17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

Hisse senetlerinin devri
Anonim şirket ana sözleşmesinde aksi yönde bir hükmün bulunmaması halinde, hisse senetlerinin nama yazılı olarak çıkartılması gerekiyor. Ancak, Türk Ticaret Kanunu 409. maddesince, hisse senetlerinin, nama yazılı olarak düzenlenebildiği gibi, hamili adına düzenlenmesi de mümkün bulunuyor. Fakat, bedelleri tamamen ödenmemiş olan sermaye payları için hamiline yazılı hisse senedi veya ilmühaber çıkartmak mümkün değil. Sermaye payları ödenmemiş ortaklık payları için çıkartılan hisse senetleri geçersiz olup, bu hisse senetlerini devir alan iyi niyetli üçüncü kişilerin, tazminat isteme hakkı vardır.

Nama yazılı hisse senedi devri
Nama yazılı hisse senetlerinin devri, hisse senedinin arkası ciro edilerek, senedi devir alana teslimi ile gerçekleşiyor (TTK Md. 416), Ancak, bu devir işleminin şirkete karşı hüküm ifade edebilmesi için şirketin pay defterine yazılması gerekiyor.
Pay defterlerine yapılan bu kayıtlar, hisse devirlerinin şirkete karşı ileri sürülebilmesi için, açıklayıcı nitelikte olan bir şekil şartı. Pay defterine yapılan kayıtların geçerli bir devir işlemine dayanması gerekir. Pay defteri resmi bir sicil olmadığından, geçersiz bir pay devrinin pay defterine kaydedilmesi hisse devri alanı pay sahibi yapmaz.
Yönetim kurulu ana sözleşme hükümlerine aykırı olarak yapılan hisse devirlerini pay defterine kaydetmeyebilir. (TTK. Md. 418)
Örneğin; şirket ana sözleşmesinde hisse devirlerinin yalnızca doktor ünvanına sahip kişilere yapılabileceği belirtilmiş olduğu halde, öğretmen ünvanına sahip olan birine yapılan hisse devrini, yönetim kurulu pay defterine kaydetmeyebilir
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

Arkadaşlar B grubunda şu sorular kesinlikle hatalı.

B 11. Kanun maddeleriyle buldum. Hoca da aynı fikirde

B 17. A- D şıkları kesin doğru. Bu soru ile ilgili de dayanak var. Tebliği buldum.

B18. Çok yeni çıkan bir tebliğ.

B 22. Neyin alım satımına aracılık. İfade yanlış.

Özellikle 11 ve 17 kesin yanlış.

Bu sorulara itiraz edinildiğinde hoca sonuçlanacağını söyledi.

İptal edilen sorular herkes için doğru sayılıyor. Şöyleki 13 doğrunuz var ve siz bu 2 soruyu yanlış yaptıysanız 15 doğru olarak kabul ediliyor.
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

sınem81 o dayanakları burda belirtsende bızde ıtırazda bunları da belirtsek...
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

Arkadaşlar B Grubu 11. soru İptaline Yönelik;

17 Aralık 2011 tarihinde yapılan Sermaye Piyasası Kurulu Lisanslama Sınavları Sermaye Piyasası Bağımsız Denetim sınavı B kitapçığında yer alan 11. soru aşağıdaki gibidi;

11. 29/06/1956 tarih ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde , anonim şirket hisse senetlerinin türü ve devir şekli ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Anonim şirkete ait nama yazılı hisse senetlerinin devir şekli cirodur.
B) Hisse senetlerinin nama yazılması için esas sözleşmede bu yönde hüküm olması gerekir.
C) Anonmi şirketlere ait hisse senetleri nama ve hamile yazılabilir.
D) Anonmi şirketlerde nama yazılı hisse senetlerinin hamile yazılı hisse senedine dönüştürülebilmesi için pay bedelinin tamamının ödenemiş olması gerekir.

09/07/1956 tarih ve 9353 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun 416. maddesinde yer alan hüküm aşağıdaki gibidir.

