personel maaş programı

Türmob Bağımsız Denetim merkezi kuruyor.!

Ynt: Türmob Bağımsız Denetim merkezi kuruyor.!

benim anlatmak istediğim çözüm yoluna benzer bi şekilde çok ıyı acıklanmıs tesekkur ederız

baska cozum yolu zaten yok her kurum kende bunyesınde kendı borusunu otturecek fakat ıkı lısans sorunu bır şeklıde çozulmelı. ortak bı yola kavusmalıdır.

smmmstaj ' Alıntı:
forumda bazı mesajlar gormekteyım turmob'un yaptığı sınav kalıtesızdır dıye

tamamen bu tur davranıslar onyargıdan ıbarettır arkadaslar dusunmeden spk'nun yaptığı sınavı savunmakta

şimdi söyleceklerimde haksızmıyım arkadaslar

spk'nun sınavı kalıteli mi bence değil neden

spk'nun sınavını bır sınav oncesıne kadar anadolu unıversıtesı hazırlıyordu şimdi meb hazırlıyor

turmob'nın smmm staja başlama sınavını kım hazırlıyor anadolu unıversıtesı

bu ıkı sınavın arasındakı kalıte farkı nedır? sızce

bu yılım ılk spk sınavını meb yaptı

muhasebe standartları sınavında kac ıptal soru var 5 toplam soru sayısı kac 25 çok fazla ıptal

normal şartlarda 40 puan alması gereken bırısı 5 ıptal soruyla 60 aldı belkıde lısans almasını sağladı

bunlara ek olarak yanlısın dogruyu goturmedıgı sınavda şıkları sallayarak sınavı gecmek de cabası

kalıte bumudur.

kaldıkı sadece bır sınavla denetcıde olunmuyor sadece sınavı vermekle mali muşavirde olunmuyor.

ve bu sınavlarda da aynı benzer sorular donmekte yanı sadece smmm yeterlılık sınavlarında aynı sorular donmuyor.

ıkıncı olarak

uyesı oldugumuz turmob hakkında neden olumsuz eleştırılerde bulunuyoruz.

sonucta bu kurumun bırer uyesıyız ve bu kurumun aldığı kararlarda hepımızın oyu v.s. katkıları var

olumsuz gordugunuz yanları buradan yazarak cozulmez taşın altına elımızı koyarak yapıcı davranarak cozulur.

ucuncu olarak

sınav fıyatlarının cokluğu konusulmakta

fıyatların fazla olamsının tek sebebı var oda ne kadar kısı elersek kardıe mantığıdır ban gore.

meslek mensubu sayısı 80-90 bınlere gelmıs artı olarak herkes belge lısans almasından yakınılmıs bu fıyatlar yuksek olmasa emın olun bu sayı %25 arta cevremde dosya parası bulamayan ve masrafları karsılamaktan korkarak kpssyı tercıh eden cok kısı bulunmakta veya baska yolları.

spk turmob çekışmesınde ya uzlaşma olacaktır yada spk kendı kapsamındakı şirketlerın denetımı ıcın lisans dağıtacak turmob spk'nun kapsamında olamayan şirketler için lisans verecektır.

spk turmobun uzmanlık dueyını tanıyabılır turmob ıse sadece spknun lisansında a ve b grubunu tanıyabılır bunun yanında spk lısansı sahıplerıde uzmanlık ısterlerse c grubu sınavına katılabılırler. gıbı senaryo uydurdum cunku gorunus bunu gostermekte

arkadaşımın ,türmob yönetim kurulundaki tanıdığı şunu da söylemiş, türmobun kütüğe kaydolmak için isteyeceği ücret 10.000 tl yi bulabilirmiş. Ayrıca,lisansı ilköğretim mezunu olan mali müşavirlerlerde alabilecekmiş .Spk sınavına girmek ise 125 tl ve lisans alınıyor. ben türmob sınavı yerine spk sınavına girmeye karar verdim.Hem spk da türmobun lisansını kabul etmeyecekmiş.

