2013/3 Muhasebe Denetimi Sınavı

http://www.tesmer.org.tr/images/docs/elkitabi.pdf

Yukarıdaki link tesmer'in sitesindeki Stajyer El Kitabı'dır.

(Sayfa 71'deki başlık.)
SERBEST MUHASEBECİ MALİ
MÜŞAVİRLİK MESLEKİ YETERLİK
SINAVLARININ AYRINTILI KONULARI
(4 Yıllık Yüksek Okul ve Fakülte Mezunları)


(Sayfa 75'teki MUHASEBE DENETİMİ Sınav konuları aşağıdadır.)
10- Denetim
- Denetim Standartları
- Denetim Planlanması
- Denetim Çalışma Kanıtları
- İç kontrol Sistemi
- Denetim Kanıtları ve Kanıt Toplama Teknikleri
- Denetim Teknikleri
- Denetim Raporları





SÖYLENECEK SÖZ YOK! BU DÖNEM YAPILAN (2013/3) MUHASEBE DENETİMİ SINAVI SKANDALDIR! VE USULE AYKIRIDIR! SINAV KONULARINA DAHİL EDİLECEKSE ÖNCEDEN YAPILACAK BİR DUYURU İLE DAHİL EDİLMELİDİR. (BKZ. DAHA ÖNCEKİ SINAVLARDA YAPILAN YENİ TTK'DAN SORUMLUSUNUZ/SORUMLU DEĞİLSİNİZ! GİBİ...)

NOT: BU MESAJ BİLİNÇLİ OLARAK BÜYÜK HARFLE YAZILMIŞTIR. (FORUM YÖNETİMİNDEN BU SEFERLİK DİKKAT ÇEKMESİ AÇISINDAN MAZUR GÖRMELERİNİ RİCA EDERİM.)
 
Ozan Bingöl hocaya attıgımız mailin donusu asagıdadır:

"mailinizi aldım, ben duyarlılığınıza ve ilginize teşekkür ederim. Şahsım adına her zaman haklının yanında haksızlığın karşısında oldugumu belirtmeliyim. Mailinizden sonra hemen bir makale ile konuyu gündeme taşıyacağım, ayrıca önümüzdeki günlerde de televizyon programında buna değineceğim mutlaka. Ayrıca su an itibariyle twitter adresimden de "denetimsınavıiptaledilsin" diye bir tag açarak tüm öğrenci arkadaşları burada buluşturdum. Umuyorum ki yapılan yanlıştan en kısa zamanda dönülür. Saygılarımla "
 
Ozan Bingöl hocaya attıgımız mailin donusu asagıdadır:

"mailinizi aldım, ben duyarlılığınıza ve ilginize teşekkür ederim. Şahsım adına her zaman haklının yanında haksızlığın karşısında oldugumu belirtmeliyim. Mailinizden sonra hemen bir makale ile konuyu gündeme taşıyacağım, ayrıca önümüzdeki günlerde de televizyon programında buna değineceğim mutlaka. Ayrıca su an itibariyle twitter adresimden de "denetimsınavıiptaledilsin" diye bir tag açarak tüm öğrenci arkadaşları burada buluşturdum. Umuyorum ki yapılan yanlıştan en kısa zamanda dönülür. Saygılarımla "

Stanyeri, bu çok iyi olmuş...

Aslında, gazetelerde vs. yazarlarla ilgili tanıdığı olan varsa mail filan atsa çok iyi olur...
 
kimseye zor sormayın demiyoruz,
sadece sınav adaletli olsun.denetimde sorulacak onca sorun çalışılacak onca konu varken eleme amaçlı başka tebliğlerden soru sorulmasıdır sorun :(
 
mailleri ne kadar dikkate alırlar?
ıslak imzalı kargo mu yapsak?

sorunla ilgili dersanelerin önayak olmaması da ayrı bir mağduriyet.
 
Twitter'dan baktım gerçektende paylaşmış.