Madde 416 ? Nama yazılı hisse senetleri, esas mukavelede aksine hüküm olmadıkça devrolunabilir.
Devir ciro edilmiş senedin devralana teslimi ile olur. Şu kadar ki; devir, şirkete karşı ancak pay defterine kayıtla hüküm ifade eder.

Yukarıdaki madde hükmü sınavın 11. sorusuyla birlikte değerlendirildiğinde, A şıkkında yer alan ifade doğru bir ifade olarak görünmektedir.
ancak aynı kanunun 559. maddesinde yer alan hüküm aşağıdaki gibidir;

C) Kıymetli evrakın devri:
I - Umumi şekil:
Madde 559 ? Mülkiyet veya sair bir aynı hak tesisi maksadiyle kıymetli evrakın devri için, her halde senet üzerindeki zilyedliğin devri şarttır.
Bundan başka emre yazılı senetlerde ciroya nama yazılı senetlerde yazılı bir devir beyanına da ihtiyaç vardır. Bu beyan kıymetli evrakın üzerine yazılabileceği gibi ayrı bir kağıt üzerine de yazılabilir.
Kanun veya mukavele ile başka kimselerin bu arada bilhassa borçlunun da devre iştirakleri mecburi kılınabilir.

yukarıdaki kanun hükmünde yer alam altı çizili bölüm nama yazılı senetlerin yazılı devir beyanı ve senedin teslimi ile devredildiğini, yani bu senetlerin "alacağın temliki" hükümlerine göre devredilebildiğini ifade etmektedir.

11. sorunun A şıkkında yer alan "A) Anonim şirkete ait nama yazılı hisse senetlerinin devir şekli cirodur." ifadesi kanunun 559. maddesi ile birlikte değerlendirildiğinde nama yazılı hisse senetlerinin 2 biçimde devredilebildiği sonucu çıkmaktadır. Sınav sonuçlarında bu sorunun cevabı "B" olarak verilmiş, "B" şıkkında yer alan ifade anonim şirketler için yanlış bir ifadedir, ancak "A" şıkkındaki ifade de yanlış bir ifadedir. dolayısıyla bu sorunun 2 cevabı bulunmaktadır. sorunun iptali gerekmektedir.
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

Bu gerekçelerle birlikte itiraz da bulunalım arkadaşlar, doğru yapanlar da bulunsun rica ediyorum, onların bir kaybı olmuyor fakat yanlış yapanların büyük kazancı oluyor. Peki B-22 ile ilgili nasıl bir itirazda bulunabiliriz arkadaşlar. Düşünceleriniz?
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

İKİNCİ BÖLÜM

Yükümlülükler



Asgari özsermaye yükümlülüğü

Madde 7 ? Aracı kurumların alım satım aracılığı faaliyeti için sahip olmaları gereken özsermaye tutarı 90.000.000.000 (doksanmilyar) TL'dır. Ayrıca, aracı kurumlar yapılan her bir sermaye piyasası faaliyeti için özsermayelerini aşağıda belirtilen oranlarda artırmak zorundadırlar.

a) Halka arza aracılık faaliyeti için, alım satım aracılığı faaliyeti için sahip olunması gereken özsermaye tutarının % 50'si,

b) Menkul kıymetlerin geri alma veya satma taahhüdü ile alım satımı faaliyeti için, alım satım aracılığı faaliyeti için sahip olunması gereken özsermaye tutarının % 50'si,

c) Portföy yöneticiliği faaliyeti için, alım satım aracılığı faaliyeti için sahip olunması gereken özsermaye tutarının % 40'ı,

d) Yatırım danışmanlığı faaliyeti için, alım satım aracılığı faaliyeti için sahip olunması gereken özsermaye tutarının % 10'u,



e) (Seri: V, No: 48 sayılı Tebliğ ile yürürlükten kaldırılmıştır.)