Hepimizin bildiği bir atasözü; biraz değişime uğramış, birkaç kelime ilave edilmiş olsa bile...
Nerden çıktı demeyin bu...
Öncelikle yasa ve mevzuatlarımıza aykırı, hiçbir yasal dayanağı olmayan, TURMOB tarafından da desteklenen, hatta çağdaş grubun bile "TÜRMOB yaptığının yasal olmadığının farkındadır." diyerek itiraf ettiği, ancak yandaşlarının kurduğu "BAĞIMSIZ DENETİM " şirketleri ortaya çıktı.
Daha sonra yaptığının yasal olmadığının farkında olan TURMOB bu şirketlere "DENETİM ŞİRKETİ TESCİL BELGESİ" verdi.
Sonra.....
Sonrasın da ise TÜRMOB 01.11.2010 tarihli bir tebliğ yayınlayarak ( buradan ulaşabilirsiniz ), daha önce yasal olmadığı halde tescil belgesi verdiği şirketleri meşrulaştırmış oldu.
Ne var bunda "Göç yolda düzelir." demeyin.
Göç yolda düzelmiyor. Göç yol alırken bazılarının durumu düzeliyor, kalanı sürünmeye devam ediyor...
Şimdi bu tebliğ sadece bununla kalmıyor tabi...
Bu işlerin öncesi de var.
SPK, denetçi olmak isteyenler için zorunlu bağımsız denetim lisansı sınavlarını başlamadan önce, bu tüyoyu alan oda yöneticilerimiz yapmış oldukları başkanlar kurulu toplantısında bu konuyu tartışmış ve sonucunda meslek örgütüne bilgi vermeden, sessiz sedasızca , kurulmuş olan bağımsız denetim şirketlerine göstermelik küçük hisselerle ortak olarak , sınavsız bir şekilde denetçilik ünvanlarına hak kazanmışlardı.
Dedik ya bal tutan parmağını, yandaşları damlayanı yalar...
Ancak, SPK yayınladığı tebliğlerde, bağımsız denetim şirketlerinde görev yapan denetçilerin bu sınavlara girerek başarılı olmaları, aksi takdirde bu unvanlarını kullanamayacaklarını bildirmişdi. Bunun için de son tarih ise 06.11.2010 tarihinde yapılacak olan Lisanlama sınavlarıydı.
Yani anlayacağınız bu tebliğ, sadece yasal olmayan bir şekilde kuruluşuna izin verilen Bağımsız Denetim Şirketlerini meşrulaştırmıyor, aynı zamanda meslek örgütünü bu konuda bilgilendirmeyerek uyanıklık yaptığını zanneden yöneticilerin, alavere dalavere yoluyla elde ettikleri denetçilik ünvanlarınıda koruma altına almaya çalışıyor.

Bizler Serbest Kürsü olarak ne demiştik ?
"Üye çıkarlarından çok kendi çıkarlarını önde gören , oda yönetimini bir basamak olarak kullanmak isteyen ve siyaset yapan bu kişilere desteklemek , onlarla beraber çalışmak ve zamanı geldiğinde bu kişileri seçmek, meslek mensuplarına hiçbir mesleki kazanım ve yarar getirmeyeceği gibi, kendilerine kullanılmış hissinin ezikliğini verecektir."
Üye çıkarlarından çok kendi çıkarlarını düşünenler, bu yaptıkları ile mesleki kazanımdan ziyade öncelikle kendi ve yandaşlarının kazanımlarını sağlayarak bir kez daha üyelere yani bizlere kullanılmış hissinin ezikliğini yaşattılar.

Meslek örgütümüzde ayakta kalmaya çalışan meslektaşlarımız yanında, işte bu yollarla "HAKSIZ REKABETİN BABASI" nı sözüm ona yasalara uygun olarak yapanlar, güçlerine güç katmaya devam etmektedirler.

