Yusuf Sürmen istifa edip, komisyondan ayrılmış.?

Ynt: Yusuf Sürmen istifa edip, komisyondan ayrılmış.?

naztuğ ' Alıntı:
300 e faiz tahakkuk etmiş ve bu gidere ilişkin %5 vergi hesaben tahsil edilmiş , dekonttan öğreniyoruz.
faiz 780 de
peki bu vergi de 780 e mi atılır

aslında 300 açıklamasında faiz ve komisyonlarıda bu hesapta gösterilir diyor ancak çözdüğümüz sorularda 780 de gösteriliyor.

hakan_alt ' Alıntı:
"128. Şüpheli Ticari Alacaklar Hesabı" Muhasebe Sistemi Uygulama Tebliğinde "Ödeme süresi geçmiş bu nedenle vadesi birkaç defa uzatılmış veya protesto edilmiş, yazı ile birden fazla istenmiş ya da dava veya icra safhasına aktarılmış senetli ve senetsiz alacakları kapsar" şeklinde tanımlanmaktadır.
Sirketin elinde bulunan 10.000 liralık bir senedi veren firmanın mali açıdan zor duruma
düstüğü söylentilerinin ardından, vade tarihinde de borcunu ödememesi üzerine senet noter
kanalıyla protesto edilmistir. Nakden ödenen protesto masrafları 300 lira tutmustur.

Envanter işlemleri.
Yıl zarfında defalarca protesto edilmesine rağmen tahsil edilemediğinden protesto ve dava
giderleriyle birlikte "121.80 Protestolu ve ?ade Edilmis TL Senetleri" Hesabına alınmıs 10.500
liralık senetli alacağın tahsili çok süpheli olarak görülmüs ve tamamı için karsılık ayrılmıstır.

Her protesto edilen veya karşılıksız çıkan çeke hemen karşılık ayırmayacaksın. Eğer sınavda karşılık ayrılmış derse o zaman karşılık ayıracaksın. Bu sınavda olduğu gibi.

naztuğ ' Alıntı:
mal stoklarımızdaki 1000 tl alış bedelli, (satış değeri 1500+kdv) olan bşlgisayar yönetici tarafından depodan alınıp kullanılıyor
255 1000
153 1000
doğru mu acaba ???

bence doğru.

diğer tarafada yazdım ama cevaplayan olmadı bide burdan şansımı deniyim.

sorularım olucak cevaplarsanız sevinirim.Biliyorum çok ama malum zaman daraldı lütfen bilenleriniz yazsın.

1- biz hatır senedi verirsek nasıl kayıt yaparız. sonra bu senedi gecikme faiziyle tahsil edersek nasıl kayıt yaparız.
2- satıcıya vadesinden önce ödeme yaparsak nasıl kayıt yaparız 649 mu 153 mü kullanırız.
3- bide farklı kitaplarda farklı kullanılan şu karşılık ayırma sorularında tam anladım derken şimdi buda ne dediğim 644 ve 679 hesapları hangisi hangi durumlarda kullanılıyor.
4- taşıt aldık 20.000 ötv 2.000 bunun kdv si ne olur matraha ötv yi ekliyoruz ama kdv hesaplarken 20.000 i mi alıcaz 22.000 i mi
5- bi de şu repo deha nın bi kitabında 118 de kullanmış ama arkadaşlar 112 diyor hala muallaktayım.
6- zayi olan mallarda maliye gider olarak yazabileceğimizi söylerse bu mallar için 391 hesabını kullanıyormuyuz.
7- zayi olan malları gider yazamayacak olursak nasıl muhasebeleştiririz. 689 mu kullanırız.

semyıl ' Alıntı:
diğer tarafada yazdım ama cevaplayan olmadı bide burdan şansımı deniyim.

sorularım olucak cevaplarsanız sevinirim.Biliyorum çok ama malum zaman daraldı lütfen bilenleriniz yazsın.