(Ek fıkra: Seri: V, No: 124 sayılı Tebliğ ile) Bu maddenin birinci fıkrasında yer alan asgari özsermaye yükümlülüklerine ek olarak kaldıraçlı alım satım işlemlerinde, müşterilerden gelen emirlerin doğrudan kabul edilmesi ve/veya gerçekleştirilmesi faaliyetini yürütmek isteyen aracı kurumlar, alım satım aracılığı faaliyeti için sahip olunması gereken özsermaye tutarının 10 katı kadar, müşterilerden gelen emirlerin temsilci sıfatıyla kabul edilmesi ve bu emirlerin gerçekleştirilmek üzere başka kuruluşlara yönlendirilmesi faaliyetini yürütmek isteyen aracı kurumlar ise alım satım aracılığı faaliyeti için sahip olunması gereken özsermaye tutarının 3 katı kadar özsermaye bulundurmak zorundadır.

(Değişik: Seri: V, No: 58 sayılı Tebliğ ile) Bu maddeye göre belirlenen asgari özsermaye tutarları, Maliye Bakanlığı'nca ilan edilen yeniden değerleme oranının % 20 sinin altına inmemek kaydıyla her yıl Kurul'ca belirlenir. Aracı kurumlar, belirlenen yeni özsermaye tutarlarını ilgili yılın en geç 6 ncı ayının sonu itibarıyla sağlamak zorundadır.

Ancak bu şekilde hesaplanmış özsermayenin en az % 25 nin ödenmiş veya çıkarılmış sermaye olarak sağlanması zorunludur
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

BUrda aslında soru da hata yok ama cevap kısmında alım satım ıbaresi olduğu için yanlış olabilir. gerçi( ne babuşcunun kitabında ne deha nın kıtabında ne de gazının kıtabında kaldırac etkısınden hıc bahsedılmemıs buda ayrı ;)
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

Arkadaşlar B Grubu 17. Soru İptaline Yönelik;

http://www.spk.gov.tr/displayfile.aspx?action=displayfile&pageid=66&fn=66.pdf

Yukarıda ki internet adresinde göreceğiniz gibi A ve D şıkları mevcut.

B şıkkı da 11.10.2011 tebliğinde yayınlanmış.


yönetim kurulunun sayısının ikiden az olmamak üzere, en az üçte birinin bu kriterleri sağlayan bağımsız üyelerden oluşması tavsiye edilmiştir.
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

soruda seı 34 dıyor cevap serı 124 te belkı burdanda tutturulabılır
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

Arkadaşlar B Grubu 22. soruda ise ifade yanlışlığı var.

Neyin alım satımına aracılık????

Açık açık yazmamış....

Yanlış mı düşünüyorum?
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

Bence özellikle B grubu 11. soru ve B grubu 17. soru yanlış.
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

O zaman B-22 ile ilgili soru kalıbından giderek de itirazda bulabiliriz arkadaşlar. Sonuçta Seri: V No:34' de B şıkkı da yok.
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

b 11 de haklısın ama 17.de tüm şirketler iççin diye bir ifade olduğu için ters köşe olabilir yınede ıtıraz edılebılır kaybedecek bırsey yok
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

sanırım 3-4 arası ıptal cıkar gıbı ama cogunluk olmalı
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

gercı benım b,17 dogru ama bırıne faydası olur inşallah
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

arkadaşlar, ortak soruları belirleyip aynı sorulara itiraz etme fikrine katılıyorum. tam olarak hangi sorulara itiraz edilecek ve nasıl itiraz edilecek lutfen net belirleyelim. B grubundan 11, 17, 22. sorular. bunların dışında bence 7. soruda da tuhaflık var. lutfen bunu da değerlendirelim.
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

itirazın teki çoğu diye birşey olmaz bence bir kişi bir soruya itiraz eder gerekçesiyle birlikte eğer soru yanlışsa iptal edilir ve herkese bu yansır diye düşünüyorum
 
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

B Grubu 22. Soru

Ek fıkra: Seri: V, No: 124 sayılı Tebliğ ile tebliği edilmiş. (Kaldıraçlı.....)

ve

Soruda neyin alım satım aracılık
 
Üst