Üstadlar! Değerli Arkadaşlar! Büro Açıyorum. Bana Tavsiyeleriniz-Fikirleriniz Nelerdir?

0 Defter ile açıldığında destek şart. Bu aile olur eş olur kenardaki birikim olur şu olur veya bu olur diyebiliriz. Bir iki ortaklık teklifi bana da geldi ama açıkçası gelen ortaklık tekliflerini pek samimi bulmadım ve bu ortaklıkların beni ileriye taşıyacağına inanmadım. Ortaklık yaklaşımı şu şekilde oldu bana; iş yükünü üzerime bırakıp maddi olarak biraz daha üst rakamlara çıktılar. Onun dışında ileriye dönük bi yapı sunulmadı. Yani kısaca başımı işten kaldıramaz ve kendime bir katkı sağlayamazdım. Samimiyetine güvendiğim bir iki eski üstatla görüştüm tek başıma açmam gerektiği sonucuna vardım. Gelen ortaklıklar genelde pembe vaatler oluyor, anlatırken güzel ama icraata düştüğünde yalan olur hepsi... Ortada yazılı bir şey yok sonuçta... Ben istanbul da yaşamıyorum. Yaşadığım yer orta ölçekli bir ilçe. Yaşım şu an 26-27 evliyim ama çocuk yok. Şu an bu riski alamasaydım ileride almam zor olurdu veya olmazdı. Bazen gözü karartmak gerekiyor. Bende onu yaptım. İki sene cepten yenileni belki dört senede telafi edeceğim ama yaşım kırk olduğunda da benden küçük patron çocuğu beni acaba işten çıkarır mı korkusu daha ağır bastı :) ayrıca büromda vakit de su gibi akıp geçiyor :) Saygılar...
 
yeni büro açanlara öncelikle hayırlı olsun bende 0 defterle büro açanlardanım tabi ki yakınlarımın desteği ile sonuçların nasıl olacağını zaman gösterecek bununla birlikte her başlangıçda olduğu gibi heyecan ,endişe muhakkak oluyor.saygılar
 
Keşke daha önceden açsaydım diyeceksin. Az ve öz defterlerle devam et. Fazla defter fazla sıkıntı demektir.Ama kendine öyle çizgi çiz ki diğer muhasebeciler sana gıpta etsin. Öyle defterler gelecek ki şaşıracaksın, tabi tanıdıkların olmayacak, defterimi vereceğim diyenler vermiyor bu zamanla anlarsın. Allah yardımcın olsun biraz sabret göreceksin.
 
OKUYUNUZ ARKADAŞLAR VE KENDİNİZE DEĞER VERİNİZ..

arkadaşlar sizlere dunning kurreger etkisini (sendrom) okumalarını tercih ederim. Bu sendrom bizlerin profesyonel iş hayatımızda aradığımız ancak cevap bulmadığımız bir çok sorunun cevabını veriyor.

hiç bizi yönetenlerin neden bizden daha az zeki oldukları halde bu pozisyonlarda nasıl bulunduklarını düşündünüzmü, ya da patronunuzun bu kadar cehalete rağmen nasıl bu kadar başarılı olduğunu veya nasıl çok para kazanabildiğini.

--Bu varsayımda iki bilim adamı, Türkçe'de "cahil cesareti" ile benzer "Yetkin olmayan insanlar, vardıkları yanlış sonuçlar ve talihsiz seçimlerin yanlışlığını anlayabilecek kapasiteye sahip değillerdir." görüşünü savunmaktadır.

bu sendroma göre;

1.Niteliksiz insanlar becerilerine aşırı değer biçme eğilimindedirler.
2.Niteliksiz insanlar diğer insanlardaki gerçek beceriyi farkedememektedirler.
3.niteliksiz insanlar kendilerindeki yetersizliğin boyutunu görememektedirler.
4.Eğer bu Niteliksiz insanlar becerilerini geliştirmek üzere eğitilirlerse, geçmişteki eksikliklerini farkedip kabul etmektedirler.

Sonuç olarak insanlar, bir konu hakkında ne kadar az biliyorsa, o konu hakkındaki az olan bilgisi aslında ne kadar az bilgi sahibi olduğunu farketmesini engellediği gibi, sanki konuyla ilgili her şeyi biliyormuşcasına bir özgüven kazandırmaktadır.


Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.
Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir.
Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler.
Nitelikleri, eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar.

sonuç :

"İşinde çok iyi olduğuna" yürekten inanan 'yetersiz' kişi, kendini ve yaptıklarını övmekten, her işte öne çıkmaktan ve aslında yapamayacağı işlere talip olmaktan hiçbir rahatsızlık duymaz! Aksine her şeyin
hakkı olduğunu düşünür!

