personel maaş programı

YMM lere muafiyet tanındı

Ynt: YMM lere muafiyet tanındı

medcezir ' Alıntı:
bunların duyurularını yemişim ben artık
zati bu foruma üye olupta bunlara oy verenler hiç kusura bakmasın meslektaşımda olsa
maldırlar.

ben şunu merak ediyorum ymmler tamam eyvallah onlarınki oldu
şu 10 yıllık smmm olayı gerçekleştimi

Birincisi çok şükür henüz oy vermedim. ikincisi sanırım 10 yıllık değil 20 yıllık ta olsan SMMM ler bağımsız denetçi olmadı. Kanun metni aşağıdaki gibi yorumu sen yap artık

(4) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre yeminli mali müşavirlik hakkını kazanmış olan meslek mensupları ile mülga 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 6762 sayılı Kanun hükümlerine göre ticaret şirketleri nezdinde denetim yetkisine en az on yıldır sahip olanlar, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca öngörülen eğitimi tamamlamış olmaları hâlinde sınav veya başkaca bir şart aranmaksızın bağımsız denetçi olarak yetkilendirilir.?

Bakan, "Verilen imtiyazların boyutunun arttığını bu nedenle verilecek ve verilmiş imtiyazların geri alınmasının doğru olduğunu düşünüyorum." demiş. Yani kaldıracak gibi bir kelime kullanmamış.

İmtiyazların geri alınacağı diye bir kelime kullanmamış

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın 29.06.2012 saat 09:04'de bloomberg tv'deki röportajındaki

Artık Bakanlar Kurulu yılbaşına kadar hangi şirketler ciroları itibariyle, sermaye yapıları itibariyle, faaliyetleri itibariyle bağımsız denetime tabi bunları Bakanlar Kurulu belirleyecek. Ve Bakanlar Kurulu?nun belirlediği bu şirketler, bağımsız denetim kurulları ya da elemanları tarafından denetlenmiş olacak. ha bağımsız denetçilerin eğitimi, o kimlerin bağımsız denetimci olacaklarına ilişkin sertifikasyon gibi işlemleri de Kamu Gözetim Muhasebe Standartları Kurulu oluşturacak. O alana ilişkin kanunda bir önergeyle değişiklik de yapıldı. İşte yeminli mali müşavirlerin bağımsız denetici görevini yapabileceklerine ilişkin bu çok tartışıldı, aslında biz buna pek sıcak da bakmıyorduk, ama öyle öneri geldi, hem muhalefet, hem iktidar partisinden, bizim partimizden. Onu yaptık, dün de bir düzenleme yapılmıştı, mali müşavirler de buraya dahil edilmişti. Tabi bunun boyutu çok büyüyor. Bana göre bu koşulun, hem yaptığımız düzenlemenin, hem dünkü düzenlemenin kaldırılmasının daha doğru olacağını düşünüyorum, gece ne yapıldı bilmiyorum doğrusu.

bakan bile uygun görmüyor ama

birde benim anlamadığım cuma günü ilk önce türmob daha sonra ismmmo mesajda ymm'lere verilen denetim yetkisinin 10 yıllık smmm'lere de verilmesi için tbmm'de grubu bulunan siyasi partilerce ortak önerge verilmesi sağlanmıştır diye büyük başarı onlara göre tabi tepki mesajları çok olunca c.tesi günü sitede kamuoyuna açık duyuru adı altında Radikal bir yanlıştan yapılan dönüş görece olumlu olsa da, ortadaki gerçek şudur:
Özellikle 10 yıllık süre şartının getirilmesi, 3568 sayılı meslek yasamıza, işin hukukuna aykırıdır ve Türkiye?nin de yararına değildir.Üstelik bu şartların dışında kalan meslektaşlarımıza sınav şartı ihtimali ise kabul edilebilecek bir yaklaşım olamaz.Daha kesin ifadelerle aslında bu girişimler bizce; muhasebe meslek camiasını bölme ve parçalamaya yönelik bir adımdır.

bu süreci iyi yönetemediniz evet malesef bizi böldünüz parçalıdınız bunu yapanlar sizsiniz eşitlik ve adaleti sağlayamadınız

Bütün SMMM'ler sınava girerek aalmalı bu yetkiyi,eskilere ayrıcalık tanınmamalı ilkokul,ortaokul,lise,yüksekokul mezunları denetçi olmalalı belirli bir standart olmalı ingilizce zorunlu olmalı.Biraz emek harcamalılar armut piş ağzıma düş hep beklenmemeli.Yahya arıkan sınav olmasın diye bastırıyordu tabi tuzları kuru köşe başlarını parsellediler dahada doymadılar.
4 hesap ile muhasebe defteri tutanlar birde denetçi olacak olacak şeymi bu.

