Vergiden ne alemdesiniz millettt..!!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan azkan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Vergiden ne alemdesiniz millettt..!!

merhaba arkadaşlar, sizce bu dönem aatuhk, ötv, veraset ve intikal, motorlu taşıtlar veya damga vergisi gibi sürpriz kanunlardan soru gelme olasılığı nedir? Beni en çok bunlar düşündürüyor..Bu arada yaseminbb geçmiş olsun arkadaşım.. acil şifalar diliyorum

vergi hukukuna çalış, tamam ama her konuya yeterince çalışamazsın zaten,
zaman kısıtlı, ayrıca uzun zamandır çalışıyor olsan da unutulacak yada daha kötüsü karıştırılacak bir ders...
Yani aslında şansın önemli olduğu bir ders.
4 dersten kalan bir arkadaş vergiden geçmişti, "nasıl başardın " diye sordum, "kolay geldi yaptım " dedi, yani öyle abartılı bir çalışma yok, ama çalışmadan da olacak bir ders değil.

Yasemin arkadaşa geçmiş olsun.

geçmiş olsun yasemin arkadaş.

Benimde son hakkım aman vergi zor napcazdan ziyede bugüne kadar çalıçmalarınızda karşılaştığınız güzel çıkması olası konuları paylaşsanız daha yararlı olur diye düşünüyorum, örneğin dün aşağıdaki konuyu okudum ve sanki sorulabilirliği var:)

devir ve bölünme durumlarında zarar mahsubu KVK göre nasıl olur? yada buna uygun sayısal bir örnek bekliyorum?

CEVAP:devir ve bölünmeden zarar mahsup edilebilir ancak aşağıdaki şartların sağlanması gerekiyor

1- Son 5 yılda Kurumlar vergisi beyannamesini kanunu süresinde vermiş olmalı
2- Devir ve bölünmeden itibaren faaliyette 5 yıl devam etmek zorunda
3- zararın öz sermaye tutarını geçmemesi gerekiyor

Soru: Emsal Kira hakkında kısaca bilgi veriniz. Emsal kira uygulanmayacak halleri sayınız.

Cevap: Kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamaz.

Bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır.

Bina ve arazide emsal kira bedeli, yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası, bu suretle takdir veya tespit edilmiş kira mevcut değilse Vergi Usul Kanununa göre belirlenen vergi değerinin %5'idir.

Diğer mal ve haklarda emsal kira bedeli, bu mal ve haklarının maliyet bedelinin, bu bedel bilinmiyorsa, Vergi usul Kanunun servetlerin değerlendirilmesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerin %10'udur.

Emsal Kira Bedeli Uygulanmayan Haller:
1. Binaların, koruma amaçlı başkalarının ikametisine verilmesi
2. Bina sahiplerinin usul, furu veya kardeşlerine ikametine verilmesi
3. Bina sahibi ve akrabalarının aynı evde ikamet etmesi
4. Kamu kuruluşlarına yapılan kiralamalar

Birden fazla işverenden ücret geliri ile birlikta diğer bir gelir daha elde edildiği durumlarda toplam gelir 50.000 tl yi aşıyor ve ücret gelirinin toplamının 2. vergi dilimini aşması gerekiyor ise verginin hesaplanması değişiyor ücret gelirinde %8 lik bir vergi indirimi daha uygulanıyor

30.000 TL serbest meslek kazancı
15.000 TL 1. ücret geliri
15.000 TL 2. ücret geliri ödenecek vergi?

1- matrah üzerinden vergi hesaplanması
(60000-50000)*0,35+11520=15020 TL

2-ücret gelirinin toplan gelir içindeki payının bulunması,
30000/60000_0,50

3-50.000 Tl yi aşan kısımda ücretin payının bulunmaası
(60000-50000)*0,50=5000
4- ücret gelirinde %8 lik indirim
5000*0,08=4000
5-hesaplana vergi
15020-400=14620 TL

Not:2010 yılı verileri

arkadaşlar sınava giriş belgenizi çıkarabildinimi???ben nedense bulamadım...bendemi bi gariplik var acaba bilgisi olan varmı??????

