Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında

nane ' Alıntı:
Kanun/tebliğ/yönetmelik gibi resmi mevzuatın bir kısmını cımbızla çekip onun üzerine iş yapmaya kalkarsanız işiniz çok zor.

sayın nane;
sanırım yalnız değilsiniz dememe istinaden öyle dediniz.Aşağıdaki linkten sadece örtülü sermaye ile ilgili kısımda diyorki;
"Bu bölüm kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği hesap döneminde ortak veya ortakla ilişkili kişilerden yıl içinde herhangi bir tarihte örtülü sermaye kapsamında değerlendirilecek türden bir borçlanma yapılmış olması, -yani yıl içinde ilişkili kişilerden alınan borcun 2007 yılının herhangi bir gününde 2007 dönem başı özsermayesinin üç katını geçmesi halinde aşağıda yer alan açıklamalar çerçevesinde doldurulacaktır."
link aşağıdadır alomaliye anasayfasındadır.İki tane ymm nin görüşü.Elbette kimseyi bağlamaz.Ama şahsi kanaatim Örtülü sermaye ile ilgili olan kısımda "ilgili sirkü ve tebliğlerde" bu anlamda netlik yok.

http://www.alomaliye.com/2008/transfer_fiyatlandirmasi_ikocabey.doc

Sayın
ogün Güneş sizde okumuşsunuzdur makaleyi.Fikirlerinizi merak ediyorum doğrusu..

Makaleyi okudum, makaleyi yazanlarla da fikirlerimi paylaştım cevap gelirse burda da paylaşırım. Mevzuatın asıl çıkış noktası olması gerektiğini hala düşünüyorum.

Bilgi Notu
Transfer Fiyatlandırmasında ilişkili kişiler ile ilgili bilgilerin bizim vermiş olduğumuz bilgiler ile tutarlı olması gerekmektedir. Dolayısıyla 2007 yılı için vermiş olduğumuz Kurumlar Vergisi beyannamesinde belirttiğimiz 131-331 hesapları ön plandadır. Bu hesapların ilişkili olduğunu (beyan ile vereceğimiz) ispat eden Ba-Bs formlarıdır dikkat edilmesini bilgi notu olarak beyan etmek istedim.

Şirket Ortaklarından kiralanan araç ve ofislerin BRÜT rakamlarınımı yazacaz yoksa stopaj kesintisini düştükten sonraki NET tutarımı yazaca.
aynı şekilde ORTAKLARA VERİLEN ÜCRETLERDE net ücretmi brüt ücretmi yazılacak .
cevaplarınızı acil bekliyorum Teşekkür ederim.

TASFİYE HALİNDE TRANSFER FİYATLANDIRMASI

TASFİYE HALİNDE OLAN ŞİRKETLERDE ORTAKLARA BORÇ HESABINDA BAKİYE VARSA 2007 YILI KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DÜZELTME VERİLEREK YAPILACAKTIR

arkadaşlar bilanço karım 5000 kanunen kabul edilmeyen giderler 750 bağış ve yardımlar 500 kurumlar vergisinde bağış ve yardımlar olarak ne kadar indiririm?

Transfer Fiyatlandırması

transfer fiyatlandırmasını hakkında bilgi sahibi arkadaşlar yardımcı olabilirmisiniz ithalatcı firmayız ve bu konu hakkında nasıl bi yol izlememiz gerekiyo kurumlar beyannamesinde nasıl bi hazırlık yapmamız gerekiyor

Konu başlığı açarken ve mesaj içeriğinde büyük harf kullanılmamalıdır.

