Yine Bir İthalat Konusu :)

Üyelik
1 Eki 2014
Mesajlar
23
Konum
izmir
Selamlar herkese,

Öncelikle forum üyeleri ve emeği geçen herkese teşekkürler. Görüş ve önerileriniz çok yararlı oluyor ve çeşitli konularda bilgi sahibi oluyoruz.

Şimdi benim sorum şöyle,

İthal ettiğimiz malın gümrük beyannamesindeki tarihi 02/07 fakat menşee araştırması nedeni ile mal beklemek zorunda kaldı ve gümrük beyannamesi 30/09 da tescil edildi. Bilindiği üzere ardiye faturasında tescil tarihine kadar olan kısım KDV ye değil maliyete ekleniyor. Şimdi 30/09 da kesilen ardiye faturası 3.000 TL fakat açıklama olarak tescil tarihine olan kısım 300 TL denmekte. Faturayı kesen firma tescil tarihi olarak 02/07 yi baz almakta. Biz 30/09 a kadar olan Kısımı mı maliyete ekliyeceğiz yoksa 02/07 ye kadar olan Kısımı mı? Mal bizim isteğimiz doğrultusunda kalmadığı için toplam tutarı maliyete eklemek gerekmez mi ?
 
Sayın edict

toplam tutarı maliyete eklemek gerekir.Mal çekildiği ve ambara alındığı tarih 30.09'da.
 
Sayın edict

toplam tutarı maliyete eklemek gerekir.Mal çekildiği ve ambara alındığı tarih 30.09'da.

Ferhat Bey,

Pardon atladığım bir konu var. 30.09 da işlemler bitmiştir fakat malı hala antrepoda bekletiyoruz. Dediğiniz gibi 30.09 a kadar olan fatura tutarını KDV yi indirmeden maliyete ekleyip işlem yapmıştım , 30.09 dan sonra gelen faturaları ise KDV ayırıp kayıtlara aldım işlem doğrumudur ?
 
Sayın :edict_;

**Pardon atladığım bir konu var. 30.09 da işlemler bitmiştir fakat malı hala antrepoda bekletiyoruz.

--Tamam beklet

**Dediğiniz gibi 30.09 a kadar olan fatura tutarını KDV yi indirmeden maliyete ekleyip işlem yapmıştım ,

--Neden böyle bir işlem yaptınız antrepoda beklediği için mi? Ayrıca Gümrükteki malı çekmeden, gümrük makbuzu ile malın kdv'sini ödemeden İndirim hakkı varken nasıl KDv'yi maliyete attınız.Burayı netleştirelim burda bir hata var.veya ben yanlış anlıyorum.Çünkü burdaki kdv'ler her halükarda indirim konusu yapılır.Birtek mal ÖTV'ye tabi ise sizde ÖTV mükellefi değilseniz bunu maliyete atabilirsiniz.

**30.09 dan sonra gelen faturaları ise KDV ayırıp kayıtlara aldım işlem doğrumudur ?

--Bu tarihten sonra gelen faturalar Kdv dahil kesilmiş ise (tabi bu şekilde ft düzenleme bana göre yanlış) kdv'yi ayırıp kayıtlara alman doğru
 
İki gündür bulmaca çözüyoruz. Kesilen ardiye faturasında kdv varsa indirim yaparsın, yoksa indirim yapmazsınız. Kdv varsa niçin indirmeyip maliyete atıyorsunuz. Arkadaşım, mal depona girene kadar yapılan giderleri 159 hesapta toplarsın sonrada ait olduğu hesaba aktarırsın.
 
Katma Değer Vergisi Kanununun 17 inci maddesinin 4 üncü fıkrasının (o) bendine göre; Gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda; ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri ile vergisiz satış yapılan işyerlerinin ve bu işyerlerine ait depo ve ardiye gibi bağımsız birimlerin kiralanması katma değer vergisinden müstesna edilmiştir.

