Vakıf İktisadi İşletmesi KDV

mes_ar

Tanınmış Üye
Üyelik
23 Mar 2007
Mesajlar
2,032
Konum
İSTANBUL
Günaydın arkadaşlar,
Bir üniversite vakfının iktisadi işletmesi sigortacılıkla ilgili eğitim veriyor. Normal dersanelerde verilen eğitimin kdv oranının %8 olduğuna göre, bu da aynı kategoriye girer mi?
 
KDV Kanunun 28'inci maddesine göre "Üniversite ve yüksekokullar ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ve 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında verilen eğitim ve öğretim hizmetleri, "Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği" kapsamında verilen öğrenci taşıma servis hizmetleri ile "Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği" hükümlerine tabi yurtlarda verilen hizmetler"de KDV oranı %8'dir. Buna göre eğer eğitim bizzat vakıf üniversitesi tarafından veriliyorsa oran %8, eğer üniversiteyi teşkil eden vakfa ait iktisadi işletme tarafından veriliyorsa oran %18 olacaktır. Diğer taraftan söz konusu iktisadi işletme 2547 sayılı Kanunun 3/j maddesine göre uygulama ve araştırma merkezi bünyesinde veriliyorsa, bu hizmet ifası üniversite bünyesinde olacağından yine KDV oranı %8 olur. Yalnız dayanağımız dershaneler gibi 5580 sayılı Kanun değil, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu olacaktır.
 
KDV Kanunun 28'inci maddesine göre "Üniversite ve yüksekokullar ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ve 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında verilen eğitim ve öğretim hizmetleri, "Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği" kapsamında verilen öğrenci taşıma servis hizmetleri ile "Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği" hükümlerine tabi yurtlarda verilen hizmetler"de KDV oranı %8'dir.
buraya kadar tamam. Fakat bundan; aşağıdaki sonuca nasıl vardınız, onu anlayamadım. Biraz daha açıklarsanız sevinirim.
Buna göre eğer eğitim bizzat vakıf üniversitesi tarafından veriliyorsa oran %8, eğer üniversiteyi teşkil eden vakfa ait iktisadi işletme tarafından veriliyorsa oran %18 olacaktır. Diğer taraftan söz konusu iktisadi işletme 2547 sayılı Kanunun 3/j maddesine göre uygulama ve araştırma merkezi bünyesinde veriliyorsa, bu hizmet ifası üniversite bünyesinde olacağından yine KDV oranı %8 olur. Yalnız dayanağımız dershaneler gibi 5580 sayılı Kanun değil, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu olacaktır.
 
Gayet basit, ilgili BKK'da sayılan 5580, 2828 ve 573 sayılı Kanunların hiç biri devlet veya vakıf üniversitelerini kapsamıyor. Bu üniversiteler 2547 sayılı Kanuna tabi. Eğer o kanunun 3/j maddesine göre kurulan bir merkezde veriliyorsa eğitim oran %8, ama kendi özel mevzuatını çiğnemek pahasına 3/j maddesi kapsamı dışında çıkılırsa oluşan iktisadi işletme üniversitenin değil vakfın iktisadi işletmesi olacağı için %8'lik orana girmez. Umarım anlatabilmişimdir.
 
Benzer bir soruda benim var, Üniversiteye ait bir vakfın iktisadi işletmesi, üniversitenin malı olan boş bir binayı kiralayarak özel ilköğretim okulu yapacaktır. bu kiralama işinin Kdv ve gelir vergisi yönünden durumu nasıl olur acaba?
 
Sayın feruh bu kiralama işlemi yap - işlet - devret modelinde yapılacaksa herhangi bir vergiye tabi değildir.
Diğer tarafdan normal bir kiralama işlemi ise;
1-KDV Yönünden (63 Nolu KDV sirküleri)
5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşların Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakları kiraya verme işlemleri ile reklam verme hizmetleri, kiracının veya reklam hizmeti alanın KDV mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın tevkifata tabi tutulmayacaktır. Bu durumda, söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar kiraya verme ve reklam verme hizmetleri dışında KDV'ye tabi işlemleri bulunmaması kaydıyla bu hizmetlere ilişkin KDV'yi sadece işlemlerin gerçekleştiği dönemler için 1 No.lu KDV Beyannamesi vermek suretiyle beyan edebileceklerdir. Genel bütçeli idareler ise, bu işlemlere ilişkin KDV'yi doğrudan gelir hesaplarına aktarmak suretiyle, beyanname vermeksizin işlem yapacaklardır.Buna göre, kampüsünde bulunan kafeyi işletmeciye kiraya veren Devlet üniversitesi, 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer aldığından kira bedeli üzerinden hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacak, KDV mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın üniversite tarafından 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edecektir.2- GVK Yönünden
KVK 1 Nolu tebliğin 15.3.2.4 nolu bölümüne göre ve YÖK Kanunun 56. maddesine göre GVK STopajdan muaftır.
 
Çok teşekkür ederim Sayın mohicans sağolun,
sizde bir süre yoktunuz, tekrar görebilmek güzel.
Kolay gelsin...
 
Üst