmen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılır. Alım, satım, imalat ve inşaat işlemleri, kiralama ve kiraya verme işlemleri, ödünç para alınması ve verilmesi, ikramiye, ücret ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemler her hal ve şartta mal veya hizmet alım ya da satımı olarak değerlendirilir.
.............
Kurumun ilgili bulunduğu kurum ise kendi ortağı dışında, kurumun kendisinin ortaklığının bulunduğu bir başka kurumu yani iştiraklerini ifade etmektedir. Bir kurum diğer bir kuruma ortak ise iki kurum ilişkili sayılacak, ortak olduğu kurum üzerinden başka bir kuruma ortak ise dolaylı olarak ilişkili olduğu kabul edilecektir. Diğer bir ifadeyle, kurumların doğrudan veya dolaylı olarak iştirak ettiği diğer kurumlar ve şahıs şirketleri ilişkili kişi kapsamında değerlendirilecektir. Öte yandan kurumun ortağı olduğu şahıs şirketlerinin diğer kurum ortakları ilişkili kişi sayılacaktır.
.............

sayın Yasar 1 nolu sirküde asagıya aldıgım kısma dikkat ederseniz. faiz veya kur hesaplanmasa bile doldurulacak anlamı cıkıyor

Transfer fiy.sirkü 1 de

7.örtülü sermaye uygulamasına iliskin bilgilerde ilk paragrafda "ortak veya ortaklarla iliskili kisilerden temin edilen bir borc bulunması halinde bu bölüm doldurulacaktır " yazıyor. o yüzden ben faiz ve kur olmasada dolduruyorum.

teşekkür ederim üstadım bende dolduracağım

bu forma gönül verenlere ve herkese kolay gelsin

kasa hesabı terse dönünce otomatikman ortaklara borç hesabını çalıştırıyoruz.. Sene içinde muhtelif defalar bu şekilde yaptık mecburen.. Forma herbir borç alma hareket ve tarihini ve sonra da her kapanış tarihini mi yazacağız?

Ortaklardan alınan borcun yıl içindeki en yüksek meblağa oluştuğu andaki tutarı yazacaksınız.

x firması ortaklarından biri aynı zamanda kardeşine ait olan y firmasına da ortak.bu iki firma yıllık tutarı 34.000 ytl olan mal ve hizmet alımı yapmış.ancak 3.bir kişiye satacağı toptan satış fiyatından faturalandırmış.yani herhangi bir hazine zararı yok.bu durumda formu dolduracakmıyız.hazine zararı yoksa doldurmak gerekmiyor diye duydum.doğrumudur.

transfer fiyatlandırması eki doldurmak zorundamıyız

merhabalar firmamızın bilanço kalemlerinde 331 -131 yok ve diğer yakın firmalarıyla bir para giriş çıkışı yok.bu durumdada geçici vergi ekindeki tras.fiyt.ört.kazanç ait ekine hiç dokumadan yani sıfır bile yazmadan geçebiliyormuyuz..yoksa hiç bir şey yazmasak dahi eklere sıfır yazmamız gerekiyormu ..teşekkür ederim.

Mal hizmet satışı ilişkili kişi tanımı içerisinde bu sebeple doldurmanız gerekmekte diye düşünüyorum. Hazine zararına ilişkin bir cümle tebliğde ben göremedim.

Ynt: transfer fiyatlandırması eki doldurmak zorundamıyız

İlişkili kişilere mal veya hizmet satımı alımı yok ise yani tebliğde belirtilen tanımlamaların içerisinde bir mal hizmet alış veya satışınız yok ise formu doldurma zorunluluğunuz yok.

Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Elestirisi
Hangi Sartların Varlığı Halinde Yapılacak?
Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımının sartları (unsurları) su
sekilde sıralanabilir.
1- Örtülü kazanç dağıtımı kurumlar tarafından yapılabilir.
2- ?slem mal veya hizmet alım-satım islemi olmalıdır.
3- Alım-satım islemi iliskili kisilerle yapılmalıdır.
4- ?slem emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit edilen fiyat
üzerinden yapılmalıdır.
5- Tam mükellef kurumlar ile yabancı kurumların Türkiye?deki isyeri veya
daimi temsilcilerinin aralarında iliskili kisi kapsamında gerçeklestirdikleri
yurt içindeki islemlerde hazine zararı doğmus olmalıdır.

kaynak http://www.kokbulut.com/doc/100soruda.pdf

örneğin ortaklardan yıl içinde toplam 9.000 ytl alınmış ama sene sonunda hepsi kapanmış .. satıra sadece 9.000 ytl mi yazacağız, yanıltıcı olmuyor mu??