Boşuna demiyoruz " BAL TUTAN PARMAĞINI, YANDAŞLARI DAMLAYANI YALAR."serbest kürsü

demirbilek ' Alıntı:
SPK, denetçi olmak isteyenler için zorunlu bağımsız denetim lisansı sınavlarını başlamadan önce, bu tüyoyu alan oda yöneticilerimiz yapmış oldukları başkanlar kurulu toplantısında bu konuyu tartışmış ve sonucunda meslek örgütüne bilgi vermeden, sessiz sedasızca , kurulmuş olan bağımsız denetim şirketlerine göstermelik küçük hisselerle ortak olarak , sınavsız bir şekilde denetçilik ünvanlarına hak kazanmışlardı.
Dedik ya bal tutan parmağını, yandaşları damlayanı yalar...
Ancak, SPK yayınladığı tebliğlerde, bağımsız denetim şirketlerinde görev yapan denetçilerin bu sınavlara girerek başarılı olmaları, aksi takdirde bu unvanlarını kullanamayacaklarını bildirmişdi. Bunun için de son tarih ise 06.11.2010 tarihinde yapılacak olan Lisanlama sınavlarıydı.

Merhaba Demirbilek ve Meslektaşlar
1994'ten beri bir şeklide Bağımsız denetim dünyasının içindeyim Ben bildiklerimi yada yorum yapmadan fotografı koyayım Beraber değerlendirelim Öncellikle SPK tebliğinden önce başkanlar kurulunda bu konu tartışıldı. Denetçi olmak isteyen yöneticiler bundan haberdardı Küçük hisselerle ortak olarak bu hakkı sağladılar diyorsun Şimdi Demirbilek arkadaş Söz ettiğin Spk tebliğinde muafiyet şartları denetçi yada ortak olmak değildi ki muafiyet şartları 10 yıl fiilen çalışan denetçiler ile Sorumlu Ortak Başdenetçiler için muafiyet sağlandı Yani yöneticilerin en az 10 mesleki faaliyet ve 2 yıl da bağımsız denetim şirketi denetçiliği dersek ( Sormlu Ortak Başdenetçiler için söylüyorum ) En az maksimum 10 yıl minimum 2 yıl önce haberdar olmaları gerekirdi Zaten bu sahaya 10 yıl emeğini veren bir meslektaş ta kusura bakmayın Muafiyeti hak eder diye düşünüyorum Son cümle hariç şahsi yorumumu katmadım Arkadaşlar tablo bu Somut bilgi ve kanun tebliğ ve yönetmelikler üzerinden gidersek daha gerçekçi oluruz diye düşünüyorum Farklı düşüncesi olanlar varsa somut belgeler üzerinden değerlendirme yapabiliriz
Paylaşım her zaman gereklidir
Saygılarımla
Önder TUNABOYLU
SMMM-Sorumlu Ortak Başdenetçi

Boşuna demiyoruz " BAL TUTAN PARMAĞINI, YANDAŞLARI DAMLAYANI YALAR."serbest kürsü
çok doğru bir söz. Böyle apar topor 6 kasım sınavları öncesi tebliğ çıkarmakta neyin nesi. Üstelik fiyatlada almış başını gidiyo. Böyle tebliğ en az 1 yılda hazırlanır. Peki böyle bir tebliğden kimin haberi oldu. Kimler tarafından yazıldı hazırlandı. Böyle bir tebiliğ çıkacağından smmm lerin % 99 unun haberi çıktığı gün oldu. Böyle bir şey olabilirmi. Önce taslak hazırla smmm lerin katkılarını görüşlerini al ona göre gerekli değişiklikleri düzenlemeleri yap yayınla. Bu tebliğe karşı çok dava açılır kanatindeyim.

terminatör ' Alıntı:
çok doğru bir söz. Böyle apar topor 6 kasım sınavları öncesi tebliğ çıkarmakta neyin nesi. Üstelik fiyatlada almış başını gidiyo. Böyle tebliğ en az 1 yılda hazırlanır. Peki böyle bir tebliğden kimin haberi oldu. Kimler tarafından yazıldı hazırlandı. Böyle bir tebiliğ çıkacağından smmm lerin % 99 unun haberi çıktığı gün oldu. Böyle bir şey olabilirmi. Önce taslak hazırla smmm lerin katkılarını görüşlerini al ona göre gerekli değişiklikleri düzenlemeleri yap yayınla. Bu tebliğe karşı çok dava açılır kanatindeyim.