Birliğin görevleri
Madde 29 - Birliğin görevleri aşağıda gösterilmiştir.

a) Mesleğin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmak.
b) Meslek mensuplarının menfaatlerini, mesleki ahlak, düzen ve geleneklerini korumak.
c) Odaları ilgilendiren konularda yetkili mercilere görüş bildirmek.
d) Odalar arasında çıkacak mesleki anlaşmazlıkları kesin olarak çözümlemek, uyulması zorunlu meslek kurallarını belirlemek.
e) Bu kanuna göre çıkarılacak yönetmelikleri hazırlamak.
f) Milli ve milletlerarası mesleki kuruluşlara üye olmak, milletlerarası mesleki toplantılara katılmak.
g) Maliye ve Gümrük Bakanlığınca verilecek görevleri yerine getirmek.
h) Kanunlarla verilen diğer görevleri yapmak ve mesleki konularda resmi makamlarca istenen bilgi ve görüşleri vermek.

Tabibler birliğinin görevleri
Madde 4-Birlik, aşağıda yazılı hizmetleri yapmakla mükelleftir:
a)Halk sağlığına ve hastalara fedakârlık ve feragatle hizmeti ideal bilen meslek geleneklerini muhafaza ve geliştirmeye çalışmak,
b)Azalarının maddi ve manevi hak ve menfaatlerini korumak ve bunları halkın ve Devletin menfaati ile en iyi bir şekilde denkleştirmeye çalışmak,
c)Halkın sağlığını korumaya, azalarını muayyen refah seviyesine ulaştıracak gerekli iş sahaları bulmaya, İş Kanunu ile sosyal kanunların ve bunlara bağlı nizamname ve talimatname hükümlerinin tatbikatında meslek ve meslektaşların hak ve menfaatlerini korumaya ve her türlü iş tevziinin âdilâne bir surette düzenlenmesine çalışmak,
d)Halk sağlığı ve tıp meslekleri ile ilgili meseleler için resmi makamlarla karşılıklı işbirliği yapmak,
e)Halk sağlığını ve tıp meslekini ilgilendiren işlerde resmi makamlardan yardım sağlamak

Tabibler birliğinin görevleri arasında sağlık bakanlığının verdiği işleri yapmak gibi bir madde yok.
Barolar birliğinin görevleri arasında da adalet bakanlığının vereceği görevleri yerine getirmek gibi bir maddenin de olduğuna inanmıyorum.

İşte gerçek komedi budur.

Turmob'un mesleği savunması düşünülemez bile.Neticede göbeğinden maliye bakanlığı'na bağlıdır. Yani maliye bakanlığının bir alt kuruluşudur.

Tam bağımsız bir meslek örgütlenmesi kurulmalıdır.Tek şeçenek ve tek çıkış budur.

Süreç hakkında bilgi sahibi olan varmı ?
Benim değerlendirmem aşağıdaki gibi...
Son olarak 10 yıl üzeri SMMM'lerle ilgili bir önergeden bahsediyorlardı.
Bu önerge geri çekildi galiba.
Muhtemelen tüm SMMM lere Bağımsız denetim yetkisi veren düzenlemeyi yapmayacaklar ve topu KGMS'ye atacaklar. Orasıda SPK, EPDK gibi kurumlardan yetki belgesi almış olanlar haricindekilere sınav yapacak.

Mecliste önerge veren, Kgms başkanını yanına çağırır, şöyle şöyle yapacaksınız der, olur biter...
Bende açıkçası 10 yıllık smmmlerle ilgili bir düzenleme göremedim, gerçekten akıbeti ne oldu bunun net bir bilen yokmu allah aşkına?
Ttk için yapılan değişikliklerin kanununda yoktu çünkü bu metin?
Daha sonradan tekrar bir kanun mu çıkaracaklar yoksa bir tebliğ ile felan mı yapacaklar bunu?
Odalardan, türmob dan da (Yaşlılardan!) bir ses çıkmıyor, kabul edilmesiydi onlar ayağa kalkarlardı?
Sesleri çıkmıyorsa istediklerini almışlardır diye düşünmeye başladım, ama nerede yazıyor, göremedim ben_?

ZİNDAN ' Alıntı:
Odalardan, türmob dan da (Yaşlılardan!) bir ses çıkmıyor, kabul edilmesiydi onlar ayağa kalkarlardı?
Sesleri çıkmıyorsa istediklerini almışlardır diye düşünmeye başladım, ama nerede yazıyor, göremedim ben_?

Merhaba ;

İstediklerini aldıkları için mi sessizler ?

Yoksa her zamanki gibi istediklerini alamadıkları için mi sessizler ( bana göre tabi ) ?

Tartışılır.

