Uçak Biletleri Nasıl Muhasebeleştirilir ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogrenci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Uçak Biletleri Nasıl Muhasebeleştirilir ?

ABDULLAH ERBAŞ ' Alıntı:
arkadaşlar bir firmadan kesilen faturada

iç ha uçak bileti bedeli 5733,10

servis ücreti 379
yr2 30
kdv dahil -yr 1200
VQ1 15,12
KDV MUAF -VQ 244
KDV DAHİL 837,32
GENEL TOPLAM 5733,10

BU FATURAYI NASIL MUHASEBELEŞTİRİRİZ GÖRŞÜ OLAN

770 4651,78
191 837,32
770 244,00
100/102/300 vs 5733,10 şeklinde muhasebeleştirebilirsiniz

benim müşterim yurt dışı ile iş yapmaya başladı haliyle yurt dışına çıkmaya başladı elimde birkaç tane bilet var gidiş dönüş biletleri

alan vergisi indirilmez ötv vardır indirilmez vs her kafadan bir ses çıkıyor

mesela bendeki biletlerin biri gidiş dönüş 890 TL ayrıntısında da

taxes başlığı altında

168.00 yr
9.00 ja
40.00 ge
27.00 tr
62.00 du kodları ile vergiler var toplamda 306 TL vergi

bu vergiler dahil bilet tutarının tamamını gider olarak kaydedebiliyormuyuz

dış hat uçak bilet bedelinin tamamını gider kaydedebilirsiniz

Selamlar,

IATA dan temin ettiğimiz 100 tl lik yurtdışı uçak biletini müşteriye fatura ederken 20tl komisyon ekliyoruz
Bu 20 lirada kdv den istisna değilmidir ?

Yurt dışı uçak biletleri kdv uluslararası taşımacılık istinsına tabidir. Bu nednele yurt dışı uçak biletiyle ilgili tüm hizmet bedeli komisyon, over komisyon gibi yan hizmetler de asıl hizmetin uygulandığı kdv sistemine tabidir yani istisnadır.
Biletin tamamaını uçuşun gerçekleşmesi halinde gider yazabilrisiniz. Bunu da kanıtlamak için biniş kartlarını yolcudan isteyip bilete eklemenizde büyük fayda vardır.
Her kafadan bir ses çıkması normaldir. Bu konu çok özel ve farklı bir uygulamadır.

Teşekkürler Nizam bey,

Aradaki yarım saatte bir çok özelge buldum, sizin dediğinize çıkan.
İşin enteresan tarafı dediğiniz gibi her kafadan neden bu kadar farklı yorum çıkar anlamıyorum.
Gerçi GİB i aradım o bile 15 dakika beklettikten sonra bulamadım kayıt alayım 3 gün içerisinde bakarsınız dedi.

selametle,

Siz benim sözlerimi dikkate alın.Benim Turizm ve bilet muhasebesinde 20 yılı aşkın tecrübem var. O yüzden başınız sıkışırsa bana yazabilirsiniz.

Selamlar Nizam Bey,

İatanın BSP raporları ile ilgili daha önce yaptığınız bir paylaşım var mıdır ?

Sorum;
İatanın 30.000+10.000(vergi)=40.000 lik raporunda
3.000+100,00(vergi)= 3.100 tl kesintiden sonra 36900 tl havale gerçekleştirilmiş.

bu 40.000 tl yi neyle belgelendireceğiz ?
40.000 tl olarak gider yazıldığı takdirde 3.100 tl yi iskonto mu beyan etmek gerekecektir.
muhasebe kısmı nasıl olacak işin açıkçası, varsa bir paylaşımınız bu İata ile ilgili çok sevinirim.

İata raporunda muhtelif üye hava yollarından alınan uçak biletleri vardır. Bu havayollarından ayrıca fatura gelecektir. Gelmese bile IATA raporu zaten dökümlüdür. Uçak bilet numarası havayolu kodunu da kapsar. 3000 tl nedir onu anlayamadım yalnız.

İata raporunda muhtelif üye hava yollarından alınan uçak biletleri vardır. Bu havayollarından ayrıca fatura gelecektir. Gelmedi maalesef. Gelmese bile IATA raporu zaten dökümlüdür. Evet gelen raporda bilet numarası tarihi ve rakamları mevcut Uçak bilet numarası havayolu kodunu da kapsar. 3000 tl nedir onu anlayamadım yalnız. Normalde İATA da en başta 40.000,00tl olarak düzenlediği raporda komisyon bedeli dahil oluyormuş, daha sonra bu komisyonu iskonto ediyor burada sanırım

Bsp raporuna göre bu biletleri muhasebeleştirebilirmiyiz ?