Örtülü Sermaye

merhaba kurumlar vergisi doldurmaya başladık ama takılıp kaldık transferden dolayı. ortaklara borcumuz var bu sermayenin yetmediği durumlarda kullandığımız bir işlem herhangi bir faiz ve kur farkı söz konusu değil buna rağmen dolduracaz ama tebliğide okudum ama anlayamadım ortaklara olan borcun 2008 yılı içinde en yükseğe ulaştığı tarihteki miktarımı alıcaz yani bakiye olarakmı yoksa bir gün içinde kullandığımız 331 miktarımı alıcaz bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

Ynt: örtülü sermaye

toplam borçlar kısmına
31.12 tarihli borç bakiyesini
en altta
ortak ve ortakla ilişkili kişilere ait en yüksek olduğundaki tutar -dene yerede yıl içinde borcun en yüksek olduğu tutarı yazacaksınız

Ynt: Örtülü Sermaye

evet en yüksek tutar anlıyorum ama bu tutar bir yılın içinde 331 en yükseğe ulaştığı anmı ör.01.01.09 da 1500 01.02.09 da 1900 10.05.09 2500 bakiye 5900 alacak 05.11.09 da 3500 ödedik30.11.09 bakiye 2400 oldu bu durmda neyi alacaz

bakiye olarak en yüksek rakam alınır

tarih tutar bakiye açıklama

01.01.09..................300 300 ortaktan alınan
17.01.09..................500 800 ortaktan alınan
24.02.09................. 750 1.550 ortaktan alınan
24.03.09.................. 125 1.425 ortağa ödeme
12.05.09...................400 1.825 ortaktan alınan
31.07.09...................320 1.505 ortağa ödeme
05.12.09.....................50 1.555 ortaktan alınan

31.12.09 bakiyesi 1555

toplam borçlara 1555 tl yılsonu 331 bakiyesi yazılır
yıl içindeki borcun en yüksek olduğu tutar a ise 12.05.09 daki tutar 1.825 tl yazılacak

arkadaşlar merhaba, kurumlar verg.byn.doldurulurken örtülü sermaye formunda en üste yazılacak toplam borç tutarına 31.12.2007 yılının bilgilerini diğer bir ifade ile 01.01.2008 yılının bilgilerini yazacağız.Çünkü 1 seri nolu kurumlar vergisi genel tebliğinde bu formun doldurulması ile ilgili bilgiler verilmiş örtülü sermaye konusunda ise "hesap döneminin herhangi bir tarihinde dönem başındaki öz sermayenin 3 katını aşan borçlanmalar örtülü sermaye sayılır" cümlesi geçmektedir.Dönem başındaki öz sermaye istendiği için dönem başındaki öz sermaye ne demektir?Dönem başoı aktiften dönem başı borçlar çıkarıldığı zaman kalan tutardır.Zaten kurumlar vergisi beyannamesinde örtülü sermaye bölümüne 01.01.2008 tarihinde ki diğer bir ifade ile 31.12.2007 tarihli bilgiler yazılacaktır.31.12.2008 değil arkadaşlar bu konuya dikkat edin beyanname düzenlerken.

Transfer fiyatlandırması kontrol edilen yabancı kurum ve örtülü sermaye ilşkin form doldurulken

ortaklardan borç aldık 2008 yılı içinde ilişkili kişilerden yapılan borçlanma, yıl boyunca hiçbir zaman örtülü sermaye sınırına ulaşmıyorsa
özsermaye sınırı altında da olsa ilişkili kişilerden yapılan bu borçlanmalara
ilşkili kişilerle gerçekleştirilen transfer fiyatlandırmasıa ilşkin işlemlerde mali işlemler ayrıntı doldurulacak mı

transfer fiyatlandırması kapsamındaki ilişkili ilişkin bilgiler doldurulacak mı

Evet doldurulacak, sirkülere bakınız

Transfer Fiyatlandırması , Örtülü kazanç Hakkında

MERHABALAR,

ORTAKLARI AYNI OLAN A LTD.ŞTİ. VE B LTD.ŞTİ. ÜNVANLI 2 ŞİRKETİM VAR.
A LTD.ŞTİ., B LTD.ŞTİ.NE MAL SATIŞI YAPIYOR. TRANSFER FİYATLADIRMASINDA BİLDİRİYORUM.

