Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
yeni yasaya göre bağkur prim beyanı nasıl yapılacak acaba? Internette bir form var mı, yoksa sgk'dan mı alınacak? Yapan var mı ?
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

Merhaba ;

Sn fugenc , aylık bağkur primini ödemek için ( en azından bana göre ) daha çok erken.Ay sonuna kadar gelişmeler çok daha netleşir.
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

Evet ama o zamn da yığılma olur.. Yeni kanunda bağkur primlerini de ertesi ay sonuna kadar yatıracağız diye hatırlıyorum..( yanlış hatırlamıyorsam) Bu durumda ekim sonunda bağkur primi ödemeyecekmiyiz?
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

Bu konuda sgk açıklama yapacaktır. Ertesi ayda ödenecekte, ertesi ayın üçü mü beşi mi sonu mu belli değil.
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

Eğer bi daha ay ödenecek derse, şuanda en son 9.aylar ödenmişti, 9. ayın içinde.10.ayda 9.ayı ödeyemeyeceğimize göre 10.ayı yada ilerdeki başka bir ayı boş geçmemiz lazım.Zannımca.
Bi açıklama yaparlar herhalde bu durum ile ilgili.

Ayrıca bağkurda borç gözükmeyede devam ediyor.
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

Bu konuda birşey yapan var mı? Beyan için nasıl bir form var? sgdp'ler nasıl hesaplanacak? Ne zamana kadar yapacağız?
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

11 ay girdiğinde alt ve üst sınırlar içinde bir rakamı ödemeniz beyan yerine geçecektir. Eğer prim ödemeyecekseniz dilekçe vermeniz gerekir.
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

merhaba arkadaşlar
aysonu geldi henüz beyanlarla ilgili matbu form yok il müdürlüğü internetten indirebileceğimizi söyledi biz bulamadık böyle bir formu bilen varmı?
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

tşkrlr. peki sgdp ödemeleri, eskiden 85 ytl gibi bir rakam yatırıyorduk, şimdi?
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

sgdp maaştan kesilecek.
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

İzmir de şu şekilde bir form doldurdum.

PRİME ESAS KAZANÇ BEYAN TALEP FORMU

1479 / 2926 sayılı Kanuna tabi aktif sigortalı olarak prim ödemekteyim.

5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin ( g ) bendine göre belirlenen prim oranlannın hesabına esas tutulan 82 inci maddeye gore tespit edilen prime esas gunluk kazancın alt sınırı ( asgari ücretin otuzda biri) ile üst sınırı (günlük kazancın alt sınırının 6,5 katı) arasında olan,günlük kazanç tutarım ..................YTL'dir.

Kurumun denetim ve kontrol ile görevli memurlarınca, işyerimde fiilen yapılan tespitlerde ve kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatlan gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerde; prime esas kazancımın kuruma bildirilmediği,veya eksik bildirildiğinin tespit edilmesi halinde Kurumca mevzuat hukumleri dogrultusunda uygulanacak ceza ve yaptırımları kabul ediyorum.

İşyerimde işçi çalıştırmıyorum ( )
İşyerimde işçi çalıştırıyorum ( )



NOT: İşyerinde işçi çalıştıranlar bir önceki ay verilen bordroyu ekiemeleri gerekmektedir.



Adı Soyadı ???????:
T.C kimlik no?????..:
Bag-no?????????.:
Meslegi ?????????:
Adres??????????.:
Telefon?????????.:
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

bu formu sgk'dan mı aldınız yoksa internetten mi?
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

SGK ya kayıt esnasında verdiler.
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