Türmob ve bağlı meslek odalarına çağrım şudur; Adam olmak bir gruba dahil olmak değil bir duruşa sahip olmaktır!#denetimsınavıiptaledilsin

Dün televizyon programına bağlanıp canlı yayında aday meslek mensubu arkadaşların mağduriyetini başkana ilettim #denetimsınavıiptaledilsin

twitter hesabı olanlar hastag'e eklesin. Bende pek anlamam ama sesimizi duyuralım.
 
Az önce Hürriyet'ten ilgili yazarlara şu maili ilettim (Dönüş olursa sizlere bilgi veririm):

"Çok saygıdeğer Hürriyet gazetesi yazarları;

Sayın .......................................

Öncelikle sizleri büyük bir saygı ile selamlar, bu maili atabileceğimiz yegane kişiler olduğunuzu düşündüğümden, tüm SMMM stajyeri arkadaşlarım adına şimdiden ilginize teşekkür eder ve ayıracağınız 5 dakika için sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

Kıymetli zamanınızı fazla almamak adına konuya girmek istiyorum.

Ben İzmir’de yaşayan ve çalışan 25 yaşında bir SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR stajyeriyim. Stajım bitti ve 30 Kasım – 1 Aralık tarihlerinde Türkiye genelinde (Ankara, İstanbul, İzmir illerinde) yapılan SMMM yeterlilik sınavlarına katıldık. Ben kendim stajım yeni bittiği için ilk defa bu sınava katıldım.

Belki bilginiz vardır mutlaka ama bu sınava girebilmek kolay bir süreç değil maalesef :( Çünkü ilk önce Staja Giriş sınavını kazanmanız, daha sonra en az 3 yıl bir SMMM yanında staj yapmanız (inanın çalışma şartlarını o kadar kötü ki, resmen sömürüyorlar stajyerleri ama değerlendirme notu aldığınız için ses çıkaramıyorsunuz) ve son olarak 7 dersten oluşan ve toplam 2 gün boyunca 12 saat süren ve 3 ila 6 aylık yoğun bir tempoda hazırlanmanız gereken yazılı sınavları verebilmeniz gerekiyor. Tabi bu süreçte bu mesleği seçen arkadaşlarımızın kazanmadığı halde ödediği ücretler ayrı bir olay, onlara hiç girmiyorum.

Bu sınavları geçmek çok yoğun bir tempo istiyor, kolay sınavlar değil, ki öyle de olması lazım. Ancak, geçen gün yapılan sınavlar arasında öyle bir sınav vardı ki, adı “Muhasebe Denetimi” olduğu halde, tüm stajyerlerin muhtemelen kaldığı ve geçemeyeceği bir sınav.

Haksızlık konusu olay şudur: Normalinde sınavlardan sorumlu olduğunuz konular bellidir ve bu konular ilgili kurumların internet sitesinde dahi yazılıdır. Fakat bu sınavda, ilgili kurumların kitapçıklarında açıklanmayan, sınava ortalama 1 ay kala yayımlanan bir mevzuattan toplamda 70 PUAN’lık iki soru sorulmuş, fakat bu konuların sınava dahil olduğuna dair hiçbir yerde hiçbir şekilde açıklama yapılmamış ve tüm stajyer adayları mağdur edilmiştir. Geçmiş 15 yıllık dönemde bu konular mevcut olmadığından, bu dönem sınava giren adaylar ruhen çökmüşlerdir. Stajyer profilleri 40 yaşına kadar uzanmakta, evinden, çocuğundan, işinden, gece uykusundan feragat ederek çalışan bu insanlara böyle bir durumun yaşatılması bizleri derinden üzmüştür. İnanın bir çok arkadaşımızın hayalleri uçup gitti, size yemin ederim.

Konuyu uzatıp sizleri daha fazla sıkmak istemiyorum. Biz sadece SESİMİZİ duyurmaya çalışıyoruz. Konuyla ilgili şikayetlerimizi:
- TESMER – Temel Eğitim ve Staj Merkezi
- TÜRMOB – Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’ne, fax, mail, telefon yoluyla ilettik ve iletiyoruz ama OLAY KAMUOYUNDA duyulmadan bir sonuç alacağımıza inanmıyoruz.