Benimde iki dersim aldı. Genel Hukuk ve Vergi Hukuku . Herkese bol şans

Verginin Tekerrürü ;

Vergi Ziyaı na Sebebiyet vermekten veya usulsüzlükten dolayı ceza kesilen ve cezası kesinleşenlere cezanın kesinleştiği tarihi takip eden yılın başından itibaren başlamak üzere vergi ziyaında 5, usulsüzlükte 2 yıl içinde tekrar ceza kesilmesi durumunda , vergi zıyai cezası yüzde 50 usulsüzlük cezası yüzde 25 arttırılmak suretiyle uygulanır

Bunun Dışında ;
Kooperatif İstisnası , Geçmiş Yıl zararlarının indirimi, Amortismanlar , İhtiyaci haciz ve tahakkuk , gecikme faizi zammı tanımları farkları Emsal Kira bedeli vb soruları bekliyorum

Uygulamada Gayri Menkul Sermaye İradı Hesaplaması ( diğerler gelirler ile birlikte )

Umarım Çok Zor sorular Sorulmasa :S

bir soru daha benden....

Bir AŞ nin şüpheli alacakları işlemleri aşağıdaki gibidir:
- 01.11.2007 tarihinde aktife kayıtlı değeri 5.000 lira olan senetli alacak yapılan protestoya rağmen borçlusu tarafından ödenmemiştir.
- 05.11.2007 tarihinde işletme tarafından dava konusu yapılmış dava konusu yapılan 2.000 liranın kısmi teminatlıdır.
- 05.11.2008 tarihinde karşılık ayrılan alacağın yarısı tahsil edilmiştir.
Yukarıdaki işlemleri VUK açısından yorumlayınız.

vuk a göre dava konusu yapılmış ve icra safhasında bulunan alacaklar şüpheli sayılır ve karşılık ayrılır...

ancak kısmi teminatlı olan tutarlar için karşılık ayrılmaz

karşılık ayrılan tutar tahsil edildikçe gelir kaydedilir, tahsil edilemeyen diğer kısım hala karşılıkta kalır...

yani bu soruda 5 11 2007 tarihinde kısmi teminatlı olan hariç olmak üzere 3.000 lira için karşılık ayrılır, 5 11 2008 de ise tahsil edilen 1.500 lira gelir kaydedilir...

arkadaşlar kimse beni takmamış ya...gerçekten giriş belgesini çıkaramadım daha öncekinde sınava giriş belgesinde nerde girdiğin falan yaıyordu bu seferkinde başvuru belgesi diye bişey var ama onda da nerde girceğim yazmıyo.. lütfen yardım ederseniz sevinirim

tealight ' Alıntı:
arkadaşlar kimse beni takmamış ya...gerçekten giriş belgesini çıkaramadım daha öncekinde sınava giriş belgesinde nerde girdiğin falan yaıyordu bu seferkinde başvuru belgesi diye bişey var ama onda da nerde girceğim yazmıyo.. lütfen yardım ederseniz sevinirim

sınav giriş belgeleri henüz yayınlamadı.

Cebren tahsil kısaca açıklayınız. unsurlarını sayınız.

Vadesinde ödenmeyen amme alacağı cebren tahsil olunur. Borcunu zamanında ödemeyen borçludan zor alım yoluyla amme alacağının tahsil edilmesidir. Vadesi geçmiş alacak için, cebren tahsil şekilleri uygulanmadan önce ödeme emri düzenlenir. Şayet teminatlı bir alacaksa, teminatın paraya çevrileceği borçluya bildirilir. Ödeme emri tebliğine rağmen amme alacağı ödenmezse cebren tahsil işlemlerine başlanır.