331 hesabının en yüksek tutara eriştiği tarihteki meblağ yazılacak.

Ynt: transfer fiyatlandırması eki doldurmak zorundamıyız

teşekkür ederim cevabınız için.sıfır yazıp yazmamakda tereddütte kalmıştım..tıpkı gelir tablosu boş olsa bile sıfır yazmamız gerekiyor olayı gibi düşündüm..boş olsa dahi neden bu eki vermedinzi diye sorarlarmı diye taklıdı kafama..

paki bu rakam hem örtülü sermaye formunda ortaklardan alınan borç kısmına hem de ilişkili kişlerle gerçkleştirilen transfer fiy. işlemler kısmında ödünç para kısmına mı yazılacak? ( herhangi bir faiz ödenmemiş)

2 ve 5 nolu tablolara yazılacak.

merhaba
ilişkili kişilerden alınan borçta yıl içindedeki en yüksek meblağ ı yazmak..

transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hakkında sirküler e göre beni çelişkiye düşürdü

sikülerin 4.3 mali işlemler bölümünde...

4.3. Mali İşlemler

Formun "Mali işlemler" bölümünde yer alan 10 numaralı "Ödünç Para/Kredi-Faiz" satırına, ilişkili kişilerle formun ilgili bulunduğu hesap dönemi içerisinde gerçekleştirilen ödünç para ve kredi işlemlerinde ana paraya ilişkin yıl sonu bakiyesi bu satırın sol tarafına, yıl içindeki toplam faiz tutarı bu satırın sağ tarafına ayrı ayrı yazılacaktır. Dolayısıyla ödünç para alınması durumunda alınan ödünç para tutarı alım sütununun sol tarafına, verilen faiz alım sütununun sağ tarafına yazılacak olup, ödünç para verilmesi durumunda ise verilen ödünç para tutarı satım sütununun sol tarafında, alınan faiz satım sütununun sağ tarafına yazılacaktır. Ayrıca bu satıra, ödünç paranın bir unsuru olarak kabul edilen cari hesaplara ilişkin dönem sonu bakiye tutarı ve yıl içindeki toplam faiz tutarı da ayrı ayrı yazılacaktır.

yazmaktadır... gözden kaçıdığım bir yer mi var

7. Örtülü Sermaye Uygulamasına İlişkin Bilgiler

Kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği hesap döneminde ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen bir borç bulunması halinde bu bölüm doldurulacaktır. Buna göre;

- "Aktif Toplamı" : Kurumun hesap dönemi başında çıkartılmış olan bilânçosunda yer alan bilgilere göre doldurulacaktır.

- "Toplam Borçlar": Kurumun hesap dönemi başında çıkartılmış olan bilânçosunda yer alan bilgilere göre doldurulacaktır.

- "Öz Sermaye Tutarı": Kurumun öz sermayesi bu tabloda yer alan Aktif Toplamı ve Toplam Borçlar dikkate alınarak, 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "12.1.5" bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde hesaplanacaktır.

- "Toplam Faiz Giderleri": Ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borç nedeniyle hesap dönemi içinde gerçekleşen ve maliyetlere veya faaliyet giderlerine intikal etmiş olan faiz giderlerinin toplamı yazılacaktır.

- "Toplam Kur Farkı Giderleri": Ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borç nedeniyle hesap dönemi içinde gerçekleşen ve maliyetlere veya faaliyet giderlerine intikal etmiş olan kur farkı giderlerinin toplamı yazılacaktır.

