Burada özellikle 117 Nolu KDV Genel Tebliğinin 3.2.2 bölümümü çerçevesinde SMMM ve YMM'lerin verdikleri hizmetlerde KDV tevkifatı uygulamasını tartışmaya açmak istiyorum. Tebliğin 3.2.2 bölümüne bakalım önce;
"3.2.2. ETÜT, PLAN-PROJE, DANIŞMANLIK, DENETİM VE BENZERİ HİZMETLER
3.2.2.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı
Tebliğin (3.1.2/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen etüt, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetlerde alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.
3.2.2.2. Kapsam
3.2.2.2.1. Bu bölüm kapsamına;
- Piyasa etüt-araştırma,
- Ekspertiz,
- Plan-proje,
- Teknik, ekonomik, mali ve hukuki alanda sunulan danışmanlık, müşavirlik, denetim
ve benzeri hizmetler girmektedir.
Genel tebliğ metninde mali ve hukuki alanda sunulan danışmanlık,müşavirlik hizmetleri ile denetim hizmetleri belirtilmiş.
Bu noktadan sonra YMM ve SMMM'lerin uygulamadaki durumuna ayrı ayrı bakalım.
SMMM defter tutma,danışmanlık, beyanname gönderme v.s hizmetler veriyor. Bu durumda benim anladığım defter tutma tevkifata tabi değil, ancak danışmalık ücreti tevkifata tabi.
YMMlerin ise hep tam tasdik hizmetleri (aslında bu bir denetim hizmeti) hem de danışmanlık hizmetleri KDV'ye tabi olacak. YMM'ler için tevkifattan kaçış yok yok gibi görünüyor.
Bağımsız denetçilerin verdikleri hizmetler de KDV tevkifatına tabi olacak.
Elbette bu söylediklerim 3.2.1.b ayrımında yer alan alıcılar için geçerli,3.2.1a için geçerli değil.
Sizin yorumlarınız nelerdir?