Bizlerin isteği, sadece bu dersin sınavının tekrar edilmesidir. Çünkü bu derse girip son hakkı olan insanlar, DOSYALARINI YAKMAKTA’dır.

Lütfen sesimize ses olun…

Şimdiden çok teşekkür eder, saygılarımla ellerinizden öper, işlerinizde başarılar diler, umudumuzu sizler aracılığıyla içimizde tuttuğumuzu belirtmek isterim.

Konu hakkında ek bir şeyler sormak ister iseniz, ben telefon numaramı bırakmak istiyorum.
Köşenizde konuya yer vermek ister iseniz, lütfen adımı gizleyiniz.

TÜM SMMM Stajyerleri adına

En derin saygılarımla, çok teşekkür ederim.

Volkan Kılıç
 
Arkadaşlar Merhaba,

Yeterlilik sınavına 3.girişimdi, son kalan dersim denetim.. Meslek olarak denetçilikle uğraşıyorum, ne bir büroda ne de bir şirkette çalıştım daha önce.. Hep denetim yaptım.... Bu kapsamda sınav soruları konusunda başka bir balış açısı kazanmak açısından yorumumu belirtmek istiyorum... Katılırsınız, katılmazsınız sizin fikrinz elbette ama bir de bu taraftan bakmanızı öneririm.

Üstelik 5 aylık hamileyim, bu sefer de sınavı veremezsem ya Mart ayında 9 aylıkken Ankaraya sınava gitmem gerekecek (Antalyada ikamet ediyorum) ya da o sınavı pas geçerek haziranda 40 ını yeni çıkarmış bebeğimle sınava gelmem gerekecek... Yani benim mağduriyetimin durumu başka..

Sınavın 1 ve 2. sorularına bakınca ben de en az sizin kadar şaşırdım, ne alaka KGK dedim... nerden çalışılacaktı ki bu dedim.
Fakat sorulara dikkatli bakınca, 1. soruyu denetim aşamalarından, müşteri seçimi ve işin kabulu aşamalarından olan "kalite kontrol politikaları ve prosedrleriyle Müşteriyi Değerlendirme" ile bağlantı kurarak ona göre cevap verdim.

İkinci soru da yine aynı mantıkla cevapladım.

Evet kabul ediyorum, KGK kapsamında bu soruları sormak tam anlamıyla hata, ancak başından standart ibarelerini kaldırsalardı, biz bal gibi bu sorulardan sorumlu olurduk...

İçinizden birileri "Oooo sen cevap vermişsin, tabi istemezsin iptal edilmesini!!" diyebilirsiniz ama dediğim gibi bir de bu taraftan bakın. Bunca yıldır denetim yapan biri olarak bir önceki dönem sınav sorularının ne kadar ölçücü olmadığı konusunda kimsenin sesi çıkmadıysa, bu sınav için de durumu travmatikleştirmenin anlamı yok...

Hepimize başarılar diliyorum... Umarım herkes güzel sonuçlar alır ve yıllardır verdiğimiz emeğin karşılığını alırız..
Herkese iyi çalışmalar...
 
Bu komisyon bu dönem son mu arkadaşlar?

Arkadaşlar facebook ta "DENETİM DERSİ MAĞDURLARI BURAYA" grubu kurduk.Organize olarak hareket ediyoruz bu sınavı iptal ettirebilmek için.Sizde gruba katılın Başta Bursa SMMM odası olmak üzere diğer odalardan destek almaya başladık.İnşallah iptal ettireceğiz denetim sınavını
 
Biz kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Siz denetim sektörünün içinde birisi olarak cevap verebilmişsiniz.

Peki büroda çalışan kaç kişi denetimin içinde sizce? Hak bir kişiye değil herkese gerekir. O nedenle olur veya olmaz hak aramaya devam edilmeli.

En azından sınavla ilgili olarak bu standartlardan sorumlu olunacağı bildirilmeliydi herkese.

Yine yapsınlar sınavı ve sadece KGK'den sorsunlar. Ki siz zaten içinde olduğunuz için yine yanıtlayabilirsiniz, o yüzden tekrar çalışmanıza da gerek kalmayacağı düşüncesindeyim.