Ancak bu 'cahillik ve haddini bilmeme' karışımı mesleki açıdan müthiş bir itici güç oluşturur.

'Eksiler' kariyer açısından 'artıya' dönüşür.

Sonuçta, 'kifayetsiz muhterisler' her zaman ve her yerde daha hızlı yükselirler...

Bu arada, gerçekten bilgili ve yetenekli insanlar çalışma hayatında 'fazla alçakgönüllü' davranarak öne çıkmaz, yüksek görevlere kendiliklerinden talip olmaz, kıymetlerinin bilinmesini beklerler...Tabii beklerken kırılır, kendilerini daha da geriye çekerler... Muhtemelen üstleri tarafından da 'ihtiras eksikliği' ile suçlanırlar..."



"Cehalet, genellikle bilgi sahibi olmaktan daha çok özgüvene sebep olur.
"Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır."
 
yukarıda anlatmak istediğim insanların iszlewri görmesini beklemeyin kendinizi gösterin çünkü bu dünya düzeni maalesef böyle en olmadık yerlerde en olmadık patavatsızlıkları yapan kişiler daha sonra bir bakmışsınız sizin hayalini kurduğunuz mevkiilere gelmiş bunu anlamak için hayatınızı harcamayın bu yazıyı okuyun ve hayatınıza yeni bir bakış açısı ile yeniden başlayın.
 
Yeni büro açan arkadaşlara hayırlı müşteriler, bereketli kazançlar diliyorum. Arkadaşlar bende büro açmayı düşünüyorum. Ankara'dayım ve 2 yıl kadar beni idare edecek birikimim var. En büyük avantaj ise bekarım. Şuan ülke genelinde bilindik bir şirkette muhasebe müdürüyüm. Kasım ayında büromu açmak istiyorum. Ya da ocak 1 ile mi başlayım ne dersiniz fikriniz nedir. Tavsiyeleriniz için şimdiden tşk ederim.
 
arkadaşlar ben ofisimi açalı 2 ay oldu. 8 mükellefim var. ancak malesef giderlerimi bile karşılamıyor. ne kadar sürede mükellef sayısı oturdu ve kara geçtiniz ? tecrübeli arkadaşların fikrine ihtiyacım var.
Saygılar.
 