1- biz hatır senedi verirsek nasıl kayıt yaparız. sonra bu senedi gecikme faiziyle tahsil edersek nasıl kayıt yaparız.
2- satıcıya vadesinden önce ödeme yaparsak nasıl kayıt yaparız 649 mu 153 mü kullanırız.
3- bide farklı kitaplarda farklı kullanılan şu karşılık ayırma sorularında tam anladım derken şimdi buda ne dediğim 644 ve 679 hesapları hangisi hangi durumlarda kullanılıyor.
4- taşıt aldık 20.000 ötv 2.000 bunun kdv si ne olur matraha ötv yi ekliyoruz ama kdv hesaplarken 20.000 i mi alıcaz 22.000 i mi
5- bi de şu repo deha nın bi kitabında 118 de kullanmış ama arkadaşlar 112 diyor hala muallaktayım.
6- zayi olan mallarda maliye gider olarak yazabileceğimizi söylerse bu mallar için 391 hesabını kullanıyormuyuz.
7- zayi olan malları gider yazamayacak olursak nasıl muhasebeleştiririz. 689 mu kullanırız.
-Hatır senedi Diğer Ticari alacaklar veya diğer çeşitli alacaklar.2006 mart sınav sorusu.
2-Satıcıya vadesinden önce ödeme yaparsak satıcı bize iskonto faturası keser. Biz o faturayı sence nasıl işleriz.Kendin araştırır bulursan asla unutmazsın. önemli bir konu sık sık soruyorlar..
3-Mesela 2010 da bir senede karşılık ayırdın karşılık gideri yazdın. 2011 de de senedin tamamını tahsil ettin.Bende önceki dönem gelir ve karlar biliyordum ama değil miş konusu kalmayan karşılıklar çalışacakmış.
4-kdv matrahını alırken ne olursa olsun ötv eklenecek. Bu Y.S. tarzı bir soru geçmişte böyle sorular yok.Ama kafa karıştırmak için ÖTV gider hesaplarında giderleşmiştir yazsa bile kdv yi hesaplarken bedele dahil edeceksin.
5-repo sorusu daha önce sorulmadı ama 118 olması lazım.
6-zayi olan mal için daha önce kdv ödemiştin. dolayısıyla kdv olması lazım.Bu soru tarzı daha çok geçmiş dönemlerde mal 10.000 lira zayi olmuş sigorta 5000 lira vereceğini tahahhüt etmiş kaydı yapın diye soruldu.Bir kaç defa cevap anahtarlarında kdv vardı. Sigortadan alacağı Diğer Çeşitli alacaklar eğer almamamışsa tabi almışsa kasa. Alamadığını ise olağan dışı gider zararlara atıyordu.

benim bir saatte sorduğum sorular bunlardan çoktur :D. dediğiniz gibi zaman daraldı panik halinde öğrenmeye çalışıyoruz
2. soru:satıcıya vadesinden önce ödeme yaparsak ve satıcı indirim yaparsa 153 alacaklandırılır 391 le beraber

size güzel bi soru
işletme tarafından; iş bankasından rehin senedi 200.000 tl kredi sağlanıyor. bu işlemle rehin edilen malın maliyeti 250.000 tldir banka kredi tutarını mevduat hesabına kaydediyor. aynı malın makbuz senedi 340.000 tl. karşılığında ciro ediliyor (mal satılıyor). alıcı, kredi tutarı ile satış anına kadar işlemiş 12.000 tl lık faizi düşürerek kalanı için çek veriyor. (KDV ihmal edilecektir.)

920 kıymetlerimizi teminata alanlar 250.000
921 teminattaki kıymetlerimiz 250.000

102 bankalar 200.000
300 banka krediler 200.000

300 banka kredileri 200.000
780 fin.giderleri 12.000
101 alınan çekler 128.000
600 yurt içi sat. 340.000

621 stmm 250.000
153 tic.mal 250.000

921 tem. kıymetlerimiz 250.000
920 kıy. tem.alanlar 250.000

şimdi benim elimde bir örnek sorudan yola çıkarsa biz hatır senedi verirsek bu
136
336
şeklinde ve senet tutarı ile gecikme faizini tahsil ettiğimizde
100
136
642 şeklinde verilmiş ama ne kadarı doğru peki buradaki 336 hesabının akibeti ne oluyor.

altın, mücevherat gibi değerli kıymetlerin alımı 118 mi 198 mi ben 118 diye biliyordum ama bi arkadaş 198 yazınca kafam karıştı.

