Şirkete Kayıtlı Ticari Binek Otomobil Satışında KDV Oranı

"9- Aşağıda tanımları yapılan motorlu taşıtlardan yalnız "kullanılmış" olanlar,
"Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 8701.90.50.00.00 Kullanılmış olanlar ile(2009/14812 sayılı Kararname ile eklenen ibare Yürürlük: 30/03/2009) (1) 87.03 pozisyonundaki binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil). [(Yalnız binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları, jipler, vb., motorlu karavanlar, elektrik, gaz, güneş enerjili vb. motorlu taşıtlar, "8703.10.11.00.00 özellikle kar üzerinde hareket etmek için dizayn edilmiş sıkıştırma ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu olanlar (dizel veya yarı dizel) veya kıvılcım ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu taşıtlar", "8703.10.18.00.00 diğerleri"] [Ambulanslar, mahkum taşımaya mahsus arabalar, para arabaları, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar hariç.] (Katma Değer Vergisi Kanununun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin, bu araçları tesliminde bu Kararın 1 inci maddesinin (a) bendinde öngörülen vergi oranı uygulanır.),
.

Bir kanunda bu kadar parantez içi hüküm olursa,anlaşılması pekte kolay olmaz haliyle :)
 
Sayın Demiral sanırım Ahmet Bey araçları kayıt dışı almamış, katma değer vergisi mükellefi olmayan gerçek kişilerden satın almış ve bu nedenle indirilecek KDV olmamış. Bir de esas sorun belli ki satışta %1 yerine %18 oranında KDV ödenmesi ile ilgili.
kesinlikle öyle öncesinde yüzde 1 oranında kdv yazıp faturasını kesiyorduk sorun etmiyorduk şimdi 18 oranı olunca sorun oldu içerdeki kdv ler varken onuda dert etmiyorduk Kdv yi bitirdik üstüne borclanmaya başladık şimdi mecbur araştırıyoruz.
 
Mali müşavirinizin yaklaşımı tamamen yanlış, ama ne yazık ki çok ta saşırmadım:(

Diğer taraftan aslında daha önce fazladan hesapladığınız KDV'yi KDV Kanunu madde 8/2 ve 116 Nolu KDV Genel Tebliğinin 4'üncü bölümü uyarınca iade alma şansınız var, ama mevcut mali müşavirinizin bu işi kotarabileceğinden emin değilim açıkçası. Yeni bir arayışa girmenizi öneririm.

bu bilgide beni umutlandırdı en azından borcuma mahsup eder borçtan kurtulurum bunu kurtarabilirsem.. teşekkürler..
 
Sayın Demiral sanırım Ahmet Bey araçları kayıt dışı almamış, katma değer vergisi mükellefi olmayan gerçek kişilerden satın almış ve bu nedenle indirilecek KDV olmamış. Bir de esas sorun belli ki satışta %1 yerine %18 oranında KDV ödenmesi ile ilgili.

Sayın koraykarakaya,

Yazışmalardan ben araçların kimden alındığını çıkaramadım daha sonra belirtilmiş.

Saygılarımla,
 
Son düzenleme:
alınmaca gücenmece olursa dogru yolu nasıl buluruz. ama sanırım siz olayı kavrayamadınız ben araçları kayıt dışı almadım noter satışı ile aldım şirketime bir kdv girişi olmadı bu konuda çıkışını yaparken 20.000 tl lik bir araca 3500 TL civarında Kdv ödemem isteniyo bu sizce bir yük değilmi

Ben olayı kavramasına kavradımda ilk başlardaki yazışmalarınızda araçların kimden alındığını belirtmemişsiniz bende ona göre yazdım daha sonra ne şekilde aldığınız belirtmişsiniz.

Keşke mali müşaviriniz veya arkadaşınız bizim kadar kavrayabilseydi keşke. Ah bu keşkeler yokmu :)

Diğer sorunuz ödeyeceğiniz KDV yük'ünü sormuşsunuz bana göre yük değil bu araçlar üzerinden yaptığınız kazançları düşünürsek :)

İyi Günler.
 