Selamlar arkadaşlar
Öncelikle yeni büro açan ve eskiden beri devam eden arkadaşlara hayırlı müşteriler ve hayırlı kazançlar diliyorum.Allah utandırmasın inşallah.
Uzun yıllardan beri bu mesleğin içinde olan fakat ve ancak son 1 yıldır kendi ofisini yürütmeye çalışan bir meslektaşınız olarak birkaç kelam etmek isterim.
Burada yazılan herşeye katılmakla birlikte işin aslının aslında hiçte öyle olmadığını bilmenizi isterim.Bu işteki gelecekle ilgili,bir tablo,bir şablon,bir öngörü maalesef yoktur.İzlenmesi gereken politika ise kişiden kişiye,hayat şartlarına,kendi hayat felsefenize göre değişir.Olması beklenen ve istenenle,olan,maalesef aynı olmuyor.
Ne güzel söylüyorsunuz;az olsun öz olsun,az ama öz müşteri vs.bunlar güzel ve hepimizin arzu ettiği hedefler,ama maalesef zaman ilerledikçe gerçeğin hiçte öyle olmadığını hatta olamayacağını anlıyorsunuz.Amiyane tabirle "tok satıcı" veya "tok muhasebeci" değilseniz -ki değiliz- "az ama öz" lafları hayali bir prensipten ve hedeften öteye geçemiyor.
Eğer hali hazırda birikmiş bir sermayeniz yoksa,eğer -bırakınız kar edip para kazanmayı- masrafları bile döndürecek yeterlilikte değilseniz ve geçim ve yaşama kaynağınızın önemli bir kalemini bu meslek ve gelecek oluşturuyor ise,işte o zaman müşteri seçmek,müşteri elemek bir seçeneğiniz kalmıyor.Hal böyle olunca,bazen o müşteriyi kaybetmemek adına kabul ettiğiniz ücretlere belki siz bile şaşıracaksınız.Acı,ama gerçek...Belli bir seviyeye ulaşabilmek ve bu meslekte varolabilmek adına ister istemez taviz vermeye başlıyoruz. (Bu arada düşük fiyat politikası,haksız rekabet yasağı.vb. bahsetmiyorum,tavizden kastım asgari şartlardır)
Bu meslek herşeyden önce sabır gerektirir,sabır kadar önemlisi de sürekli kendini güncellemek ve yenilemektir.Hizmet sektörünün en büyük handikapı,sattığımız bilginin elle tutulur gözle görülür olamayışıdır.Ve bizlerin en büyük eksiği de bilgiyi satacak kişileri bulamayışımızdır.Şu an eminim ki burada bulunan çoğu arkadaşımızın beyni,patlama derecesinde bilgi dolu ve habire de yükleme yapılıyor.Hergün yeni birşey yüklüyoruz.Artık satma vakti geldi,bu bilginin artık kullanılması lazım .Ama kullanacak kişiyi bulamıyoruz
,sıkıntı burada..Tam buldum diyorsunuz,hoop ücretler düşük kalıyor.Şimdi soruyorum size,masada yığılmış telefon faturaları,kira zamanı gelmiş,beyanname verilmiş vergisi bekliyor,cepte para yok, vs.vs. mükellefte gelmiş,sözde anlaşmışsınız ama aklınızdaki ücreti vermiyor,ne yapacaksınız?Hadi rakamsal örnek vereyim,tarife 150,siz ondan 300 istediniz.Prensipte koyduk kendimize bir yandan,az olsun öz olsun. :) İşte burada vereceğiniz karar, bir anlamda o işyerinin geleceğini belirleyecek.
Sözü fazla uzatmadan her zaman söylediğim bir benzetme ile nokta koymak istiyorum.
Odamız,bize o belgeyi verene kadar başımızda bir nöbetçi gibi durmakta ve bizi tabir-i caizse sömürmekte iken,belgeyi verdikten sonra ise savunmasız ve desteksiz bir şekilde bizi aç kurtların (teşbihte hata olmaz) arasına atmakta ve başınızın çaresine bakın demektedir.Ya yiyecek,ya yenilecek ya da her tarafımız yara bere içinde yolumuza devam edeceğiz.
Ne yiyen ne de yenilen olalım.Hakkımız ve kendimiz için hayırlı olan ne ise onu alalım.İnanç,sabır ve gayretle inşallah bu uzun yolda hepimiz muvaffak oluruz arkadaşlar.
Sevgi ve selamlar
 
ailem benimde büro açmamı bekliyor, ama ben açamıyorum. Çünkü sıfır defterle döndürebilecek bir sermayem henüz yok, anca geçimimi sağlayabiliyorum. Bu meslek bazen herkese toz pembe geliyor, önce sınav ve staj dönemi büyük zorluklarla (ki bende yaşadım biliyorum kolay değil) sonra iş hayatına atılma.. ama lafımı yanlış anlamayın keşke bazen muhasebe elemanı olarak kalsaymışım dediğim de oluyor, keşke 15000 TL ye yakın masraf yapmasaydım da bu ruhsatı almasaydım da diyebiliyorum. Tabi bunlar benim yaşadığım şartlar genelindeki düşüncelerim. Kimisi cesaretlidir, güveni vardır eşine dostuna, arkasında ailesinin desteği girer bu işe, sıfırdan girende vardır tabiki. Ama ne yazıkki gerçek bu.. Dışarıdan bakan biri mali müşavir dediği zaman, acayip çok para kazanıyor süsü veriyor, hiç öyle değil.. muhasebecilik müşavirlik; gerçekten eskidendi,60 lı 70 li yıllarda kaldı...

bu arada sözüm meclisten dışarı ancak, şu haksız rekabet olayına da değinmek isterim.. Şimdi oda yönetimleri bas bas bağırıyor haksız rekabetle mücadele, kaliteli hizmet anlayışı, müşteri standardı vs.. ancak benim anlamadığım konu şu; oda yönetimde görev alanlar, aynı zamanda mali müşavirler yani büro faaliyetinde bulunanda var, kendi şirketi olanda, bağımlı olanda.. hem oda yönetiminden tonlarca maaş alacaklar, hemde büro faaliyetinde mesleği icra edecekler.. Acaba bu durumda haksız rekabetin konusuna giriyor mu? Ben bunu her platformda seminerlerde dile getirdim, ancak aldığım hiç bir cevap olmadı.

herkese bol kazançlı bir iş hayatı diliyorum.
 
Son sorunuza cevap alamazsınız :)
Muhasebe mesleğiyle tanışalı 23 yıl oldu.Bir kere bile Oda tarafından bir mükellef yönlendirilipte "muhasebeci arıyorum" diye gelmedi,gelmeyecekte.Ancak gelirse o sorunun cevabı alınabilir...
 
