Birinci sınıf şahıs işletmelerinde hangi hesabı kullanmak gerekir. Bazı mal alışlarını mükellef kendi kredi kartıyla yapmış. Şirket değil, ortak değil. Şahıs işletmesi ama 1. sınıf. Nasıl kayıt yapalım?
Arkadaşlar bankadan şirket adına ticari kart alınmış. Bu ticari kartla maalesef bazı özel harcamalarda yapılmış. Faturası olanlar tamam. Ama faturası olmayan ve özel harcamaları kaydetmem gerekiyor mu. Gerekiyorsa nasıl yapıcam.
Faturası olan ama ticari işle ilgisi olmayan harcama ile faturası olmayan ve yine özel olan harcamanın bir farkı yoktur. Bu harcamaları kim yaptı ise cari hesabına borç kayıt ediniz.
Şirket ortağı ise ve bu parayı kişiden tahsil etmiyorsanız evet bence de örtülü kazanç. Yok çalışan ise ne kazancı?
Sayın nguroy,
Daha önce hatırlarsanız benzer bir konuda sizinle mutabık kalamamıştıkBen tekrar arı kovanına çomak sokmak istiyorum ve yukarıdaki işlem için tranfer fiyatlandırması yolu ile örtülü kazanç dağıtılmıştır diyorum.
İyi Günler.
Sayın Arkadaşlar,
Konuyu bu kadar sarpa sardırmaya gerek yok.
1. Kişi ortak ise dahi şahsi kredi kartından şirket adına yaptığı harcamayı "iş avansı" olarak düşünün ve birkaç gün içinde ödemesini yapıp hesabını kapatın.
2. Ortak değil çalışan ise zaten mesele aynı iş avansı uygulaması. ( Sadece parayı önce değil sonra almış yada aldığı avans yetmemiş sonuç değişmiyor.)
3. Diyelim ki ortak. Bu gibi bir durumda 131/331 hesapları mı kullandınız, peki. Önce hesabın durumuna bir bakın karar vermeden önce. Borcu / Alacağı varmı. Sonra karar verin.
4. Transfer Fiyatlandırması için de biraz farklı şartlar gerekir. Şimdi Uçak bileti tutarı için transfer fiyatlandırması biraz fazla zorlama olmazmı arkadaşlar. Olur.
Tutar bu kadar da olsa İlla olur diyen varsa ona da ayrı cevap yazarım.
Faturası olan ama ticari işle ilgisi olmayan harcama ile faturası olmayan ve yine özel olan harcamanın bir farkı yoktur. Bu harcamaları kim yaptı ise cari hesabına borç kayıt ediniz.
üstadım,bu faturanın b formu durumu nedir ? kkeg durumundaki bir harcamnın veya ortak cari hesabına atılan bir harcamın b formu ?
fatura, ortak tarafından firmaya kestiriliyor ?
Sayın Ksimkesyan
1.maddede yazdığınız şahsi kredi kartı. Ben şirket adına ticari kart alınmış ve harcama yapılmış demiştim. Şirketle ilgili olmayan özel bir harcaysa nasıl kaydetmem gerekiyor.