Ücretsiz İzin Formu Hakkında

Üyelik
29 Mar 2010
Mesajlar
2
merhaba arkadaşlar
işçiyi ücretsiz izine gönderirken izin dilekçesini
''... sebeplerden dolayı ücretsiz izine çıkma zorunluluğunuz ortaya çıkmıştır''
şeklinde yazabiliyor muyuz?yani böyle bir dilekçe geçerli sayılır mı? işverenin, işçiyi zorunlu olarak ücretsiz izne çıkarma hakkı var mıdır?

yardımlarınızı bekliyorum..
 
Ynt: ücretsiz izin formu hakkında

İşverenin böyle bir hakkı yoktur.
 
Ynt: Ücretsiz İzin Formu Hakkında

geçen sene böyle bir gerekçe ile işçiler izne çıkartılmış. bundan dolayı da ceza geldi.

yardımlarınız için tşk.ler
 
Ynt: Ücretsiz İzin Formu Hakkında

İşçinin muvafakati-onayı olmadan işveren işçiyi ücretsiz izne hiçbir zaman ayıramaz. Eğer zorla ücretsiz izne ayırma söz konusu ise işçi ihbar ve kıdem tazminatı talep edebilir.
 
Ynt: Ücretsiz İzin Formu Hakkında

ÜCRETSİZ İZİN UYGULAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1-Ücretsiz izin uygulaması,mevzuatımızda yer almamakta fakat yargıtay kararlarında sıkça sözü edilmektedir.Bu nedenle kararlara göre hareket edilmesi gerekmektedir.
2-Öncelikle ücretsiz izin duyurusunun yazılı ve gerekçeli olması gerekmektedir.
3-Ücretsiz iznin geçerli olabilmesi için diğer bir şart kesinlikle ücretsiz izne tabi tutulan işçinin kabul beyanı ve imzasının olması gerekmektedir.
4-Diğer bir şart,ücretsiz iznin süresinin belirli olması gerekmektedir.
5-Ücretsiz izni kabul etmeyen işçinin,imzalamamakla değilkabul etmediğini açıkça duyuruya belirtmesi gerekmektedir.
6-Ücretsiz iznin işçi tarafından kabul edilmemesi halinde yargı kararlarına göre işçinin iş aktinin feshedilmiş olduğu belirtildiğinden,eğer gerekçe geçerli değil ise arkasından işe iade davalarıriski mevcuttur.
7-İşçinin ücretsi izni kabul etmemesi 4857 sayılı iş kanununun 22 ve 24 ncü maddelerini de ilgilendirdiğinden,kabul etmeyen işçiden bu nedenle 24 e göre dilekçe alınıp kıdem tazminatı ödenerek ilişiği kesilebilinir.
8-Ücretsiz izin süresi içinde sigortaya prim yatırılmaz,kıdem süresinden de sayılmaz.

bende şu şekilde yazdığımız duyuruyu önce panoya astım daha sonra tek tek imzalattım (imzalamayanları 24.md. göre çıkış yaptım.) Kolay gelsin..


DUYURU


Sektörümüzde öteden beri yaşanan kriz malumunuzdur.Firma olarak ayakta kalabilmek ve istihdam kabiliyetini devam ettirebilmek için birtakım tedbirler almak zorunluluğu hasıl olmuştur.Yönetim olarak,bu krizden en az zararla çıkabilmek için hemen işçi çıkarmak yerine ,ekonomik şartların düzeleceği umudu ile şimdilik ücretsiz izin uygulaması yoluna gidilmiştir.
Bu nedenlerle aşağıda isimleri bulunan işçilerimiz üzülerek ücretsiz izne çıkartılacaktır.
Ücretsiz izin süresi olarak : 26.Ağustos.2008-26.Eylül.2008 tarihleri arasıdır.
Şartların düzelmesi halinde işbaşı tarihi olan 27.Eylül.2008 tarihinden önce işbaşı yapılması halinde durum sizlere duyurulacaktır.
Ücretsiz izni kabul etmeyen arkadaşlarımızın,4857 sayılı iş yasasının 24 ncü maddesine göre dilekçe vermeleri halinde kıdem tazminatları ödenecektir.
Bilginizi rica ederiz.
İŞVEREN-KAŞE İMZA

