Vergide Sorumluluk

batlı

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Kas 2008
Mesajlar
557
Konum
ANTALYA
3 ortaklı ltd şirketinde bir ortak %90 diğer ikisi %5 er paya sahiptir. Müdür tayin edilmemiştir. %90 paya sahip orta kayıptır.

1- şu anda çıkan vergi borçlarında diğer iki ortağın sorumluluğu sermayeleri oranındamıdır yoksa müteselsilmidir. eğer müteselsil ise ne şekilde bunu vergi idaresi gerçekleştiriyor.
2- %5 er paya sahip ortaklar hisselerini nasıl devredecek. %90 lık ortak piyasada olmadığı ve yeteri çoğunluk sağlanamadığı için mahkeme kararı vs. mıdır?
 
Ynt: vergide sorumluluk

Uff çok zor iş bu. Mahkemeden gaiplik kararı alacaksınız.
 
Ynt: vergide sorumluluk

sayın nguroy,
1 ve 2. md de sorduğum konular hakkında bildiklerinizi biraz aktarırmısınız. bu ortaklar şimdi %5 er oranda mı sorumludur.
ticaret mahkemesine gitmesi felan mı gerekli.
 
Ynt: vergide sorumluluk

Evet borcun %5 lik kısmına isabet eden kısım ile sorumludurlar diğer %90 lık kısım o ortakları ilgilendirmez %90 ortak ortada olmadığından hisse devri olmaz ancak mahkeme den durumu bildirip ancak öyle
 
Ynt: Vergide Sorumluluk

Limited şirketlerde ortaklar koymayı tahhüt ettikleri sermaye tutarı kadar sorumludurlar. Ortaklar sermaye tahhütlerini yerine getirmişlerse şirketin borçlarından sorumlu değildirler. Şirketin iflas etmesi halindede sorumlulukları olmaz.




Ancak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü hakkında kanun 35?ci maddesi ile vergi , resim, harçlar, vergi cezaları, vergi gecikme zamları, vergi gecikme faizleri vb kamu alacaklarının tahsili için ortakların sorumluluğu genişletilmiştir. AATHK?nun 35?ci maddesi ""limited şirket ortakları, şirketten tahsil imkanı bulunmayan amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar ve bu kanun hükümlerine göre takibe tabi tutulurlar" şeklindedir. Bu madde ile limited şirketlerin yetkili müdür olmayan ortakları şirketten tahsil imkanı bulunmayan amme alacaklarından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olacaklardır. Bu madde gereğince limited şirket ortakları hakkında takibe geçilebilmesi için 6183 sayılı kanunun 54 ve müteakip maddelerine göre şirket hakkında yapılan takip muameleleri sonucunda amme alacağının şirketten tahsil imkanının bulunmaması gerekmektedir.



AATÜHK? nun 405 seri no'lu Tahsilat Genel Tebliğine göre amme alacağının şirketten tahsil imkanının kalmaması halleri şunlardır:



- Şirketin haczedilen mal varlığının, 6183 sayılı kanun hükümlerine göre yapılan değerleme sonucu , tespit edilen değerlerinin amme alacağını karşılamaması veya satış yapılmasına rağmen amme alacağının tamamen tahsil edilmemiş olması,



- Şirketin haczi kabil herhangi bir mal varlığının bulunmaması,



- Şirketin iflasının istenmiş veya iflasının açılmış olması hallerinde amme alacağının iflas yoluyla takip sonucunda da tahsil edilemeyeceği kanaatinin oluşması,



- Borçlu şirketin yapılan araştırmalara rağmen bulunamaması ,



gibi şartların varlığı alacaklı tahsil dairesince saptanacaktır.



Yukarıda sayılan hallerde limited şirketten tahsil imkanı bulunmayan amme alacaklarını ödemek mecburiyetinde olan ortaklar, 6183 sayılı kanunun 3?üncü maddesi uyarınca amme borçlusu olup, bu kanun hükümlerine göre takip edilirler.

Bir örnekle açıklamaya çalışırsak;

5000 TL sermayeli bir Limited Şirketin 25 000 TL amme borcu olduğunu düşünelim.

Bu limited şirketin iki ortağının pay oranlarıda % 99 ve % 1?dir.



% 1 paya sahip olan ortak şirkete 50.. TL vererek ortak olmuştur. Ancak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Yasa?nın yukarıdaki sözü edilen hükümlerine göre şirketin 25 000 TL olan amme borcundan dolayı % 1 payı oranında sorumlu olacaktır.



Buna göre şirkete 50 TL vererek ortak olan % 1 pay sahibi olan kişi, 250 TL?den sorumlu olmaktadır.
 
Ynt: Vergide Sorumluluk

arkadaşlar asıl sorum bu kişiler ortaklıktan nasıl çıkacak. ticaret mahkemesine mi başvuracak. süreç nasıl işliyor?
 
Ynt: Vergide Sorumluluk

Bir limited şirkette müdür tayin edilmemişse bütün ortaklar müdür sayılır. Dolayısıyla vergi dairesi ortak hissesi onbinde bir bile olsa, müdür sorumluluğundan dolayı her ortağa borcun tamamı için üzerine gidebilir.

Borçlarınızı tamamen ödemeden şirketin kapatılmasına hiç bir mahkeme karar veremez diye düşünüyorum.

Yoksa en büyük ortağın kayıp olması ve şirketin fiilen faal olmadığı, sizlere zarar verdiği gerçeği ile mahkemeye haklı sebeblerle başvurup kapatma isteyebilirsiniz. En mantıklısı bu.
 
Üst