Aynı Kanunun 30. maddesinin (a) bendinde ise, vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların ve hizmetlerin ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisinin indirim konusu yapılmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Buna göre;
a- Kanunun 17/4-o maddesi kapsamında, gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri katma değer vergisinden müstesnadır.
b- Bu hizmetler için yüklenilen katma değer vergisi indirim ve iadeye konu edilemeyecektir.
c- Söz konusu yerlerde verilen ve Kanunun 17/4-o maddesi kapsamına girmeyen hizmetler katma değer vergisine tabi olacaktır.



İşleme ait KDV, gümrük vb. tüm vergileri ödendi ve 30.09 itibari ile çekilebilirdi fakat daha malı çekmediğimiz için maliyetleri 159 da bekletiyorum. Kanunda anladığım kadarı ile tescil tarihine kadar olan ardiye faturasındaki KDV indirim konusu yapılmaz. O nedenle tescil tarihine kadar olan kısımı maliyete ekledim.
 
Sayın edict

Yukarıda yazdığınız konu ile sorduğunuz soru arasında dünya kadar fark var. Sizin sorduğunuz soru maliyetlendirme ile ilgili yazdığınız konu ise KDV'nin 17/4-o maddesiyle alakalı dolayısıyla maliyetlendirme hakkında mı konuşacağız ? Yoksa 17/4-o maddesini mi ? Eğer 17/4-o maddesini konuşursak

a- Kanunun 17/4-o maddesi kapsamında, gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri katma değer vergisinden müstesnadır.

Bu maddeye göre size kesilen faturada KDV olmayacak dolayısıyla kdv indirmi ve maliyete atılacak bir şeyde olmayacak

c- Söz konusu yerlerde verilen ve Kanunun 17/4-o maddesi kapsamına girmeyen hizmetler katma değer vergisine tabi olacaktır.

Bu maddeye göre size kesilen faturada KDV olacak dolayısıyla kdv indirim hakkından faydalanacaksınız.
 
Sayın Ferhat Üstat,

26.04.2014 tarihinde yayımlanan yeni tebliğden ötürü böyle bir şey takıldı aklıma.Yanlış yorumlamış ta olabilirim. Öyleyse affola. Sorumun maliyetle ilgili olmasının sebebi KDV eğer indirilmeyecekse maliyete eklenecek olmasıdır. Kesilen faturada mı yanlışlık var acaba bunuda tespit etmek istiyorum.

Okuduğum bir yazıda; ''Maliye Bakanlığı tarafından 26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Açıklamalar

Söz konusu Tebliğ'de; ithalatta KDV matrahına dâhil olacak unsurlara ilişkin açıklamalar da yapılmıştır.

Diğer yandan, ithal edilen eşyanın gümrük antreposuna konulduğu tarihten gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar geçen süre için ödenen ardiye ücreti üzerinden KDV Kanunu'nun (17/4-o) maddesine göre istisna edilen tutarın, ithalatta KDV matrahına dâhil edileceği belirtilmiştir.


Ayrıca, ithalat işlemi sonrasında gümrük antreposunda kalmaya devam eden eşyalar için gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar verilen hizmet için ayrı bir fatura düzenlenebileceği gibi eşyaların antrepodan çıkışı sırasında gerçekleştirilen işlemler için tek bir faturanın da düzenlenebileceği yer almaktadır.

İthalatta Matrah:

Gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar yapılan diğer giderler ve ödemelerden vergilendirilmeyenler ile mal bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı, kur farkı gibi ödemeler ithalatta KDV matrahına dahil olacaktır.

Bu kapsamda, örneğin, ithal edilen eşyanın gümrük antreposuna konulduğu tarihten gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar geçen süre için ödenen ardiye ücreti üzerinden KDV Kanununun (17/4-o) maddesine göre KDV hesaplanmadığından vergilendirilmeyen bu tutar, ithalatta KDV matrahına dahil edilir '' denmekte. Bu bizi ilgilendirmiyor mu?
 
