6111 den kaynaklanan dönem zararı

FUNDA

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
280
Konum
İstanbul
Merhabalar

6111 sayılı yasa gereği yapılan işlemlerden dolayı hesaplarda zarar gözükmekte. Ancak beyanname üzerinde bu rakamlar kanunen kabul edilmeyen gider olarak matraha ilave edildiğinden kar çıkmaktadır. Bu durumda kayıtlarda gözüken bu zarar rakamı nasıl kapatılacaktır ?
 
Ynt: 6111 den kaynaklanan dönem zararı

Bu durumda hesaplanan kurumlar vergisinin tahakkukunu nasıl yapacağız? aslında bu durumun netliğe kavuşturulması lazım. Yasadan faydalanılması dolayısıyla kayıtlarda gözüken sanal zarar başka bir hesapta , başka bir yöntemle izlenmeli ..kısaca bir çözüm bulunmalı. Çünkü bu haliyle bankalar ve üçüncü kişiler nezdinde zarar etmiş gibi değerlendiriliyorsunuz
 
Ynt: 6111 den kaynaklanan dönem zararı

Aslında bu aşamada mali tablo ekine (özellikle gelir tablosuna) ek bir satır açmakla,dönem karındaki bu zarar arttırıcı unsurun mali tablolarda daha ayrıntılı görülebilmesi ve yanlış değerlendirmeye imkan vermemesi amacıyla yapılabilmesi bu tereddütleri ortadan kaldıracak,ticari faaliyet sonucunun olduğundan farklı görünmesini engelleyecekti.Hatta bu öneriyle ilgili bir yorumda okumuştum.Fakat bu da ek külfet getirecektir.Paket programcılar bundan kendilerine pay çıkaracak bu konuda belkide ilave versiyon değişiklikleri veya exe yenileme çalışmaları yapmaya çalışacaklardı.fakat şu anki haliyle mecburen faaliyet sonucu gerçeği yansıtmayacak,mali kar ve ticari kar farkı bariz bir şekilde açık verecektir.Şu anda görünen maalesef başka bir çözümün olmadığıdır.
Saygılar
 
Ynt: 6111 den kaynaklanan dönem zararı

Evet , haklısınız.... birkaç gün önce ismmmo nada sordum ancak onlarda pasifte gözükecek , belki ilerleyen yıllarda mali kardan kurumlar vergisi düştükten sonraki rakama mahsubu yapılabilir gibi pekte net olmayan bir cevap verdiler. Öneriniz çok mantıklı, gelir tablosunda ve bilançoda ayrı bir hesapta yer alması daha işlevsel olurdu. Bununla ilgili ilerleyen süreçte bir tebliğ yayınlayacaklarını düşünüyorum..bekleyip göreceğiz
 
Ynt: 6111 den kaynaklanan dönem zararı

Bu zarar pasifte kalır. Eğer firmada olağanüstü yedekler veya dağıtılmmaış karlar varsa ordan mahsup edilir. Yoksa beklenir ne zaman vergi sonrası kar oluşursa burdan kapatılabilir.
Başka bir yöntem de ortakların bu zararı hesaben kapatmalarıdır.
 
Ynt: 6111 den kaynaklanan dönem zararı

Merhaba,

Öncelikle sermaye azaltımı (sermaye tamamlaması) yapılarak bu zararın sermayeden karşılanmasını sağlayabilirsiniz, daha sonra da sermaye artışına gidilebilir. Özkaynaklarınızın (eksi duruma düşmesi) durumu yeni TTK sürecinde çok önemli hale gelecektir. Önceden hazırlıklı olmanızı öneririm.

İyi çalışmalar.
 
Üst