Merhabalar, Bende büromu 2013 ocak ayında sıfır mükellef ile açtım.Şu anda 2 A.Ş 4 ltd 2 briinci sınıf şahıs 3 tane de işletme defterim var.Ama inanın kendim çok girişken bir insan olmama rağmen anca bu kadar yapabildim.Halen beklediğim görüşmelerim var.Şansım birazdaha yaver gitseydi 25 deftere kadar çıkabilirdim heralde.Bizim işimizin zor olan tarafı pazarlama yapamıyor olmamız.Yani ne olacağı belli değil.Anca kendi portföyünüzden bir mükellef sii önerecek veya tanıdığınız veya görüştüğünüz biri şirket kuracak başka türlü kendiniz pazarlayamıyorsunuz.Bir tacir malını her türlü pazarlayabilir fakat biz yasamız gereği bunu yapamıyoruz buda yeni kurulan büroların işini çok zorlaştırıyor.Yeni büro kurma sürecinde olan arkadaşlar bana ulaşabilirler.Elimden geldiği ölçüde yardımcı olabilirim.Saygılarımla
 
merhaba arkadaşlar,bende büromu kısmet olursa kasım ayında açmayı planlıyorum...şuan hiçbir görüşmem,beklediğim mükellef yok...biraz pembe bir tablo olucak sanırım bu konuşulanlar arasında ancak ben herkesin rızkının bi şekilde karşısına çıkacagnı düşünüyorum....ticaret lisesi mezunu degilim,ingilizce iktisat bitirdim,muhasebeye staja başlayana kadar çok yabancıydım ancak şuan bu mesleği seçtigim için dogru bir karar verdigimi düşünüyorum....zamanla herşey öğrenilir,mükellef edinilir diye düşünüyorum...tüm meslektaşlarımı da boyle zor bir meslegi başarabildikleri sınavları olsun insanlarla ilişkileri olsun tebrik ediyorum...
 
ailem benimde büro açmamı bekliyor, ama ben açamıyorum. Çünkü sıfır defterle döndürebilecek bir sermayem henüz yok, anca geçimimi sağlayabiliyorum. Bu meslek bazen herkese toz pembe geliyor, önce sınav ve staj dönemi büyük zorluklarla (ki bende yaşadım biliyorum kolay değil) sonra iş hayatına atılma.. ama lafımı yanlış anlamayın keşke bazen muhasebe elemanı olarak kalsaymışım dediğim de oluyor, keşke 15000 TL ye yakın masraf yapmasaydım da bu ruhsatı almasaydım da diyebiliyorum. Tabi bunlar benim yaşadığım şartlar genelindeki düşüncelerim. Kimisi cesaretlidir, güveni vardır eşine dostuna, arkasında ailesinin desteği girer bu işe, sıfırdan girende vardır tabiki. Ama ne yazıkki gerçek bu.. Dışarıdan bakan biri mali müşavir dediği zaman, acayip çok para kazanıyor süsü veriyor, hiç öyle değil.. muhasebecilik müşavirlik; gerçekten eskidendi,60 lı 70 li yıllarda kaldı...

bu arada sözüm meclisten dışarı ancak, şu haksız rekabet olayına da değinmek isterim.. Şimdi oda yönetimleri bas bas bağırıyor haksız rekabetle mücadele, kaliteli hizmet anlayışı, müşteri standardı vs.. ancak benim anlamadığım konu şu; oda yönetimde görev alanlar, aynı zamanda mali müşavirler yani büro faaliyetinde bulunanda var, kendi şirketi olanda, bağımlı olanda.. hem oda yönetiminden tonlarca maaş alacaklar, hemde büro faaliyetinde mesleği icra edecekler.. Acaba bu durumda haksız rekabetin konusuna giriyor mu? Ben bunu her platformda seminerlerde dile getirdim, ancak aldığım hiç bir cevap olmadı.

herkese bol kazançlı bir iş hayatı diliyorum.
Ne yazıkki yönetimdekilerin özellikle Türmob için söylüyorum çoğu YMM herşeyi kendi çıkarlarına göre düzenliyorlar, tek dertleri para aidat vb. meslek gün geçtikçe geriliyor çok fazla talep var bu mesleğe bir de şimdi SMMM yeterlilik sınavını 5 kerede veremeyenlere af getirip (7 sınav olacakmış sanırım) çok olan SMMM sayısını daha da çoğaltıp mesleği yapılamaz hale getirme durumları mevcut. Biz SMMM ler olarak bu ve benzeri girişimlere engel olmalıyız. Dışardan belgesiz defter tutanların bu işi yapamamasını sağlamalıyız. Denetim ve YMM süreçlerini bizde yapabilmeliyiz. Bunlar için birlik olmamız şart
 