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)


Sayı : B.07.1.GİB.4.33.15.01-2010-701-59-33 15/07/2011
Konu : İkinci el araç satışlarında KDV

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, oto alım satım komisyonculuğu faaliyetinden dolayı ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün .... no'lu mükellefi olduğunuz, müşterilerinizin kullanılmış araçlarını satarak komisyon aldığınız ve bu komisyon için fatura düzenlediğiniz, ancak bazı şahısların kullanılmış araçlarını size satmak istedikleri belirtilerek, şahıslardan satın alacağınız ikinci el otomobilin noter satış senedine göre mi deftere kayıt edileceği yoksa gider pusulası mı düzenleneceği, gider pusulasının düzenlenmesi halinde gelir vergisi stopajı yapılıp yapılmayacağı ile satın aldığınız otomobillerin tarafınızca satışında uygulanacak KDV oranı konusunda özelge talep edilmektedir.
VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN
Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinde, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait kayıtların tevsikinin mecburi olduğu hükme bağlanmış, aynı kanunun 229-242 nci maddelerinde de bu Kanuna göre düzenlenmesi ve alınması gereken vesikalara ait hükümlere yer verilmiştir.
Aynı Kanunun 234 üncü maddesinde ise; birinci ve ikinci sınıf tüccarların, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetindeolan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulasının vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmünde olduğu belirtilmiştir.
230 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlerin Satışında Belge Düzeni" başlıklı bölümünde, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin taşıt ve diğer sabit kıymetlerini satmaları dolayısıyla fatura düzenleme yükümlülüklerinin bulunmadığı, öte yandan, bu mükelleflerce yapılan taşıt satışının noter satış sözleşmesi ile diğer sabit kıymet satışlarının ise gider pusulası düzenlenerek tevsik edilmesinin mümkün bulunduğu açıklamalarına yer verilmiştir.
Görüleceği üzere, vergi mükelleflerinin faaliyetleri gereği Vergi Usul Kanununda sayılan belgelerden herhangi birini düzenlemeleri gerekmektedir. Ancak, yukarıda belirtilen tebliğ ile yalnızca basit usul mükelleflerinin taşıtlarını satmalarında noter satış sözleşmeleri düzenleyebilecekleri yönünde düzenleme yapılmış olup, gerçek usulde vergiye tabi mükellefler için herhangi bir düzenlemeye gidilmemiştir.
Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 94 üncü maddesinin (1) numaralı fıkrasında; "Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar." hükmü yer almaktadır.
Aynı maddede hangi ödemelerin vergi tevkifatına tabi olacağı sayılmış olup, 13. üncü bendinde, "Esnaf muaflığından yararlananlara mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelerden" tevkifat yapılacağı belirtilmiştir.
Bu açıklamalara göre, noter satış senedinin Vergi Usul Kanununda yer alan vesikalardan biri olmaması nedeniyle, vergi mükellefiyeti olmayan kişilerden noter satış senedi ile satın alacağınız taşıtlar için gider pusulası düzenlemeniz gerekmekte olup, esnaf muaflığından yararlanmayan ve vergi mükellefiyeti olmayan şahıslardan gider pusulası düzenleyerek alacağınız otomobiller için yaptığınız ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN
Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1/1 inci maddesine göre, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler KDV ye tabidir.
KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yeralmayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.
Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli I sayılı listenin 9 uncu sırasına göre, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 tarife pozisyonundaki binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlardan kullanılmış olanların teslimi %1 oranında KDV ye tabidir. Bu sırada yer alan "kullanılmış" deyimi 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre özel tüketim vergisine tabi olmayan taşıtları ifade etmektedir.
Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 tarife pozisyonunda yer alan eşyaların tanımına ilişkin açıklamalar 27/7/2005 tarih ve 25888 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 8 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Sınıflandırma Kararları) ve 6/2/2010 tarih ve 27485 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük Tarife Cetveli Açıklama Notları) ile yapılmıştır.
Buna göre; esnaf muaflığından yararlanmayan ve vergi mükellefiyeti olmayan şahıslardan gider pusulası düzenleyerek aldığınız kullanılmış aracların şirketiniz tarafından satışında,
- Söz konusu aracın, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 tarife pozisyonunda yer alan binek otomobili niteliğine haiz olması durumunda, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli I sayılı listenin 9 uncu sırasına istinaden, %1 oranında,
- Söz konusu aracın 87.03 tarife pozisyonunda yer almaması durumunda ise %18 oranında,
KDV uygulanacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.