- "Ortak veya Ortakla İlişkili Kişilerden Temin Edilen Borçların En Yüksek Olduğu Tarihteki Toplam Tutarı": İlgili hesap döneminde ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borçların en yüksek olduğu tarihteki toplam tutarı yazılacaktır.

sn ogün güneş
o halde
transfer fiyatlandırmasında ilişgili kişilerden gercekleştirilen işlemler bölümünde yıl sonu bakiyesini
örtülü sermaye uygulamasına ilişkin bilgiler bölümünde temin edilen borçların en yüksek olduğu tarihdeki tutarı dikkate almak gerekiyor
teşekkür ederim

Transfer Fiyatlandırma Formunda Son Gün Perşembe!

Transfer fiyatlandırma formunda son gün perşembe!

2007 yılının başından itibaren yürürlükte olan transfer fiyatlandırması uygulamasında mükellefleri belgelendirme, rapor hazırlama, form düzenleme gibi bazı yükümlülükler bekliyor.

Uygulamanın daha yeni ve oldukça teknik olması, mükelleflerin bu yükümlülüklerini yerine getirmeleri açısından zorlanmalarına sebep oluyor. Transfer fiyatlandırması uygulamasında mükelleflerin düzenlemesi gereken önemli bir belge "TRANSFER FİYATLANDIRMASI, KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM ve ÖRTÜLÜ SERMAYEYE İLİŞKİN FORM".

Bu Formun esasen 2007 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihe kadar hazırlanıp beyanname ekinde vergi dairsine gönderilmesi gerekliydi. Fakat Gelir İdaresi, uygulamanın yeni olmasını göz önünde bulundurarak, Formun 2008 yılı 2.geçici vergi dönemi beyannamesinin verileceği tarihe kadar hazırlanıp vergi dairesine gönderilmesini uygun bulmuştu. Dolayısıyla Transfer Fiyatlandırması Formunun 14 Ağustos 2008 Perşembe günü akşamına kadar bağlı bulunan vergi dairesine gönderilmesi şart. Bu Formun doldurulma gayesi, esas itibariyle ilişkili kişilerle yapılan işlemler hakkında Gelir İdaresi'ni bilgilendirmek. Bu kapsamda alım-satım yapılan ilişkili kişilerin kimler olduğu, bunlarla ne kadarlık işlem yapıldığı, bu işlemlerde uygulanan fiyatların hangi yöntemle belirlendiğine yönelik bilgiler Forma yazılacak.

- Kimler form doldurmak zorunda?

Kurumlar vergisi mükelleflerinin tamamı bu Formu doldurmak zorunda. Serbest bölgelerde faaliyette bulunan mükellefler de bu Formu dolduracaklar. Bu kapsamda kurumlar vergisi mükelleflerinin bir hesap dönemi içinde;

- İlişkili kişilerle gerçekleştirilen mal veya hizmet alım ya da satım işlemlerinin,

- Yurt dışı iştiraklerinin,

- Ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen bir borcun bulunması halinde bu formun doldurulması gerekiyor. Gelir vergisi mükelleflerinden teşebbüs sahiplerinin, transfer fiyatlandırması uygulamasının kapsamında olmalarına rağmen, Form doldurma yükümlülükleri yok.

- Form doldurmamanın cezası ne?

Formu, belirlenen sürelerde vermeyenler hakkında Vergi Usul Kanunu'nun cezalara ilişkin hükümleri uygulanacak. Dolayısıyla Transfer Fiyatlandırması Formunu 14 Ağustos 2008 Perşembe günü akşamına kadar vermeyenleri usulsüzlük cezaları bekliyor. Netice itibariyle Transfer Fiyatlandırması Formu ilk defa doldurulacak olması nedeniyle mükellefler hayli sıkıntı çekeceğe benziyor. İlişkili kişilerle yapılan işlemlerin çokluğu, karmaşıklığı, iade-iskonto uygulamaları ve daha uygulamada karşılaşılan birçok ticari husus, mükellefleri ve müşavirleri zorlayacağa benziyor.

Ayrıca Formda sadece transfer fiyatlandırması kapsamındaki işlemlere yönelik bilgiler yer almayacak. Kontrol edilen yabancı kurum ve örtülü sermayeye ilişkin bilgiler de Forma yazılacak.

FERHAT

KAYNAK:İsmail KÖKBULUT