Selamlar,

Durumu anlatamadım sanırım tam anlamıyla :)
İata dan aldığımız 40.000,00 tl lik bilette İata üyesi olduğumuz için 3.100tl komisyonlarından vazgeçiyorlar ( biz bu 36.900tl nin üzerine zaten komisyonumuzu koyup müşterilere fatura ediyoruz, bunda bir sorun yok)

Demek istediğim maliyet kısmı, bu BSP raporlarındaki uçuşların biletleri temin edilebiliyor mu ? edilemiyor ise BSP raporundaki tarih bilet numarası ve rakamları ile işlem yapmak ne kadar doğru ?
Saygılarımla

Biletin kendisi zaten fatura yerine geçer. IATAS raporu ile kayıt yapılır. 3000 tl de her halde aldığınız extra komisyondur.

Selamlar Nizam Bey bu bsp raporlarında iade olan biletleri iade tarihlerine işleyip BS bildiriminde bulunuyor musunuz ?

Merhaba Nizam Bey seyahat acentelerinin yurtdışı uçak bilet satışlarını 600'lü hesaptamı yoksa 601'li hesaptamı göstereceğiz. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Birde Nizam Bey bizim kdv beyanına satış olarak girdiğimiz rakam beyannamedeki kredili satışlardan az olursa vergi dairesi yönünden bir sıkıntımız olurmu?

Merhaba Nizam Bey seyahat acentelerinin yurtdışı uçak bilet satışlarını 600'lü hesaptamı yoksa 601'li hesaptamı göstereceğiz. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Eğer IATA yetkili acenta iseniz. Yurt dışı uçak bileti satışlarını 600 veya 601 hesapta göstermeyeceksiniz. BSP hesabı ile karşılaştırıp kapatacaksınız. Sizin geliriniz olan sadece HİZMET BEDELİ dir. Bunu da yurt dışı ise 601 yurt içi biletse 600 hesapta veya alınan komisyonlar olarak gösterebilirsiniz.

muhabesini tuttuğumuz firma biletall adlı kayseri menşeili firma ile çalışıyor. Biletall firması her ay kesilen yurtdışı uçak biletlerini bizim firmaya alan vergiside dahil olmak üzere kdvsiz fatura ediyor. Bizim firmada kendi komisyonu artı bilet gideri olarak müşteriye kdvsiz fatura ediyor. Biz bu yurtdışı uçak bileti satışlarını 600'lü hesaplar altında gösterdik. Bizden önceki muhasebecide aynı şekilde yapmış. Acaba doğrumu yaptık diye şüphede kaldık yardımcı olursanız çok sevinirim. Ayrıca firma iatayla birliktede çalışıyor. İatada bahsettiğim bilatall firması gibi yurtdışı uçak biletlerini kdvsiz fatura ediyor bizim firmada komisyonunu üzerine ekleyip müşteriye fatura ediyor.

muhabesini tuttuğumuz firma biletall adlı kayseri menşeili firma ile çalışıyor. Biletall firması her ay kesilen yurtdışı uçak biletlerini bizim firmaya alan vergiside dahil olmak üzere kdvsiz fatura ediyor. Bizim firmada kendi komisyonu artı bilet gideri olarak müşteriye kdvsiz fatura ediyor. Biz bu yurtdışı uçak bileti satışlarını 600'lü hesaplar altında gösterdik. Bizden önceki muhasebecide aynı şekilde yapmış. Acaba doğrumu yaptık diye şüphede kaldık yardımcı olursanız çok sevinirim. Ayrıca firma iatayla birliktede çalışıyor. İatada bahsettiğim bilatall firması gibi yurtdışı uçak biletlerini kdvsiz fatura ediyor bizim firmada komisyonunu üzerine ekleyip müşteriye fatura ediyor.

Eğer biletall firmasından size bu şekilde fatura ediliyorsa , siz de kendi hizmet bedelinizi üstüne koyup fatua ediyorsanız 601 hesabı kullanmanız daha mantıklı olur. Çünkü KDV yok bu satışlarda. Ancak aldığınız bilet bedeli faturalarını da 740 hesaba borç kayıt etmeniz gerekir.

IATA sistemi farklıdır. Ancak madem diğer firmadan aldığınız biletleri satış hasılatı gösteriyorsunuz. IATA dan gelenleri de aynı şekilde gösterip, alış bedellerini 740 hesapta izleyebilirisiniz.
Bu yöntem sonuç olarak yanlış değil. Ancak firmanın satışlarını gereksiz şekilde şişiriyor. Sizin satış cironuz geliriniz bilet bedelinin kendisi değil ki? geliriniz bilet üzerinden almış olduğunuz hizmet bedeli sadece.