ADI SOYADI KABUL İMZASI
 
Ynt: Ücretsiz İzin Formu Hakkında

Gerek 4857 sayılı İş Kanunu'nda gerkse işçi ve işveren ilişkilerinin düzenlendiği diğer mevzuatta "Ücretsiz İzin" konusunda herhangi bir tanımlama bulunmamaktadır. Ücretsiz izinle ilgili olarak sadece 4857 sayılı İş Kanunu'nun 74 ncü maddesinde kadın işçilerle ilgili bir düzenlemeye yerverilmiştir. Buna göre, doğum yapan kadın işçilere doğumdan önce ve sonraki ücretli iznin bitmesi halinde kadın işçinin talebi ile altı aya kadar ücretsiz izin verileceği hükme bağlanmıştır.

İş mevzuatında açıkça tanımlanmamış olmakla birlikte, hayatın olağan şartları düşünüldüğünde, ücretsiz izin uygulamasına iş hayatında sıkça rastlanılmaktadır.

4857 sayılı İş Kanunu'nda tanımlandığı şekliyle İş sözleşmesi; bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir.

İş sözleşmesi, her iki tarafın (İşçi-İşveren) serbest irade beyanları ile kurulan ve yine her iki tarafa borç yükleyen sinallagmatik bir sözleşmedir. Bundan dolayıdırki işçi belirli bir ücret karşılığında bir edimi (işi) yerine getirmek; işveren ise bir edim karşılığında ücret ödemek yükümlülüğü- borcu altındadır. Bu nedenle, gerek işçinin borcu olan "İş Yapma", gerekse işverenin borcu olan "Ücret Ödeme" sözleşmesnin esaslı unsurları olup, bunlardan birinin olmaması durumunda söz konusu ilişkiye "İş İlişkisi" denmesi mümkün görülmemektedir. akdin kurulabilmesi için taraf iradelerinin yani rıza beyanlarının olması, işçi ile işverenin yapılacak iş ve ödenecek ücret gibi akdin esas unsurlarında anlaşmaya varmış olması gerekmektedir.

Yine sözleşmenin çift taraflı irade beyanı ile kurulduktan sonra, sözleşmenin esaslı unsurlarında yapılacak olan bir değişikliğin tarafların anlaşması ile yapılacağı, aksi takdirde yapılan bir değişikliğin işçiyi bağlamayacağı akdin niteliğinden anlaşılmaktadır.

İşte uygulamada sık sık raslanan "Ücretsiz İzin", işverenin borcu olan "Ücret Ödeme", işçinin de "İş Yapma" yükümlülüğünü ortadan kaldırmaktadır. Hal böyle oluncu, karşılıklı irade ile kurulan sözleşmenin esaslı unsurlarından birisinin tek taraf iradesi ile değiştirilemeyeceği, gerek işveren gerekse işçi tarafından ücretsiz izne karar verilemeyeceği anlaşılmaktadır. Ancak, tarafların anlaşması halinde bu şekilde bir uygulama yapılabilir. Yani, işçi işverenin rızası ile ücretsiz izin kullanabilir, işverende işçinin muvafakati ile işçiyi ücretsiz izne ayırabilir.

İşçi ve işverenin anlaşması ile "Ücretsiz İzin"uygulaması yapılmışsa eğer, taraflar arasıda kurulan iş sözleşmesi, bu süre içerisinde askıda olup; gerek işçi gerekse işveren açısından herhangi bir ifa yükümlülüğü doğurmayacaktır. İşçi bu süre içinde çalışmayacak, işveren de yine bu sürede işçinin ücretini ve sigorta pirimini ödemeyecektir.
 

Benzer konular

Üst