Cebren tahsil şekilleri şunlardır:

a) Teminat göstermişse, paraya çevrilmesi, kefilin takibe alınması,
b) Amme borçlusunun borca yetecek kadar mallarının haczedilerek paraya çevrilmesi,
c) Gerekli şartlar bulunduğu takdirde borçlunun iflasının istenmesidir.

mrb arkadaşlar sınava sayılı günler kaldı bende birçok kişi gibi vergi kabusuyla uyuyup uyananlardanım vergide çıkması muhtemel gözle görülen soru şekilleri paylaşılıyor bu sayfada bende kendi fikirlerimi paylaşmak isterim son yıllar sorularına bakacak olursak 2011/3 dönem hariç o tam bir istisna kaos ortamında hazırlanmış sadece çıta yükselten sorular onu hiç yoruma katmadan edindiğim ön görülerle söylüyorumki gv.gmsi çıkma olasılığı çok yüksek neden derseniz malum mart ayı gv ve gmsi beyan ayı bu konuya onun için ağırlık verileceğini düşünüyorum hesaplamalı soru olarak çıkmasa tanımlı sorularda muhakkak gmsi ile ilgili birşeyler çıkacak bence hesaplamadanda kv.beyannamesi hazırlamamızı isteye bilirler oda malum kv.kapıda gündem takipte bu sınavlarda birde şu fikirdeyim bu sınav korktuğumuz kadar kötü olmayacak tabi haybeye dağıtılan puanlamada olmayacak sadece geçmiş sorular ışığından gitmek yeterli sanki bu saatten sonra bu benim nacizhane görüşlerim allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun herkeze şimdiden başarılar.

Haybeden dağıtılan puanlar olmasında ben kalmaya da razıyım
bütün arkadaşlarım geçti bir ben kaldım
ve hepsi benden daha bilgisizler emin olabilirsiniz
çok zoruma gidiyor bu durum

bakalım inşallah mart sınavı çok iyi geçerde bütün sıkıntılarımı unuturum

V.U.K?na göre, ilk tesis taazzuv gideri ile peştemallık ve özel maliyet bedellerinin itfa hükümlerini yazınız. Kurumların aktifleştirdikleri ilk tesis ve taazzuv giderleri ile peştemallıklar mukayyet değerleri üzerinden eşit miktarlarda ve beş yıl içinde itfa olunur.
Gayrimenkullerin, elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının ve gemilerin iktisadî kıymetlerini artıran ve 272 nci maddede yazılı özel maliyet bedelleri, kira veya işletme hakkı süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilir. Kira veya işletme hakkı süresi dolmadan, kiralanan veya işletme hakkı alınan şeyin boşaltılması veya işletme hakkının herhangi bir sebepten sona ermesi halinde henüz itfa edilmemiş olan giderler, boşaltma veya hakkın sona erdiği yılda bir defada gider yazılır.

arkadaşım sen ne yaptın ya bu soru kaptı kaçtıdan indirimli k.v. den de beter bir soru nereden çıktı bu soru ya bu soru gelsin varya sen neredeysen seni gelip bulacağım tebrik edeceğim yapma sınava ilk girecekler var içlerini karartma bence bukadarda olmaz canım sorular daha makul çıkacak emin olun sende kasma bence bukadar güncelde ne sıklıkla karşına çıktı bu konu ben hiç rastlamadımda :)

gsgül ' Alıntı:
arkadaşım sen ne yaptın ya bu soru kaptı kaçtıdan indirimli k.v. den de beter bir soru nereden çıktı bu soru ya bu soru gelsin varya sen neredeysen seni gelip bulacağım tebrik edeceğim yapma sınava ilk girecekler var içlerini karartma bence bukadarda olmaz canım sorular daha makul çıkacak emin olun sende kasma bence bukadar güncelde ne sıklıkla karşına çıktı bu konu ben hiç rastlamadımda :)

hahaa :) haklısın hiç karşıma çıkmadı ama kapkaçtı ve sergi panayır istisnasıda çıkmamıştı hiç karşıma :))

umarım çıkmaz umarım ama çıkarsa da aklımızın köşesinde olsun fena mı olur :)
senin kaçıncı girişin ?

2.olacak tamam kaptı kaçtı çok istisna bir durumdu ama oda o dönem güncellenen bir konuydu konuşulan bir gündemdi o nedenle soru sebebi oldu sergi panayır istisnası bence çok anormal bir soru değildi dar mükellefiyetle ilgili istisnalardandı çıkma olası sorulardandı senin kaçıncı girişin sen baya kaptırmışsın bu hızla vergi denetçiliği sınavlarınada gir bence bu bilgiler heba olmasın :)