Son düzenleme:
bürolarını yeni açanlara öncelikle hayırlı olsun.bende daha önce yazdığım gibi ocakta açtım.
maalesef başa başı yakalayamadım.ama umudum var.
yeni açan ve açmayı düşünenlere tavsiyem şu ne olursa olsun bedavaya iş yapmayın.fiyatı düşürmeyin.çünkü emin olun mükellef ne yapıp edip bir mali müşavir bulacak.
anladığım kadarıyla büroculuk devir daim ediyor.yeni meslektaşlar büro açmaya başladı.eğer toplu bir şekilde bilinçli şekilde hareket edersek ,meslekte hala umut var.
başımdan geçen hikayeyi anlatayım
mart ayında bir mükellef geldi,mükellefim vasıtasıyla 2013 ekimde açmış işletme defteri,mali müşaviri bırakıyormuş.aradım mali müşavire sordum niye bırakıyorsun diye.
bilgi vermedi,üsteledim para alabiliyormusun düzeni tertipi nasıl gibilerinden yine bilgi vermedi.neyse defteri aldım.mükellef pazarlık yaptı ama ben yine azda olsa asgari tarife oranının üstünde anlaştım.şubat beyannamelerini verdim.şubatın parasını alamadım bidahaki ay hallederiz dedi.nisan ayında mart evraklarını aldım,mart beyannamelerini verdim.para alamadım.etti iki ay.bu sefer aradım mayıs 12 de gittim paramı ver dedim kem küm etti.bende dedim sözleşmeyi 30 nisana iptal ediyorum.kendine muhasebeci bul.ondan sonra mükellef iki muhasebeci ile görüştü ikiside beni aradı cevabım şu oldu bu yıl sen 3. muhasebecisi olacaksın daha yıl yarılanmadı.mükellefin maşallahı var bu gidişle 5 6 olur bu sayı dedim.açıkca para alamazsın dedim.
en son döndü dolaştı mükellef bana geldi.senle çalışmak istiyorum dedi.ve 1 yıllık ücret ve alacağımı peşin verdi.ayın 22 si felandı.
yani demek istediğim şu lütfen biraz dik duralım arkadaşlar.mükelleflere biz değil onlar bize muhtaç.bizler çoban değiliz.hepimiz az çok eğitimli kalifiye insanlarız.
kendi kıymetimizi bilelim.bir meslektaş bilgi istediğinde verelim.bilgilerimizi paylaşalım.bizler hepimiz aynı gemideyiz.müşteriler geminin etrafındaki filikalardır.bana göre
 
değerli arkadaşlar ben kasım ayında büromu açmayı planlıyorum...o güne kadar okumam gereken bana tavsiye edebileceğiniz faydası olacak kitaplar konusunda fikir ve yardımlarınız bekliyorum....teşekkür ederim
 
değerli arkadaşlar ben kasım ayında büromu açmayı planlıyorum...o güne kadar okumam gereken bana tavsiye edebileceğiniz faydası olacak kitaplar konusunda fikir ve yardımlarınız bekliyorum....teşekkür ederim

Selamlar Sayın hrkrc,büro açmayı düşünecek konuma geldiyseniz tavsiye almanıza lüzum yok diye düşünüyorum. :)
Fakat özellikle bazı belli konularda eksiğiniz olduğunu düşünüyorsanız onları belirtin,yardımcı olmaya çalışalım..
Saygılar
 
Selamlar Sayın hrkrc,büro açmayı düşünecek konuma geldiyseniz tavsiye almanıza lüzum yok diye düşünüyorum. :)
Fakat özellikle bazı belli konularda eksiğiniz olduğunu düşünüyorsanız onları belirtin,yardımcı olmaya çalışalım..
Saygılar

Sayın Tahsin Kurt verdiğiniz cevap için teşekkür ederim...büro açmayı ksmetse planlıyorum ancak bilgilerim konusunda iddialarım yok yeni bilgiler öğrenmeye bildiklerimi pekiştirmeye açığım......her konuda verebileceğiniz tavsiyelere de öyle....:) iş hayatıma her gün yeni bilgiler ekleyerek eminim mükelleflerime yetebilirm....öğrenmenin engeli olduğunu sanmıyorum istemek yeterli!teşekkür ederim
 
Üst