Merhaba Terminatör arkadaş Turmob tebliğinde fikirler söylenir 6 kasım tarihi eleştirebilir Fakat spk tebliğinden önce biliyorlardı demek 10 yılllık emeğe saygısızlık olur Turmob tebliğinde de spk lisansını muafiyet kapsamına aldığına göre önceden bilinse ne olur yine spk lisansını almak için sınava girmeleri gerekiyor Önceden bilmek 2 yıl ile 10 yılı kapsıyor Bu kadar yıl önceden bilmeye de gerek yok Zaten bunlar Avrupa 8. direktifinde ve Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu taslaklarında var yazıyor Yönetici olup önceden bilmeye gerek yok Muafiyet sağlayanlar sınavla spk belgesini alanlar ve 10 yıl fiilen çalışanlardır. Burada bal parmak yalamak gibi durumlar göremedim Atasözleriyle değil de Fakat somut bilginiz varsa hep birlikte eleştirelim
Saygılarımla

somut yapılan işlerler acıklama yapalım arkadaslar

olacakmış olmuş buymuş şuymuş şeklınde bende bıseyler uydurabılırım

Yarın ilk defa sınava gireceğim.Ve güvendiğim tek ders denetim.Yoğunluktan diğer 2 derse bakamadım.İşimiz şansa kaldı.Şans yüzümüze gülerse eğer,tebliğden önce başvuranların hakkı saklı kalır.Uzun lafın kısası yarın ne olacağı belli olmayan bir sınava gireceğiz.Ya deneme sınavı gibi gireceğiz yada başvurduğumuzdan dolayı şanslılardan olacağız.Hayırlısı ne ise o olsun.

yarınki sınavın geçmiş yıllara göre daha kolay olucağı yönüğünde beklentiler mevcut. Önceki sınavlar incelendiğinde 2010 öncesi soru zorluğu görünmekte.

Bir haftadır izinli olarak evde ders çalışıyorum. denetim ve standartların tamamı bitti, mevzuattta ise önceki yıl soruları kaldı..

yarın ki sınava girecek olan tüm meslektaşlara başarılar dilerim.

mevzuatta:

1. yeni eklenen ortaklık ve aracı kurumları varantı
2. hisse senetleri şekil şartı
3. tahvillere ilişkin esaslar
4. VDMK
5. İpotek Tem. Men. Kıymet
6. Kira sertifikaları
7.Yatırım ortaklıkları

başlıklarına son birkez daha bakın...

Herkese geçmiş olsun.Sınav bitti.Herkes umarım gönlünce başarılı olmuştur.
Ben işlerin yoğunluğundan pek çalışma fırsatı bulamadım, hatta belki sırf sınava katılmak ilerde bazı haklar kazandırabilir diye girdim.

Sorulara gelince, bana söylendiğinin tersine pekde kolay gibi gelmedi.Nedersiniz.?

6 Kasım, 6 Kasım diyorduk, oda geçti.
Şimdi ortada kalmışlar olarak iki gruba ayrıldığımızı düşünüyorum arkadaşlar.
-6 Kasım sınavında başarılı olup, belgesini alacak olanlar. (Daha şanslı görünenler)
-6 Kasım sınavında başarılı olamayanlar.(Daha az şanslı olanlar)

6 Kasmda başarılı olanlar muafiyeti almaya daha yakın olanlardır, Başarısız olanlarada eğer belli bir süre daha verilmez ise bu iş burada bitmiştir.
Bir umut yapılacak bir takım düzenlemeler olacaktır, onları beklemekten başka çare yoktur.