semyıl ' Alıntı:
altın, mücevherat gibi değerli kıymetlerin alımı 118 mi 198 mi ben 118 diye biliyordum ama bi arkadaş 198 yazınca kafam karıştı.
118

kasadaki 1000 dolar 1,3 kurundan tl ye çevrilmiş. kur 1,5 iken kayıtlara geçirilmiştir
1,5 ile ilgili herhangi bir işlem yapmamız gerekiyor mu

naztuğ ' Alıntı:
kasadaki 1000 dolar 1,3 kurundan tl ye çevrilmiş. kur 1,5 iken kayıtlara geçirilmiştir
1,5 ile ilgili herhangi bir işlem yapmamız gerekiyor mu
[/quotdönem sonu işlemlerinde yaparız
-------------------------31/12---------------------
100 kasa 200
646 kambiyo karı 200
--------------------------/------------------------

size örnek sorular

kendisine 800 tl rotatif iş avansı verilen berrin akcan şüpheli alacak olarak değerlendirilmiş davalı bir ticari alacak için 635 tl.lik dava masrafı yaptığına ilişkin belge veriyor.

128 şüp.t.c.alacak 635
100 kasa 635

işletme kendi lehine keşide ettiği çekle bankadan 250 tl. alıyor.

100 kasa 250
102 bankalar 250

rotatif falan çözüyosunuz:) ys gıtmedi mi yoksa?:)

ona gitti diyorlarda yeni gelen nasıl sorular sorucak onu bilen var mı. ben kendi adıma önüme ne gelirse bakıp çözmeye çalışıyorum.

semyıl ' Alıntı:
size örnek sorular

kendisine 800 tl rotatif iş avansı verilen berrin akcan şüpheli alacak olarak değerlendirilmiş davalı bir ticari alacak için 635 tl.lik dava masrafı yaptığına ilişkin belge veriyor.

128 şüp.t.c.alacak 635
100 kasa 635

100 kasa 250
120 bankalar 250

635 tl yi neden şüpheli ticari alacağa atıyorsun anlamadım.635 tl idari bir masraf büyük ihtimalle dava harcı felan gibi düşünüyorum.vergi resim harçlarda izlenir

Kendi lehine çek neden 120 yi alacaklandırıyor.102 değil mi o hesap

neslihanak ' Alıntı:
semyıl ' Alıntı:
size örnek sorular

128 şüp.t.c.alacak 635
100 kasa 635

100 kasa 250
120 bankalar 250

635 tl yi neden şüpheli ticari alacağa atıyorsun anlamadım.635 tl idari bir masraf büyük ihtimalle dava harcı felan gibi düşünüyorum.vergi resim harçlarda izlenir

bunlar benim elime geçen ama doğruluğundan emin olmadığım sorulardı zaten
2. soru da ki evet 102 olucaktı yanlış yazmışım ama zaten bankalar diye yazmışım
1. soruda ise benim tahminim şüpheli alacağa masraf yapılıp arttırdığı için ona atılmış.ama dediğim gibi bende bilmiyorum.

612 NOLU HESAPLA İLGİLİ BİR ÖRNEK VERMEK İSTERİM
MAL SATIŞLARINDA NAKLİYE GİDERİ OLARAK MAL BEDELİNE 500 TL EKLENEREK FATURA EDİLİYOR DERSE SORUDA MAL BEDELİNİN NETLEŞTİRİLMESİ İÇİN

612 DİĞER İNDİRİMLER 500
191 İND.KKDV 90

Mesaj içeriğinde büyük harf kullanmayınız.

semyıl ' Alıntı:
neslihanak ' Alıntı:
semyıl ' Alıntı:
size örnek sorular

128 şüp.t.c.alacak 635
100 kasa 635

100 kasa 250
120 bankalar 250

bunlar benim elime geçen ama doğruluğundan emin olmadığım sorulardı zaten
2. soru da ki evet 102 olucaktı yanlış yazmışım ama zaten bankalar diye yazmışım
1. soruda ise benim tahminim şüpheli alacağa masraf yapılıp arttırdığı için ona atılmış.ama dediğim gibi bende bilmiyorum.

Dava için yapılan masraf da alacağımıza ekleniyor, yani tahsil edeceğimiz şüpheli alacağa ekleniyor. Bu masrafı biz ödesek de nihayetinde borçluya ait ve şüpheli alacağa kaydedilmesi bana tuhaf gelmedi.

arkadaşlar unutmuşum ben sınava tek düzen hesap planı götürmek serbestti değil mi...