Ben en az 4 gece uyumadım bu ders için ve en çok çalıştığım dersti. Bana uykusuz gecelerimin hesabını kimse veremez. Ben sınava kadar izin almadan çalıştım.
Ayrıca son hakkı olan insanlar bile var, onları göz ardı edemeyiz.
 
Ben de dediğim gibi KGK dan çalışmadım ve soruların KGK standartları kapsamında sorulmasını kesinlikle yanlış buluyorum.
ama normal ders notlarında görülen cevaplarla bu konular cevaplanabilirdi. Dehanın soru - cevaplarında bile vardı bu konular.. ki ben hiç kursa gitmedim, kapı önünde dağıtılan kitapçıklardan gördüğüm kadarıyla üstelik...
 
Tartışmanın lüzumu yok, sonuçta bu derse Bağımsız denetim değil Muhasebe Denetimi dersi ve bu şekilde sorulmaması gerekirdi, büyük bir çoğunluk mağdur olmuş ve onun peşinde koşuyor insanlar.
 
Tartışmanın lüzumu yok, sonuçta bu derse Bağımsız denetim değil Muhasebe Denetimi dersi ve bu şekilde sorulmaması gerekirdi, büyük bir çoğunluk mağdur olmuş ve onun peşinde koşuyor insanlar.

aynen öyle, kimsenin zor sormasın demiyorum
müfredatta olmadağını yazıyor arkadaşlar,
aynı zamanda ben dersaneye gittim, bizim ders notlarımızda da kgt bilmem nesi yoktu.
 
Ben de dediğim gibi KGK dan çalışmadım ve soruların KGK standartları kapsamında sorulmasını kesinlikle yanlış buluyorum.
ama normal ders notlarında görülen cevaplarla bu konular cevaplanabilirdi. Dehanın soru - cevaplarında bile vardı bu konular.. ki ben hiç kursa gitmedim, kapı önünde dağıtılan kitapçıklardan gördüğüm kadarıyla üstelik...

İlk önce hayırlı olsun dilıyorum Bende meslegımın yanı stajerlıgımı kazandığımdan berı denetımdeyım yaklaşık 4 yıldan berı bu ısın ıcerındeyım aynı zmanda spk nın ypatıgı bağımsız denetım sınavını kaznamıs ve belge almış bırı olarak sunu belırtmek tekrar gerekiyor bız malı musavır olmadan bağımsız denetcı olamıyoruz ve malı musavır olduktan sonra en az 10 yıllık tecrübe ve 1 yıllık staj donemı ısıtoyrlar bu bağımsız denetım ısnı kgk ustlenmısken ve tamamen bu kurumla bu konuda ters düşmüşken aynı zmanda spk ıle de bağımsız dentımın bazı konularında ters düşmüşken sınava 15 - yada 1,5 ay kala bır bağımsız denetım teblıgı yayınlayan kgk nun 70 puanlık soru sormak ve bunu muhasebe denetımı ıle bağdaştırmak mantık ısı degıldır ve sunuda söylemek ıstıyorum komısyon denetım sınavın okurken bağdaştırma cevapları degıl bırebır aynı cevapları ıstemektedır bunu hazırna sınavında yasamıs bırı olarak soyluyorum gecmeyı beklerken kalmak gıbı ve bende sızın dedgınız gıbı bağdaştırarak yazmama rağmen kalacağımı savunuyorum aynı zmanda haksızlık olmuştur bız bağımsız denetım soreuları soramazlar hakları yok stajer el kıtabında bıle yok olmayan bırseyı sormalrı kanuna aykırıdır ve sınavın kesınlıkle ıptal olması gerekır yada soruların
 
tepkimizi daha çok sosyal medyada dile getirsek daha iyi olur bence zira burdaki üyelerle sınırlı kalıyoruz. twitter da 40 dk bir #denetimsınavıiptaledilsin ile ilgili tweet atılıyor. hadi arkadaşlar şunu çözelim lütfen
 
Üst