Bir de öğrenmek istediğim bir kaç soru var.?
-Spk sınavında müracat ederken smmm yada ymm de olduğu gibi iki yıl içinde vermek gerekir diye bir süre varmıydı.?
-Spk sınav yapmaya devam edecekmidir.?

Kolay gelsin.

hanmiroğlu ' Alıntı:
bu olayın, daha az şanslı ya da daha çok şanslı olma durumuyla açıklanması doğru değil. spk nın sınav başvuru formunda bu soruların tümünün cevabı var.

yine de cevaplayalım aynı sorular tekrar tekrar sorulmasın;

spk sınavında sınırlandırılmış bir süre yok .İstenildiği kadar girilebilir sınava.Ancak 2 yılda tamamlanmazsa seminere tabi oluyorsunuz.4 yıl da tamamlanmazsa tüm notlar siliniyor.sınava tekrar giriyorsunuz.
spk sınav yapmaya devam eder. Ancak ,hükümet denetim merkezini tek elde toplarsa o merkez sınavı yapmaya başlar Bu gelişmeler nekadar sürede olur diyorsanız En az 3 ya da 4 yıl en fazla 10 yıl içinde olabilir.

Merhaba Hanmiroğlu Arkadaş ve Meslektaşlar

Hanmiroğlu Arkadaşın cevaplarına katılıyorum Şuanki fotogarafı net olarak özetlemiş Zindan Arkadaş da 6 Kasımda başarılı olanları farklı kefeye koymuş Bence de bunlar için ayrı bir ek düzenleme yapılabilir Ben de bir ekleme yapayım Hükümet denetimin tek elde toplanması ile ilgili tasarıyı hazırlamış TBMM'ye göndermiş Ancak Ticaret Kanunu ile eş zamanlı çıkarılacağı söz konusu Avrupa uyum sürecinde bu konular planlanmıştır Kanaatimce er geç yürürlüğe girmesi yüksek ihtimallidir
Paylaşı her zaman gereklidir
Saygılarımla
Önder TUNABOYLU
SMMM-Sorumlu Ortak Başdenetçi

Benimde ilk girişimdi.Denetim bana çok kolay geldi.dDğer 2 derse çalışmamıştım ama soruları okuduğumda teoriden ziyade pratiğe yakın sorular çoğunluktaydı sanki.

6 kasımda kazananlar şanslı diğerlerinin işi bitti mantığını eğer biz sınava girenler oalarak benimsemişsek zaten,yapacak birşey yok.

Mantığa ters olan birşeyi hemen neden kabulleniyoruz anlamam.Gerek Türmobu Türmob,gerekse Odaları oda yapan bizler değilmiyiz ???
Lütfen bunun sonu aleyhimize olursa birlik olalım.

yeterlilik ' Alıntı:
Benimde ilk girişimdi.Denetim bana çok kolay geldi.dDğer 2 derse çalışmamıştım ama soruları okuduğumda teoriden ziyade pratiğe yakın sorular çoğunluktaydı sanki.

6 kasımda kazananlar şanslı diğerlerinin işi bitti mantığını eğer biz sınava girenler oalarak benimsemişsek zaten,yapacak birşey yok.

Mantığa ters olan birşeyi hemen neden kabulleniyoruz anlamam.Gerek Türmobu Türmob,gerekse Odaları oda yapan bizler değilmiyiz ???
Lütfen bunun sonu aleyhimize olursa birlik olalım.
+1
bende bundan bahsediyordum. yazılı olarak odalarımıza dönmemiz ve mevcut durumu acıklığa kavuşturmamız gerekiyor.

yeterlilik ' Alıntı:

Merhaba Arkadaşlar
Yıllardır çeşitli kademelerde denetimde yer almış biri olarak bir şeklde yaşadığımız deneyimleri paylaşma sorumluluğu duyuyorum Öncellikle Türkiye'de bağımsız denetimde 3 milad var diyebiliriz Birincisi SPK mevzuatı ve 3568de bağımsız denetim ile ilgili düzenlemeler bunlar 80li yılların başı 90lı yılların başına denk gelir İkincisi 12.06.2006da SPK'nın yayınladğı bağımsız denetim ile ilgili tebliğ Üçüncüsü de Türmobun 01.11.2010 tarihinde bağımsız denetim merkezi kurulması hakkında tebligdir
Tabandan gelen biri olarak smmm stajyerliğinden beyanname kuyruklarında bekleyen biri olarak yeterlilik deeper blue arkadaşları anlıyorum Büyük ölçüde de görüşlerine katılıyorum Fakat muafiyet sağlanan bu tür tebliğlerde mutlaka zaman kısıtlaması olmuştur 3568 çıktığında ruhsatı sınavsız alanlar olmuştur. Spk tebliğde 10 yıl çalışanlar kabul edilmiş fakat 9 yıl denetçi olalar yararlanamamıştır Burada da ( 01.11.2010 tarihi itibariyle ) mutlaka belli bir zaman kadar olanlar ( belki 6 kasımda kazananlar ) bu hakkı alabileceklerdir Kısacası bu dönemler olağanüstü durumlardır SMMM ruhsatını sınavla spk ruhsatını sınavsız alan birisi olarak daha önceki benzer durumlara bakarak bu tebliğin de benzer sonuçlar doğuracağını tahmin ediyorum
Saygılarımla

ZİNDAN ' Alıntı:
Bir de öğrenmek istediğim bir kaç soru var.?
-Spk sınavında müracat ederken smmm yada ymm de olduğu gibi iki yıl içinde vermek gerekir diye bir süre varmıydı.?

zindan,
normalde ilk sınavından sonra 4 yıl içinde tüm dersleri verme şartın vardı,
önceden 2 yıl olan bu sürede insanlar belge alamadığı için SPK bunu 4 yıla çıkardı.
sonra 4 yıl içinde alamayanlara da süre verdi,
yani bugüne kadar kimsenin bir dersi silinmedi.
en son bu sınav öncesi, bu sınav itibariyle 4.yılı dolduğu halde tüm dersleri veremeyenlerin verdiği derslerin sıfırlanacağı duyurulmuştu.
bundan sonra sınav olur mu meçhul.

standartlardan sınava girdim bir sürü belirsizliğe rağmen moral bozmadan devam ediyoruz 78 almam lazım
her şeyin ötesinde emek verdiğimiz bu iş (daha önce türmobda sınava girenler açısından geçersiz sayıldığını gördük ya da o sınavları verenlerin hakkı saklanıyor mu bilemem ) kolayca kurumların iki dudağı arasında kalmasın......gizli gizli sınavlar ki 2010 ilk sınavından resmen haberim olmadı..bu sınavda sınav merkezi 2 hafta üzerine açıklanınca yapılacağından bile şüpheye düştüm..çok mu klas diye düşünüyorum yani lisansı alınca maaşa mı bağlanıcaz yada çok mu getirisi var nedir..
ama söke söke kurumlardan belge almaya alışığız biz tabi kurumlar da vaadlerinde durabilirse:
sınav nasıl dı derseniz fena değil di umarım geçmişimdir.. bir öncekine göre daha aöf tarzıydı sanki standartlardan aklımda kalan tablolarla ilgili anlaşılabilirlik karşılaştırılabilirlik ihtiyaca uygunluk diğer özellik güvenilirlik olmalıydı..
yine bağımsız denetime tabi konsolide ara tablo yayın süresi konsolide 6 hft + 2 hft denetim =8 hfta dedim..
umarım herkes emeğinin karşılığını alır...

12 kasım 2010 cuma gününe kadar açıklanacak soru ve cevaplar duyuru yapılmış

soru cevapların cuma günü açıklanacağı nerde yazıyor. Selamlar