Sayın edict_,

Ferhat haklı iki şeyi birbirine karıştırıyorsunuz. Beyannamenin tescil edildiği ana kadar yapılan işlem ve ödenen giderler hem maliyet unsuru hem de KDV matrahı unsurudur. 30.9 tarihinde tetkikler tamamlanıp beyannameniz tescil edilince Beyannamede yer alması gereken unsurlar da kesinleşmiştir. Bu ana kadar olan giderler KDV matrahının unsurlarıdır. Bu an itibariyle mal aslında millileşmiştir. Antrepo için ödediğiniz bedel iki aşamalı 2/7 ve 30/9. İnceleme yasal bir süreç ve zorunlu bekleme olduğundan Antrepo faturasını kesen firma bu durumu gözönüne alarak faturada beyannamede KDV matrahına eklenmesi gereken tutarı ayrıca belirtmiştir (300,--). Bu da doğru. Siz malı 30.9 tarihi itibariyle ödediğiniz giderlere istinaden maliyetlendirebilirsiniz. 30.9 tarihinden sonra ödediğiniz antrepo kirası, nakliye ve benzeri giderleri de stoklarınıza işlediğiniz ana kadar gider yada maliyet unsuru olarak tayin etmekte ise serbestsiniz.
 
teşekkür ederim ksimkesyan. Sayın edict affedilecek birşey yok. Bende yanlış anlamış olabilirim.Sonuçta formda görüştüğümüz bir konu önemli olan her ikimizinde doğru şeyi bilmesi ve doğru yapması lazım. Biz böyle fikir alışverişi yaparken birbirimizi geliştiriyoruz. Sağolsun ksimkesyan'da konuya katkı yaptı.Şimdi ben senin yazdıklarını Kdv Uygulama tebliğinden bir daha bakacağım.

Ayrıca tartıştığımız konuda her ikimizde aynı şeyi tekrarlıyoruz gibime geliyor.


Senin yazından alıntı ; ithal edilen eşyanın gümrük antreposuna konulduğu tarihten gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar geçen süre için ödenen ardiye ücreti üzerinden KDV Kanunu'nun (17/4-o) maddesine göre istisna edilen tutarın, ithalatta KDV matrahına dâhil edileceği belirtilmiştir.


ithal edilen eşyanın gümrük antreposuna konulduğu tarihten gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar geçen süre için ödenen ardiye ücreti üzerinden KDV Kanununun (17/4-o) maddesine göre KDV hesaplanmadığından vergilendirilmeyen bu tutar, ithalatta KDV matrahına dahil edilir '' denmekte.

Burda anlatılmak istenen KDV istisna edilen tutarında ithalatta KDV matrahına dâhil edileceği belirtilmiştir.





Saygılarımla
 
Son düzenleme:
Bende teşekkür ederim katkılarınız için Sayın Kevork ve Sayın Ferhat Bey. Evet önemli olan hepimizin doğru yapması, doğru bilgiye ulaşması. Bilgi paylaşımı güzeldir.

Bana da öyle geliyor aynı şeyden bahsediyoruz gibi. Fatura içeriğini açıkça yazayım daha net olsun ,

Toplam : 2542,37
KDV : 457,63

G.Toplam : 3000,00

Çıkış Beyanname Tarihi : 02.07.

Giriş-Çıkış tarih: 30.06/30.09
AÇIKLAMA : ith.bey.tes.tar.ard.tut : 300 TL

Siz kayda nasıl alırdınız ?
 
Son düzenleme:
İth.bey.tes.tar.ard.tut: 300 TL. ibaresinin kdv ile ilgisi yok. Beyanname tescil edilirken kdv matrahına ulaşmak için banka, navlun, sigorta, ardiye vs.masraflar ilave edilir. O ibarenin yazılma amacı budur, o tarihteki ardiye tutarını belirtmişler.
Fatura detayını, soruyu sorduğunuzda verseydiniz bu kadar uğraşılmazdı...:confused:
 
Üst