AYRICA B LTD.ŞTİ., A LTD.ŞTİ.NE BANKA ARACILIĞIYLA PARA EFT/HAVALELERİ YAPIYOR VE CARİ HESAPTA BU ŞİRKETTEN 52.345,31 ALACAKLI. BUNU MALİ İŞLEMLER BÖLÜMÜNDE ÖDÜNÇ PARA/KREDİ-FAİZ SATIRINDA GÖSTERECEKMİYİM? HER HANGİ BİR FAİZ İŞLEMİ YAPMADIK. GÖSTERECEKSEK BURDAKİ İŞLEMDE TRANSFER FİY.KONU OLAN İŞL.KULLANILAN YÖNTEMLERİNDEN HANGİSİNİ SEÇMEM GEREKİR?

ÖRTÜLÜ SERMAYE UYGULAMASINA İLİŞKİN BİLGİLERDE "Ortak ve Ortaklarla ilişkili kişiler temin edilen borçların en yüksek olduğu tarihteki toplam tutarı" satırında ortakla ilişkili kişiler diyor. Cari hesapta kalan bu bakiyeyi burayada yazmam gerekiyormu, 331 hesabı ile bu tutarı toplayarak mı yazacağım?

CEVABINIZ BEKLİYORUM. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER. ???

Lütfen mesajınızı küçük harf yazın yoksa silmek zorunda kalıcam yine

sündüs ' Alıntı:
MERHABALAR,

ÖRTÜLÜ SERMAYE UYGULAMASINA İLİŞKİN BİLGİLERDE "Ortak ve Ortaklarla ilişkili kişiler temin edilen borçların en yüksek olduğu tarihteki toplam tutarı" satırında ortakla ilişkili kişiler diyor. Cari hesapta kalan bu bakiyeyi burayada yazmam gerekiyormu, 331 hesabı ile bu tutarı toplayarak mı yazacağım?

CEVABINIZ BEKLİYORUM. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER. ???

Sayın kızılderili cevaplamıs az yukarıda sorunuzu

merhabalar

ortakları aynı olan a ltd.şti. ve b ltd.şti. ünvanlı şirketim var. a ltd.şti., b ltd.şti.ne mal satışı yapıyor. transfer fiyatlandırmasında bildiriyorum.

ayrıca b ltd.şti, a ltd.şti.ne banka aracılığıyla para eft/havaleleri yapıyor ve cari hesapta bu şirketten 52.345,31 alacaklı. bunu mali işlemler bölümünde ödünç para/kredi-faiz satırında gösterecekmiyim? her hangi bir faiz işlemi yapmadık. göstereceksek burdaki işlemlerde transfer fiy.konu olan yöntemlerden hangisini seçmem gerekir?

teşekkürler.

Merhaba

1)İlişkili şirkete nakit para olarak değil mal alımından kaynaklanan bir bakiyem var ve bu tutar kanunda belirtilen sınırları aşmıyor.Ben bu bakiyeyi bildirecekmiyim eğer bildireceksem hangi bölümde beyan edeceğim.

Gitiiğim bir seminerde nakit olarak borçlanmaların yanında mal alımına ilişkin borçlarında beyan edileceği söylenmişti.
2)Beyannamede istiraklere ilişkin bir bölüm var,bizim iştirakimiz yok fakat bağlı menkul kıymetimiz var yurtdışında bulunan bir şirkete ait.Bunu bildirmek gerekir mi?

Teşekkürler.

malii77 ' Alıntı:
Merhaba

1)İlişkili şirkete nakit para olarak değil mal alımından kaynaklanan bir bakiyem var ve bu tutar kanunda belirtilen sınırları aşmıyor.Ben bu bakiyeyi bildirecekmiyim eğer bildireceksem hangi bölümde beyan edeceğim.

Gitiiğim bir seminerde nakit olarak borçlanmaların yanında mal alımına ilişkin borçlarında beyan edileceği söylenmişti.
2)Beyannamede istiraklere ilişkin bir bölüm var,bizim iştirakimiz yok fakat bağlı menkul kıymetimiz var yurtdışında bulunan bir şirkete ait.Bunu bildirmek gerekir mi?

Teşekkürler.

İlişkili kisilerle gerceklestirilen T.F. iliskin işlemler bölümünde Ticari mallar var.. oraya yazacaksınız