Arkadaşlar kafamdaki bilgileri toparlamaya çalışıyorum,yardımcı olursanız sevinirim.Normalde 12.basamaktan bağkur ödeyen bir mükellef,primide 300 ytl olsun.İşyerinde sigortalı da çalıştırıyor.Bazıları asgari ücretten bazılarıda daha yüksekten.Örneğin yüksek olanın beyan edilen kazancı brüt 1000 ytl net 800 ytl olsun.Şimdi bu mükellef ne kadar prim ödeyecek.Ali Tezel'in bir yazısında şu ibare geçiyor." En yüksek ücretli işçiden az kazanç beyan edemeyecekler" Bu şu demek mi? İşyerinde ödenen en yüksek brüt ücret 1000 ytl ise bu mükellef en az 1001 ytl kazanç beyan edecek ve bu kazanç üzerinden yaklaşık %35 (%32,5 olup tehlike sınıfına göre artacak) prim ödeyecek.Hal böyle ise daha sonra daha yüksek ücretten işçi alındığında buna paralel işverenin ödeyeceği bağkurda artacak.Tüm çalışanlar asgari ücrete düştüğünde bağkur primide mi düşecek.Sanıyorum her artışta işveren kalkıpta bağkura kazanç beyan talep formu vermeyecek.Bazı seminerlerde bu durumda sürekli dilekçe vermeyeceksiniz zaten siz artması gerektiğini biliyorsunuz ona göre bağkuruda yeni değerden yatıracaksınız gibi cevaplar verilmiş.bu iş böyle mi olacak? Kafam biraz karıştı açıkçası..İşçi ücreti arttığında bağkur primi de artacak azaldığında primde azalacak.Bu durumda sabit bir prim sistemi yok.Sürekli değişken olacak.Bu arada bir not.Bu sisteme geçmeyip standart basamağınızdan ödemeyede devam edebilirsiniz ama extrenizde basamak falan yazmayacak diyorlar.Sizlerin bu konudaki görüşü ne yöndedir,teşekkürler..
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

Eğer düzenli olarak ödemelerinizi yapıyorsanız hiç bir zaman dilekçe vermenize gerek yok. İster eski bağkur kanundan kayıtlı olarak devam ediyor olun ister yeni kanuna göre kayıt olmuş olun fark yok. Siz prim hesaplayıp yatırdığınızda bu sizin beynınız olacak. Kanunda açıkça yazılı.
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

bu iş çok karıişacağa benziyor, ne gerek vardı ki oturmuş sistemi kaldırmaya, üstelik daha az prim tahsil etmeye, anlamadım..
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

nane ' Alıntı:
Eğer düzenli olarak ödemelerinizi yapıyorsanız hiç bir zaman dilekçe vermenize gerek yok.

Aşağıda linkini verdiğim üstadın yazsından alıntıdır.incelerseniz arkadaşlar konuya açıklık getirmiş.

? 4/b kapsamında prim ödeyenlerde basamak sistemine göre değil SSK taban (638,70 YTL) ile tavan (4.151,70 YTL) arasında istedikleri rakam üzerinden prim ödeyecekler. Prim oranı %32 + İş kazası oranıdır. Yalnız bu kişiler çalıştırdıkları işçilerden en yüksek ücret alan kişinin 30 günlük prime esas kazancından aşağı matrah üzerinden prim ödeyemezler.
? Eski basamak sistemine göre prim ödeyenler 01.10.2008 ile 31.12.2008 tarihleri arasında SGK?ya hangi rakam üzerinden prim ödeyeceklerini bir dilekçe ile bildirmek zorundadırlar yoksa 01.01.2009?dan itibaren BAĞ-KUR primi ödedikleri basamağın geliri tutarı üzerinde ödemek zorundalar. (5510/80.Maddesi ve Yönetmelik Geçici Madde7/5)

http://www.alomaliye.com/2008/talha_apak_sgk1.htm

yazının içinde,primlere ilişkin hükümler kısmını inceleyiniz.
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

Aslolan kanundur ve ona dayalı çıkarılan yönetmelik ve tebliğlerdir. Yönetmeliğin geçici 7/5 kısmında beyan edilmesi gerektiği ve paragrafın son kısmında ise " ... bu yönetmeliğin 104. md 1. fıkra a bendine göre ödemenin beyan olarak kabulüne..." yazmaktadır. Dolayısı ile eğer ödeyeceğiniz primi kendiniz hesap edip yatırsanız başkaca bir şey yapmanıza kesinlikle gerek yok.
 

Benzer konular

Üst