(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
 
Sayın Cumhur ÇETİN mesajınızda yer alan özelgenin tartıştığımız konu ile hiç bir ilgisi yok. Özelge talep eden kişi galerici, bizim tartıştığımız konu taksi işletmesi.

Lütfen tam bilgi sahibi olmadığımız konularda google vasıtası ile bulduğumuz bilgileri buraya yazmayalım, kafa karıştırmaktan başka bir işe yaramıyor.
 
Sayın Karakaya yorumunuzla ilgili yorum yapmayacağım.Görüşünüşe saygı duyarım ancak Ahmet KIN beni anlamıştır.saygılarımla.
 
Sayın Karakaya yorumunuzla ilgili yorum yapmayacağım.Görüşünüşe saygı duyarım ancak Ahmet KIN beni anlamıştır.saygılarımla.

Cumhur Bey bence yorum yapın, ben bir yeminli mali müşavir olarak sizin ne yapmak istediğinizi anlayamadı isem eğer, vergi konularına doğal olarak çok yabancı olan Ahmet Bey hiç anlamamıştır.

Onun için yorum yaparsanız hem ben hem de Ahmet Bey konuyu kavramış olur.
 
Cumhur Bey bence yorum yapın, ben bir yeminli mali müşavir olarak sizin ne yapmak istediğinizi anlayamadı isem eğer, vergi konularına doğal olarak çok yabancı olan Ahmet Bey hiç anlamamıştır.

Onun için yorum yaparsanız hem ben hem de Ahmet Bey konuyu kavramış olur.
Cumhur Bey ben yazdığınızdan bir yere varamadım burada benim durumumu anlatan bölüm hangisi oluyor
 
Sayın Ahmet KIN,

İlgili mukteza farklı bir konuyu açıklamış yani o muktezayı okumamış gibi düşünün sizin konunuz ile bir ilgisi yok.

İyi Günler.
 
şirkete kayıtlı binek oto jeep ve Doblo kamyonet panelvan satılı yapacağım kdv oranı kaçtır. fatura keserken kadv iki araç için kaçran kdv keseceğim.
 
şirkete kayıtlı binek oto jeep ve Doblo kamyonet panelvan satılı yapacağım kdv oranı kaçtır. fatura keserken kadv iki araç için kaçran kdv keseceğim.


Sayın meduzam,

İki farklı araçtan bahsediyorsunuz. Binek oto için % 1 Doblo kamyonet için % 18 uygulamanız gerekir. Doblo ruhsatında Ticari araç yazdığını unutmayınız. Sizin için iki yıllık süre işlemiyor, bilginize.
 
Doblo türü araçlar 87.03 gümrük tarifesine girdiği için, satışında kdv %1 olmalıdır. (Ruhsatında kamyonet yazasa bile..)
 
Sayın bulent249,

Ruhsatında "Binek Oto" yazmalıdır. Muafiyet sadece bu ayırım içindir. Geçmişte sorunların çıkma meselesi ve "iki yıl" uygulama şartı da bunlardan kaynaklandı. Gümrük kodu bu olsa bile Dobloların da iki türü var, ben arkadaşlarımızın elindekinin ticari olduğunu sanıyorum bu yüzden % 1 oran olması mümkün değil.
 
Üst