Benim de takip ettiği kadarı ile 10 yıllık SMMM lere muafiyet yok . En azından şu an için.

mohicans ' Alıntı:
Süreç hakkında bilgi sahibi olan varmı ?
Benim değerlendirmem aşağıdaki gibi...
Son olarak 10 yıl üzeri SMMM'lerle ilgili bir önergeden bahsediyorlardı.
Bu önerge geri çekildi galiba.
Muhtemelen tüm SMMM lere Bağımsız denetim yetkisi veren düzenlemeyi yapmayacaklar ve topu KGMS'ye atacaklar. Orasıda SPK, EPDK gibi kurumlardan yetki belgesi almış olanlar haricindekilere sınav yapacak.
Bakanın Blommberg tv deki bu konuyla ilgi açıklaması şöyle

SUNUCU- Sayın Bakanım, ara vermezden evvel Türk Ticaret Kanunu?yla ilgili belki üzerinde durabileceğimiz son bir konu, belki bu bağımsız denetime ilişkin düzenlemeler. Bu konuda da sanıyorum herhalde bazı önemli düzenlemeler yapıldı kanun içerisinde.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI HAYATİ YAZICI- Bu konuda çok önemli düzenleme yaptık, yine kamuoyu bilecek veya bu konuya ilgi duyanlar hatırlayacaklar. Biz Kanun Hükmünde Kararname ile Kamu Gözetimi Muhasebe Standartları Kurulu oluşturduk. Artık şirketler Türk Ticaret Kanunu?na göre bir denetim organı oluşturmayacaklar. Sermaye şirketleri, bağımsız denetim kurulu ya da denetim elemanları vasıtasıyla denetlenecekler. 6102 Sayılı Ticaret Kanunu, bütün sermaye şirketlerinin denetlenmesini öngörüyordu. Dolayısıyla bu alana ilişkin eleştiri de şuydu: Yani KOBİ dediğimiz, küçük orta ölçekli işletmelerin bağımsız denetici istihdam etmeleri dolayısıyla bir mali yük yüklenmiş olacaklar, hatta öyle bir hesaplama yapanlar vardı ki, bağımsız denetçilerin faaliyete geçmeleri dolayısıyla şirketlere yüklenecek yükün 5,5-6 milyar TL?ye mal olacağını ifade ediyorlardı. Yani bu biraz afaki ama, gene de önemli ölçüde bir yük getirecekti. Bu konuda şöyle bir düzenleme yaptık. Hangi nitelikteki, hangi çaptaki şirketlerin tabi ki diğer bazı faktörleri dikkate almak suretiyle belirleme yetkisini Bakanlar Kurulu?na bıraktık. Artık Bakanlar Kurulu yılbaşına kadar hangi şirketler ciroları itibariyle, sermaye yapıları itibariyle, faaliyetleri itibariyle bağımsız denetime tabi bunları Bakanlar Kurulu belirleyecek. Ve Bakanlar Kurulu?nun belirlediği bu şirketler, bağımsız denetim kurulları ya da elemanları tarafından denetlenmiş olacak. ha bağımsız denetçilerin eğitimi, o kimlerin bağımsız denetimci olacaklarına ilişkin sertifikasyon gibi işlemleri de Kamu Gözetim Muhasebe Standartları Kurulu oluşturacak. O alana ilişkin kanunda bir önergeyle değişiklik de yapıldı. İşte yeminli mali müşavirlerin bağımsız denetici görevini yapabileceklerine ilişkin bu çok tartışıldı, aslında biz buna pek sıcak da bakmıyorduk, ama öyle öneri geldi, hem muhalefet, hem iktidar partisinden, bizim partimizden. Onu yaptık, dün de bir düzenleme yapılmıştı, mali müşavirler de buraya dahil edilmişti. Tabi bunun boyutu ÇOK BÜYÜYOR. Bana göre bu koşulun, hem yaptığımız düzenlemenin, hem dünkü düzenlemenin kaldırılmasının daha doğru olacağını düşünüyorum, gece ne yapıldı bilmiyorum doğrusu.

umarım bakan harekete geçer ciddi bir iş yapılmak isteniyorsa işi başta sıkı tutmak lazım
muafiyetsiz herkese ciddi bir sınav ve ciddi bir denetim ve denetimcilerin kontrolü

ymm lere verilen muafiyetin iptal edildiğinden bahsediliyor. İmkanı olan arkadaşlar lütfen araştırıp paylaşın

Yeni bir önerge verilecekmiş, Önergede Nurettin Canikli, M.Akif Hamzaçelebi ve Hasip Kaplanın imzasını gördüm.
Umarım yasalaşır. Yanlıştan dönülür.

Bağımsız denetimde SMMM'lerin yetkilerini yok sayarak yapılan ayrımcılık torba yasa görüşmelerinde verilen bir önerge ile geri çekilmiştir.

Buna göre bağımsız denetçilerde yetkilendirme meslek mensubu olanlar arasından kamu gözetimi kurumu tarafından yapılacaktır.
kaynak www.ismmmo.org.tr